ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΑΓΡΑΦΑ (2925 λέξεις)

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΣΟΥΡΝΑΤΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΡΓΙΘΕΑ

 Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης © Φεβρουάριος 2000

Το χρυσαφένιο φως του καλοκαιριάτικου δειλινού απλώνεται στον ορίζοντα δίνοντας αυτήν την ξεχωριστή ζεστασιά σε ένα ανεπανάληπτο Ελληνικό τοπίο. Βραδιάζει βέβαια, αλλά κάπου θα υπάρχει στην διαδρομή χώρος για μια σκηνή, και λίγα ξερά χόρτα για φωτιά. Σκέψεις τριγυρνούν στο μυαλό χαϊδεύοντας το γκρίπ του γκαζιού. Αρκετό καιρό τώρα διέκρινα αρκετά χωριά - κουκίδες - στον χάρτη της Καρδίτσας και αναρωτιόμουν, πώς να είναι εκεί, στο τόσο έντονα, απόκρημνο, ανάγλυφο των βουνών, και των χειμάρρων. Πρόσφατα, ξεθαρρεύοντας, γνώρισα τα χωριά της Δυτικής Αργιθέας και ήξερα (έτσι νόμιζα) περίπου τι θα δω. Κατευθύνθηκα εκεί, χωρίς καλά - καλά να το σκεφθώ, και αυτά που αντίκρισα θα με συνοδεύουν καιρό.

Γεωγραφικά, η Αργιθέα βρίσκεται βόρεια του νομού Καρδίτσας, στην κεντρική Πίνδο, ασφαλισμένη στην αγκαλιά των βόρειων Αγράφων στα όρια με τους νομούς Τρικάλων, Άρτας, Ευρυτανίας. Ολόκληρη η περιοχή εκπέμπει γαλήνη πέρα από κάθε περιγραφή. Ελάχιστοι ασφαλτόδρομοι που οδηγούν σε πανέμορφα χωριά με καταπληκτική θέα. Περισσότεροι βατοί χωματόδρομοι που οδηγούν αργά σε δυσπρόσιτες κορυφές που βλέπεις όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, την λίμνη Νικολάου Πλαστήρα ή ακόμη τον περήφανο Αχελώο (Ασπροπόταμο) και την Ήπειρο. Δεκάδες διάσπαρτα μνημεία, παλιοί νερόμυλοι, πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και διάχυτη μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, από τις λίγες στον Ελλαδικό χώρο.

Η γνωριμία με την περιοχή αρχίζει στρίβοντας δεξιά μετά την Πύλη Τρικάλων στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο του οικισμού Παλαιομονάστηρο,απ’ όπουσε 3 χλμ ‘’εισβάλετε’’ στον νομό Καρδίτσας και το  Μουζάκι -  με κατεύθυνση Ανατολικά προς το Βλάσι (40 χλμ συνολικά από Παλαιομονάστηρο). Αφήνοντας πίσω και δεξιά, αρχικά την διασταύρωση για την Πορτή, και έπειτα την διασταύρωση για τα χωριά της Δυτικής Αργιθέας, το εκτροφείο θηραμάτων Μπαλάνου και την Δρακότρυπα, ανηφορίζετε προς το Πευκόφυτο  - το πρώτο χωριό που συναντάει ο περιηγητής - κτισμένο στις Δυτικές πλαγιές της Καζάρμα (Βουτσικάκι 2153υψ).

Ο φιδίσιος δρόμος ανεβαίνει ψηλά τόσο ώστε ο ποταμός Πάμισος να αχνοφαίνεται στο βάθος της μικρής κοιλάδας που μόλις αφήσατε. Το συμπαθητικό χωριουδάκι με το μικρό καφενείο και την ωραία πλατεία εντυπωσιάζει τον επισκέπτη στην θέα των επιβλητικών βουνών Καράβα 2184υψ, και τα Μάλλια (Σγουρολίβαδο) 1977υψ. Απέναντι από την τεράστια χαράδρα φαίνονται ολοκάθαρα τα χωριά, Παλαιοχώρι (Νευροβούνιστα), Οξυά με το θαυμάσιο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (17ου Αι), με τοιχογραφίες του 1682, τα περήφανα δάση Οξιάς, και τις έντονες συγκινήσεις που απορρέουν περπατώντας σε πανέμορφες τοποθεσίες. Κόκκινο Στεφάνι, Σήμαντρο, Σκαφίδα είναι μερικές από αυτές, και με δεδομένο ότι υπάρχει παράκαμψη, αν έχετε enduro τουλάχιστον δοκιμάστε την πανέμορφη διαδρομή. 

Οι κεραίες του αναμεταδότη στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (1761υψμ ) φαίνονται μέσα στην άχλη, ενώ στο βάθος της χαράδρας μόλις διακρίνεται στο τελευταίο φως του δειλινού ένα από τα πολλά ρέματα της περιοχής και οι χωματόδρομοι που ενώνουν τα προαναφερόμενα χωριά με τους μικρούς οικισμούς Δάφνη, Μεσοράχη, Σούλα. Μετά το δεύτερο τσιπουράκι το έντονο πορτοκαλί έχει πια πλημμυρίσει τον ουρανό δίνοντας το έναυσμα για συνέχεια της διαδρομής και ψάξιμο για διανυκτέρευση με σκέπασμα τ΄ αστέρια. Ο δρόμος βγάζει στον αυχένα δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου Βλάσιου ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στο κεφαλοχώρι της περιοχής Βλάσιο. Πίσω από την εκκλησία είναι ιδανικό μέρος για την σκηνή και εκεί έστησαεσείς προσέξτε. Λίγα λεπτά με τα πόδια υπάρχει πετρόχτιστη βρύση με άφθονο παγωμένο νερό (για τον καφέ το πρωί) & χώρος για ξεκούραση των επισκεπτών. 

Πολύ πρωί και παρ΄ όλη την ''γνώση'' γιατί και που στήνεις σκηνή, με ξύπνησαν τα πρόβατα και τα γαυγίσματα των τσοπανόσκυλων που παρ΄ ολίγον θα πέρναγαν πάνω απ΄ την σκηνή. Και.... μετά λένε ότι  ερήμωσαν τα βουνά μας από την κτηνοτροφία!! Προσφέροντας τσιγάρο στον αλβανό βοσκό έμαθα για δύο δρόμους που είχα ενδείξεις, αλλά δεν ήξερα που και κυρίως εάν ‘’βγάζουν’’. Με τα λίγα ελληνικά και με την βοήθεια της διεθνούς γλώσσας της παντομίμας μου έδωσε να καταλάβω ότι δύσκολα θα έβγαινα στην κορυφή. Να δούμε.....

Ο ήλιος έχει ώρα που βγήκε, αλλά οι ακτίνες του δεν έχουν φτάσει ακόμη στον Αγ. Νικόλαο, ενώ ολοκληρώνω το φόρτωμα της μοτοσυκλέτας. Πίσω ακριβώς από την εκκλησία!! (τότε μόνο κατάλαβα που ‘’έστησα’’) είναι το μονοπάτι - δρόμος που οδηγεί στην κορυφή Σγουρολίβαδο (1977 μ) και φυσικά στην στάνη απ’ όπου ήρθαν πρωί – πρωί τα πρόβατα. Η διαδρομή όλο πέτρες, λάσπες, τεράστια νεροφαγώματα, κροκάλες, και σε 7 χλμ περίπου είστε στην κορυφή δίπλα από το εγκαταλειμμένο πυροφυλάκιο για να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα ολόκληρης της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα (Ταυρωπού). Είναι η δεύτερη κορυφή της περιοχής που φαίνεται ολόκληρη η λίμνη. Εκπληκτικό θέαμα τόσο για τους περιηγητές ενός τόπου όσο και για τους ορειβάτες μια που ‘’δίπλα’’, είναι η ψηλότερη κορυφή της περιοχής Βουτσικάκι (2152 μ) και σίγουρα αποτελεί καλή ‘’δικαιολογία’’ για πεζοπορία. 

Μετά τον αυχένα της Οξυάς στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Βλάσιου σε 600 μέτρα είναι η διασταύρωση που οδηγεί από νέο καλό ασφαλτόδρομο στο ιστορικό Πετρίλο (μόλις 11 χλμ) και κατόπιν στο σημείο τρία σύνορα (1600 μ) που όμως είναι δύο!,  νομός Ευρυτανίας & Τροβάτοσε 26  χλμ, και νομός Καρδίτσας.

Το Πετρίλο (ή Πετρίλια) είναι η έδρα της νέας διευρυμένης κοινότητας Αθαμάνων, και αποτελείται από αρκετούς μικρότερους οικισμούς (Μάγειρος, Βασιλάδες, Χαλκιόπουλο, Αργυρέικα, Χάρις) ενώ στην ιστορία θα καταγραφεί από το σημαντικό γεγονός του 1944, όταν μεταφέρθηκε εδώ (στον Μάγειρο) η έδρα της κυβέρνησης της ελεύθερης Ελλάδος με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο. Το σημερινό ήρεμο χωριό δεν έχει την λάμψη του πρόσφατου παρελθόντος, όμως παραμένει κτισμένο μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον περιστοιχισμένο από ελατόδασος και με άφθονα νερά, υδρόμυλο στον οικισμό Ρώσσης (Ρούση), και δώδεκα εκκλησίες από τις τριάντα!! που είχε στην ακμή του. Θαυμάσιο μοναστήρι είναι της Γέννησης του Χριστού,κατάγραφο εσωτερικά με τοιχογραφίες του 17ου αι. 

Στον οικισμό Βασιλάδες υπάρχει θαυμάσια διατηρημένο το δημοτικό σχολείο του 1884 αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής. Εδώ έχει τις πηγές του το μεγάλο Πετριλιώτικο ρέμα που το συναντάτε συνεχώς στην διαδρομή προς Παναγία Σπηλιά. Το Πετρίλο είναι πολύ γνωστό στους πεζοπόρους και στους ορειβάτες αφ΄ ενός λόγω της φυσικής του ομορφιάς αφ΄ ετέρου λόγω της ύπαρξης του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε- 4 που οδηγεί ακριβώς απο αυτό τον δρόμο προς Κουστέσα και Τροβάτο Αγράφων. Εκπληκτική διαδρομή τόσο με τα πόδια όσο και το αυτοκίνητο. Ενδεικτικά αναφέρω την διαδρομή : Βλάσιο - Πετρίλο 1 ώρα, Πετρίλο - Τροβάτο 3 ώρες, Τροβάτο Κουστέσα 3 ώρες. Φυσικά η διαδρομή γίνεται και με μοτοσυκλέτα, ή 4*4 από τον βατό χωματόδρομο. Ανάμεσα από την διαδρομή Πετρίλο - Βλάσιο είναι κτισμένο το παλαιό μοναστήρι Γενεσίου της Θεοτόκου (17ου αι).

Το Βλάσι ξεχωριστό γραφικό χωριό στα 1050 μ υψ. είναι αμέσως, μετά τον αυχένα τις Οξυάς δεξιά από την διασταύρωση για Πετρίλο και το διασχίζουν όλοι όσοι κατευθύνονται προς την Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιάς. Στο χωριό λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο και εκτός των άλλων, υπάρχει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ι. Μ. Γενεθλίου Θεοτόκου. Το μοναστήρι βρίσκεται λίγο έξω απ’ το χωριό και είναι επισκέψιμο. Στάση στο καφενείο για κάτι δροσερό και συνέχεια προς Πετριλιώτικο ρέμα και το πρώην πέτρινο γεφύρι του Τυρολόγου. Λίγο μετά άλλο ένα μνημείο της περιοχής το παλιό πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι του Μεζίλου που ευτυχώς σκέφθηκαν!! να κατασκευάσουν την νέα γέφυρα δίπλα του. Και τα τέσσερα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια (με τις ‘’επεμβάσεις’’ έμεινε ένα!!) της περιοχής κατασκευάστηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας την εποχή που ο Αλή Πασάς πήρε το πασαλίκι του στην Θεσσαλία, και όταν ακόμη η Αργιθέα ήταν πέρασμα προς Ήπειρο και Θεσσαλία. 

Συνεχίζοντας τον καλό χωματόδρομο μένει πίσω το Δροσάτο (Μεζίλο) και το Πετροχώρι (Σπιρέλο) περνώντας και το πρώην πέτρινο γεφύρι του Κοπλεσίου έως ότου το χάνι Νασιώκα ξεπροβάλει λες από το πουθενά. Το παλιό χάνι έχει εστιατόριο και ξενώνα σε ένα όμορφο άγριο φυσικό περιβάλλον κοντά στην διασταύρωση για Κουμπουριανά. Λίγο πιο κάτω ο δρόμος οδηγεί στο Στεφανιώτικο γεφύρι που έχει δεχθεί τις ‘’περιποιήσεις’’ (διαπλάτυνση με τσιμέντο!!) του εργολάβου έτσι ώστε σε τίποτα να μην θυμίζει την παλιά μορφή του. Ο καλός χωματόδρομος συνεχίζει έως την διασταύρωση και στρίβει αριστερά, προς την κορυφή του βουνού. Από το ποτάμι που βρίσκεστε, ίσα - ίσα που διακρίνετε την Ιερά Μονή Σπηλαίου (Σπηλιάς 16ου Αι), σύντομα όμως ο δρόμος που – όπως θα διαβάσετε στην πινακίδα – πλήρωσε η μονή για να γίνει, θα σας φέρει στο προαύλιο. 

Εδώ το 1867 είχε την έδρα της η επαναστατική κυβέρνηση. Στον εξωτερικό περίβολο - δρόμο της Μονής, φαίνονται τα νεώτερα κελιά των μοναχών, και απέναντι από την είσοδο της Μονής υπάρχει εστιατόριο - καφενείο για δροσιά και ξεκούραση. Μέσα στο μοναστήρι ξεχωρίζουν οι δύο εκκλησίες, η μικρή παλαιότερη (16ος  Αι) με τοιχογραφίες του 17ου  Αι, και η νεώτερη στα μέσα του 18ου Αι. Η παράδοση, αναφέρει ότι πρώτος κτίστηκε το 1064 μ.Χ. Κατανυκτική η ατμόσφαιρα, με ελάχιστο φωτισμό, στους δύο ναούς πόσο μάλλον να γίνεται και θεία λειτουργία. Η διοίκηση της Ι. Μονής πρέπει να ενεργοποιηθεί και να συντηρήσει τις εικονικές παραστάσεις των αγίων, μια που η υγρασία έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημιά σε αυτές, ακόμη και στους τοίχους, και απ΄ ότι φαίνεται θα συνεχίσει, μέχρι τελικής πτώσεως (των τοιχογραφιών). 

Για την εύρεση της εικόνας η παράδοση αναφέρει χαρακτηριστικά:  Το μακρινό 1604 δύο αυτάδελφοι μοναχοί ο Παρθένης και ο Αθανάσιος, από την Στεφανιάδα Αργιθέας, που μόναζαν στην Μονή Κωστή ξεκίνησαν για να προσκυνήσουν στους Άγιους Τόπους. Φτάνοντας στο σπήλαιο, στο σημείο που σήμερα υπάρχει η Ιερά Μονή Σπηλιάς,σταμάτησαν να ξεκουραστούν και τους πήρε ο ύπνος. Στο όνειρο τους εμφανίσθηκε η Παναγία που τους έδωσε εντολή να ανέβουν στον απόκρημνο βράχο που σήμερα είναι κτισμένο το μοναστήρι. Πράγματι αναρριχήθηκαν και είδαν την Εικόνα Της να κρέμεται από τα κλαδιά ενός πουρναριού όπως ακριβώς τους είχε πει Η Θεοτόκος στο όνειρο. Εκεί λοιπόν έκτισαν το μοναστήρι.

Η Εικόνα Της Θεοτόκου Οδηγήτριας, είναι άγνωστο μέχρι σήμερα από που ήρθε και με ποιόν τρόπο, καθώς και που φυλασσόταν μέχρι τότε. Είναι κατασκευασμένη με την αρχαία κηρόχυτη τεχνική (κερί - μαστίχα), η οποία σαν τεχνική εγκαταλείφθηκε τον 8ο Αι. Σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του Απόστολου και Ευαγγελιστή Λουκά ο οποίος είχε ζωγραφίσει Την Παναγία όσο ζούσε αλλά και μετά την Κοίμησή Της. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ζωγράφισε κατά την διάρκεια της ζωής του 70 τέτοιες εικόνες διάσπαρτες σε πολλά μοναστήρια σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας προστέθηκε το 1883. Περισσότερο για ασφάλεια η εικόνα φυλάσσεται τον χειμώνα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου (Καραϊσκάκη) στο Μουζάκι. Στην Μονή Σπηλιάς είναι δυνατή η διανυκτέρευση στα κελιά της προσφέροντας έτσι μοναδικό προνόμιο στον επισκέπτη για την παραπέρα γνωριμία με τον τόπο και τους ντόπιους.

Η συνέχεια της περιήγησης σας φέρνει σε πανέμορφα παρθένα τοπία στον συνοικισμό Ρωμιά, και το μικρό  καφενεδάκι στην κορυφή, απ΄ όπου η απεριόριστη θέα προς την λιλιπούτεια λίμνη Στεφανιάδα. Ο άσχημος χωματόδρομος περνά δίπλα από την λίμνη, και ανηφορίζει μέσα σε καταπράσινο τόπο φτάνοντας σύντομα στον δυσπρόσιτο μικρό οικισμό Αετοχώρι (Μαρκελέσι), απ΄ όπου υπάρχει διασταύρωση για το ιστορικό Μοναστήρι Κώστη

Σπάνιες και άγνωστες διαδρομές που κρύβονται καλά, στα πυκνά δάση, αποκαλύπτονται σε κάθε στροφή, σε κάθε στάση για τσιγάρο. Σύντομα ο Μάραθος (Αραχωβίτσα), κάνει την εμφάνιση του για να θυμίσει το σημείο συνάντησης των διαδρομών Δυτικής και Ανατολικής Αργιθέας.Από τον Μάραθο έχετε θαυμάσια θέα προς τον Αχελώο (Ασπροπόταμο) και την δυνατότητα για ευχάριστους περιπάτους στα παρακείμενα δασωμένα κομμάτια.

Επόμενη στάση στα Βραγκιανά (Κατούνα) της Καρδίτσας ή ‘’Μικρά’’ Βραγκιανά - τελευταίο κεφαλοχώρι της Αργιθέας και των Θεσσαλικών Αγράφων, το τελευταίο χωριό που μπορείτε να έρθετε με το ΚΤΕΛ από Μουζάκι (70 χλμ). Όταν το πρωτοαντικρίσετε ίσως αναρωτηθείτε που είναι τα σπίτια του έτσι σκορπισμένα όπως είναι πάνω στις απόκρημνες πλαγιές. Η σημερινή του μορφή και η σταδιακή του ερήμωση δεν θυμίζει τίποτα από το παλιό κεφαλοχώρι της Αργιθέας. Στα παλιά χρόνια οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον οικισμό λόγω επιδρομών βάρβαρων από το Βορρά. Μετά την εγκατάλειψη χρησίμευε για κτηνοτροφικός τόπος όπου οι Αγραφιώτες έφερναν τα κοπάδια τους τον χειμώνα. Αρχικά πέντε οικογένειες από τα ‘’μεγάλα’’ Βραγκιανά Ευρυτανίας εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό που πλέον ονομάζεται ‘’μικρά’’ Βραγκιανά. Οι 150 κάτοικοι και οι 530 ( 91΄ ) από τους γύρω οικισμούς έχουν σαν ασχολία τη γεωργία και κτηνοτροφία ενώ πηγή πλούτου αποτελούν τα δάση για την ξυλεία τους. 

Απέναντι από τα Βραγκιανά σε 3 χλμ περίπου στον οικισμό Νούλες βρίσκεται η ιστορική Ι. Μ. Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος 16ος Αι. Ένα ιστορικό μνημείο που πρέπει να το επισκεφθείτε. Σπάνιας τέχνης αγιογραφίες και ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης ιστορικής αξίας. Στην είσοδο του ναού θα προσέξετε τις δύο εντοιχισμένες επιγραφές του 1862. Στο καθολικό υπάρχει η κτητορική επιγραφή που αναφέρει σαν χρόνο ανέγερσης το 1655.

Η μονή διαθέτει βιβλιοθήκη με εντυπωσιακό αριθμό σπάνιων βιβλίων και εντύπων από το 1628 έως το 1926. Επίσης υπάρχουν τρίπτυχα ενθυμήσεων και δωρεών. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όλα αυτά τα μοναστήρια ειδικά στα δύσβατα Άγραφα την Αργιθέα αλλά και αλλού, αποτέλεσαν φωτεινό φάρο για την καθοδήγηση του λαού, και σωτήρες για τα έθιμα και τις παραδόσεις του γένους.

Από τα Κέδρα (Χορίγγοβο), στα σύνορα νομού Καρδίτσας και Ευρυτανίας μπαίνουμε στα χωράφια των Απεράντιων με τα χρονίζοντα άλυτα προβλήματά τους. Ο καλύτερος δρόμος για να βγείτε στον ξεχασμένο Βάλτο και τα χωριά του, είναι ένα άλλο μνημείο της περιοχής το περίφημο πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι του Καταφυλλίου (της Τριχιάς ή Αυλακίου). Αφήνοντας πίσω το ομώνυμο χωριό Καταφύλλι (Σελιπιανά), με τις ιστορικές εκκλησίες της Αγίας Κυριακής και την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, και αργότερα το Αργύρι με τους δύο θαυμάσια διατηρημένους νερόμυλους, και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία κτισμένη σε σπηλιά. 

Ουσιαστικά τα τελευταία χωριά της Ανατολικής Αργιθέας, το ίδιο όμορφα όμως με τα πρώτα. Στην περιοχή που είναι κτισμένο το γεφύρι συναντώνται τα σύνορα τριών νομών, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας. Το γεφύρι άρχισε να κτίζεται μαζί με αυτό της Τέμπλας το 1908 και ολοκληρώθηκε το 1910 για να γεφυρώσει τον ποταμό Αχελώο (Ασπροπόταμο) και να διευκολύνει την πρόσβαση των Αργιθεατών και των Απεραντίων προς τα χωριά του Βάλτου την Ευρυτανία, το Αγρίνιο, αλλά και το μακρινό Μεσολόγγι. 

Το ζεστό σούρουπο – αν δεν στήσετε τη σκηνή σε κάποιο ξέφωτο – θα σας βρει να έχετε περάσει το γεφύρι του Αυλακίου με κατεύθυνση τα Βρουβιανά που έχει βενζίνη. Αυτό το οδοιπορικό θα σας γνωρίσει την Ελλάδα που φεύγει, την Ελλάδα που χάνεται, στην μορφή της γερόντισσας που κουβαλάει ακόμη με τα πόδια θεόρατα δεμάτια με ξύλα, και στον γέροντα που με μεράκι σκαλίζει την γκλίτσα του. Ένα τσιπουράκι στην πλατεία των Βρουβιανών έκανα δώρο στον εαυτό μου, (να το κάνετε και εσείς) κατηφορίζοντας βράδυ πια, στον φιλόξενο Άνθρωπο,  Άγγελο Μουτσιώκο που έχει το παλαιότερο χάνι, καφενείο στην περιοχή, δίπλα σχεδόν στο πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι της Τέμπλας.
Το πρωί θα είναι όμορφα στην λίμνη Κρεμαστών.

Ανατολική ή Δυτική η Αργιθέα είναι κατάφυτη από Έλατα, Οξιές, Καστανιές, Βελανιδιές, Κέδρα, και δεκάδες είδη βοτάνων, αρωματικών φυτών, και αγριολούλουδων που με τις μυρωδιές τους μεθούν και φέρνουν πιο κοντά στην φύση τον περιηγητή. Οι φιλόξενοι άνθρωποι πλουτίζουν με την παρουσία τους τον τόπο και φροντίζουν ώστε ο επισκέπτης να μάθει την περιοχή, να ζήσει όσο μπορεί περισσότερα καθιστώντας δύσκολη την απόφαση του γυρισμού. Κι όταν πια την πάρετε, υποσχεθείτε τους (και στον εαυτό σας) ότι θα ξαναπεράσετε σύντομα, με την παρέα σας. 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιδέα & υλοποίηση μορφής: Άγγελος Σινάνης

Η Αργιθέα σε Αριθμούς : Πρώην Κοινότητες- Οικισμοί 24 / Νυν Δήμοι 2 + 1 Διευρυμένη κοινότητα / Πληθυσμός 3.600 (91΄) Έκταση 360.000 στρ από τα οποία οι 90.000 στρ είναι ελεγχόμενες περιοχές κυνηγίου και καταφύγια θηραμάτων.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Χάνι Νασιώκα 38ο χλμ Μουζακίου - Παναγίας Σπηλιάς 0445 31716, 31877, Ιερά Μονή Σπηλιάς : 0445 95239, 95251, Ανθηρό: Καφενείο & ύπνος : Γάλλος Παύλος 0445 31221, 31239.

Κάμπινγκ: Στα ερημοκλήσια στο προαύλιο, και σε όποια ωραία τοποθεσία επιλέξετε . Φεύγοντας όμως μην αφήσετε σκουπίδια. Καταφύγιο: Στην Θέση ‘’Ελατάκος’’ της Κοινότητας Μπελεκομύτη στα 1455 μ.

Info: Αναπτυξιακή Καρδίτσας 0441 26345, 42363, e - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Πρόσβαση στο καταφύγιο: Σε απόσταση 6 χλμ απο το χωριό Μπελεκομύτη προς το φράγμα στρίβετε δεξιά προς τον οικισμό Ζυγογιαννέικα. Ακολουθείτε χωματόδρομο και σε 2,5 χλμ στρίβετε αριστερά. Συνεχίζετε τον χωματόδρομο για 1,5 χλμ ακόμη και στρίβετε δεξιά για ακόμη 2,5 χλμ και ....φτάσατε.

ΦΑΓΗΤΟ: Αρκετές ταβέρνες καφενεία σε όλα τα χωριά τους καλοκαιρινούς μήνες, Ανθηρό: Σέμπρος Ανδρέας 0445 31237, Τροβάτο: Γεωργίου Πέτρος 0445 31769, Βρουβιανά Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας Χάνι - καφενείο:  Άγγελος Μουτσιώκος 0647 61214. Μεσοβούνι: Ζήσης 0445 31207.

ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ: Α΄ Βοήθειες: 0445 31201, 31205, 31722, 31414 (Μουζάκι), Αστυνομία: 0445 31722 (Πετρίλο), 31414 (Βραγκιανών), 41223, 31203 (Μουζάκι), ΚΤΕΛ Μουζακίου: 0445 41221, Δήμος Αργιθέας: 0445 31203, Διευρυμένη Κοινότητα Αθαμάνων: 0445 95210, 92228, Δασαρχείο Μουζακίου: 0445 41233, 42211, 42626, Συνεργεία - Βουλκανιζατέρ: Moto Mexis 0445 43091 Μουζάκι, Τζανής Βασίλειος 0434 22008 Πύλη, Παπατζημόπουλος Αθανάσιος Πατριάρχου Δημητρίου 28. Καλαμπάκα, Τηλ 0432 25262, Καπρανάς Λάζαρος Τρικάλων 81 Καλαμπάκα Τηλ 0432 23038.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Η απόσταση από Αθήνα είναι 370-400 χλμ ανάλογα τον προορισμό, απο Θεσσαλονίκη 320-350 χλμ ανάλογα τον προορισμό. Απο Καρδίτσα ή Τρίκαλα 60-80 χλμ.

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ: Βενζινάδικα + Βουλκανιζατέρ: Μουζάκι : BP, EKO. ΒΑΛΤΟΣ / Βρουβιανά: Στην πλατεία, πίσω από την εκκλησία, Κρέντης - Γρανίτσα - Δ. Φραγκίστα: ΕΚΟ.

ΧΑΡΤΕΣ: Ο καλύτερος για την περιοχή Αργιθέας είναι των εκδόσεων ΑΝΑΒΑΣΗ. Θατον βρείτε Δραγούμη 34 / Αθήνα, 01 7293541 η θα τον λάβετε σπίτι σας με αντικαταβολή από ‘’το λίκνο’’ τηλ : 0434 71826. Πώληση και σταβιβλιοπωλεία.

ΛΕΣΧΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: Στην περιοχή δεν έχει δραστηριοποιηθεί κάποια λέσχη. Πληροφορίες όμως για το ταξίδι σας όλο το χρόνο βρίσκετε στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ - Σύλλογος Μοτοσικλετιστών - Ελάτη Τρικάλων  - 42032 - Πύλη, Τηλ - Fax: 0434 71826.  

Περισσότερες πληροφορίες για τα Βορειοδυτικά Άγραφα / Ανατολική Αργιθέα αντλήστε από την ενδεικτική Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία:

Γεωγραφική Εγκυκλοπαίδεια / Τεγόπουλος - Μανιατέας / Αθήνα 1997.
Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας / Τ.Ε.Ε Τμήμα Θεσσαλίας 1995.
Απόστολου Σαμαρόπουλου / Οδηγός του νομού Καρδίτσας / Περιφερειακές εκδόσεις ‘’Έλλα’’ 1992.
Αννίτα Ν. Πρασσά / Τα Βραγγιανά της Καρδίτσας / Πολιτιστικός οργανισμός κοινότητας Βραγγιανών 1996.
Ιστορικό εύρεσης Εικόνας Θεοτόκου / Έκδοση φίλων Ιεράς Μονής Σπηλιάς Καρδίτσα 1997.
Χάρτης Αργιθέας / ΑΝΑΒΑΣΗ / Αθήνα 1997. 

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Thursday the 12th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.