ΘΕΣΣΑΛΙΑ (2761 λέξεις)

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ – ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: '); document.write(addy92890); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Απρίλιος 2001 

Σκεπασμένος από χιόνια, μύθους ή σύννεφα ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο και αναμφισβήτητα το βουνό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού. Στέκει στους αιώνες ανάμεσα στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία οριοθετώντας τον Θεσσαλικό κάμπο από τις θαυμάσιες παραλίες τις Πιερίας και τον Θερμαϊκό κόλπο. 

Πάνω στον Όλυμπο οι Έλληνες τοποθέτησαν τους Θεούς τους, τις Μούσες, δεκάδες θρύλους, αιώνιους μύθους. Δεν είναι τυχαίο, μια που η φυσική ομορφιά, οι ομίχλες και αυτή η μυστηριακή ατμόσφαιρα, το απρόσιτο των βουνοκορφών, η ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας, γενικά η παρθενικότητα του τοπίου ήταν οι κύριες αιτίες της εκλογής του Ολύμπου για κατοικία των θεών. Στο πέρασμα των αιώνων και στην εποχή μας πια, ζωγράφοι, γλύπτες, λογοτέχνες, λόγιοι, περιηγητές και ορειβάτες ανέβηκαν και άνοιξαν τα δικά τους μονοπάτια και όλοι με την σειρά τους μαγευόντουσαν από το μυθικό βουνό και την δραστηριότητα των θεών που εξακολουθούν να κυριαρχούν στο μυαλό, όταν μόνοι σκέφτονται ή με παρέες εξιστορούν την μοναδική του φύση. Ο Όλυμπος είναι ‘’εθνικός δρυμός’’, ιστορικός χώρος, μνημείο πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς με παγκόσμια σημασία, και βρίσκεται υπό εθνικό και διεθνές νομικό καθεστώς ‘’προστασίας’’.

Αυτά συμβαίνουν στον Άνω Όλυμπο. Στον Κάτω Όλυμπο βασιλεύει το άγνωστο, παρ’ ότι δεν υστερεί ούτε σε φυσικό περιβάλλον ούτε σε ομορφιές και μνημεία, δείγμα ίσως της καταστροφικής αγνωσίας που διέπει τα θέματα ανάπτυξης και τουρισμού στα ‘’άκρως εξειδικευμένα’’ στελέχη των ‘’αναπτυξιακών’’ εταιρειών. 

Στην σκιά του θεϊκού βουνού αναπνέουν, ζουν, και αναπτύσσονται δεκάδες μικρά χωριά και κωμοπόλεις με αργούς ρυθμούς που ξεφεύγουν από ότι έχετε δει ως τώρα. Έξω από το ‘’κεντρικό’’ οδικό δίκτυο τα περισσότερα, κρύβουν με επιμέλεια τις χάρες, τα μνημεία, τους φιλόξενους ανθρώπους πίσω από αυτά, και τις θαυμάσιες δασικές διαδρομές στα βουνά της ευρύτερης περιοχής. Ακριβώς στα διόδια των Τεμπών  υπάρχουν οι πρώτες ενδεικτικές πινακίδες – Γόννοι – Καλλιπεύκη – για μια εκπληκτική κυκλική διαδρομή που περιφερειακά του Ολύμπου σας ξεναγεί σε τοπία και χωριά άφθαστου φυσικού πλούτου και ιστορίας. Γραφικές γωνιές στις παλιές εκκλησίες και τα γεφύρια, παλιά αρχιτεκτονική στους οικισμούς, όλα απόλυτα εναρμονισμένα με το ορεινό τοπίο ξεδιπλώνονται σε μια πραγματικά μοναδική και ταυτόχρονα απολαυστική διαδρομή.

Από τα χωριά του Κάτω Ολύμπου ξεχωρίζουν οι Γόννοι (παλιό Δερελή) σε 90 μ. Υ, πάνω στην διαδρομή για Καλλιπεύκη. Μεγάλο χωριό ενώ 3χλμ του σημερινού οικισμού σώζονται λείψανα της αρχαίας πόλης Γόννοι ή Γοννούσα, που είχε κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια. Το 480 π.Χ. περνάει από εδώ ο Ξέρξης ενώ επί Ρωμαίων κηρύχθηκε ελεύθερη πόλη. Λείψανα του τείχους διαφόρων περιόδων, αρχαϊκός ναός της πολιάδος Αθηνάς, της Αρτέμιδος, του Ασκληπιού υπάρχουν κοντά στην Ιτέα, σε αφύλακτο και χωρίς σήμανση χώρο.

Στους Γόννους ξεκίνησε μια σημαντική πρωτοβουλία από τον κ. Βασίλειο Καραβιδέ από το 1991 (που έγινε η πρώτη παρουσίαση των αντικειμένων) και η διαδικασία για την δημιουργία Λαογραφικού μουσείου της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα μετά την δωρεά εκ’ μέρους του κ. Απόστολου Κοντογιάννη του σπιτιού που το στεγάζει είναι μια χρήσιμη πραγματικότητα, ανοιχτή στους επισκέπτες του τόπου. Όπως κάθε τι που είναι φτιαγμένο με κόπο, στερήσεις και μεράκι έτσι και αυτό το μοναδικό στην περιοχή μουσείο δείχνει την ιστορία του χώρου μέσα από τα ευρήματα των αρχαίων Γόννων, περνώντας αριστοτεχνικά στην νεώτερη εποχή. 

Στην αυλή του μουσείου υπάρχουν λιοτρίβια, μαντάνια, εργαστήριο παραγωγής τσίπουρου, γεωργικά εργαλεία, κεραμικά, πιθάρια, παραδοσιακά αντικείμενα, ενώ το εσωτερικό του σπιτιού έχει χωριστεί σε επτά δωμάτια αναπαριστώντας όλες τις λειτουργίες που όφειλε να καλύπτει. Μαγειρείο με φούρνους και παλιούς νιπτήρες, υπνοδωμάτια, χαγιάτια, κούκλες με παραδοσιακές ενδυμασίες, και σπάνιο, ίσως μοναδικό έκθεμα η παλιά βάρκα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για το ψάρεμα στα νερά του Πηνειού με τα ‘’νταούλια’’. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται λάφυρα πολέμου και το ... ίδιο το μουσείο που στεγάζεται σε παλιό τούρκικο κτίσμα του 1855. 

Ο δρόμος μετά τους Γόννους ανηφορίζει στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου όλο και πιο ψηλά μεγαλώνοντας την θέα που σιγά – σιγά απλώνεται πέρα σε όλο τον κάμπο, με τα χωριά πλέον να αλλάζουν διαστάσεις. Η έκπληξη έρχεται σχεδόν απότομα στον περιηγητή μετά από 23 χλμ, που από το άγριο και βραχώδες του τοπίου βρίσκεται μπροστά σε έναν τεράστιο καταπράσινο καλλιεργημένο οροπέδιο που δεν είναι άλλο από την αποξηραμένη από το 1911, αρχαία λίμνη Ασκουρίδα.  Όμορφη θέα ως το τελείωμα του κάμπου που φωλιασμένη βρίσκεται η Καλλιπεύκη (παλιός Νεζερός ή Νιζερός) στα 1040 μ. Υ. Ο ασφαλτόδρομος γρήγορα διασχίζει τα 5000 στρ του οροπεδίου προσεγγίζοντας την περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση Οξυάς, Βελανιδιάς, Έλατου και Πεύκου Καλλιπεύκη. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων θεωρώντας την τοποθεσία, ως πέρασμα από την Μακεδονία στην Θεσσαλία. 

Μικρό συμμαζεμένο χωριό με πολλά καινούργια σπίτια και δεκάδες παλιά καλοδουλεμένα πετρόχτιστα. Η ζωή επικεντρώνεται στην μεγάλη κεντρική πλατεία με την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, την πετρόχτιστη κρήνη και τα κλασικά καφενεδάκια ψησταριές, που θα χρειαστούν αφού ο ζωογόνος αέρας ανοίγει την όρεξη. Αξιοθέατα μέσα στο χωριό είναι στην είσοδο του η Αγία Παρασκευή στον δευτερεύοντα κεντρικό δρόμο ένα μικρό παραχωμένο πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι, και η παλιά εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων που εικάζετε ότι είναι κτίσμα του 18ου αιώνα. 

Στον ευρύτερο ορεινό χώρο υπάρχουν δασικές και προσκοπικές εγκαταστάσεις που αν χρειαστεί σας φιλοξενούν ενώ όλη η έκταση μέσα στο δάσος προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ξεκούραση, και μια ήρεμη επαφή με την φύση. Η ανυπέρβλητη όμως γοητεία όμως της περιοχής που προσφέρεται σαν ‘’βάση’’ για παραπέρα γνωριμία με τον τόπο προέρχεται από το πλούσιο, αμόλυντο, φυσικό περιβάλλον.

Οι δασικές διαδρομές – υπάρχουν πινακίδες – προς την τοποθεσία ‘’Πατωμένη’’ ή το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας είναι μόνο μερικές κοντινές διαδρομές μέσα σε δάση Οξυάς – Ελάτης. Οι συναρπαστικές μεγαλύτερες διαδρομές θα σας φέρουν στην ‘’Βρύση του Κατή’’ στο ‘’Λιβαδάκι’’  ή την ‘’Δέση’’ και μέσω Κρανιάς στον Πυργετό (24χλμ), ενώ μια άλλη οδηγεί στο ‘’Νεράκι’’ στον Παλιό Παντελεήμονα (18,5 χλμ) ή λίγο πριν στην διασταύρωση βγάζει στην Άνω Σκοτίνα (14 χλμ) μέσα σε οργιαστική βλάστηση θαρρείς πως είσαι χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό και άξαφνα βλέπεις ως εκεί που πάει η ματιά σου την Σκοτίνα (22,5 χλμ) κάτω στην παραλία, τον Πλαταμώνα (25 χλμ) και την Λεπτοκαρυά (35 χλμ). 

Τον Αύγουστο γίνονται πολλές διήμερες – τριήμερες εκδηλώσεις με πολιτιστικό, λαογραφικό και ιστορικό περιεχόμενο από αυτές που πραγματικά λείπουν στον τόπο μας. Τα δρώμενα περιλαμβάνουν από την επεξεργασία μαλλιού σε όλες τις φάσεις του, την διαδικασία χωρισμού του καρπού από την καλαμιά στης βρίζας – σίκαλης, μέχρι χορούς και τοπικά εδέσματα από ντόπιους παραγωγούς. Οι εκδηλώσεις – αναπαραστάσεις οργανώνονται από τον δραστήριο Μορφωτικό σύλλογο Καλλιπευκιωτών δίνοντας στους εκατοντάδες επισκέπτες μια αίσθηση των δυσκολιών της ζωής στα χωριά. 

Η Καρυά απέχει από την Καλλιπεύκη μόλις 14 χλμ και όλη διαδρομή είναι μέσα από ονειρώδες πευκοδάσος. Κοντά στον κεντρικό δρόμο Λιτόχωρου – Καλλιπεύκης – Καρυάς, κοντά στην τελευταία είναι η ιστορική Ι. Μ. Κανάλων. Κατά την παράδοση η μονή ιδρύθηκε τον 11ο Αι, ενώ η ακμή της ήρθε αργά τον 17ο αι. Με όνομα που προέρχεται από τους τέσσερις χείμαρρους που πήγαζαν κοντά στην μονή σχηματίζοντας τον ποταμό Ζηλιάνα. Από αυτό το σημείο η διαδρομή ήρεμη και με πολύ όμορφη θέα στον κάμπο προς την Ελασσόνα κατηφορίζει περνώντας τα χωριά Συκαμινιά, Κρυόβρυση, Ολυμπιάδα, καταλήγοντας στην κεντρική οδό Ελασσόνας – Κατερίνης. Δεξιά με κατεύθυνση την Κατερίνη συνεχίζετε περνώντας τα Κοκκινόγεια και το θαυμάσιο τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του 1938 που και σήμερα εξυπηρετεί την κυκλοφορία γεφυρώνοντας τον χείμαρρο Ασπροπόταμο. Στην πρώτη διασταύρωση υπάρχουν πινακίδες ‘’Δολίχη’’ – ‘’Λιβάδι Ολύμπου’’ που ακολουθείτε περνώντας μέσα από το όμορφο χωριουδάκι της Δολίχης (παλιά Δούχλιστα) σε 590 μ. Υ, και την ιστορική εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του 16ου αι. Λίγο πριν αρχίσει να ανηφορίζει ο δρόμος προς το Λιβάδι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται ακόμη το θαυμάσιο μονότοξο πέτρινο γεφύρι της, ερειπωμένο και σε κακή κατάσταση, όμως και έτσι, κάτι έχει να διηγηθεί στον ταξιδιώτη. 

Σε Δεκατέσσερα συνολικά χλμ από την διασταύρωση και έχετε ήδη ανέβει στα 1150 μ Υ στο πανέμορφο χωριό Λιβάδι Ολύμπου (παλιά Βλαχολίβαδο και Μεγαλολίβαδο) μια από τις ιστορικότερες κωμοπόλεις της περιοχής με τρεις χιλιάδες κατοίκους σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Τίταρος (1839) μεταξύ του θεϊκού Ολύμπου (2917) και των Θαυμαστών Πιερίων (2190, συμπληρωματικά δες Πιέρια και διαδρομές). Ανείπωτο οπτικό αριστούργημα η θέα προς τον Όλυμπο ενώ στο ίδιο το Λιβάδι δεν έχουν γίνει πολλά καινούργια κτίρια ώστε να αλλάξει η κλασική παραδοσιακή φυσιογνωμία του. Διατηρεί την παλιά αρχιτεκτονική με στέγες από σχιστόπλακες και δεκάδες νεώτερες κεραμοσκεπές έχοντας παραμείνει μια από τις γραφικότατες άγνωστες στον πολύ κόσμο γωνιές της πατρίδας μας. 

Μπαίνοντας στο ιστορικό κεφαλοχώρι περνάτε από την σύγχρονη πλατεία και τα μνημεία των αγωνιστών οδηγώντας προς την κλασική πλατεία του χωριού με τα καφενεδάκια τις ψησταριές και τον τεράστιο πλάτανο να σκιάζει όλο τον χώρο, προσφέροντας στην δροσιά των φυλλωμάτων ξεκούραση, τσιπουράκι και νοστιμότατους μεζέδες από τοπικά προϊόντα στους ‘’καμπίσιους’’. Οι φιλόξενοι ντόπιοι που μιλούν και συνεννοούνται όχι σπάνια στο γλωσσικό ιδίωμα της ‘’βλάχικης γλώσσας’’, θα σας πιάσουν αμέσως την κουβέντα προτρέποντάς σας για γνωριμία με τον τόπο. Πέτρα, ξύλο, σχιστόλιθοι, χώμα, κρήνες, και κλασικά καλντερίμια με προεξέχουσες πέτρες συνθέτουν ένα πραγματικό πισωγύρισμα στον χρόνο μέσα σε έναν ιστορικό χώρο. Ακόμη και στις μέρες μας το Λιβάδι και οι  κάτοικοί του διατηρούν πολλά από τα ήθη και τα έθιμα του γεμάτου αγώνες παρελθόντος. 

Περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού θα διακρίνετε αμέσως τα παλιά αρχοντικά και λαϊκά σπίτια που κτίσθηκαν είτε από Λιβαδιώτες μαστόρους ή από τα ξακουστά ‘’ισνάφια – εσνάφια’’ των Ηπειρωτών. Φτάνοντας πιο κοντά στους ψηλούς μαντρότοιχους και τις περίτεχνες εξώπορτες, διασχίζοντας τις καταπράσινες αυλές των σπιτιών νοιώθετε αυτό το εκπληκτικό άρωμα του παλιού να πλημμυρίζει τον τόπο. Το Λιβάδι ίσως είναι η ιστορικότερη κωμόπολη του νομού Λάρισας και επί τουρκοκρατίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο με σημαντική, εθνική, οικονομική και πνευματική δράση γιαυτό και όλο σχεδόν το χωριό είναι γεμάτο ηρώα, προτομές αγωνιστών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμα και στον Μακεδονικό Αγώνα.

Καθώς το Λιβάδι μετά την επανάσταση του 1821 έμεινε στο κατεχόμενο από τους Οθωμανούς τμήμα οι αγώνες του ήταν συνεχείς για την απελευθέρωση, και την πολυπόθητη ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αποτέλεσε έδρα του αρματολικιού του Ολύμπου με προεξάρχοντα τον εθνικό ήρωα και αγωνιστή Γεωργάκη Ολύμπιο που γεννήθηκε εδώ στις 14 Μαρτίου 1772. Το πατρικό του σπίτι σώζεται μέχρι σήμερα στην πλατεία του χωριού έχοντας γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο λαϊκής τέχνης. Παραδοσιακά είδη που συνδέονται άμεσα με την παλιά γεωργοκτηνοτροφική ζωή, την καθημερινότητα, τα εργαλεία αλλά και τη ζωή, τη δράση και τη θυσία, του Γεωργάκη Ολύμπιου στην οχυρή Μονή Σέκου το 1821. 

Μέσα στον οικισμό είναι οι τρεις μεγάλες βυζαντινές εκκλησίες της Παναγίας (1886) στην αυλή της οποίας είναι το βυζαντινό μουσείο (επίσκεψη σε συνεννόηση με τον παπά), των Αγίων Αναργύρων (1760) με αξιόλογα τέμπλα και φορητές εικόνες, του Άγιου Κωνσταντίνου (1884) με πολύ αξιόλογο τέμπλο για μελέτη, λόγω των ασυνήθιστα τολμηρών απεικονίσεων, και ένα σπανιότατο ευαγγέλιο – καλλιτεχνικό θησαυρό, φτιαγμένο το 1816 από τον αργυροχρυσοχόο Νικόλαο Τζημπούρη από τους Καλαρίτες. 

Η γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή θα σας φέρει στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας ανατολικά του χωριού και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους (11ος Αι.) που θεωρούνται τα παλαιότερα βυζαντινά κτίσματα της Βόρειας Θεσσαλίας. Βόρεια, εκτός το όμορφο ιστορικό εκκλησάκι στην θέση παλιότερης ομώνυμης μονής του Προφήτη Ηλία υπάρχουν οι εκπληκτικές τοποθεσίες Χαϊδάρι (1400 μ. Υ) και Στουρνάρια κατάφυτα από δάση Οξυάς. Επίσης στα εκπληκτικά βοσκοτόπια της Σάπκας στα 1500 μ. Υ, ή κοντά στο χωριό στην τοποθεσία ‘’Μπιστιργιές’’ (1400 μ. Υ.), με πανοραμική θέα στο Λιβάδι. Λίγο έξω από το χωριό φεύγει αριστερά (βόρεια), αγροτικός δρόμος που οδηγεί μέσω Φτέρης στο εξαιρετικό δασικό τοπίο των Πιερίων καταλήγοντας Σέρβια ή Καταφύγι (δες Πιέρια και διαδρομές) ενώ πριν την Φτέρη υπάρχει ευδιάκριτη διασταύρωση δεξιά (ανατολικά) που βγάζει Σκοτεινά, Φωτεινά και Κατερίνη. 

Για τους εραστές της πεζοπορίας από την κωμόπολη περνάει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε – 4 που ανατολικά διασχίζει τον Όλυμπο και συνεχίζει προς τα Πιέρια, ενώ νότια κατηφορίζει προς Σαραντάπορο από αγροτικό δρόμο που ξεκινά λίγο έξω από το Λιβάδι προς Δολίχη.  Πολύ όμορφη διαδρομή για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του Ολύμπου και ίσως η επιστροφή με απίστευτα όμορφη φύση, είναι από Άγιο Δημήτριο (ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε την Μακεδονία με την Περραιβική Τρίπολη και την Θεσσαλία) περνώντας από τα Φωτεινά και καταλήγοντας στην Κατερίνη.  

Η Ελλάδα συνεχίζει να προβάλει το σύγχρονο τουριστικό προφίλ της μέσα από το κλισέ ήλιος – θάλασσα και αρχαία μνημεία, αγνοώντας αυτό που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί αυτονόητο. Η επιδεικτική πολλές φορές άγνοια για τα καταπληκτικά ορεινά μέρη που ακόμη επιβιώνουν χωριά που δεν ‘’πούλησαν’’ την παράδοση, την χειμωνιάτικη και ακόμα την μεσαιωνική και την νεώτερη Ελλάδα έχει αποτελέσματα που δεν γίνονται γνωστά αμέσως στα ‘’γραφεία μελετών’’, όμως έχουν άμεσο αντίκτυπο στους τοπικούς πληθυσμούς που συνεχώς αποδυναμώνονται και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι τολμούν να φύγουν από τα χωριά τους αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού. Το ζητούμενο με ‘’έρευνες’’ και ‘’μελέτες’’ από τις κάθε είδους ‘’αναπτυξιακές εταιρείες’’ είναι το απλούστερο.

Όμως με τα απλά και αυτονόητα δεν γίνεται να ‘’διαχειριστούν’’ εκατοντάδες εκατομμύρια. Σκεφθείτε πόσους πανέμορφους χώρους διασχίσατε και τι ήπια ανάπτυξη μπορούσε να έχει γίνει μέσα σε αυτές τις εξαιρετικού φυσικού κάλους διαδρομές. Ας είναι όμως, κάποια στιγμή ίσως η αγνωσία γίνει γνώση και τόλμη, αγκαλιάζοντας με πραγματικό ενδιαφέρον και τους ορεινούς δήμους του Κάτω Ολύμπου. Μέχρι τότε εσείς μπορείτε να γνωρίσετε τα βυζαντινά μνημεία, τους παραδοσιακούς οικισμούς και όλα αυτά τα απάτητα από τον ‘’τουρισμό’’ μέρη.

Η κυκλική ολοκληρωμένη διαδρομή που αγκαλιάζει ολόκληρο το θεϊκό βουνό του Ολύμπου προσεγγίζεται από κάθε είδους μοτοσυκλέτα μόνο από την είσοδο των Τεμπών. Με enduro μπαίνετε και από Σκοτίνα – Άνω Σκοτίνα. 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιδέα & υλοποίηση μορφής: Άγγελος Σινάνης

Αυτόματος Αριθμός Κλήσης Δήμου Γόννων 0495 Δήμου Λιβαδιού 0493

ΔΙΑΜΟΝΗ: Στην Λάρισα και την Ελασσόνα πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια. Γόννοι 31648 Σίμος Γεώργιος,  Λιβάδι Ξενώνας ‘’το κιόσκι’’ 41377, Παραδοσιακά Δωμάτια ‘’Λανάρι’’ με τζάκι 41210. 

ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Στην Καλλιπεύκη στον χώρο του δασαρχείου και σε δεκάδες πανέμορφες τοποθεσίες. Καταφύγια: Βρυσοπούλες (1800 μ.) στην ομώνυμη τοποθεσία Info: Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας 0493 23467, Δημ. Μπουντόλας στην τοποθεσία Σταυρός (930 μ) Info: Ε.Ο.Σ. Θεσ/νίκης 031 278288, 267282, Γιώσος Αποστολίδης τοποθεσία Οροπέδιο Μουσών (2720 μ.) Info: Σ.Ε.Ο. Θεσ/νίκης 031 224710, Σπήλιος Αγαπητός τοποθεσία Μπαλκόνι (2100 μ.) Info: Ε.Ο.Ο.Σ. 01 3234555, Χρήστος Κάκκαλος τοποθεσία Οροπέδιο Μουσών (2650 μ.) Info: Ε.Σ.Ο. Λιτόχωρου 0352 81944.

ΦΑΓΗΤΟ: Σίμος Γιώργος στους Γόννους 31648, Κώστας Μαντάς στην Καλλιπεύκη 96243, και πολλές ταβέρνες ψησταριές στο Λιβάδι Ολύμπου ‘’Μέτοικος’’, ‘’Όλυμπος, ‘’Λα Προκοβα’’, Τουριστικό περίπτερο Λιβαδιού ‘’το κιόσκι’’.

ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ: Δήμος Γόννων: 31233, 894, Καλλιπεύκη 96212, Δήμος Λιβαδιού 41217, 41888, Α΄ Βοήθειες Γόννων 31100, Καλλιπεύκης: 96213, Λιβαδιού 41205, 22222, Αστυνομία: Ελασσόνα 22100, Λιβαδιού 41111, Συνεργείο – Βουλκανιζατέρ: Λάρισα 041 Ζαμανούδης Ευριπίδης225676, Μεσσής Στέργιος 285034, Ράγγος - Χονδροδήμος 237866, Ελασσόνα 0493 Κυρατσούλης Νικόλαος 23404, Σαράτσης Κωνσταντίνος 22408, 22511.

ΧΡΗΣΙΜΑ: www.kallipefki.site.gr, Λαογραφικό μουσείο Γόννων 31181, 041 256831 εσωτ 177, 041252521 κος Καραβιδές. Πριν κατασκηνώσετε ρωτήστε στο Δασονομείο Καλλιπεύκης  96211 που σας επιτρέπουν, Δραστηριότητες βουνού στο Λιβάδι Ολύμπου info στο ‘’Λανάρι’’ 41210.

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ: Στην Λάρισα και τα Τέμπη σίγουρα, Κυκλικά του Ολύμπου στην Καλλιπεύκη την Ολυμπιάδα BP και Texaco, στο Λιβάδι και στο Ελευθεροχώρι BP. Φυσικά στην Ελασσόνα και στο τέλος του κύκλου στην Κατερίνη.

ΧΑΡΤΕΣ: Αξιόπιστοι οι χάρτες ‘’Όλυμπος’’ από την Ανάβαση 01 7293541, και ομότιτλος από τον Ε.Ο.Σ. Αχαρνών  01 2461528.Επίσης πλαστικοποιημένοι χάρτες ανά νομό που χωρούν στο tang Bag. Αγοράστε τον χάρτη Νο 27 ‘’Κοζάνη’’ και 16 ‘’Ημαθία’’ εκδόσεις  ‘’Ελλάδα’’ 01 3222573, 3225241, 031 223063. Τουριστικός χάρτης ‘’Πιερία’’ εκδόσεις Ρέκος, 01 3251564, 031 696587.

ΒΙΒΛΙΑ: Γ. Αδάμου – Γ. Ράπτη / Το Λιβάδι Ολύμπου στον Μακεδονικό Αγώνα, Νίκου Καραΐσκου / Ξενάγηση στο Λιβάδι Ολύμπου / έκδοση της Εφημερίδας «Λιβάδι Ολύμπου» 1997, Νίκου Καραΐσκου / Τα Βλάχικα του Λιβαδιού Ολύμπου / Λιβάδι 1999, Νίκου Καραΐσκου / Ο Όλυμπος Κινδυνεύει / έκδοση της Εφημερίδας «Λιβάδι Ολύμπου» Κατερίνη 1993.

ΛΕΣΧΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – Λογιωτάτου 10, 041 619039, Πληροφορίες για το ταξίδι σας, όλο το χρόνο, βρίσκετε στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ - Σύλλογος Μοτοσικλετιστών - Ελάτη Τρικάλων  - τ.κ. 42032  Πύλη, Τηλ - Fax: 0434 71826.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΘΕΣΣΑΛΙΑ αντλήστε από την ενδεικτική Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία:

  • Τα Βλάχικα του Λιβαδιού Ολύμπου / Νίκου Καραΐσκου / Λιβάδι 1999
  • Το Λιβάδι Ολύμπου στον Μακεδονικό Αγώνα / Γ. Αδάμου – Γ. Ράπτη
  • Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Πίνδος / Θεόδωρου Νημά / Θεσσαλονίκη 1987
  • Τα Πέτρινα Γεφύρια της Θεσσαλίας / ΤΕΕ τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας / Αθήνα 1995
  • Ασπροπόταμος – Ελάτη – Περτούλι / Α. Σινάνης / Ελάτη Τρικάλων 2000
  • Όλυμπος / Αναλυτικός Οδικός ορειβατικός Χάρτης / Τρ. Αδαμακόπουλος Π. Ματσουκά
  • Ξενάγηση στο Λιβάδι Ολύμπου / Νίκου Καραΐσκου / έκδοση της Εφημερίδας «Λιβάδι Ολύμπου» 1997
  • Ο Όλυμπος Κινδυνεύει / Νίκου Καραΐσκου / έκδοση της Εφημερίδας «Λιβάδι Ολύμπου» Κατερίνη 1993
  • Το Οδικό δίκτυο την εποχή του Αλή Πασά / Γ. Μακρής - Σ. Παπαγεωργίου / Αγροτική Τράπεζα / Αθήνα 1990
  • Αναλυτικός Οδικός Χάρτης Ορεινού Χώρου Τρικάλων / Α. Σινάνης – Σ. Κούλιου / εκδόσεις ‘’Έλλα’’ / Λάρισα 1999

ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ για την Θεσσαλία

‘’Ελληνικό Πανόραμα’’ Συλλεκτικό Τεύχος Νο 4: Λιβάδι Ολύμπου,
‘’Ανεβαίνοντας’’ Τεύχος 6: Όλυμπος,
Κλίφ Συλλεκτικό Τεύχος 3: Όλυμπος 

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Monday the 28th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.