ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (1822 λέξεις)
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΤΥΧΙ ή ΝΕΒΥΘΟΣ
Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© Φεβρουάριος 2001
Πλησιάζοντας στην κοσμοπολίτισσα πρωτεύουσα Πάτρα ο θαλασσινός διάδρομος που σας χωρίζει από τις ακτές της Στερεάς όσο πάει ‘’στενεύει’’, φέρνοντας πιο κοντά τις κορυφές και τις γραμμές των βουνών. Τα φέρι πηγαινοέρχονται ασταμάτητα ενώνοντας την Πελοπόννησο με την Στερεά, έως ότου γίνει πραγματικότητα η μακέτα της γέφυρας που θα ενώνει Ρίο – Αντίρριο. Το τοπίο αλλάζει, πυκνή βλάστηση καλύπτει τις ακτές που κατηφορίζοντας συναντούν την Γαλαζοπράσινη θάλασσα.
Περνώντας από τα όμορφα παραλιακά χωριουδάκια Λόγγο, Λαμπίρι, Ψαθόπυργο, με τις μικρές παραλίες, τα σιωπηλά σπίτια, και τα λιλιπούτεια φυσικά λιμανάκια, συναντάτε συνεχώς όμορφα σημεία για φρέσκο ψάρι, θαλασσινά τοπία, με την αύρα τους να συνοδεύει την αίσθηση του ταξιδιού, κάνοντάς την ακόμη πιο έντονη, σε μια διαδρομή ομορφότερη από την ανιαρή εθνική.
Η Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και αποτελεί τον δυτικό επικοινωνιακό κόμβο Ελλάδας - Ευρώπης. Η πόλη σχηματίστηκε από την ένωση τριών αγροτικών συνοικισμών των μυκηναϊκών χρόνων και πήρε το όνομά της από τον Πατέρα τον αρχηγό των Αχαιών που εγκαταστάθηκε εδώ μετά την Δωρική κατάκτηση. Στη Ρωμαϊκή εποχή γνώρισε σημαντική οικονομική άνθηση λόγω της θέσης και του λιμανιού της η οποία διατηρήθηκε και την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Εδώ δίδαξε και μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας το 69 π.Χ. πολιούχος και προστάτης της Πάτρας. Εισχωρώντας στην πόλη διαπιστώνετε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι, δίνοντας αυτόν τον αέρα υπεροχής. Μια από τις δύο βασικές πύλες της Ελλάδας προς την Ευρώπη.
Άραγε, πόσες φορές συνάδελφοι μοτοσυκλετιστές, έχουν σταθεί στο εσωτερικό parking ή στα duty Free περιμένοντας το πλοίο που θα τους οδηγήσει στην δικιά τους ιδανική διαδρομή. Ξεκινήστε και εσείς για την δικιά σας, από την πόλη και το μεσαιωνικό κάστρο, το καλύτερο σημείο να την αγναντέψετε από ψηλά, τα δεκάδες νεοκλασικά της, που στέκουν τις περισσότερες φορές καλοδιατηρημένα. Βρεθείτε στην πλατεία Γεωργίου του πρώτου, ή στα ‘’ψηλά αλώνια’’, την μεγαλύτερη πλατεία.
Από την Πάτρα συνεχίστε την πορεία σας Νοτιοδυτικά, με κατεύθυνση Πύργος – Ολυμπία, από τον καινούργιο φαρδύ δρόμο περνώντας από τα παραλιακά χωριά του Πατραϊκού, την Κάτω Αχαΐα, τον επισκέψιμο χώρο της αρχαίας Δύμης με κατεύθυνση Άραξο & Μετόχι. Στην διαδρομή σας υπάρχει η διασταύρωση προς Μετόχι, που με την σειρά του οδηγεί στο εκπληκτικό δάσοςαπό βελανιδιές, πεύκα & κουκουναριές της Στροφιλιάς και κοντά στην θάλασσα, πίσω από τους αμμόλοφους, η παραλία της Καλογριάς, με όμορφη αμμουδιά για βουτιές. Ο συνδυασμός δάσους και υγροτόπων δίπλα σε μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, είναι ίσως μοναδική περίπτωση στην περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα.
Ολόκληρο το δάσος, οι αμμοθίνες, μαζί με την Λιμνοθάλασσα Κοτύχι προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για τους υγροτόπους Ramsar & Natura 2000, που έχει υπογράψει και η Ελλάδα. Πριν χρόνια ολόκληρη η περιοχή είχε διαρκή επιτήρηση από τα δασαρχεία Πατρών και Ηλείας, αλλά σήμερα, απέμειναν ένα – δύο δασοφύλακες που όπως αποδείχθηκε δεν φτάνουν. Οι πολιτεία κλείνει αυτιά και μάτια, και φυσικά ανοίγει των καταπατητών που δεν εμποδίζονται από κανέναν να χτίζουν τις βίλες ή τα αυθαίρετά τους ενάντια σε κάθε λογική, ακόμα και μέσα στο δάσος Καλογριάς – Στροφιλιάς.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι με την ονομασία ‘’Κοτύχι’’, δεν εννοείται μόνο η ομώνυμη λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 15 χλμ πιο κάτω, αλλά ένα ευρύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων, οικοσυστημάτων, βάλτων, και δασών, όπως είναι το Έλος Λαμίας (0,5 υπερθαλάσσιο ύψος – 4000 στρ), η λιμνοθάλασσα Αράξου ή Πάπα ή Καλογριάς (0 υπερθαλάσσιο ύψος – 3000 στρ), η λίμνη Προκόπου (0 υπερθαλάσσιο ύψος – 17500 στρ), το δάσος Στροφυλιάς, και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι (0 υπερθαλάσσιο ύψος – 7000 στρ). Από αυτά, μόνο η λίμνη Προκόπου καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση οπότε καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ότι χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να ελέγξουν όλη αυτή την περιοχή. Τα αυτονόητα δεν δείχνουν να συγκινούν κανέναν όμως.
Στον Βάρδα μια παράκαμψη οδηγεί στην γεμάτη πεύκα, γραφική παραλία Κουνουπέλι. Οι αρχαιολόγοι ταυτίζουν αυτή την περιοχή με την Αρχαία Υρμίνηβοηθούμενοι από ερείπια μεσαιωνικού κάστρου και μυκηναϊκής ακρόπολης που έχουν βρεθεί στην περιοχή, δείγμα κατοίκησης από τα παλιά χρόνια.
Μια δεύτερη παράκαμψη προς το χωριό Αρετή σας φέρνει γρήγορα στην Λιμνοθάλασσα Κοτύχι έναν τόπο με μοναδική ομορφιά. Στην διαδρομή προς την λιμνοθάλασσα συνοδεύουν το βλέμμα σας λιγοστές αγελάδες που βόσκουν βαριεστημένα, εύφορα καλλιεργημένα χωράφια σπαρμένα καλαμπόκια και ντομάτες, σε έκταση όση και η ματιά σας. Αυτές οι αγροτικές δραστηριότητες έχουν υποβαθμίσει τις γύρω εκτάσεις ευτυχώς χωρίς να επηρεάσουν σημαντικά τον υγροβιότοπο, προς το παρόν τουλάχιστον.
Μετά τα πρώτα παρατηρητήρια ο ασφαλτόδρομος τελειώνει στην τεράστια παραλία που αριστερά φτάνει ως τα Λεχαινά. Εσείς κατευθυνθείτε δεξιά προς την λιμνοθάλασσα, όσο το δυνατόν πιο αργά και χωρίς θόρυβο. Το θαυμάσιο Κοτύχι χωρίζεται από την θάλασσα σε όλο το μήκος του με μια αμμονησίδα – ανάχωμα, και επικοινωνεί με αυτήν από ένα άνοιγμα περίπου στο μέσον, εκεί που υπάρχει το ιχθυοτροφείο. Ένα σύγχρονο μεγάλο παραγωγικό ιχθυοτροφείο που εκμεταλλεύονται συνεταιριστές από τα Λεχαινά, μαζί με τον Δήμο. Οι εγκαταστάσεις είναι στο τέλος του χωματόδρομου κοντά στα παρατηρητήρια. Εκεί υπάρχει ένα μικρό συμπαθητικό ταβερνάκι - καφενείο που όποτε είναι ανοιχτό, σερβίρει μεζεδάκια με ουζάκι ή καφέ.
Σε όλη την διαδρομή τα σημάδια της παρακμής - εγκατάλειψης είναι παρόντα. Ευτυχώς παρόντα είναι και τα πουλιά, όμως στο άκουσμα της μοτοσυκλέτας φτερουγίζουν τρομαγμένα, ενώ άλλα πιο μακριά που δεν φτάνει ο ήχος δεν κινούνται καθόλου. Η άγρια ζωή της λιμνοθάλασσας είναι πολύ ενδιαφέρουσα με όλα αυτά τα υδρόβια και παρυδάτια μικροπούλια που ζουν στους καλαμιώνες και τις όχθες. Παντού φτερουγίσματα και κρωξίματα, άλλες στιγμές πάλι δεκάδες μαζί σηκώνονται και ‘’μετακομίζουν πιο κάτω σε νέα ‘’κρύπτη’’. Στο Κοτύχι βρίσκουν καταφύγιο και τροφή πολλές αγριόπαπιες, γλαρόνια, ακόμη και κύκνοι.
Αυτά τα πανέμορφα πουλιά μπορείτε να τα θαυμάσετε από κοντά, αρκεί να μην δίνετε στόχο και να διαθέσετε κάποιο χρόνο, σαν το ζευγάρι των Ολλανδών που είναι κατασκηνωμένοι δύο μέρες, με σκηνή παραλλαγής και φωτογραφίζουν. Αν τα φωτογράφισαν όλα θα κάνουν φοβερή…. ‘’διαφήμιση’’ του υγροτόπου. Τα παρατηρητήρια βρίσκονται εκεί αλλά μην ανεβείτε χωρίς προφυλάξεις γιατί είναι σάπια, το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρά σπιτάκια, που κάποτε προορίζονταν για τους φύλακες. Ο επισκέπτης δεν θέλει και πολύ να καταλάβει ότι ολόκληρος αυτός ο πλούτος δεν αποτελεί παρά θλιβερό απομεινάρι ενός παλαιότερου ανεπανάληπτου σε έκταση παράδεισου που τείνει να εκλείψει, και δεν προλάβαμε να τον δούμε. Προχωρήστε λίγο με τα πόδια έως το ιχθυοτροφείο και ακριβώς απέναντι από τις ‘’παγίδες’’ των ψαριών υπάρχει χαμηλός λοφίσκος με απεριόριστη θέα του υγροτόπου και της γύρω περιοχής.
Μιας περιοχής που σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον γιατί είναι η δεύτερη που συναντούν τα πουλιά ερχόμενα την άνοιξη, και η προτελευταία νοτιότερη λιμνοθάλασσα στον δυτικό διάδρομο μετανάστευσης των πουλιών, από Βόρεια Ευρώπη προς Αφρική, όταν φεύγουν. Αυτοί οι λόγοι έχουν κάνει το Κοτύχι τόπο φιλοξενίας πολλών σπάνιων ειδών. Το προεδρικό διάταγμα που θα καθορίσει τον φορέα διαχείρισης της περιοχής, αλλά κυρίως τον έλεγχό της, δεν έχει ακόμα υπογραφεί (Φεβρουάριος ’01) με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να παραμένει έκθετη σε κάθε είδους παρανομία. Από αυθαίρετα ως λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, καταπατήσεις κ.λ.π, μόνο οικόπεδα δεν πουλούν ακόμη, αλλά μην αμφιβάλετε ….. απλά είναι θέμα χρόνου.
Ο κεντρικός δρόμος προς Πύργο σας φέρνει στην Ανδραβίδα, όπου οι καφέ πινακίδες της αρχαιολογικής υπηρεσίας αναφέρουν ‘’προς φράγκικη εκκλησία Αγίας Σοφίας’’ και σας οδηγούν μέσα στην πόλη, στην κεντρική πλατεία που βρίσκεται το αξιόλογο μνημείο. Μοναδική παρουσία στην περιοχή η γοτθικού ρυθμού Αγία Σοφία, κτισμένη τον 13ο Αι. στην περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σχεδόν δίπλα της είναι το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του δημοτικού σχολείου Ανδραβίδας. Η Ανδραβίδα έχει πολλά μαγαζιά, εστιατόρια και μπορείτε να ‘’ανασυνταχθείτε’’ ή να κατευθυνθείτε στο ακρωτήρι της Κυλλήνης, και στα Λουτρά της, περνώντας από την Βυζαντινή ιστορική Ιερά Μονή Βλαχερνών.
Η γυναικεία μονή δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε. Η τρίκλιτη βασιλική έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες, πολλά κειμήλια, χειρόγραφα, και πλούσια βιβλιοθήκη. Στην Φραγκοκρατία ζήσανε εδώ Φράγκοι μοναχοί, και τον 17ο Αι. ήρθε πάλι στους ορθόδοξους, ενώ στην πορεία της ιστορίας πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ. Φράγκοι κατακτητές, ιππότες και πριγκίπισσες ζούσαν σε αυτή την περιοχή αφήνοντας σημάδια της παρουσίας τους, με τα ερείπια των μεσαιωνικών κάστρων της Γλαρέντζα, κτισμένο τον 13ο Αι, και το Χλεμούτσι νομισματοκοπείο στην εποχή του, στο χωριό Κάστρο, ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου.
Ολόκληρη η περιοχή της Λιμνοθάλασσας Κοτύχι μαζί με τα τριγύρω χωριά και κωμοπόλεις, είναι πράγματι μια όαση για τον άνθρωπο της πόλης και σαν τέτοια θα πρέπει να την προσεγγίσετε. Στα λουτρά Κυλλήνης και στην Γλύφα υπάρχουν κάμπινγκ και ωραίες παραλίες με αρκετά ταβερνάκια – εστιατόρια για ξεκούραση, καλό φαγητό, και ανασύνταξη. Αυτή τη διαδρομή είναι ωραία να την συνδυάσετε με επίσκεψη στα νησιά Ζάκυνθο ή Κεφαλονιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, και συνδέονται καθημερινά με φέρι που φεύγουν από την Κυλλήνη.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιδέα & υλοποίηση μορφής: Άγγελος Σινάνης
ΔΙΑΜΟΝΗ: ‘’Χριστίνα Beach’’ Καλογριά 0693 31469, ‘’Καλογριά Beach’’ 31380, ‘’Τακόπουλος’’ Κάτω Αχαΐα 25310, ‘’Αχαΐα’’ 22678 Κάτω Αχαΐα.
ΚΑΜΠΙΝΓΚ: 0623 Γλύφα Κυλλήνης ‘’Ιόνιον’’ 96395, 6, Κάστρο Κυλλήνης ‘’Μέλισσα’’ 95213, Λυγιά ‘’Αγκινάρα Beach’’ 96411, 96211 . Στα ερημοκλήσια στο προαύλιο, και σε όποια ωραία τοποθεσία επιλέξετε. Μην αφήσετε σκουπίδια.
ΦΑΓΗΤΟ: Εστιατόρια, ταβερνάκια στην Ανδραβίδα, και στα κάμπινγκ πέριξ της Κυλλήνης, φρέσκο ψάρι, και μεζέδες σούβλας.
ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ: Δήμος: Πύργος 0621 34206, Α΄ Βοήθειες: Πάτρα 061 223812, Κυλλήνη 0623 92222, Αστυνομία: 061 320738 (Πάτρα), 0623 92202 (Κυλλήνη), Συνεργεία – Βουλκανιζατέρ: Χρήστος Φελουτζής, Αχιλλέως 95, Πάτρα 061 994073, Τακόπουλος Κωνσταντίνος, Αράτου 37 Κάτω Αχαία, 0693 24100, 0977763271.
ΧΡΗΣΙΜΑ: Από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, Info: Λιμενικός Σταθμός Κυλλήνης 0623 92211. Επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους προστασίας των υγροτόπων, γιατί μπορεί από σύμπτωση να είναι κάποιοι υπεύθυνοι εκεί και να σας διαφωτίσουν περισσότερο για την περιοχή. Φυσικά μπορείτε να περάσετε και από τα γραφεία τους. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εμμ. Μπενάκη 53 Τηλ & Fax 01 3811271. Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Σολωμού 57 Τηλ 01 5231342.
ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ: Όλες οι εταιρείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με super ή αμόλυβδη εκτός του κόστους, τουλάχιστον 20 δρχ ανά λίτρο ακριβότερο.
ΧΑΡΤΕΣ: Όλες οι Νομαρχίες της Πελοποννήσου έχουν εκδώσει τουριστικούς χάρτες που διανέμονται δωρεάν, και περιλαμβάνουν όλους τους ιστορικούς χώρους, μνημεία, κάστρα, σπήλαια, πεζοπορικές ή άλλες διαδρομές. Επίσης οι Freytag & Berndt σε κλίμακα 1: 300.000 όλη η Πελοπόννησος & Πελοπόννησος - Κόρινθος : σε κλίμακα 1 : 250.000, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Ακαδημίας 84, Αθήνα 01 3837439.Εξαιρετική αλλά σπάνια η έκδοση της ADAC, Πελοπόννησος σε κλίμακα 1 : 250.000.
ΒΙΒΛΙΑ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ε. Καρποδίνη - Δημητριάδη. Στην έκδοση περιλαμβάνετε χάρτης της Πελοποννήσου, όλα τα μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι με πανέμορφη φωτογράφηση.
ΛΕΣΧΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: ΜΟΤΟ.ΛΕ.Α (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Αμαλιάδας), Ιπποκράτους 16, Αμαλιάδα Τηλ 0622 26154, Fax: 23495, 0944974509. ΜΟΤΟ.ΛΕ.Π. (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Πύργου), Θεμιστοκλέους 8, Πύργος Τηλ 0621 27552, '); document.write(addy64590); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Πληροφορίες για το ταξίδι σας, όλο το χρόνο, βρίσκετε στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ - Σύλλογος Μοτοσικλετιστών - Ελάτη Τρικάλων - τ.κ. 42032 Πύλη, Τηλ - Fax: 0434 71826.
Περισσότερες Πληροφορίες για την ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ αντλήστε από την Ενδεικτική Αρθρογραφία – Βιβλιογραφία:
- Ελληνική Φύση / Τόμος ΚΕ’ / Καθημερινή
- Πύλος – Ναυαρίνο / Τόμος ΙΒ’ Πελοπόννησος / Καθημερινή
- Έντυπα Περιφέρειας Πελοποννήσου / Εκδόσεις Καλοφωλιά 1999
- Πύλος – Ναυαρίνο / ένθετο 7 ημέρες / Εφημ. Καθημερινή 2/10/1994
- Το ανάκτορο του Νέστορος / Γεωργίου Σ. Κορρέ / Τόμος ΙΒ’ Πελοπόννησος / Καθημερινή