ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (1655 λέξεις)
ΠΥΛΟΣ Ναυαρίνο, Νεόκαστρο ή Νιόκαστρο
Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© Φεβρουάριος 2001
Εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, γραφικοί κολπίσκοι, χωριά πνιγμένα στο πράσινο, ήπιο κλίμα, μεσαιωνικά κάστρα και ιστορικά μοναστήρια απλώνονται παντού σε αυτό το κομμάτι της Πελοποννήσου. Διατρέχοντας αυτόν τον τόπο με το μέσο που αγαπάτε – την μοτοσυκλέτα – διαρκώς συναντάτε δρόμους, ασφάλτινους και χωμάτινους που ο καθείς και κάπου βγάζει. Αρχαίοι ναοί, βυζαντινά μοναστήρια, ή φράγκικους πύργους με τις κοντινές πολιτείες τους.
Ο όρμος του Ναυαρίνου φιλοξενεί την πανέμορφη Πύλο, πιο κάτω η Μεθώνη, και στο άλλο άκρο η Κορώνη με τα θαυμάσια διατηρημένα κάστρα τους. Αγαπητοί ταξιδιώτες, η Μεσσηνία που συνεχώς εκπλήσσει τον επισκέπτη της, σας καλωσορίζει στο πιο όμορφο και ιστορικό άκρο της Πελοποννήσου.
Στα πρανή του Κορυφάσιου κοντά στον οικισμό Χώρα υπάρχουν τα απομεινάρια της Πύλου των ιστορικών χρόνων, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των μυκηναϊκών χρόνων, το Μυκηναϊκό Ανάκτορο η πόλη του Νέστορος, και το περίφημο ανάκτορο των Νηλειδών που άρχιζε να κτίζει ο διάδοχος του Νηλέα, Νέστορας τον 13ο Αι π. Χ. απ’ όπου και η ονομασία του, ανάκτορο Νέστορος. Το ανακτορικό συγκρότημα βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στον Επάνω Εγκλιανό, και είναι επισκέψιμο.
Από τις ανασκαφές που έκανε ο Αμερικανός Κάρολος Μπλέγκεν το 1939 και 1952 – 1964 βρέθηκαν πολλά αγγεία, αποθήκες κρασιού και λαδιού που όπως φαίνεται αποτελούσαν από τότε εξαγώγιμα προϊόντα. Επίσης ανακαλύφθηκαν 1250 πινακίδες με επιγραφές Γραμμικής Β’, της παλαιότερης Ελληνικής Γραφής, που αποκρυπτογραφήθηκαν το 1952 από τον Βρετανό Μάικλ Βέντρις και έτσι έγινε γνωστή η μυκηναϊκή γραφή, μέσω της οποίας αντλήθηκαν πληροφορίες για τη ζωή της εποχής εκείνης. Το όνομα Κυπαρισσία και Σφακτηρία πρωτοεμφανίστηκε εδώ, σε πολλές από τις πινακίδες που βρέθηκαν στο ανάκτορο.Σε απόσταση 4 χλμ είναι η Χώρα και το αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί μπορείτε να δείτε λεπτομερώς τα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές.
Πύλος, μια όμορφη αμφιθεατρικά κτισμένη πολιτεία με γραφικό λιμάνι που είναι πάντα γεμάτο με δεκάδες βάρκες, καΐκια, αλλά και μεγαλύτερα σκάφη ειδικά το καλοκαίρι. Λίγο πριν την κεντρική πλατεία ο στενός δρόμος στα δεξιά σας βγάζει στην πλατεία Νέστορος όπου βρίσκεται το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα. Η πόλη βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε δύο λόφους, στην ακτή ενός από τους πιο όμορφους όρμους της Ελλάδας. Ο ιστορικός όρμος Ναυαρίνου, που κλείνει στην αγκαλιά του το βραχώδες νησί της Σφακτηρίας. Το νησάκι αν και μόλις 25 στρ συνδέθηκε με δυο κορυφαία ιστορικά γεγονότα μακρινά χρονικά μεταξύ τους που αναδεικνύουν όμως την ιστορικότητά της, και την σημαντική της θέση. Το 425 π.Χ. στην διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, κατελήφθη η Σφακτηρία από τους Αθηναίους του στρατηγού Δημοσθένη, με τη βοήθεια Μεσσηνίων, και για πρώτη φορά, παραδόθηκαν Σπαρτιάτες και οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στην Αθήνα. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν απελευθέρωσε την Μεσσηνία από τους σπαρτιάτες αφού τελικά η Πύλος παρεδόθη στους Λακεδαιμόνιους.
Το δεύτερο ιστορικό γεγονός είναι η περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου που σφραγίστηκε από τις απώλειες των Ελλήνων και Φιλελλήνων που είχαν οχυρωθεί εδώ . Το νησί τώρα πια θεωρείται από τα σημαντικά μνημεία της νεότερης Ελλάδας αφού κατακλύζεται από κενοτάφια και μνημεία αυτών που αγωνίστηκαν και σκοτώθηκαν στη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να αναπτερωθεί το ηθικό των Ελλήνων αγωνιστών και σύντομα να πετύχουν την οριστική απελευθέρωση. Σε αυτή την ναυμαχία ενωμένοι οι χριστιανικοί στόλοι της Αγγλίας, της Γαλλίας, και της Ρωσίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο που ήταν στο λιμάνι της Πύλου.
Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε στην αρχή κατάπληξη και μετά ενθουσιασμό στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα αφού σήμανε την Εθνική Ανεξαρτησία. Αν μεταβείτε στο νησάκι σήμερα – υπάρχει πρόσβαση τους καλοκαιρινούς μήνες με καΐκι από την Πύλο - θα δείτε αρκετά μνημεία που θυμίζουν την Ναυμαχία, μνημείο Ελλήνων πεσόντων και μνημείο του μεγάλου Ιταλού Φιλέλληνα Σανταρόζα, που σκοτώθηκαν στην μάχη της Σφακτηρίας εναντίων Αράβων το 1825, μνημείο του Αλέξη Μαλλέ Γάλλου αξιωματικού του Μαιζών, ο τάφος του ανιψιού του Ναπολέοντα, Παύλου Βοναπάρτη, και μνημείο Ρώσων, δίπλα στο ξωκλήσι της ‘’Παναγούλας’’ - Αναλήψεως.
Φυσικά θα δείτε και νεώτερα ‘’μνημεία’’, σαν τις τρεις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων του Μαμιδάκη, που ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση το 1997 να αγοράσει το νησί!! για να εξυπηρετεί τα ποντοπόρα πλοία, με τερματικό σταθμό. Ευτυχώς τότε σύσσωμο το Ν. Σ. Μεσσηνίας απέρριψε το αίτημα της εταιρείας. (Πηγή - λεπτομέρειες – Καθημερινή 21/6/98, ρεπορτάζ Πέγκυ Κουνενάκη).
Η Πύλος άλλαξε πολλές φορές χέρια από το 1821 έως το 1828 που κατελήφθη από τους γάλλους του εκστρατευτικού σώματος Μαιζών, οι οποίοι σε λίγο χρονικό διάστημα την παραχώρησαν στους Έλληνες, ενώ οι ίδιοι παρέμειναν έως το 1833. Στον χρόνο που μεσολάβησε σχεδίασαν την νέα πόλη που άρχιζε να χτίζεται το 1829 πάνω στα σχέδιά τους. Πολλά παραδοσιακά κτήρια με καμάρες, μικρά διώροφα με ασπρισμένες αυλές και κήπους κατάφυτους, ενώ στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το μνημείο των τριών Ναυάρχων, που βύθισαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναυαρίνο το 1827. Ο Άγγλος Ναύαρχος Sir Edward Codrigton, ο Γάλλος Αντιναύαρχος De Rigny, και ο Ρώσος Αντιναύαρχος Heiden. Αν σας θυμίζουν τους δρόμους της Αθήνας Κοδριγκτώνος, Δεριγνύ, και Χέυδεν κοντά στο πεδίο του Άρεως, καλά θυμάστε.
Κανονικά μέσα σε όλους τους Έλληνες Εθνικούς Ήρωες που κάποτε είχαν ανηρτημένα τα δημοτικά σχολεία, έπρεπε να υπάρχουν και αυτοί οι τρεις Ναύαρχοι. Τόσο σημαντικές ήταν οι εξελίξεις μετά την ομόθυμη κίνησή τους και την τελική νίκη που απεκόμισαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Δυτικά της πόλης – υπάρχουν πινακίδες – είναι το Νιόκαστρο, το φρούριο της Πύλου που άρχισε να κτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου καλύπτοντας μια έκταση 75 στρ, (80 στην σημερινή του μορφή) και ακολουθώντας από τότε, την κοινή μοίρα των υπόλοιπων φρουρίων της περιοχής. Παραδόθηκε στους Ενετούς το 1686, ξανά στους Τούρκους το 1715, και μετά από πολιορκίες καταλήψεις και ανακαταλήψεις Έλληνες – Τούρκοι - Γάλλοι παραδίδεται στους Έλληνες το 1828.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα της Ελλάδας. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σωτήρας – (Μεταμόρφωση), που παλιότερα ήταν τζαμί, και μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων, που δημιουργήθηκε το 1984 ύστερα από πρωτοβουλία του αρχαιολόγου Γ. Παπαθανασόπουλου, με σκοπό την διάσωση και συντήρηση όλων των υποβρυχίων αρχαιολογικών ευρημάτων της Ελλάδας.
Για να δείτε και το ‘’κρυφό’’ μέρος του κάστρου έξω από τα τείχη, τον πύργο SanGaetan, την τεράστια εξωτερική τάφρο, και το Καστράκι πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας κατευθυνθείτε προς την έξοδο της Πύλου με κατεύθυνση την Μεθώνη, και δεξιά σας θα δείτε το σχολείο. Πεζοπορήστε κατά μήκος της αυλής του και μπείτε αριστερά στο δάσος. Μετά από λίγο φανερώνεται η τάφρος, η ακρόπολη του φρουρίου, και αριστερά όσο προχωρείτε πλάι στην τάφρο βλέπετε τον πύργο, το Καστράκι, μέρος από το εξωτερικό τείχος και τους προμαχώνες.
Προς την Μεθώνη θα συναντήσετε στην θέση ‘’καμάρες’’ το τμήμα του παλιού τούρκικου υδραγωγείου, το οποίο μετέφερε νερό στο Νιόκαστρο από τις πηγές του Χανδρινού και του Παλιού νερού. Πολύ ωραία θέα έχει ακριβώς μετά το σχολείο στον κεντρικό δρόμο αν ακολουθήσετε δεξιά τον αγροτικό προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Πανόραμα πραγματικό με την Σφακτηρία σε πρώτο πλάνο, και όλο τον όρμο του Ναυαρίνου εμπρός.
Ιστορία χαμένη στους αιώνες που πέρασαν, αξιόλογα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, θαυμάσια μονοπάτια για περπάτημα, άνθρωποι που εξυπηρετούν, πανέμορφες θέες από τα γύρω υψώματα…. πολιτισμένη διαμονή, εξαιρετικοί μεζέδες, είναι μερικά μόνο από τα ατού που διαθέτει η πολιτισμένη Πύλος στον επισκέπτη της. Υπάρχουν και άλλα που θα ανακαλύψετε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στην πόλη.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιδέα & υλοποίηση μορφής: Άγγελος Σινάνης
Νήσος Πύλος Μεσσηνίας: είχε πληθυσμό το 1951 48 άτομα. Σ.Ε.τ.Ε 1998 σελ 19, 21.
Νήσος Σφακτηρία Μεσσηνίας: είχε πληθυσμό το 1951 20 άτομα. Σ.Ε.τ.Ε 1998 σελ 19, 21.
ΔΙΑΜΟΝΗ: Στην Μαραθούπολη 0763 23386, Ενοικιαζόμενα δωμάτια Info 0723 22356, Πύλος 0723 ‘’Μιραμάρε’’ 22751, ‘’Καραλή’’, 23021, ‘’Αρβανίτης’’ 23050, ‘’Ναυαρίνο’’ 23433.
ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Στην Γιάλοβα (0723) ‘’Ναυαρίνο’’ 22973, ‘’Ναυαρίνο ΙΙ’’ 22761, Στα ερημοκλήσια στο προαύλιο, και σε όποια ωραία τοποθεσία επιλέξετε. Μην αφήσετε σκουπίδια.
ΦΑΓΗΤΟ: Στις ταβέρνες της πλατείας στα ουζερί, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου ‘’Καραλής’’ με την εξαιρετική θέα, και στο εστιατόριο 1930, φρέσκο ψάρι αλλά και σπέσιαλ καλοψημένα Κρεατικά, μπιφτέκι.
ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ: Νομαρχία Μεσσηνίας: 0721 93323, Δήμος 0723 22221, Α΄ Βοήθειες: 0723 23779, 23333, Αστυνομία: 0723 22316.
ΧΡΗΣΙΜΑ: Πριν την επίσκεψή σας στα αξιόλογα μουσεία τηλεφωνήστε να σας πουν τις ώρες επισκέψεως στο κάστρο, (08.30 – 15.00 Δευτέρα κλειστά) γιατί απ’ όποιο μέρος της Ελλάδας ξεκινήσετε, μέχρι να φτάσετε το μουσείο θα είναι κλειστό και θα πρέπει να διανυκτερεύσετε. Αν το έχετε προγραμματίσει έτσι, έχει καλώς αν όχι, θα πρέπει να το κάνετε αναγκαστικά.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει αν είστε σε μια απόσταση 50 - 100 χλμ από την Πύλο. Κάστρο 0723 22897, Αντωνοπούλειο 0723 22448 (08.30 – 15.00 Δευτέρα κλειστά), Αρχαιολογικό Μουσείο στην Χώρα, 0763 31358 (08.30 – 15.00 Δευτέρα κλειστά), Ανάκτορο Νέστορος 0763 31437 (08.30 – 15.00 καθημερινά). Ενοικιάσεις μοτοσυκλετών: Αλέξανδρος Μπάκας, Ναυαρίνου 45 Καλαμάτα 0721 93423, 94571.
ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ: Όλες οι εταιρείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με super ή αμόλυβδη εκτός του κόστους, τουλάχιστον 20 δρχ ανά λίτρο ακριβότερο.
ΧΑΡΤΕΣ: Όλες οι Νομαρχίες της Πελοποννήσου έχουν εκδώσει τουριστικούς χάρτες που διανέμονται δωρεάν, και περιλαμβάνουν όλους τους ιστορικούς χώρους, μνημεία, κάστρα, σπήλαια, πεζοπορικές ή άλλες διαδρομές. Επίσης οι Freytag & Berndt σε κλίμακα 1: 300.000 όλη η Πελοπόννησος & Πελοπόννησος – Κόρινθος : σε κλίμακα 1 : 250.000, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Ακαδημίας 84, Αθήνα 01 3837439. Εξαιρετική αλλά σπάνια η έκδοση της ADAC, Πελοπόννησος σε κλίμακα 1 : 250.000.
ΒΙΒΛΙΑ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ε. Καρποδίνη – Δημητριάδη. Στην έκδοση περιλαμβάνετε χάρτης της Πελοποννήσου, όλα τα μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι με πανέμορφη φωτογράφηση.
ΛΕΣΧΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: ΜΟΤΟ.ΛΕ.Α (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Αμαλιάδας), Ιπποκράτους 16, Αμαλιάδα Τηλ 0622 26154, Fax: 23495, 0944974509. ΜΟΤΟ.ΛΕ.Π. (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Πύργου), Θεμιστοκλέους 8, Πύργος Τηλ 0621 27552, '); document.write(addy53554); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .Πληροφορίες για το ταξίδι σας, όλο το χρόνο, βρίσκετε στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ, Σύλλογος Μοτοσικλετιστών, Ελάτη Τρικάλων, τ.κ. 42032 Πύλη, Τηλ – Fax: 0434 71826.
Περισσότερες Πληροφορίες για την ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ αντλήστε από την Ενδεικτική Αρθρογραφία – Βιβλιογραφία:
- Ελληνική Φύση / Τόμος ΚΕ’ / Καθημερινή
- Πύλος – Ναυαρίνο / Τόμος ΙΒ’ Πελοπόννησος / Καθημερινή
- Έντυπα Περιφέρειας Πελοποννήσου / Εκδόσεις Καλοφωλιά 1999
- Πύλος – Ναυαρίνο / ένθετο 7 ημέρες / Εφημ. Καθημερινή 2/10/1994
- Το ανάκτορο του Νέστορος / Γεωργίου Σ. Κορρέ / Τόμος ΙΒ’ Πελοπόννησος / Καθημερινή