ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (1670 λέξεις)

ΜΕΘΩΝΗ Μοθώνη – ΚΟΡΩΝΗ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Φεβρουάριος 2001 

Φεύγοντας από την Πύλο ο δρόμος στενεύει και χρειάζεται προσοχή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την μεγάλη κίνηση τα πολλά αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα. Πολύ σύντομα καλύπτονται τα 12 χλμ και η όμορφη Μεθώνη, σας υποδέχεται. Σήμερα είναι μια παραλιακή κωμόπολη, στα αρχαία χρόνια φημισμένο εμπορικό λιμάνι. 

Ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στο εντυπωσιακό κάστρο που είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία τείχη σε όλη την έκταση του δαντελωτού ακρωτηρίου, δίνοντάς την αίσθηση του απέραντου, και χωρίζεται από την στεριά με μια τεράστια τάφρο, που διασχίζεται έως την καστρόπορτα από μια πανέμορφη πετρόχτιστη γέφυρα με 14 τόξα, ξύλινη τον 15ο αιώνα.

Η Καστροπολιτεία της Μεθώνης, βαριά κληρονομιά μας, φέρει ίχνη όλων των ιστορικών περιόδων. Από την Ελληνιστική εποχή, τις ιστορίες του Πελοποννησιακού πολέμου, της ρωμαιοκρατίας, των πειρατών απ’ την Ιλλυρία, των Σταυροφόρων, των Φράγκων και των Βενετών κατακτητών. Η μεγάλη τάφρος ανοίχθηκε από τους Βενετούς το 1481, φοβούμενοι τις επιτυχίες των Τούρκων στην Αδριατική, και την ίδια εποχή ενισχύεται όλη η οχύρωση. 

Το μέγεθός του κάστρου δείχνει την σημασία του σαν ‘’κλειδί’’ για την είσοδο των πλοίων στην Αδριατική, ενώ η θέση του ήταν φυσικό να προκαλέσει συρράξεις μεταξύ Βενετών και Τούρκων. Το 1125 το Βυζαντινό φρούριο που υπήρχε εκεί καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Βενετούς και στην συνέχεια (13ος Αι.) χτίσθηκε το σημερινό. Τον Αύγουστο του 1500 δεκάδες χιλιάδες στρατός του Βαγιαζήτ πολιόρκησε τους μόλις 7000 Έλληνες και Βενετούς υπερασπιστές του που τελικά συνθηκολόγησαν και ο Βαγιαζήτ έγινε ο νέος κύριος του. 

Στην νότια εξωτερική πλευρά των τειχών υπάρχει ο μικρός οκταγωνικός πύργος, κάτι σαν  προκεχωρημένο φυλάκιο  - Μπούρτζι -  που έκτισαν οι τούρκοι όταν κατέλαβαν το κάστρο, και παρά το ρομαντικό του θέματος ήταν και τόπος εκτελέσεων. Είναι κτισμένο πάνω σε μικρό νησάκι και διαθέτει πολλαπλούς εξώστες και πολεμίστρες. Συνδέεται με το υπόλοιπο σύνολο με μια γέφυρα – διάδρομο. Σήμερα όλο αυτό το αρμονικό σύνολο θεωρείται ως το μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο Βενετικό κάστρο στην Ελλάδα

Στην πόλη υπάρχουν πολλά μαγαζιά, καφενεία, στενά δρομάκια με ασυνήθιστη κίνηση. Οι περισσότεροι επισκέπτες βέβαια είναι τουρίστες που προτιμούν τις ρομαντικές βόλτες στην παραλία ή στα ομολογουμένως πολύ όμορφα σοκάκια. Και εδώ έχουν ‘’ξεφυτρώσει πολλά τουριστικά μαγαζιά ευτυχώς ‘’χαμηλών’’ τόνων. Μέσα στους στενούς δρόμους βρίσκεται κρυφός από τα πολλά βλέμματα ο Άγιος Νικόλαος, ένα ιστορικό εκκλησάκι με πανύψηλο καμπαναριό. Στην Μεθώνη εκτός των πολιτιστικών βραδιών του καλοκαιριού κάθε Καθαρή Δευτέρα αναβιώνει το γνωστό στο πανελλήνιο έθιμο ‘’του Κουτρούλη ο γάμος’’. Μοιάζει με αυτό των ορεινών περιοχών της χώρας μας, όπου ντύνονται ‘’νύφη’’ και ‘’γαμπρός’’ δύο άντρες και μαζί με τα ‘’συμπεθερικά’’ και τους ‘’καλεσμένους’’ πηγαίνουν στην πλατεία του χωριού, για αναπαράσταση του γάμου, και των εθίμων που ξετυλίγονται στην διάρκειά του. Φυσικά η συνέχεια επιφυλάσσει στους επισκέπτες το πατροπαράδοτο τρικούβερτο γλέντι που είναι και ο τελικός σκοπός, για να καλωσορίσει η άνοιξη. 

Αξιοθέατο στην Μεθώνη είναι ο φάρος της, ένας από τους παλιότερους της Μεσογείου, το λιμανάκι της με τα αραγμένα ψαροκάικα, και τα ταβερνάκια μπροστά στην μεγάλη αμμουδερή παραλία. Ακριβώς από εκεί να ξεκινήσετε για την Κορώνη και όχι από τον κεντρικό δρόμο. Είναι προτιμότερη αυτή η ‘’παράκαμψη’’ γιατί περνάει από ασύγκριτης ομορφιάς τοπία και παραλίες για ελεύθερο κάμπινγκ. Στο κάτω – κάτω πάλι στον κεντρικό βγαίνει λίγο πριν την Φοινικούντα.

Το πανέμορφο ψαροχώρι της Φοινικούντας με δεκάδες παλιά σπίτια στα σοκάκια του, προβάλει ανάμεσα από την διαδρομή Μεθώνης – Κορώνης, για να ξεκουράσει τον ταξιδιώτη και γιατί όχι, να τον φιλοξενήσει. Εδώ υπάρχουν μέσα σε ένα θαυμάσια διηρημένο φυσικό περιβάλλον, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια, κυρίως όμως ωραία πεντακάθαρη θάλασσα, θαυμάσια παραλία για ξεκούραση, αλλά και για  σπορ. Στην παραλία νοικιάζουν serf και το καλοκαίρι γίνονται εκδρομές στα απέναντι νησάκια τις Μεσσηνιακές Οινούσες Σχίζα, Άγ. Μαρίνα (Αμαριανή των ντόπιων), και Σαπιέντζα. Η νησίδα Σαπιέντζα, είναι ένας από τους σημαντικούς βιότοπους της περιοχής, μάλιστα έχει κηρυχθεί από την Ε. Ε. ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ότι έχει ανακαλυφθεί από την αρχαία Φοινικούντα βρίσκεται την θέση ‘’ανεμόμυλος’’.

Φεύγοντας από την Φοινικούντα σε 4 χλμ υπάρχει διασταύρωση που αριστερά πάει προς Υάμεια ενώ δεξιά προς Χρυσοκελλαριά – Βασιλίτσι. Μην το σκέφτεστε καθόλου, ακολουθήστε αυτήν την παράκαμψη του κεντρικού δρόμου και δεν θα χάσετε. Απλά θα βγείτε από άλλο δρόμο στο Μοναστήρι της Χρυσοκελλαριάς και κατόπιν προς Χαροκοπειό ή Κορώνη. Ομορφότερη διαδρομή και σίγουρα πιο ήσυχη και ξεκούραστη. 

Στο Χαροκοπειό είναι η διασταύρωση που οδηγεί στην Κορώνη (δεξιά) ή Πεταλίδι – Καλαμάτα (αριστερά). Εδώ υπάρχουν μάντρες με τις περίφημες ‘’τζάρες’’, μεγάλα πιθάρια δηλαδή, που στις μέρες μας χρησιμεύουν περισσότερο για ντεκόρ σε κήπους ή με φυτά και κάκτους φυτεμένα για διακόσμηση πλατύσκαλων και αίθριων. Παλιότερα οι ντόπιοι μαστόροι περιπλανιόντουσαν σε όλη την Πελοπόννησο και έφτιαχναν τέτοια πιθάρια – στην ντοπιολαλιά ‘’τζάρες’’. Οι νοικοκυραίοι της εποχής, τα παραγέμιζαν με τρόφιμα, λάδι, και άλλα χρειαζούμενα αφού χωρούσαν από 100 έως 160 οκάδες το καθένα - καμιά φορά και μεγαλύτερα - ποσότητα που μπορούσε να θρέψει μια οικογένεια.  Η τέχνη συνεχίζεται και σήμερα μόνο που τα μηχανήματα έχουν αναλάβει το επίπονο ‘’ζύμωμα’’ του πηλού που παλιά γινόταν με τα χέρια. Η υπόλοιπη διαδικασία κατασκευής είναι περίπου ίδια. Αφού φτιαχτούν τα πιθάρια, αφήνονται να στεγνώσουν μέσα στο εργαστήριο ή στον ήλιο, μια εργασία που γίνεται κυρίως στα ‘’καμίνια’’ (φούρνοι). Κατόπιν έρχεται η σειρά της χειροποίητης διακόσμησης.   

Η Κορώνη είναι και αυτή παραλιακή πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά ενώ στην προκυμαία που κυλάει εντονότερα η ζωή θα βρείτε αρκετά ταβερνάκια, με φρέσκο ψάρι, και ουζάκι. Τα αρχοντικά σπίτια της είναι ανοιχτόχρωμα με μπλε ή κόκκινα παράθυρα, αυλές, και προς το κάστρο στολισμένα με πολύχρωμες γλάστρες και ‘’νησιώτικες’’ πεζούλες. Τα δρομάκια στενά κρύβουν εκπλήξεις, πλατύσκαλα σαν τα νησιά, παλιά μπαλκόνια με περίτεχνα κάγκελα. Σαν σκηνικό που βγαίνει από παραμύθι, είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει η ομορφιά της, τα ασβεστωμένα καλντερίμια, οι παλιές εκκλησίες. Στην διαδρομή προς το κάστρο υπάρχει πινακίδα που σας στέλνει κάτω από αυτό στην Παναγία Ελεήστρα, μια μεγάλη πετρόχτιστη εκκλησία που γιορτάζει της Ζωοδόχου πηγής. Ο θαυμάσιος καταπράσινος περίβολος έχει δεκάδες φοινικόδεντρα, πανέμορφη θέα στην θάλασσα και την απέραντη παραλία  Ζάγκα.

Στις αρχές του 10ου Αι. η Κορώνη ήταν μια πλούσια και εμπορική πόλη που προκαλούσε με τον πλούτο της πειρατές και τυχοδιώκτες. Στην κορυφή του λόφου στέκει το μεγάλο Βενετικό κάστρο του 13ου Αι. της ‘’μικρής αλλά οχυρής’’ πόλης που ενισχύθηκε και συμπληρώθηκε από τους Τούρκους τον 16ο Αι. Αντιπροσωπευτικό δείγμα στρατιωτικής οχυρωματικής τεχνικής. Εντύπωση προκαλεί ότι μέχρι τις μέρες μας, και σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του το κάστρο δεν έπαυσε ποτέ να κατοικείται, κάτι που συμβαίνει σπανίως, με εξαίρεση το κάστρο της Αντιπάρου στις Κυκλάδες. 

Μέσα στο κάστρο θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία ώρα για να το δείτε, υπάρχει αυτό που θα κάνει ευτυχισμένο όποιον μελετά τον μεσαίωνα. Η επιβλητική καστρόπορτα, προβάλει ανοιχτή σαν βιβλίο ιστορίας, που σας οδηγεί στα παλιά σπίτια τους πύργους, και την υπέροχη θέα προς την θάλασσα. Το καλντερίμι θα σας φέρει στο παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, σε παρεκκλήσια και στην γυναικεία Μονή Προδρόμου που λειτουργεί και αξίζει να την δείτε από κοντά. Την εποχή της Βενετοκρατίας, η Κορώνη υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά, βιοτεχνικά και ναυτικά κέντρα της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ανατολής, θυμίζοντας στις μέρες μας απόμακρη μεσαιωνική πολιτεία.

Φεύγοντας από την πόλη ή κατά την παραμονή σας εκεί, κάντε μια βόλτα λίγο έξω από την Κορώνη με κατεύθυνση το Βασιλίτσι και ανακαλύψτε και εσείς την ωραία παραλία του Ζάγκα σχεδόν κάτω από το κάστρο. Τόσο κοντά, όμως εκτείνεται ως εκεί που φτάνει η ματιά σας. Προσέξτε τα περιφραγμένα τμήματα της αμμουδιάς, γιατί εδώ γεννά τα αυγά της η προστατευόμενη Καρέτα – Καρέτα.   

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιδέα & υλοποίηση μορφής: Άγγελος Σινάνης

ΔΙΑΜΟΝΗ: Στην Φοινικούντα 0723 ‘’Κορακάκης Beach’’  71221, 71135 – 6,  ‘’Jenny Beach’’ 81353, Κορώνη 0725 ‘’Μαρίνος’’ 22522, ‘’Ντιάνα’’ 22312, Μεθώνη 0723 ‘’Αχιλλέας’’ 31819, ‘’Οδυσσέας’’ 31600,  ‘’Άννα’’ 31585, ‘’Γαλήνη’’ 31467.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Φοινικούντα ‘’Ανεμόμυλος’’ 0723 71120, ‘’Κορώνη’’ 0725 22884, 22119, 01 8614336, ‘’Memi Beach’’ 0725 22130 Κοινοτικό Μεθώνης 0723 31255, 31228. Στα ερημοκλήσια στο προαύλιο, και σε όποια ωραία τοποθεσία επιλέξετε. Μην αφήσετε σκουπίδια.

ΦΑΓΗΤΟ: Πολλά εστιατόρια για λαδερά, ψησταριές για σούβλα αρνί και γουρουνοπούλα , και ψαροταβέρνες στην Φοινικούντα, για κακαβιά και χταποδάκι. Πινελιά στο παρελθόν αποτελούν οι ξυλόφουρνοι, με το νοστιμότατο ζυμωτό ψωμί.

ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ: Νομαρχία Μεσσηνίας: 0721 93323, Δήμος Μεθώνης 0723 31255, Δήμος Κορώνης 0725 22221, Α΄ Βοήθειες: Κορώνη 0721 74213, Μεθώνη 0723 31456, Τουριστική Αστυνομία: Καλαμάτα 0721 95555, Κορώνη 0725 22422, Συνεργείο – Βουλκανιζατέρ: Σταμάτη Αφοί Ο.Ε. / Ε.Ο Κορώνης - Καλαμάτας, Κορώνη, 0725 22275, Συνεργεία Καλαμάτας 0721 Δημητρακόπουλοι Αφοί Ο.Ε, Λυκούργου 40, 21005, Δημητρόπουλος Λεωνίδας, Λυκούργου 24, 87244, Εξαρχέας Σωτήριος, Αθηνών 17, 23724, Κουλελές Ιωάννης, Αθηνών 55, 24323, 85344.

ΧΡΗΣΙΜΑ: Το κάστρο της Μεθώνης λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας 08.30 – 15.00 το καλοκαίρι έως 20.00. Το κάστρο της Κορώνης δεν κλείνει ποτέ γιατί είναι κατοικημένο. Ενοικιάσεις μοτοσυκλετών: Αλέξανδρος Μπάκας, Ναυαρίνου 45 Καλαμάτα 0721 93423, 94571.

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ: Όλες οι εταιρείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με super ή αμόλυβδη εκτός του κόστους, τουλάχιστον 20 δρχ ανά λίτρο ακριβότερο.

ΧΑΡΤΕΣ: Όλες οι Νομαρχίες της Πελοποννήσου έχουν εκδώσει τουριστικούς χάρτες που διανέμονται δωρεάν, και περιλαμβάνουν όλους τους ιστορικούς χώρους, μνημεία, κάστρα, σπήλαια, πεζοπορικές ή άλλες διαδρομές. Επίσης οι Freytag & Berndt σε κλίμακα 1: 300.000 όλη η Πελοπόννησος & Πελοπόννησος - Κόρινθος : σε κλίμακα 1 : 250.000, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Ακαδημίας 84, Αθήνα 01 3837439.Εξαιρετική αλλά σπάνια η έκδοση της ADAC, Πελοπόννησος σε κλίμακα 1 : 250.000. 

ΒΙΒΛΙΑ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ : Ε. Καρποδίνη - Δημητριάδη. Στην έκδοση περιλαμβάνετε χάρτης της Πελοποννήσου, όλα τα μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι με πανέμορφη φωτογράφηση.

ΛΕΣΧΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: ΜΟΤΟ.ΛΕ.Α (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Αμαλιάδας), Ιπποκράτους 16, Αμαλιάδα Τηλ 0622 26154, Fax: 23495, 0944974509. ΜΟΤΟ.ΛΕ.Π. (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Πύργου), Θεμιστοκλέους 8, Πύργος Τηλ 0621 27552, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Πληροφορίες για το ταξίδι σας, όλο το χρόνο, βρίσκετε στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ, Σύλλογος Μοτοσικλετιστών, Ελάτη Τρικάλων, τ.κ. 42032  Πύλη, Τηλ - Fax: 0434 71826.

Περισσότερες Πληροφορίες για την ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ αντλήστε από την Ενδεικτική Αρθρογραφία – Βιβλιογραφία: 

  • Ελληνική Φύση / Τόμος ΚΕ’ / Καθημερινή
  • Πύλος – Ναυαρίνο / Τόμος ΙΒ’ Πελοπόννησος / Καθημερινή
  • Έντυπα Περιφέρειας Πελοποννήσου / Εκδόσεις Καλοφωλιά 1999
  • Πύλος – Ναυαρίνο / ένθετο 7 ημέρες / Εφημ. Καθημερινή 2/10/1994
  • Το ανάκτορο του Νέστορος /  Γεωργίου Σ. Κορρέ / Τόμος ΙΒ’ Πελοπόννησος / Καθημερινή
Friday the 29th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.