ΘΕΣΣΑΛΙΑ (2856 λέξεις)

ΤΡΙΚΑΛΑ Η ΠΟΛΗ 

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Δεκέμβριος 2006

Τρίκαλα – η γενέτειρα του Ασκληπιού 

Όσοι έζησαν και μεγάλωσαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα θυμούνται παλιά σπίτια, πλατείες, αλάνες, τοπία, που μόλις χτες, στην ακούραστη εφηβεία, φαινόντουσαν όμορφα, λαμπερά, σίγουρα όμως, πιο αρμονικά από σήμερα.

Ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό πιστεύαμε τότε. Μέρα με τη μέρα, οι αναμνήσεις από τα περασμένα θαμπώνουν και μπερδεύονται με την σύγχρονη, όσο σύγχρονη νομίζουμε ό,τι είναι η σημερινή πραγματικότητα. Έτσι διαμορφώνεται και μεταλλάσσεται μια πόλη, που σαν ζωντανό κομμάτι της και εμείς, προσαρμοζόμαστε αναλόγως. Πάντοτε όμως παραμένουν κάποια τμήματά της ανέπαφα, λες και έμειναν έτσι για να θυμίζουν πιο έντονα τις νεανικές αναμνήσεις. Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς στα Τρίκαλα. 

Όλος ο νομός υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού στους αρχαίους χρόνους όπως και η πρωτεύουσα, η αρχαία Τρίκκη, ταυτισμένη με τον θεό της ιατρικής, τον Ασκληπιό. Ο αρχαιολογικός πλούτος των Τρικάλων διαθέτει ευρήματα απ’ τα πιο σπουδαία που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο, τόσο εντός της πόλης (Φρούριο, Ασκληπιείο, Τζαμί, Βαρούσι), όσο και εκτός. Αρκεί να σκεφθούμε ορισμένους προορισμούς όπως: Μετέωρα, Ζάρκος, αρχαία Πέλλινα, Πόρτα Παναγιά, Γόμφοι, Οιχαλία, τα φρούρια στον Κόζιακα και τον Ίταμο, το σπήλαιο Θεόπετρας και τόσα άλλα μνημεία αρχαίας και βυζαντινής εποχής. Αυτά, συνθέτουν ένα αξιομνημόνευτο, ίσως μοναδικό, γεωλογικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ιστό, που θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα επίσκεψης περιηγητών, φτάνει να γίνει συνείδηση απ’ τη διοίκηση. 

Κανείς επισκέπτης δεν ξεπέρασε αδιάφορος το περίφημο βυζαντινό κάστρο Τρικάλων,καμάρι της πόλης. Ο μοναδικός χώρος που νωρίς το πρωί, δεν παρουσιάζει κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Οδηγήστε μέχρι το υπαίθριο πάρκινγκ, και στην περίπτωση που είναι γεμάτο, ανεβείτε ψηλότερα περάστε κάτω από την κεντρική πύλη και σταματήστε εμπρός από το καφέ – εστιατόριο «το φρούριο», με τη μικρή λιμνούλα και τα γεφυράκια. Προτείνουμε να ξεκινήσετε από εδώ τη γνωριμία με την πόλη, αφού είναι ο μοναδικός χώρος (μαζί με το υπόγειο πάρκινγκ εμπρός από τα δικαστήρια), που μπορείτε να σταθμεύσετε χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.

Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά πότε ακριβώς χτίστηκε το κάστρο. Πιθανολογείται πως είναι κλασικής εποχής και ανακαινίστηκε εκ βάθρων από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα. Στιβαρή, στενόμακρη κατασκευή επισκευάστηκε και διορθώθηκε πολλές φορές κατά τη μακρά περίοδο του οθωμανικού ζυγού, που σε αυτά τα μέρη ξεκίνησε το 1393 – 1395/6. Χωρίζεται σε τρία διαζώματα. Στο πρώτο, υπάρχει το «τουριστικό περίπτερο», που λειτουργεί σαν καφέ – μπαρ – εστιατόριο, (Νημάς Ανδρέας 2431038656) διαθέτοντας λίγους χώρους στάθμευσης, και μεγάλο πλακόστρωτο απ’ όπου η θέα των Τρικάλων, της παλιάς πόλης αλλά και μακρύτερα, μέχρι τον Κόζιακα το ανατολικότερο βουνό της κεντρικής Πίνδου που ορθώνεται σαν γιγαντιαίος τοίχος, πραγματικά διεγείρει τις αισθήσεις. 

Στο δεύτερο, αρκετά μεγαλύτερο διάζωμα, διαμορφωμένο σε χώρο πρασίνου, εισέρχεστε από την μεγάλη πύλη. Δεξιά σας, δεσπόζει ο πύργος του ρολογιού χτισμένος το 1937, σε θέση περίβλεπτηαπό πολλά σημεία της παλιάς πόλης. Στο ίδιο σημείο, υπήρχε τουρκικός πύργος και ρολόι, κατασκευή του 17ου αι., που λειτουργούσε μέχρι το 1913. Στο βάθος του διαζώματος είναι το υπαίθριο θεατράκι που τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται αξιόλογες μουσικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις. 

Στο τρίτο διάζωμα φτάνετε ανεβαίνοντας λίγα σκαλοπάτια και περνώντας τη στενή πύλη. Ο χώρος, αν και μικρότερος έχει ομοιότητα με το Παλαμήδι, στο Ναύπλιο, συγκεκριμένα εκεί που βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Αριστερά σας είναι η αποθήκη όπου οι Τούρκοι φύλαγαν τρόφιμα και πολεμοφόδια, και πιο πίσω το ταλαιπωρημένο από το χρόνο, τείχος. Ευθεία, κάτω απ’ το στέγαστρο, υπάρχουν επιτύμβιες στήλες από τουρκικό νεκροταφείο με πανέμορφη καλλιτεχνική διακόσμηση. Δεν λείπουν και κάποιες επιγραφές στα ελληνικά, ένα μεγάλο πιθάρι, και σακούλες με κεραμίδες της εφορείας αρχαιοτήτων. Δεξιά σας ορθώνεται η μεγάλη σκάλα που σας ανεβάζει στις επάλξεις και τις πολεμίστρες, εμπρός από τον μοναδικό σωζόμενο τετράπλευρο πύργο. 

Ένας ανεκτίμητος θησαυρός, είναι το Βαρούσι,ο εκτός των τειχών, ιστορικός πυρήνας των Τρικάλων που σκαρφαλώνει και περιζώνει με αρχοντικά και κοινά σπίτια το Φρούριο. Βαρόσια υπήρχαν γύρω σε πολλές πόλεις, μη εξαιρουμένων των μικρότερων χωριών. Εδώ όμως η συνοικία, διατηρεί ακόμα αρκετά ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά, ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά στοιχεία, δείγματα των οποίων αποτελούν τα πάρα πολλά αρχοντικά, οι πολλοί ναοί, που όμως αργά αλλά σταθερά φθίνουν, αλλάζουν. 

Ίσως δεν δόθηκε, όπως έγινε κι’ αλλού, η κατάλληλη πρόνοια σε συνδυασμό με κάποια πλεονεκτήματα στους σημερινούς ιδιοκτήτες, ώστε να διατηρήσουν με αξιώσεις για τους ίδιους, αλλά και για την πόλη, αυτόν το μοναδικό πλούτο. Από το πρώτο διάζωμα του Φρουρίου, υπάρχει φαρδιά σκάλα που κατεβαίνει προς το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη και του Αγ. Παντελεήμονα στην ομώνυμη πλατειούλα. Απέναντί σας, υποβάλλει με το μέγεθος της η Παναγία Φανερωμένη (1853), και κοντά της, (25ης Μαρτίου 31 και Μαχάονος) βρίσκεται το κτήριο που σε δύο αίθουσες στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή Τρίκκης 2431033597. 

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία (οδός Δωροθέου Σχολάριου) αντικρίζετε τα πρώτα παλιά αρχοντόσπιτα κι’ ένα μικρό δρομάκι που βλέπει τον πύργο του ρολογιού. Δεξιά σας, το λευκό ασπρισμένο σπίτι είναι το αρχοντικό Δίκου – Δράκου μεγάλου δερματέμπορου απ’ τη Σιάτιστα, που αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα σημεία αναφοράς της συνοικίας. Δίπλα του, η βαμμένη με ώχρα παραδοσιακή κατοικία Βούλη – Τσαντήλα. Πιο κάτω ο Ναός (1575 ανακαίνιση εκ’ βάθρων), των Αγίων Αναργύρων στην ομώνυμη οδό, όπου υπάρχουν ορισμένα παλιά, εγκαταλειμμένα στη τύχη τους σπίτια. Πριν φτάσετε στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, νυν Αικατερίνης Καυκιά, αριστερά σας, (οικία Κωστοπούλου) συναντάτε το περίφημο παρθεναγωγείο Τρίκκης, επιγραφή του οποίου υπάρχει στην αυλή των Αγ. Αναργύρων για να θυμίζει, ότι λειτουργούσε με έξοδα της εκκλησίας και κάποιων ευκατάστατων συνδρομητών. Στον γυναικωνίτη του παρακείμενου Αγ. Δημητρίου (1588;), λειτουργούσε τον καιρό του εμφυλίου (1948 / ‘49) το 4ο δημοτικό σχολείο. 

Το ίδιο γινόταν και στην Αγ. Παρασκευή που θα βρεθείτε αμέσως μετά. Απέναντι από το ιερό της, (γωνία Τέλλου Άγρα με Μανδάλου), είναι το σπουδαίο αρχοντικό Σιμή. Σχεδόν δίπλα του, είναι το αρχοντικό Αναγνωστιάδη, που καταγράφηκε στην ιστορία αφού εδώ φιλοξενήθηκε ο αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς όταν το 1904 πέρασε απ’ τα Τρίκαλα. Η συνέχεια της οδού Μανδάλου καταλήγει στο δίστρατο, Παπαθανασίου και Παύλου Μελά κατάντικρυ ενός από τα ομορφότερα παλιά αρχοντικά, του Γιαννουσοπούλου, νυν Λάππα. Με τρία σαχνισιά στην κάθε του πλευρά, πράγματι δημιουργεί την ψευδαίσθηση καραβιού που πλέει στην ανοιχτή θάλασσα. 

Στην αντίθετη κατεύθυνση, προς την κεντρική οδό Στρατηγού Σαράφη, είναι η μητρόπολη των Τρικάλων, ο Αγ. Νικόλαος (1948), στη θέση παλιότερου (1870) που βομβαρδίστηκε τον Απρίλη του 1941 από τους Γερμανούς. Δίπλα του σχεδόν, είναι ο αρχαιολογικός χώρος που υπήρχαν ενδείξεις ότι υπήρχε φημισμένο Ασκληπιείο της Τρίκκης, η πρώτη κλινική που ιδρύθηκε στον τόπο που γεννήθηκε και ζούσε ο Ασκληπιός, ο πρώτος γιατρός της ανθρωπότητας. Οι αρχικές προσπάθειες για την αποκάλυψη του Ασκληπιείου έγιναν στις αρχές του περασμένου αιώνα (1902), φέρνοντας στο φως τμήματα ρωμαϊκών λουτρών, μέρος ενός δημόσιου κτηρίου με ψηφιδωτά δάπεδα, και ένα οικοδόμημα ελληνιστικών χρόνων. 

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για το πού μπορεί να βρίσκεται το Ασκληπιείο όμως χρειάζεται περαιτέρω ανασκαφική δραστηριότητα. Όλες οι εργασίες σ’ αυτόν τον χώρο έχουν γίνει μόνο με την αρωγή της τρικαλινής αυτοδιοίκησης, και την αδιαφορία όλων των υπολοίπων. Αν ενδιαφερθεί με πράξεις και η πολιτεία, όπως έχει γίνει σε όλα τα ιερά και τα ασκληπιεία στην Ελλάδα, (τα οποία ήταν αφιδρύματα) που έχουν ήδη αξιοποιηθεί, (πρόσφατο παράδειγμα η αναστήλωση του Εγκοιμητηρίου του Ασκληπιείου ή Άβατου, της Αθήνας, η λεγόμενη Δωρική Στοά), τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εντοπιστεί και να αναδειχθεί το αρχαιότατον και επιφανέστατον κατά τον Στράβωνα, μνημείο της ιατρικής επιστήμης πιθανά στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος Τρικκαίων πρόσφατα, πρότεινε την υλοποίηση μελέτης αποκατάστασης και ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου. Αν γίνει πραγματικότητα, οι επισκέψεις στα ρωμαϊκά λουτρά θα είναι βεβαιότητα, και όχι δοξασία.

Περπατώντας στην Στρατηγού Σαράφη φτάνετε στο ύψος των ΕΛ.ΤΑ και αριστερά σας (οδός Χατζηπέτρου), βλέπετε ότι απόμεινε από το τούρκικο χαμάμ (λειτουργεί σαν καφενείο). Αμέσως μετά, είναι η κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου δεσπόζει το άγαλμα του αρχηγού του ΕΛΑΣ, Στρατηγού Στέφανου Σαράφη μετέπειτα βουλευτή της ΕΔΑ. Αρκετά δροσερή πλατεία, με μεγάλα πλατάνια και λιμνούλα με μικρά σιντριβάνια ενώ εκεί προς το τέλος της, υπάρχει η προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Δίπλα στην πλατεία είναι η λαϊκή αγορά, με πολλούς τοπικούς παραγωγούς που διακινούν ό,τι καλύτερο βγάζει το χωράφι τους. 

Ανάμεσά τους και αρκετές ηλικιωμένες γυναίκες, με κάθε λογής λαχανικά, φρούτα, αυγά ημέρας, ακόμα και ζωντανά κοτόπουλα. Γύρω από την πλατεία και μέχρι τα δικαστήρια συνεχίζουν καταστήματα, αρκετά λευκοσιδηρουργεία, μικρές και μεγαλύτερες αποθήκες όπου βρίσκει κανείς από αγροτικά εργαλεία μέχρι παραδοσιακά προϊόντα, σε μια αγορά, που σας γυρίζει αρκετές δεκαετίες πίσω. Γύρω της, στους πεζόδρομους θα βρείτε πολλά κλασικά οινομαγειρεία, μεζεδοπωλεία με εξαιρετικές νοστιμιές, ενώ από τα μικρά στενάκια (οδός Υψηλάντου) θα φθάσετε στα περίφημα Μανάβικα με τα διάσημα τσιπουράδικα. Αυθεντικές μυρωδιές και δεκάδες χρώματα· εικόνες μιας πόλης που καθημερινά εκσυγχρονίζεται και αλλάζει, χωρίς όμως να ξεχνά το παρελθόν της. 

Η περιήγηση σύντομα σας φέρνει κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού, που διασχίζει και δροσίζει το πολύβουο κέντρο της. Θα περάσετε πάνω από την κεντρική γέφυρα, κατασκευή του 1886 Γάλλων τεχνικών και με φόντο το άγαλμα του Ασκληπιού, κατεβαίνετε τα σκαλάκια για να βρεθείτε σε δευτερόλεπτα δίπλα στο ποτάμι. Θαυμάσια η αίσθηση που αποκομίζει ο επισκέπτης πεζοπορώντας σ’ αυτό το κατάφυτο, δροσερό περιβάλλον.

Η συνέχεια έρχεται στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, με τα αγάλματα των πέντε απαγχονισμένων Τρικαλινών της  ΕΠΟΝ μια σκληρή πράξη αντιποίνων των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, μόλις έξι μήνες πριν την αποχώρησή τους. Η μνήμη παραμένει άσβεστη, ενώ δίπλα μια ωραία παιδική χαρά διασκεδάζει τα πιτσιρίκια, και εσείς διασχίζετε πλέον την οδό Ασκληπιού, τον πιο κεντρικό δρόμο των Τρικάλων ήδη από το 1884, που άρχισε η διάνοιξη. Σε αυτό το τμήμα της είναι ένας θαυμάσιος πεζόδρομος με καφετέριες κι’ ένα πολύχρωμο και πολυπρόσωπο πλήθος νέων ανθρώπων που τους δίνει ζωή. Δεξιά σας, είναι το Ζαχαροπλαστείο «Γιαννής», ίσως το παλιότερο της πόλης (1945). Οι σημερινοί ιδιοκτήτες (Θανάσης Γιαννής - Χρήστος Κοντογιώργος) συνεχίζουν με επιμέλεια την παράδοση από τους πρώτους διδάξαντες. Δοκιμάστε την εξαιρετική πουτίγκα τους, («Γιαννής» 2431028125).

Στο τέλος του πεζόδρομου, αριστερά σας, είναι η οδός Γαριβάλδη και το παραδοσιακό κτήριο που στεγάζει την πινακοθήκη του ζωγράφου Θεόδωρου Μάρκελλου και το εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο, με μεγάλη φωτογραφική συλλογή για τα Τρίκαλα, αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων παλιών αρχοντικών, προθήκες με παραδοσιακές φορεσιές, σπάνια υφαντά και χρηστικά αντικείμενα από μέταλλο, πηλό και ξύλο του περασμένου αιώνα. 

Πίσω από το μουσείο βρίσκεται το μοντέρνο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου που στεγάζει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δημιουργών (λειτουργεί και ως Μουσείο Μουσικής Ιστορίας). Επίσης, εδώ διοργανώνονται εκθέσεις, διαλέξεις ενώ λειτουργεί και μια αξιόλογη βιβλιοθήκη με τμήμα δανεισμού, αρχείο τοπικών εφημερίδων κ. ά. Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων / Πνευματικό Κέντρο: Γαριβάλδη 8, τηλ: 2431076613, 71620, fax: 2431079083, e-mail: '); document.write(addy56837); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

Πολύ εύκολα θα βγείτε στην οδό Ομήρου, όπου τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στο περίφημο για την πόλη Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού,της εταιρίας Κλιάφα.Πρόκειται για ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που στεγάζεται στον χώρο των παλιών εγκαταστάσεων «Ψυγεία-Παγοποιεία Κλιάφα», ένα χαρακτηριστικό κεραμοσκεπές βιομηχανικό κτήριο του 1926. Τοπική αυτοδιοίκηση, αρχιτεκτονική, βιομηχανία (το μηχανοστάσιο λειτουργεί ως Βιομηχανικό Μουσείο), οικονομία, εκπαίδευση, πολιτισμός αλλά και τοπικός τύπος, με αίθουσα που δεσπόζει το παραδοσιακό τυπογραφείο με το μεγάλο πιεστήριο, κλισογράφος και κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία, παρελαύνουν εμπρός από τα έκπληκτα μάτια σας. Υπάρχουν ακόμα πολλές αίθουσες, το Παλιό Φαρμακείο του 1890 και η περίφημη βιβλιοθήκη του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρίας Κλιάφα:Ομήρου και Θεμιστοκλέους 12, τηλ: 2431027313, fax: 2431079101, www.kliafa.gr

Δύο στενά πιο κάτω από την οδό Θεμιστοκλέους, συναντάτε την κεντρική Καποδιστρίου· λίγο μετά τα φανάρια βρίσκεται ένα μοναδικό μνημείο που στολίζει την πόλη και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Δεν είναι άλλο από το περίφημο  Κουρσούμ τζαμί, που χτίστηκε στις αρχές του δεύτερου μισού του 16ου αι. σε σχέδια του ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονα, Σινά Πασά. Ήταν ένα από τα επτά ή οκτώ που υπήρχαν στα Τρίκαλα, το μόνο όμως επί ελληνικού εδάφους έργο του. Χορηγός ήταν ο τούρκος πρίγκιπας Οσμάν Σαχ, απ’ όπου έλκει τη δεύτερη ονομασία του. Ο μεγαλοπρεπής θόλος ήταν μολυβένιος (kursum) και σωζόταν μέχρι το 1890. Στον όμορφο και περιποιημένο προαύλιο χώρο, σώζεται ο τουρμπιές (μαυσωλείο της οικογένειας και του κτήτορα), επίσης θολωτός και μολυβδοσκέπαστος. 

Στην αρχή της Ασκληπιού είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός, ένα ωραίο φρεσκοβαμμένο ανακαινισμένο κτήριο.  Μάλιστα επειδή η Ασκληπιού κατέληγε στον σταθμό οι γεροντότεροι κάτοικοι την έλεγαν και σιδηροδρόμου. Το τραίνο, οι θρυλικοί «Σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας», έφτασε στα Τρίκαλα το 1886 βρίσκοντας τους Τρικαλινούς και ολόκληρη την πόλη να πανηγυρίζει. Τελευταία στάση της 120 χλμ. διαδρομής του από τον Βόλο απ’ όπου ξεκινούσε, έκανε στην Καλαμπάκα. Με την άφιξή του σηματοδότησε μια νέα εποχή, χωρίς απομόνωση για τον κόσμο, που πλέον θα ταξιδεύει πιο γρήγορα ενώ τα εμπορεύματα – κυρίως δημητριακά - θα μετακινούνται στην ώρα τους και με ασφάλεια στον Βόλο, το μεγάλο λιμάνι του Παγασητικού, απ’ όπου με τα πλοία πήγαιναν στον προορισμό τους. 

Λίγες εκατοντάδες μέτρα απο τις γραμμές του τραίνου (οδός Ελευθερίας) στην κεντρική οδό που πηγαίνει προς Πηγή και Πύλη, δεξιά σας βρίσκεται το πάρκο Ματσόπουλου. Εκεί, διασώζεται ένα από τα παλιότερα κτήρια των Τρικάλων. Ο επιβλητικός πετρόχτιστος και κεραμοσκεπής Μύλος του Ματσόπουλου που χτίστηκε το 1884 από τους αδελφούς Αγαθοκλή, τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1885 σαν υδροκίνητο εργοστάσιο αλεύρων και ζυμαρικών. Μετά από πολλές περιπέτειες τον αγόρασαν, οι Ηπειρώτες στην καταγωγή, Ματσόπουλοι. Ο τελευταίος της οικογένειας, ο Γιάννης Ματσόπουλος τον κληροδότησε πριν λίγα χρόνια στο Δήμο Τρικκαίων. Σήμερα, λειτουργεί εδώ ο Δημοτικός κινηματογράφος, χειμώνα – καλοκαίρι, ενώ στο ανακαινισμένο προαύλιο και τις αποθήκες δραστηριοποιείται πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.). Πάρκο και Μύλος Ματσόπουλου – Τρίκαλα, τηλ: 2431020000.

Η γνωριμία με την πόλη δεν τελειώνει μόνο με μια ή δύο επισκέψεις. Εκτός των άλλων αξιοθέατων υπάρχει και η «Γωνιά των Σαρακατσαναίων Τρικάλων», μια θαυμάσια αναπαράσταση από κονάκια, (θερινές κατοικίες), στη συνοικία ‘’σεισμόπληκτα’’, με πολύ ωραίο χώρο – μουσείο για την ζωή και τις παραδόσεις των Σαρακατσάνων. Τα Τρίκαλα, μια κατά τ’ άλλα επαρχιακή πόλη, διαθέτει πληθωρική παρουσία παλιών κτηρίων και μουσείων και μουσείων. Εκτός αυτά που περιγράψαμε, υπάρχει το Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο (στο Καστρακίδειο, 2431079517), η Πινακοθήκη που στεγάζεται στην Δωροθέα Σχολή μαζί με την φιλαρμονική (Στρ. Σαράφη 42, 2431079085, 74435) και το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη που αποτελεί προνόμιο για την πόλη με πίνακες και γλυπτά του μεγαλειώδους έργου του Δ. Κατσικογιάννη (Συνοικία Αγία Μονή Τρικάλων, 2431077646, 76613). Πληροφορίες: Δήμος Τρικκαίων Ασκληπιού 18, τηλ: 2431063200, 35950, fax: 2431035956, www.trikalasity.gr  

Απολαύστε το ταξίδι στην ελληνική επαρχία, στην πόλη των Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή, που εκπέμπει απόλυτη θετική ενέργεια, με μυρωδιές του τσαγιού και τις απίστευτες χάρες, σε τοποθεσίες και χωριά που μπορεί ν’ αλλάξουν ταχύτατα τα επόμενα χρόνια. 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιδέα & υλοποίηση μορφής: Άγγελος Σινάνης

Αυτόματος Αριθμός Κλήσης: 24310.

ΔΙΑΜΟΝΗ: «Αετών Μέλαθρον», Νεάρχου και Κλειδωνοπούλου, (63130 – 4 www.rphotels.gr), «Αχίλλειον», Ασκληπιού 2, (28291 www.rphotels.gr), «Ληθαίον», Όθωνος και Γαριβάλδη, (20690 - 1 www.rphotels.gr), «Διβάνη», Διονυσίου 13, (27286 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ), «Πανελλήνιον», Πλατεία Ρήγα Φεραίου, (73545 www.hotelpanellinion.com), «Ντίνα», Ασκληπιού 38, (74777 – 9 www.ntina.gr).

ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Στην Καλαμπάκα οργανωμένα. 

ΦΑΓΗΤΟ: «Πλιάτσικας», Ιουλιέτας Αδάμ 16, Πλατεία Δεσποτικού, (28445). Ταβέρνα – Ουζερί με αξιόλογη ποικιλία φρέσκων κρεατικών, ψαριών και λαχανικών, «Φρούριο», στο πρώτο διάζωμα του Φρουρίου των Τρικάλων, (38656, 38680). Καφέ – εστιατόριο σε πανέμορφη θέση με θέα την πόλη και το Βαρούσι, «Ντάπια», Στο λόφο του Προφήτη Ηλία στο δασάκι πίσω από το Φρούριο των Τρικάλων, (36882, 39840). Το παλιό και καλό τουριστικό περίπτερο βρίσκεται σε κατάφυτο πευκόφυτο περιβάλλον με πολύ δροσιά το καλοκαίρι, «Ψαροκατάσταση», Περσεφόνης 2 πίσω από τα δικαστήρια, (36767). Γνήσια ψαροταβέρνα - ουζερί με  έμφαση στα φρέσκα ψάρια που φέρνει ο ιδιοκτήτης από τον Βόλο, «Κατώγι», Καραϊσκάκη 58 στα ‘’Μανάβικα’’ πίσω από τον ΟΤΕ, (20150). Ταβέρνα που στεγάζεται σε αναστηλωμένο ψηλοτάβανο κτήριο του 1900, «Τα Τρία Δέντρα», Ασκληπιού 48, (28387). Χρόνια τώρα το ταβερνείο – ουζερί διαθέτει αγαπημένα σπιτικά μαγειρευτά, φρέσκο ψάρι και μεγάλη ποικιλία μεζέδων, «το Λαδοφάναρο», Υψηλάντου και Κάνιγκος στα ‘’Μανάβικα’’ πίσω από τον ΟΤΕ, (74610). Κλασική ταβέρνα με μεγάλη ποικιλία καλομαγειρεμένων μεζέδων (60 – 70 διαφορετικά πιάτα), «Ίανθος», Υψηλάντου 19 στα ‘’Μανάβικα’’ πίσω από τον ΟΤΕ, (73359). Ταβέρνα που περηφανεύεται για το αγνό παρθένο λάδι που χρησιμοποιεί. Οι μεζέδες που προτείνει είναι εκλεκτοί και νόστιμοι με έμφαση στα μαγειρευτά, χωρίς να λείπουν και της σχάρας. www.taverna-ianthos.gr «Το Χάνι», Πύλης 2  κοντά στον σταθμό του τραίνου, (28502). Πραγματικό Χάνι του 1918 με υπόγειο κελάρι και κάβα. Αναπαλαιώθηκε το 1988 και λειτουργεί ως παραδοσιακή ταβέρνα με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα μεζεδάκια, e - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ: Δήμος Τρικκαίων Ασκληπιού 18, 63200, 35950, fax: 35956, www.trikalasity.gr  Α΄ Βοήθειες: Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων:23652, Αστυνομία: 3013, Τροχαία 2431063033.

ΧΡΗΣΙΜΑ: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων / Πνευματικό Κέντρο: Γαριβάλδη 8, 76613, 71620, fax: 79083, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρίας Κλιάφα:Ομήρου και Θεμιστοκλέους 12, 27313, fax: 79101, www.kliafa.gr, Πάρκο και Μύλος Ματσόπουλου, 20000, Συνεργεία - Βουλκανιζατέρ: auto Γιαγιάκος Κώστας, Καρδίτσης 90, 31220, Δημάκης Δημήτρης, Δέλτα Λαρίσης, 22461, moto ‘‘Nissan - Σιώκης’’, Λάζαρος Αμπατζίδης 35045.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Από Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας (Ε-75) έως Λαμία, μετά μέσω Δομοκού φτάνετε Καρδίτσα και Τρίκαλα (Ε-65). Σύνολο 328 χλμ. Από Θεσσαλονίκη (Ε-75) έως Λάρισα όπου στην έξοδο Γ, θα στρίψετε δεξιά. Οδηγήστε στην παράκαμψη της πόλης μέχρι να βγείτε στον κεντρικό (Ε-92) Λαρίσης – Τρικάλων, που οδηγεί στα Τρίκαλα, σύνολο 222 χλμ.

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ: Όλες οι εταιρείες.

ΛΕΣΧΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: ΜΟ.ΛΕ.Τ (Μοτοσυκλετιστική Λέσχη Τρικάλων) Πελέκειο κτήριο / πλατεία Δεσποτικού, www.molet.4t.com 72424, ΜΟ.ΛΕ.Κ Καλαμπάκας Δημ Τερτίπου 22, 22447, Πληροφορίες για το ταξίδι σας, όλο το χρόνο, βρίσκετε στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ - Σύλλογος Μοτοσικλετιστών, Ελάτη Τρικάλων, 2434071826.

Saturday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.