ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Σεπτέμβριος 2008 

Η ονομασία Άγραφα

Η ονομασία Άγραφα έρχεται πολύ πριν την οθωμανική κατάκτηση, που έφτασε στην περιοχή κατά το 1393, εξήντα χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Λέοντας ο Γ’ (717 – 741) ο Ίσαυρος ήταν ο αυτοκράτορας που ξεκίνησε την εικονομαχία με πρώτο διάταγμα το 726. Η περίοδος της διαμάχης μεταξύ εικονολατρών και εικονομάχων (726 - 843 / 867) ονομάστηκε εικονομαχική λόγω της σύγκρουσης δύο αντιλήψεων, του ανεικονίστου ασιατικού πνεύματος και του εξεικονιστικού ελληνικού πνεύματος. Αργότερα, ο απόγονος του Λέοντα, αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε΄ ή Πογωνάτος (741 – 775), (που οι φανατικοί καλόγεροι του κόλλησαν το παρατσούκλι Κοπρώνυμος), συγκάλεσε εικονομαχική σύνοδο, η οποία υιοθέτησε τις απόψεις των εικονομάχων, σαν επίσημες απόψεις της Εκκλησίας και του Κράτους.

Έτσι έστειλε σε όλη την επικράτεια, διάταγμα, που διάτασσε την καταστροφή των εικόνων. Για την πιστή τήρηση αυτής της εντολής έστειλε απεσταλμένους να διαπιστώσουν εάν η διαταγή, έχει εφαρμοσθεί.

Προχωρώντας προς την ορεινή περιοχή, εν αντιθέσει με την θεσσαλική πεδιάδα, έκπληκτοι διαπίστωναν ότι οι  κάτοικοι αυτών των απομονωμένων επαρχιών, πιστοί στα έθιμα και τις παραδόσεις, δεν είχαν αφαιρέσει τις εικόνες. Όταν οι απεσταλμένοι τους σύστησαν να τις αφαιρέσουν από τις πολυάριθμες εκκλησίες τους, εκείνοι  όχι μόνο αντιδρούν αλλά θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με ασεβείς ιερόσυλους και τους θανατώνουν «εις Τρίκκαλα της Θετταλίας».

Όταν η είδηση έφτασε στη Βασιλεύουσα ο αυτοκράτορας εξοργίστηκε και διέταξε να διαγράψουν την περιοχή από τους χάρτες της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από εκείνη την περίοδο και μετά αυτά τα ανυπότακτα μέρη ονομάστηκαν Άγραφα.

Ευρυτανικά Άγραφα ή Θεσσαλικά: Η αυθαίρετη διάκριση σε ‘’Θεσσαλικά’’ και ‘’Ευρυτανικά’’ επικράτησε μετά την απελευθέρωση, όταν δημιουργήθηκαν τα σύνορα της Ελλάδος και προς προσδιορισμό του υπόδουλου από το ελεύθερο τμήμα. Τότε τα ‘’Ευρυτανικά’’ συμπεριλήφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, ενώ τα ‘’Θεσσαλικά’’ παρέμειναν στην τότε τουρκοκρατούμενη περιοχή. Όμως, ο δήμος Αγράφων Ευρυτανίας είναι τα πραγματικά Άγραφα της Ελλάδας. Η καταχρηστική χρήση του ονόματος από την ορεινή – πεδινή Καρδίτσα για επαγγελματικούς λόγους δημιουργεί σύγχυση και παραποίηση της ιστορίας. 

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Monday the 28th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.