ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© Οκτώβριος 2008
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
Απείρως ξεχωριστή προσέγγιση της Ανατολικής Αργιθέας από τη διαδρομή Αγορασιά – Καρυά – Κουμπουριανά. Ανεπανάληπτη από άποψη φυσικού κάλλους και αρκετά συντομότερη (μόλις 14,1 χλμ.) σε σύγκριση με την κυκλική Αγορασιά – Πευκόφυτο Μουζακίου – Βλάσι (+/- 57χλμ). Είναι βατή περισσότερο από οκτώ μήνες το χρόνο. Αν και χωματόδρομος, (βλ. ενότητα Off Road Καρυά – Κουμπουριανά) επειδή είναι ομαλός σας φέρνει σύντομα στα Κουμπουριανά (βλ. ενότητα Οικισμοί). Εκεί υπάρχει το καφενεδάκι (έως τέλος Οκτώβρη) της κυρα-Μαρίας Παλαμά για ξεκούραση.
Η συνέχεια είναι κατηφορική σε δρόμο με 3Α έτοιμο για άσφαλτο έως την δστ. στα 2,2 χλμ. Δεξιά επιστρέφει στην Καρυά και αριστερά κατευθύνεται στα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας. Στο 4,9 χλμ. αριστερά, ανεβαίνει σε 3,0 χλμ. στο Πετροχώρι (τέως Σπυρέλο) ενώ δεξιά, κατεβαίνει σε 400μ. στο παλιό Χάνι Νασιώκα. Εδώ, ανάλογα τον προορισμό σας θα επιλέξετε διαδρομή. Αριστερά Πετρίλο – Βλάσι, δεξιά μονή Σπηλιάς – Στεφανιάδα – Μάραθος – Γέφυρα Καταφυλίου (Δήμος Αχελώου).
Info 1: Το Πετροχώρι (τέως Σπυρέλο) διαθέτει τρία σπάνια θρησκευτικά μνημεία με σπουδαίες τοιχογραφίες, την Ι. Μ. Προφήτη Ηλία με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1754 και τοιχογραφίες πιθανά της ίδιας περιόδου, την Αγία Παρασκευή με τοιχογραφίες του 1734, και 1655, και την Κοίμηση Θεοτόκου με τοιχογραφίες του 1736. Ο πλούτος των μνημείων, και το οικονομικό κόστος που έχουν οι διακοσμήσεις μαρτυρούν ανθηρή και θρησκευόμενη κοινότητα. Στο χωριό υπάρχει το καφενείο του Ηλία Δήμου (από Μάιο έως Οκτώβριο) και το παλιό μονοπάτι που σε 45’ – 55’ σας φέρνει στο Δροσάτο.
Από το Χάνι Νασιώκα με κατεύθυνση το Πετρίλο σύντομα θα βρεθείτε στη δστ. (1,1 χλμ.) με το πέτρινο γεφύρι Κοπλεσίου (=Φουντωτό) που δεξιά ανηφορίζει στο Λεοντίτο (Βλ. ενότητα Οικισμοί) σε 2,8 χλμ. Ανεβαίνοντας προς το χωριό απαραίτητη η στάση πριν την νέα τσιμεντένια γέφυρα (+/-100μ.) όπου ο παλιός καλοδιατηρημένος νερόμυλος του Παληαντώνη με την ντριστέλα (νεροτριβή). Η συνέχεια από τον κεντρικό δρόμο προσεγγίζει (1,5 χλμ.) με απανωτές στροφές το Παλιοχώρι Φουντωτού με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στην έξοδο από το χωριό, δεξιά, είναι ο δρόμος που οδηγεί σε 3,2 χλμ. στο παραθεριστικό Φουντωτό, έναν οικισμό καταμεσής του βουνού, πνιγμένο στο πράσινο. Ο δασικός, συνεχίζει για άλλα 3,4 χλμ. στα 1400μ. υψ., κάτω από την απότομη τοποθεσία Αφωρισμένη, δίπλα από το θεόρατο Ντεληδήμι. Αυτή η διαδρομή προκαλεί τρομερή αίσθηση δίνοντας στα αλήθεια μια πολύ δυνατή, πανοραμική άποψη των ορεινών όγκων των βορείων Αγράφων.
Στα 2,1 χλμ. από το Παλιοχώρι, αριστερά σας είναι τα Μαντζουρέικα και η ταβέρνα «το Διάσελο» πάνω στο δρόμο για Πετρίλο και Βλάσι. Στην απέναντι πλαγιά εντυπωσιάζει η Καράβα (2184μ. υψ) ενώ χαμηλότερα το Δροσάτο (τέως Μεζήλο) κερδίζει τη ματιά σας χτισμένο λίγο πιο ψηλά από τον Πετριλιώτη. Αξιοθέατα του χωριού το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι (βλ. ενότητα Πέτρινα Γεφύρια) δίπλα από την καινούργια τσιμεντένια γέφυρα, το καθολικό της Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας (17ου αι.), 1 χλμ. προς τις εξοχές, με τοιχογραφίες του 1737/6 και βατό μονοπάτι που συνεχίζει προς Πετροχώρι (45’ – 55’). Η ωραία όμως, χωμάτινη διαδρομή, σκαρφαλώνει με συνεχή καγκέλια τις απότομες πλαγιές της Καράβας, περνά το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με ωραίο χώρο αναψυχής, ό,τι πρέπει για κατασκήνωση, (έχει και βρύση με νερό) σταματώντας σε ένα πλάτωμα με καλύβες κτηνοτρόφων (6,5 χλμ.).
Η προσέγγιση στο Πετρίλο ή Πετρίλια (βλ. ενότητα Οικισμοί), έρχεται αμέσως μετά τα Μαντζουρέικα (1,1 χλμ.) στη δστ. που οδηγεί στον Ρώσση,έναν από τους δώδεκα συνοικισμούς που όπως πάει ο δρόμος, τα συναντάτε στη σειρά: Βασιλάδες, Χαλκιόπουλο, Χάρις (τέως Κρανιά), Μάγειρος, Αργυρέικα, Πολύδροσο (τέως Καμπουρέικα), Λιβάδια (νέος συνοικισμός) ή ανάποδα αν έρχεστε από το Βλάσι. Σπουδαία ιστορία, μνήμες και βιώματα κρύβει ο καθένας από αυτούς αν και η λήθη στην οποία έχουν περιέλθει δεν φαίνεται να είναι περιστασιακή.
1,1 χλμ. από την έξοδο των Πετριλιών που γίνεται από τον νέο συνοικισμό Λιβάδια υπάρχει αριστερά βατός χωματόδρομος που κατηφορίζει για μόλις 2,2 χλμ. βγαίνοντας στον κεντρικό, παρακάμπτοντας τον ασφάλτινο κύκλο των 12 χλμ. Δεξιά, σε 1,6 χλμ. είστε στο Βλάσι (βλ. ενότητα Οικισμοί) ένα πανέμορφο μεγάλο Δ. Διαμέρισμα με εκπληκτικές εξοχές, το λαογραφικό μουσείο (βλ. ενότητα Πολιτισμός), και την Ι. Μ. Βλασίου (Παναγίας) αφιερωμένης στο Γενέσιον της Θεοτόκου (γιορτάζει 8 Σεπτεμβρίου). Από το Βλάσι η διαδρομή μέχρι τον αυχένα Αγίου Νικολάου (Οξιάς για τους ντόπιους) και το ομώνυμο ξωκλήσι (6,3 χλμ.) διασχίζει πανέμορφο τοπίο με πληθωρική παρουσία Οξιάς αλλά και πλατάνια, βελανιδιές με καταπληκτικά χρώματα ειδικά το φθινόπωρο. Από εδώ ο όλο κλειστές κατηφορικές στροφές δρόμος περνά από το ξενοδοχείο Κουτσικουρής (11,7), το Πευκόφυτο (τέως Νευροβούνιστα 17,00), την πλατεία του (17,8) με τα καφενεία και τις ταβέρνες, φέρνοντάς σας γρήγορα στον κεντρικό (24,5) όπου αριστερά πάει στα χωριά της Δυτικής Αργιθέας και δεξιά στο Μουζάκι (27,2 χλμ.). Καθοδόν προς αυτό η πρώτη δστ. δεξιά σας (700μ.) οδηγεί στην Λίμνη Πλαστήρα, ίσως μια όμορφη επιλογή για την επιστροφή σας.
Info2: Ιερά μονή Κώστη: Στα 1749 χρονολογείται επιγραφικά η ίδρυσή της, αντίθετα με την τοπική παράδοση που τη θέλει ιδρυμένη από τον βοσκό Κωστή, 100 χρόνια νωρίτερα από την Ι. Μ. Σπηλιάς, της οποίας αποτελεί μετόχι. Είναι χτισμένη σε πανέμορφη τοποθεσία, πραγματικό ησυχαστήριο, αρκετά ψηλότερα από το Κουμπουριανίτικο ρέμα, σε οπτική επαφή με τη μονή Σπηλιάς και το δρόμο Καρυά – Κουμπουριανά. Από το συγκρότημα της μονής σώζεται το καθολικό, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, ο παλιός λιθόχτιστος περίβολος σε ύψος 2 – 4μ. και ένα νεώτερο άλλοτε διώροφο, κελλί. Εσωτερικά υπάρχει θαυμάσιο τέμπλο και τοιχογραφίες του 1759 αρκετά φθαρμένες. Ευτυχώς η 7η Ε.Π.Κ.Α. τοποθέτησε γάζες που τις προφυλάσσουν από την αποκόλληση. Θα πάτε από τη δστ. προς λίμνη Στεφανιάδας και Αετοχώρι. Στο +/- 2,7 θα δείτε την κίτρινη πινακίδα (προς Ι. μονή) και θα πάτε ευθεία (αριστ. βγαίνει Αετοχώρι). Σε 1100μ. είστε στην είσοδό της. (Επισκέψιμη κατόπιν συνεννοήσεως με την αδελφότητα της μονής Σπηλιάς 2445031739).
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, υπενθυμίζεται ότι τα μνημεία που αναφέρθηκαν προκαλούν πολλαπλά ενδιαφέροντα και βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας και μελετών από πολλούς ερευνητές και επιστήμονες.