ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© Οκτώβριος 2008
Διαδρομές Off Road
ΑΥΧΕΝΑΣ «ΑΕΡΑΣ» ΤΥΜΠΑΝΟΥ – ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ – ΚΑΖΑΡΜΑ
Ωραία, σύντομη ορεινή διαδρομή σε δύο σκέλη, κινείται στις ισοϋψείς από 1600 έως +1900μ. κάτω από την φαινομενικά απρόσιτη κορφή Καράβα (2184 μ. υψ.). Βολεύει ιδιαίτερα όσους θέλουν σύντομα να φτάσουν στα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας χωρίς να επαναλάβουν τη διαδρομή προς Μουζάκι. Η είσοδος γίνεται στον αυχένα «Αέρας» του Τύμπανου ακολουθώντας τον πετρώδη δρόμο έως το 3,6 που δεξιά δστ. οδηγεί στο Πετροχώρι (+/- 11,00 χλμ.). Στο 2,3 πάλι δεξιά δστ. οδηγεί στην Ι. Μ. Παναγίας (Γενέθλιον Θεοτόκου) και κατόπιν στο Βλάσι. (+/- 9,2 χλμ.) Σε άλλα δύο χλμ. επί του κεντρικού χωματόδρομου φτάνετε στην άσφαλτο για Βλάσι (δεξιά) και Μουζάκι (αριστερά). Σύνολο 7,9 χλμ.
Απέναντί σας, ο Άγιος Νικόλαος στον ομώνυμο αυχένα όπου ξεκινά το δεύτερο σκέλος της διαδρομής προς Καζάρμα (1977 μ. υψ.) με το παλιό εγκαταλειμμένο πυροφυλάκιο και την εκπληκτική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα. Δίπλα από την εκκλησία ξεκινά ο δρόμος και στα 2,00 χλμ. υπάρχει ξύλινη σίτα για τα γελάδια. Ανοίχτε την, περάστε και κλείστε την πίσω σας. Αμέσως μετά υπάρχει δστ. δεξιά που βγάζει στα Αργυραίικα του Πετρίλου σε 5,5 χλμ. Αγνοήστε την, και στο 3,8 να πάτε αριστερά, (ευθεία, μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο δασικών βγαίνει στη Φυλακτή λίμνης Πλαστήρα) και σε 2,9 χλμ. είστε στο πυροφυλάκιο (1977μ. υψ.). Από εδώ, έχετε οπτική επαφή με το δεύτερο πυροφυλάκιο της κορφής Προφήτης Ηλίας. Σύνολο 6,7 χλμ. (20’).
ΚΑΡΥΑ – ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΑ
Εκπληκτική διαδρομή στις δυτικές εξάρσεις Παλιομάντρι – Κερασιές της πανύψηλης Καράβας, ξεκινά με τσιμεντόδρομο από τον οικισμό της Καρυάς με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την επιβλητική θέα προς το ποτάμι. Κινήστε συνεχώς στον κεντρικό δρόμο περνάτε την 1η δστ. αριστερά (0,9μ.) προς Αγίους Αποστόλους (3.9 χλμ.) συνεχίζοντας προς το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου. Στο 2,4 να πάτε δεξιά προς Άγ. Γεώργιο που φτάνετε αμέσως (3,7χλμ.) Ο δρόμος ανηφορίζει και στο 4,1 περνάτε τον αυχένα.
Από εδώ και κάτω η ομαλή διαδρομή ενθουσιάζει μια που κινείται σε ανοιχτό ορίζοντα με θέα τα κατάφυτα από τη βλάστηση βουνά, ενώ κάτω, βαθιά στο φαράγγι κυλάει το Κουμπουργιανίτικο ρέμα. Σε πλάτωμα, στην απέναντι μεριά του φαραγγιού, διακρίνεται η Ι. Μ. Κώστη. Αφήνετε το εικονοστάσι του Αγ. Φανουρίου (9,2 χλμ.) πίσω σας και στο 9,4 να πάτε αριστερά, ανεβαίνοντας τη ράχη του Κουκουρέλου (1434ψ. υψ.) προς Κουμπουριανά. Και ευθεία να οδηγήσετε πάλι σε δστ. για το χωριό θα βγείτε αλλά κάνετε κύκλο. Στο 10,4 υπάρχει δστ. για το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου (+ 200μ.) ενώ σε άλλα 500μ. υπάρχει αριστερή δστ. για Αποστολέικα όπου έχετε οπτική επαφή με τα Κουμπουριανά. Η συνέχεια του δρόμου καταλήγει στην πλατεία. Σύνολο 11,1 χλμ. (50’).
Info: Η τρίτη από τις τρείς άγνωστες διαδρομές (Καρυά – Κουμπουριανά) που αναφέραμε στην αρχή της ενότητας «Διαδρομές Δυτικής Αργιθέας». Είναι η συντομότερη οδός που ενώνει την Δυτική με την Ανατολική Αργιθέα, παρακάμπτοντας όλη τη διαδρομή από Πευκόφυτο.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΘΗΡΟΥ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΕΪΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δύο διαδρομές, κρυφές θα τις λέγαμε, αν δεν ήταν γνωστές στους πεζοπόρους φυσιολάτρες που συχνά τις διασχίζουν, προσεγγίζοντας ή αναχωρώντας από τα χωριά της Δυτικής Αργιθέας. Θεαματικές κορφές, γάργαρα ποτάμια, ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον ανέγγιχτο από το χρόνο, σε ένα απόλυτα ορεινό τοπίο.
Ορεινή διαδρομή, μέχρι πρόσφατα χωματόδρομος, που κινείται ανάμεσα από 1000 έως 1400μ. Ξεκινάτε μηδενίζοντας από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης στο ομώνυμο χωριό και με συνεχείς ανοιχτές στροφές ανεβαίνετε την πλαγιά στο Ξεροβούνι, αφήνοντας πίσω δεξιά τη δστ. για Μπακογιανέικα (900μ.). Περνάτε τη Μπακογιανέικια στάνη, σημείο με πολύ ωραία θέα στους συνοικισμούς Μεταμόρφωση και Λαγκάδι, μέχρι τον αυχένα (6,1 χλμ.) που κατηφορίζοντας μπαίνετε σε δάσος ελάτης – οξιάς. Εναλλασσόμενο μαγικό τοπίο κατηφορίζει στις πλαγιές της Τσούκας μέχρι που βγαίνει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο (11,2 χλμ. 30’) για Στουρναρέικα – Τρίκαλα ή Μουζάκι (δεξιά) ή για Μεσοχώρα – Άρτα (αριστερά). Σε 100μ. προς Μεσοχώρα υπάρχει άλλος χωματόδρομος που επιστρέφει στην Αργιθέα μέσω του βιότοπου Κατούνας (7,3 χλμ.) Ελληνικά (16,2 χλμ.), Καλή Κώμη (22,2 χλμ.).
ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΕΙΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ορεινή διαδρομή που θα παραμείνει αρκετά χρόνια χωματόδρομος. Κινείται από 1100 έως +1500μ. υψ. διασχίζοντας τμήματα ψευδοαλπικής ζώνης και μια πανέμορφη δασώδη έκταση μοναδικής σε χλωρίδα. Από την πλατεία των Ελληνικών (υπάρχουν πινακίδες) ξεμακραίνετε ανηφορίζοντας το Μαυροβούνι μέχρι που βλέπετε το χωριό από ψηλά. Στον αυχένα Τσιούτου Λάκα +/- 6 χλμ. υπάρχει δστ. που βγαίνει εύκολα και κατηφορικά στο Βαλκάνο (4,2 χλμ.) και από εκεί Πολυνέρι - Μυρόφυλλο – Άρτα (αριστ.) ή Μοσχόφυτο κεντρικός δρόμος για Μεσοχώρα - Άρτα (αριστ), Τρίκαλα (δεξιά).
Εσείς θα πάτε δεξιά. Από τη δστ. για Βαλκάνο και πάνω διασχίζετε τον καταπληκτικό βιότοπο Κατούνας, έναν κλειστό χώρο στη βόσκηση και σε όποια ανθρώπινη δραστηριότητα με μεγάλη ποικιλία βοτάνων εξαιρετικού φυτολογικού ενδιαφέροντος. Πάνω στη διαδρομή, στους πρόποδες του υψώματος «Τούρλα» (1780μ. υψ.) είναι το ορειβατικό καταφύγιο (16,2 χλμ.) στη θέση «Μαγγανιάρα» (1500μ. υψ.) ενώ ένα χλμ. παρακάτω συναντάτε δεξιάς σας το χωματόδρομο αρχικά, μονοπάτι αργότερα που βγάζει στη Μεταμόρφωση Ανθηρού (7 χλμ. 2ω30’). Η συνέχεια διασχίζει πανέμορφο δάσος ελάτης και βγαίνει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο για Στουρναρέικα – Πύλη (δεξιά) ή Μεσοχώρα – Άρτα (αριστ.) Σύνολο 23,5 χλμ.
ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ – ΚΕΔΡΑ
Καλοκαιρινή σύντομη διαδρομή επί το πλείστον σε ελατόδασος κινείται στην ισοϋψή των 1100 – +1400μ. υψ. Προτείνεται και βολεύει όσους έρχονται ή φεύγουν από Πελοπόννησο γιατί βγαίνει εύκολα μέσω Κέδρων ή Πρασιάς στη Βούλπη, τη Δυτική Φραγγίστα και την Ε.Ο. Καρπενησίου – Αγρινίου. Πολυσύχναστη οδός τα παλιά χρόνια, ένωνε τα χωριά των Δυτικών Αγράφων (Πρασιά – Κέδρα – Ραπτόπουλο) τα χωριά του Δήμου Αχελώου (Καταφύλλι – Αργύρι) με την Αργιθέα την Καρδίτσα και την Αιτωλοακαρνανία. Ειδικά για την τελευταία υπήρξε ο μοναδικός δρόμος για το πέρασμα των κοπαδιών για τα χειμαδιά της.
Ξεκινά 2 χλμ. πριν το κέντρο της Στεφανιάδας (υπάρχει πινακίδα «Κέδρα») όπου μηδενίζετε. Στο 1,5 υπάρχει δστ. δεξιά που επιστρέφει στη Στεφανιάδα, ενώ αριστερά ανεβαίνει με συνεχή καγκέλια τις πλαγιές της Κρούνας (1652μ. υψ.). Στο 1ο χλμ. αγνοείτε τη δστ. που πάει στις καλύβες «Αρβανίτη» και συνεχίζετε αριστερά. Κατηφορίζοντας βλέπετε απέναντι την Τσουρνάτα (1881μ. υψ.) συναντώντας το θορυβώδες ρέμα του Πλατανιά και τις καλύβες στα Γερατάλωνα και το Γάβρο. Στο +/- 13,8 χλμ. η δστ. οδηγεί αριστερά στους Μεταξάδες και την Πρασιά (5 χλμ.) και δεξιά στα Κέδρα (5,4 χλμ.). Σύνολο για Κέδρα 18,8 χλμ.
ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ – ΜΑΡΑΘΟΣ
‘’Ντροχιάσ(τι)καν τα γίδια’’, που σημαίνει ότι είναι τόσο απότομο, πετρώδες, το τμήμα του βουνού που πήγαν, και ‘’δεν βγαίνουν’’, δεν περνάνε. Τώρα όμως…… τα ‘’μοντέρνα’’ μηχανοκίνητα, ‘’περνάνε’’. Δεύτερη καλοκαιρινή διαδρομή, κινούμενη στα 1000 με 1500μ. υψ. Ακολουθεί ψηλότερη χάραξη από αυτή που περνά στη Μονή Κώστη και στο Αετοχώρι με την ίδια κατεύθυνση και κατάληξη, τον συνοικισμό Μάραθο Στεφανιάδας, τον Μάραθο (τέως Αραχωβίτσα) και τα Βραγγιανά (τέως Κατούνα ή ‘’Μικρά’’ Βραγκιανά) ή τη γέφυρα Κοράκου. Φεύγει μέσα από τη Στεφανιάδα περνά το ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής, τη θέση «Πηγάδια» (άλλοτε ανεπτυγμένος συνοικισμός), το απότομο χαώδες τμήμα με τις κατολισθήσεις - καταπτώσεις και την πολύ ωραία θέα της λίμνης, βγαίνοντας στη θέση «Ισιώματα». Εδώ παλιά είχαν σε αναβαθμούς (φαίνονται ακόμα) τις καλλιέργειες του χωριού, ενώ υπήρχαν και σπίτια, τα οποία σάρισαν μετά την μεγάλη κατολίσθηση (ένα από αυτά έμεινε στη θέση «Κεραμαριό»).
Λίγο μετά, συναντάτε τις βρύσες – ποτίστρες στο Κεραμαριό και ψηλότερα την Ιτιά, δίπλα στο ομώνυμο ρέμα. Συνεχίζοντας, περίπου στα 1450μ. υψ. ,ανάμεσα στην κορφή Πύργος (1642μ. υψ.) και τη θέση «Σκάλα» (1500μ. υψ.) αρχίζετε να κατηφορίζετε με συνεχείς επαναλαμβανόμενες στροφές μέχρι τον κεντρικό ασφαλτόδρομο. Σύνολο 11,3 χλμ. Από εδώ, δεξιά βγαίνει στη γέφυρα Κοράκου (+/-8,00 χλμ.) και αριστερά Μάραθος Στεφανιάδας (Γ’) και Μάραθος (+/- 6,1 χλμ.). Επειδή η διαδρομή ξεμακραίνει αρκετά από κατοικημένα μέρη να ξέρετε ότι στη γέφυρα Κοράκου λειτουργεί όλο το χρόνο η ταβέρνα «ο Αχελώος» του Βασίλη και της Ελένης (βλ. ενότητα Φαγητό).