ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© Οκτώβριος 2008
Πολιτισμός
Η αρχαία Αργιθέα και τα νεκροταφεία της
Το σημερινό Δ. Διαμέρισμα Αργιθέας βρίσκεται πάνω στην στρατηγικής σημασίας οδό από την αρχαία Αμβρακία (Άρτα) προς τους αρχαίους Γόμφους (Μουζάκι), διαδρομή που καλύπτονταν σε τρείς ημέρες. Όπως ολόκληρη η περιοχή αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Αθαμανίας καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Πίνδου.
Ονομάστηκε έτσι από τον Αθάμα, τον βασιλιά της Βοιωτίας ο οποίος εγκαταστάθηκε εδώ διωγμένος από τη Βοιωτία, επειδή σκότωσε το γιό του. Πολύ κοντά στην δστ. για Μεσοβούνι και Θερινό (1,9 χλμ. από Αργιθέα) βρίσκεται η θέση «Ελληνικά», όπου ο αρχαιολογικός χώρος και κατάλοιπα νεκροταφείων, που πολλοί περιηγητές και ιστορικοί ταυτίζουν, χωρίς να λείπουν οι ενστάσεις, με την αρχαία Αργιθέα.
Η πόλη, τα λείψανα δηλαδή της κατοίκησης του πανάρχαιου αυτού λαού φτάνουν μέχρι τη θέση «Άγιος Μηνάς» όπου σήμερα βλέπετε το ομώνυμο ξωκλήσι. Ο χώρος που έχει ερευνηθεί έφερε στο φως ερείπια, αναλημματικούς μεγάλους τοίχους και τοίχους κατοικιών. Στο ανατολικό όριο ενός από τα νεκροταφεία αποκαλύφθηκε το ταφικό μνημείο (το πρώτο που συναντάτε 1,5 χλμ από την Αργιθέα) χτισμένο σε βράχο. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν δύο συλημένοι τάφοι που χρονολογούνται από τον 4ο αι. έως τον 1ο αι. π.Χ.
Το οχυρό στο Πετρωτό
Εννιακόσια μέτρα πριν το Πετρωτό, απέναντι από έναν τεράστιο πυλώνα της ΔΕΗ, στη θέση «Παλαιόκαστρο» βρίσκονται σε κατάφυτο λόφο σημαντικά ερείπια ελληνιστικού οχυρού. Η θέση του, πάνω από το Λιασκοβίτικο ποτάμι, ελέγχει ακόμα και σήμερα την οδό προς την Ήπειρο. Όχι μακριά από το «Παλιόκαστρο», στη θέση «Πουρναράκια», αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου του οχυρού με κιβωτιόσχημους τάφους και κτερίσματα (αιχμές δοράτων, ξίφος, αγγεία, νομίσματα κ.ά.) που φυλάσσονται στο αρχ. μουσείο Βόλου.
Τα παραδοσιακά πανηγύρια στην Καρυά
Λίγα πλέον σαν αυτά γίνονται στα χωριά. Στις 20 Μαίου το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου, μέσα στον οικισμό, όπου μετά την λειτουργία όλοι οι κάτοικοι μαζί με τους φιλοξενούμενους γλεντούν με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και προσφορές του πολιτιστικού συλλόγου των απανταχού Τριζολιωτών «Ο Άγ. Νικόλαος». Δεύτερη αξιόλογη γιορτή γίνεται στις 30 Ιουνίου, των Δώδεκα Αποστόλων στις εξοχές του χωριού, 3,900μ. από το κέντρο, σε υψόμετρο 1000μ. όπου το ομώνυμο ξωκλήσι. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με τοπικές σπεσιαλιτέ και κλαρίνα σε ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον γεμάτο οξυές.
Ιστορικό – Εκκλησιαστικό Μουσείο Ανθηρού
Ιδρύθηκε το 1985 με απόφαση του ΥΠΠΟ δημιουργώντας ένα ευρύτερο γεγονός στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Θα μπορούσαν, μαζί με το αντίστοιχο μουσείο στο Βλάσι, να λειτουργήσουν σαν δυναμικοί φορείς πολιτισμού στην περιοχή, σαν διαχειριστές των στοιχείων πολιτισμού της εκκλησιαστικής και αγροτικής ζωής και να συνδεθούν με δράσεις εκπαίδευσης, προβολής και τοπικής ανάπτυξης.
Σήμερα το διαχειρίζεται Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Ιστορικό – Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο Ανθηρού». Το κτήριο χωρίζεται σε δύο μεγάλες αίθουσες και τον προθάλαμο όπου προθήκες παλιών βιβλίων, ευαγγελίων κ.ά, Στην βόρεια αίθουσα (δεξιά) κυρίαρχο είναι το τέμπλο της Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπουκοβίτσας ενώ δίπλα του υπάρχει ο σταυρός του τέμπλου της Αγίας Παρασκευής και λίγες εικόνες από το Ι. Ν. Προφήτη Ηλία. Η νότια αίθουσα είναι αφιερωμένη στην Ι. Μ. Παναγίας Κατουσιώτισσας και τον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη. Εργασία επιπέδου για ένα μικρό περιφερειακό μουσείο που όμως φυλάει και προβάλει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Συγχαρητήρια για τη μελέτη, την έκθεση και τη λειτουργικότητα του χώρου πρέπει να δοθούν στις αρχαιολόγους της 7ης Ε.Β.Α. Σταυρούλα Σδρόλια, Ελένη Τσιμπίδα στην αρχιτέκτονα Δήμητρα Μιχαλάκη και τον πολιτικό μηχανικό Ηλία Ούτρα. Σήμερα είναι υπεύθυνη η 19η Ε.Β.Α. Τρικάλων. (Επισκέψιμο καθημερινά 2445031237, 31452, 31237).
Λαογραφικό Μουσείο Βλασίου
Είναι αξιοθαύμαστο το πώς οι τοπικές κοινωνίες φυλάνε πολύτιμα κειμήλια τα οποία βοηθούν τους ξένους να ερμηνεύσουν την περιοχή που επισκέπτονται, και με την οποία οι ίδιοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Ίσως πάλι, αυτοί οι ευλογημένοι χώροι να αποτελούν ένα είδος καθρέπτη στον οποίο οι κάτοικοι αντικρίζουν τον εαυτό τους σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής των γονέων τους. Σε κάθε περίπτωση κερδισμένος είναι ο επισκέπτης και ο χρόνος που πλέον, βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην πολιτιστική κληρονομιά, αυτό που εν συντομία ονομάζουμε πολιτισμό.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο Βλάσι είναι το δεύτερο που πρέπει να δείτε στην Αργιθέα μαζί με εκείνο του Ανθηρού. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βλασίου «Η Καραβούλα», σε άλλο, μικρότερο κτήριο χωρίς δυνατότητα επίσκεψης. Μόλις έκλεισε το σχολείο μεταφέρθηκε στην μεγάλη αίθουσά του, έγιναν οι ξύλινες και οι γυάλινες προθήκες και τα τελευταία χρόνια υποδέχεται τους επισκέπτες.
Αριστερά της εισόδου βρίσκεται, η βιβλιοθήκη και δεξιά η δεύτερη αίθουσα, το κύριο τμήμα του Μουσείου. Περιλαμβάνει συλλογές, προσφορές από τους κατοίκους, από παλιά αυθεντικά αντικείμενα οικιακής και αγροτικής χρήσης, αργαλειό (από τους ελάχιστους που διασώθηκαν σε ένα χωριό που φημιζόταν για υφαντά του) και αρκετά εκκλησιαστικά λατρευτικά αντικείμενα, βιβλία ιερά σκεύη. Τα περισσότερα εξ αυτών, προέρχονται από την Ι. Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου (όπως ο σταυρός και τα λυπηρά του τέμπλου) και από ναούς του χωριού. Εντυπωσιάζει η συλλογή από φορητές εικόνες και η λειψανοθήκη με τα κατάλοιπα του Απόστολου Θωμά και του Αγίου Τρύφωνα. (Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο κ. Κώστα Αναστασίου 2445031766, 6977738973).