2000

 ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ Β’ 2000 (15255 λέξεις)

Α   Φ   Ι   Ε   Ρ   Ω   Μ   Α

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΡΟΟΠΤΑ

Άγγελος Σινάνης © Φεβρουάριος 1996 – 2001 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 

Κεφάλαιο πρώτο: Πρακτικές Πληροφορίες
Υγεία – Επικοινωνία - Χρήματα μέσω τραπεζών, Υπουργεία & Πληροφορίες μέσω internet Πληροφορίες για ενοικιάσεις – Μοτοσικλετών – Μοτοποδηλάτων
Λιμεναρχεία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια 

Κεφάλαιο δεύτερο: Καλοκαιρινός – Χειμερινός – Tουρισμός με Mοτοσυκλέτα
Α’ υποκεφάλαιο: Πρακτικές συμβουλές για εξοπλισμό αναβάτη – συνεπιβάτη
Β’ υποκεφάλαιο: Πρακτικές συμβουλές για ταξιδιωτικό – κατασκηνωτικό εξοπλισμό
Γ’ υποκεφάλαιο: Πρακτικές συμβουλές για προετοιμασία Μοτοσυκλέτας (Σχάρες, Βαλίτσες, Σάκοι, Tank Bag, Εργαλεία, Ανταλλακτικά)
Εγγύηση Προϊόντων - Παραπλανητική Διαφήμιση - Καταναλωτικές Ενώσεις.  

Κεφάλαιο τρίτο: Νομικά & Ασφαλιστικά
Χρήσιμες συμβουλές πιθανών περιπτώσεων εμπλοκής σε ατύχημα
Χρήσιμες ασφαλιστικές συμβουλές 

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Π Ρ Ω Τ Ο 

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ   Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ 

Υγεία, επικοινωνίες, χρήματα, τράπεζες, info μέσω internet,

ενοικιάσεις – μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων,

λιμεναρχεία στην ελληνική επικράτεια 

Οι εξελίξεις, στις οδηγίες της Ε.Ε, στα νέα εμπορικά & τραπεζικά  προϊόντα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια, στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές, είναι τόσο ραγδαίες ώστε οι περισσότεροι δεν προλαβαίνουμε όχι μόνο να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλά ούτε να ενημερωθούμε για αυτές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων που η ενημέρωση είναι πιο κοντά και πιο εύκολο να αποκτηθεί αλλά και στους κατοίκους των επαρχιακών πόλεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλήρους και αξιόπιστης ενημέρωσης – πληροφόρησης. Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναφερθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σαν Έλληνες πολίτες που διευκολύνουν ή λύνουν απρόβλεπτα προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την υγεία, την επικοινωνία και το χρήμα, όταν ταξιδεύουμε στην Ευρώπη. 

ΥΓΕΙΑ: Ε – 111, Ε – 112 είναι τα έντυπα με τα οποία οι Έλληνες πολίτες μπορούν να έχουν δωρεάν επείγουσα ιατρική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κανονισμό 1408 / 71 και 574 / 72, χωρίς οποιαδήποτε προκαταβολή εξόδων. Καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, και τα μέλη των οικογενειών τους, στον ιδιωτικό και πρόσφατα στον δημόσιο τομέα. Μπορείτε δηλαδή, σε περίπτωση που αισθανθείτε αδιαθεσία ή προκύψει κάποιο γενικό ή ειδικό πρόβλημα υγείας να απευθυνθείτε για δωρεάν παροχή βοήθειας σε όποιο κράτος της Ε.Ε. είστε εκείνη την στιγμή. Από ότι έχει συμβεί σε ταξίδια Ελλήνων μοτοσυκλετιστών δεν έχουν λείψει δυστυχώς περιπτώσεις ατυχημάτων, ακόμη και εγχειρήσεων που έγιναν χωρίς ουδεμία εσωνοσοκομειακή οικονομική επιβάρυνση, αφού μετά την θεραπεία ο φορέας ασφάλισης του παθόντος π.χ. ΙΚΑ,  αποζημιώνει απ’ ευθείας τον οργανισμό που επιλήφθηκε τη θεραπεία.

Εσείς θα πρέπει να πάτε με το διαβατήριό σας, στον φορέα που είστε ασφαλισμένοι, να συμπληρώσετε μια αίτηση και να πάρετε το ανάλογο έντυπο. Το Ε – 111 καλύπτει ξαφνικά περιστατικά ενώ το Ε – 112 ειδικά προβλήματα υγείας. Εξυπακούεται ότι πρέπει να το έχετε μαζί σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αν δεν το έχετε, θα πρέπει να περιμένετε την επιστροφή στην Ελλάδα για να σας επιστραφούν τα χρήματα που δώσατε, από τον οργανισμό που είσαστε ασφαλισμένοι, εφ’ όσον υπάρχουν οι ανάλογες αποδείξεις.

Άλλα έντυπα είναι το Ε - 128: παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εργαζόμενους και φοιτητές στην Ε.Ε. με διάρκεια 6-12 μήνες. Ε - 101: πιστοποιεί ότι ο φέρων είναι ασφαλισμένος στην χώρα καταγωγής του, (συνοδεύει απαραιτήτως το έντυπο Ε - 128 ). Ε - 121: παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συνταξιούχους που πάνε για μόνιμη διαμονή σε χώρα της Ε.Ε. 

Στο 008003212254 στις Βρυξέλλες μπορείτε να ζητήσετε στα ελληνικά ότι πληροφορία χρειάζεστε για ιατρική περίθαλψη και σχετικά με τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε στην Ε.Ε.. Το τηλέφωνο αφορά τους Έλληνες πολίτες, είναι χωρίς χρέωση και οι απαντήσεις δίνονται στα ελληνικά.
Info για όλα: Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων 01 3238837, & στο 8222465 για λεπτομέρειες.

 ·         Επειδή πολλά μπορεί να συμβούν από λάθος ή παρανόηση, και να καταλήξει αυτός που έχει την ανάγκη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, είναι σκόπιμο να αναφερθούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των χωρών μελών της Ε.Ε. που δεσμεύονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις τους. Πρέπει να έρθετε σε επαφή με μια υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Για να διευκολύνουν οι χώρες της Ε.Ε. ήρθαν σε συμφωνία και επέλεξαν έναν ενιαίο αριθμό – 112 – για ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες.

 • Αγγλία (UK) Ηνωμένο Βασίλειο É 999, 112
 • Βέλγιο: MUTUALITE (Τοπικό Ταμείο Ασφάλισης) É 112
 • Γαλλία: CAISSE PRIMAIRE D’ ASSURANCE – MALADIE (Τοπικό Ταμείο Ασφάλισης) É 15, 112
 • Γερμανία: ALLGEMEINE ORTSKRANKENKASSE (ΑΟΚ Τοπικό Ταμείο Ασθενείας) É 110, 112 (δυτική), 110 (πρώην ΛΔΓ)
 • Δανία: AMTSKOMMUNE (Τοπική Διοίκηση) É 000, 112
 • Ελλάδα: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ É 100, (166 σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη)
 • Ιρλανδία: HEALTH BOARD (Υπηρεσία Υγιεινής) É 999
 • Ιταλία: INSTITUTO NAZIONALE PER L’ ASSICURAZIONE (ΙΝΑΜ Εθνικό ίδρυμα Ασφάλισης Ασθενείας) É 116
 • Κοπεγχάγη: MAGISTRAT (Κοινοτική Αρχή) É 112
 • Λουξεμβούργο: CAISSE NATIONALE D’ ASSURANCE (Εθνικό Ταμείο ασφάλισης) É 012, 112
 • Ολλανδία: ALGEMEEN NEDERLANDS ONDERLING ZIEKENFONDS (ΑΝΟΖ Γενικό Ολλανδικό Ταμείο Ασφάλισης) É Χάγη 222111, Άμστερνταμ 5555555, Ρότερνταμ 433300
 • Πορτογαλία : É 115 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: 
Κάρτες: Η τηλεπικοινωνιακή κάρτα δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αστικές, υπεραστικές και διεθνείς τηλεφωνικές συνδιαλέξεις χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που λειτουργεί στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες 1η (PPCC) Post Paid Calling Cards που οι τηλεφωνικές επικοινωνίες χρεώνονται σε τηλεφωνικό λογαριασμό και η κάρτα κοστίζει 3.000 δρχ. και 2η η προπληρωμένη (PCC) Prepaid Calling Cards με χωρητικότητα 200, 500, 1000 μονάδες και τιμή 2000, 4500, 8600 δρχ. αντίστοιχα. 

Hellas Direct: είναι ο πιο σύντομος, οικονομικός και πρακτικός τρόπος να επικοινωνείτε με τα πρόσωπα που θέλετε από όποιο μέρος του κόσμου βρίσκεστε. Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας χρήματα ούτε να ανησυχείτε για το κόστος αφού το καλύπτει ο καλούμενος. Η δωρεάν κάρτα που θα ζητήσετε από τον ΟΤΕ αναφέρει τις 28 χώρες του κόσμου που καλύπτει, και τους αντίστοιχους για κάθε χώρα κωδικούς που πρέπει να βάζετε πριν καλέσετε το νούμερο που σας ενδιαφέρει. Καλή λύση όταν ‘’ξεμείνεις’’ από χρήματα. 

ΧΡΗΜΑΤΑ  ΜΕΣΩ  ΤΡΑΠΕΖΩΝ – INFO μέσω INTERNET
Κείμενο – Info - Έρευνα:  Άγγελος Σινάνης © 1996 – 2000
Πηγές: Πρόγραμμα ενημέρωσης του ευρωπαίου καταναλωτή, Ένθετα: Καθημερινή / Το Βήμα.

Για ταξίδι στο εξωτερικό οι περισσότεροι θα έχουν διαπιστώσει ότι η αγορά τουριστικού συναλλάγματος είναι πλέον μια τυπική διαδικασία. Το ‘’τυπικό’’ όριο για συνάλλαγμα ανέρχεται σε 2000 ECU περίπου 700000 δρχ ανεξαρτήτως αριθμού ταξιδιών τον χρόνο. Πολλές φορές όμως παρατηρούνται φαινόμενα ή συνήθειες που προβληματίζουν τον ταξιδιώτη. Η τράπεζα ή το ανταλλακτήριο συναλλάγματος που απευθύνεστε δεν διαθέτει το νόμισμα που θέλετε ή έχει λιγότερα από αυτά που ζητάτε. Μπορεί πάλι, η χώρα που θα επισκεφθείτε να έχει αυξημένη εγκληματικότητα ή πιο απλά σκέπτεστε μήπως πέσετε θύμα κλοπής, και δεν θέλετε να κρατάτε πολλά χρήματα μαζί σας. Το μόνο που δεν σκεφθήκατε ακόμα, είναι να καλύψετε ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιωτικών σας εξόδων πληρώνοντας το κόστος…..σε δόσεις. Αλλά ανάλογα την επιλογή σας, και αυτό γίνεται. 

Κάρτες: Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις την λύση προσφέρουν οι κάρτες. Αν είστε κάτοχος των διεθνών πιστωτικών καρτών Visa, Mastercard, ή άλλων που ανήκουν σε γνωστό δίκτυο, έχετε κάθε λόγο να μην ασχολείστε καθόλου με αυτές τις λεπτομέρειες που διατυπώθηκαν, αρκεί στο προγραμματισμένο για την Ελλάδα1 ή την Ευρώπη2 ταξίδι σας να τις έχετε μαζί. Με αυτές εξασφαλίζετε το προνόμιο αναλήψεων μετρητών σε συνάλλαγμα, στην χώρα που ταξιδεύετε, από οποιοδήποτε ΑΤΜ, με την ανάλογη χρέωση της κάρτας σας σε δραχμές, προς το παρόν βέβαια, αφού σε δύο τρία χρόνια όλες οι συναλλαγές θα γίνονται σε ECU. Αυτό που θα κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το ΡΙΝ σας (προσωπικός κωδικός), να διαλέξετε απ’ το μενού μια γλώσσα που γνωρίζετε, να πληκτρολογήσετε το ποσό των ξένων χαρτονομισμάτων που επιθυμείτε, και να περιμένετε για την απόδειξη ανάληψης και την κάρτα σας.  

Έχετε την δυνατότητα πριν την αναχώρησή σας να ζητήσετε από τον εκδότη της κάρτας, κατάλογο με τις διευθύνσεις των μηχανημάτων που την δέχονται, καθώς και τις δαπάνες που επιβαρύνουν αυτή τη χρήση. Κάτι σημαντικό που ισχύει για τις περισσότερες κάρτες, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι το γεγονός της πληρωμής κάποιων εξόδων κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, π.χ. εισιτήρια πλοίων, ξενοδοχεία ή κάμπινγκ, ακόμη και κάποιων αγορών σε εποχές εκπτώσεων, (στην Ευρώπη η καλοκαιρινή περίοδος Ιούνιος – Ιούλιος ) π.χ. είδη δώρων, φωτογραφικά, είδη ένδυσης μοτοσυκλετιστών κ.λ.π. και να τα αποπληρώσετε, σε 4 ή 6 δόσεις τον χειμώνα. Επιπρόσθετα εφ’ όσον γίνονται οι αγορές με την πιστωτική σας κάρτα έχετε αυτόματα και ασφαλιστική κάλυψη, για  απώλεια αποσκευών, αντικατάσταση των απολεσθέντων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαναπατρισμό κ.α. 

1 Info Ελλάδα:  Το διατραπεζικό δίκτυο ATM ΔΙΑΣnet, (πάνω από 2000 μηχανές) συνδέει τα ΑΤΜ 20 τραπεζών. Αυτό σας δίνει την δυνατότητα ακόμα και να μην υπάρχει υποκατάστημα της τράπεζα σας να κάνετε την ανάληψη μέσω της κάρτας Α που έχετε, από το ΑΤΜ της τράπεζας Β με διατραπεζική προμήθεια 1 τοις χιλίοις + 3% ΕΦΤΕ*
* Δεν χρεώνεστε διατραπεζική προμήθεια αν η τράπεζα που συνεργάζεστε, είναι μέλος ενός ευρύτερου ομίλου που ανήκει η τράπεζα Β.                          

2 Info Ευρώπη : Λεπτομέρειες μπροστά στην εξυπηρέτηση και την ασφάλεια, αποτελούν οι επιβαρύνσεις ανάληψης (1 – 3 δολάρια + 0,33% επί του ποσού), η προμήθεια της τράπεζας (1500 – 3000 δρχ), και το γεγονός ότι δεν πρέπει να έχετε υπερβεί το μηνιαίο πιστωτικό σας όριο.

Προσωπικό δάνειο διακοπών: Το καλοκαίρι του 98’ που για πρώτη φορά οι τράπεζες άρχισαν να στρέφονται σε αυτό το είδος δανειοδότησης, οι περισσότεροι σκέπτονταν: με δανεικά θα κάνουμε διακοπές; και εν μέρει είχαν δίκιο. Εν μέρει όμως, αφού άλλα έδειξε η αγορά που σε λίγο χρόνο μεγάλωσε, όχι χωρίς λόγο βέβαια, και οι περισσότεροι καταναλωτές προτίμησαν να εκμεταλλευτούν το δάνειο, και να αφήσουν τα χρήματα, που έτσι και αλλιώς είχαν για το ταξίδι, στον τόκο ή στο χρηματιστήριο. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι, ακόμα δεν έχουν εξοφλήσει τα γραμμάτια της μοτοσυκλέτας που θα πάνε το ταξίδι.
Το ειδικό δάνειο για την κάλυψη δαπάνης διακοπών χορηγείται από 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου ανάλογα την τράπεζα. Το επιτόκιο, είναι 3 με 5% μικρότερο από των προσωπικών, αρχίζει από 500.000 δρχ φτάνοντας έως 1.000.000 δρχ. η διάρκεια αποπληρωμής είναι 6 – 12 – 24 μήνες ανάλογα την τράπεζα και επιβαρύνεται με τα έξοδα δανείου, το επιτόκιο, την εισφορά 1,2 % του ν.128 / 75, και του ΕΦΤΕ 3% επί των τόκων. Μέχρι να επιστρέψετε καλύπτεστε από ασφάλεια που περιλαμβάνει : υγειονομική μεταφορά, συμβουλές, περίθαλψη, έξοδα, για περιπτώσεις σοβαρού ατυχήματος. Επαναπατρισμό, απώλεια αποσκευών, αστική ευθύνη, για περιπτώσεις απλού τραυματισμού.  

Eurocheques : Πολύ διαδεδομένος τρόπος συναλλαγών στην Ευρώπη. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι τα καθορισμένα τους τέλη, που τα γνωρίζετε πριν χρησιμοποιήσετε τις ευρωεπιταγές σας, επίσης αποφεύγετε να έχετε μαζί σας μετρητά, και για περισσότερη ασφάλεια (ακόμη και να τις χάσετε) εισπράττονται μόνο από εσάς. Μειονέκτημα αποτελεί το ποσό που γράφετε στην επιταγή που δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ανώτερο όριο, πράγμα που μπορεί να είναι πρόβλημα αν προβλέπετε να κάνετε μια συναλλαγή υψηλότερου κόστους. Στις χώρες της Ε.Ε. οι πολίτες και οι ξένοι επισκέπτες – τουρίστες τα χρησιμοποιούν ευρύτατα στις συναλλαγές τους. Δυστυχώς στην χώρα μας οι ελληνικές και οι ξένες τράπεζες δεν εκδίδουν Eurocheques αλλά τα δέχονται, τα εξαργυρώνουν, και τα διαχειρίζονται. Η ελληνική ‘’ιδιαιτερότητα’’ αναφέρει περιπτώσεις πολλών ελληνικών τραπεζών που ‘’αγνοούν’’ το θέμα. Αυτή η γενικευμένη άγνοια ερμηνεύεται από πολλούς σαν ‘’εντολή σιωπής εκ των άνω’’, (τα προκαθορισμένα τέλη που λέγαμε).  

Δικαιώματα : Για σας ως πολίτη – καταναλωτή, η ενιαία αγορά σημαίνει ότι έχετε δικαίωμα να μεταφέρετε χρήματα σε άλλη χώρα, προκειμένου να πληρώσετε τρέχουσες συναλλαγές. Επίσης όπως ‘’δανείζεστε χρήματα’’ μέσω της κάρτας ή μέσω δανείου από τις Ελληνικές τράπεζες, μπορείτε να δανειστείτε (και μάλιστα με καλύτερους όρους) από τράπεζες της Ε.Ε. Εξυπακούεται ότι, μέσα από ένα άρθρο δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ερωτήσεις και οι λεπτομέρειες για τις δικές σας απαιτήσεις δανειοδότησης, αναλήψεων από κάρτα, επιβαρύνσεων, μηνιαίων λογαριασμών, τόκων κ.λ.π. γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα ρωτήστε την τράπεζα που συνεργάζεστε για τα προνόμια και τις δυνατότητες της κάρτας που έχετε ή ενόψει του ταξιδιού θα βγάλετε. 

Info : Ο γρηγορότερος τρόπος για να στείλετε ή να λάβετε χρήματα κατά την διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό είναι το έμβασμα μέσω της Western Union. Η γρήγορη εταιρεία εξειδικεύεται μόνο σε αυτό το αντικείμενο εργασίας με εκπληκτικά αποτελέσματα. Η διαδικασία είναι απλούστατη. Ο αποστολέας επισκέπτεται το κοντινότερο σημείο εξυπηρέτησης της εταιρείας, συμπληρώνει το έντυπο με τα στοιχεία του παραλήπτη, δίνει το ποσό, και με  ηλεκτρονική αποστολή, σε λίγα λεπτά τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στον παραλήπτη, σε όποιο σημείο εξυπηρέτησης βρίσκεται. Η Western Union διαθέτει 45.000 σημεία εξυπηρέτησης σε 165 χώρες, ενώ συνεργάζεται με τις τράπεζες Εγνατία, Eurobank, & Εργασίας.
Για την Ελλάδα : ‘’Χριστόφορος Κ. Βαρβίας & Συνεργάτες Α.Ε’’. Ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων, Μενεκράτους 11, + 116 36 Αθήνα ( 01 9271010, Fax 9271009. 

INFO μέσω INTERNET

Τράπεζες Offshore: υπηρεσίες ανεξάρτητα εθνικότητας (κάρτα χωρίς τεκμήριο, και άλλα)λίστα στο δίκτυοwww.escapeartist.com
Η Ιστορία του χρήματος : http://www.ex.ac.uk/~Rdavies/arian/llyfr.html                
Μετατροπή συναλλάγματος - ισοτιμίες: http://lin.gnn.com/cgi-bin/gnn/currency
Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος : http://www.compulink.gr/ate/&www.ate.gr
Alpha Τράπεζα Πίστεως : http://www.hol.gr/business/alpha/&www.alpha.gr
Τράπεζα Αττικής : www.bankofattika.gr & www.attikisbank.gr

Barclays : www.Offshorebarclays.com
Εγνατία Τράπεζα : http://www.egnatiabank.gr
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος : http://www.ethniki.gr
Εμπορική Τράπεζα : http://www.combank.gr
Eurobank : http://www.eurobank.gr
Ιονική Τράπεζα : http://www.karatel.gr/ionian
Lloyds : www.lloysbank.co.uk

Μακεδονίας - Θράκης : http://www.mathrabank.gr
Citibank : http://www.citibank.com/hellenic/hellenik.html & Offshore www.citicorp.com/singapore
Bank of Scotia : www.scotiabankt.com
Τράπεζα Εργασίας : http://www.ergobank.gr
Τράπεζα Πειραιώς : http://www.piraeus-bang.gr
Τράπεζα Κύπρου : http://www.bankofcyprus.com/   
XIOS Bank :http://www.hol.gr/business/xios/&www.xiosbank.gr 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Υπουργείο Εξωτερικών:http://www.mfa.gr/
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών:http://web.ariadne-t.gr/ 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ -  ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ – ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
INFO: www.ridetheworld.com
Κείμενο – Info - Έρευνα: Άγγελος Σινάνης © 1996 – 2000 Ε-mail : '); document.write(addy8639); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Ακούγεται ίσως παράξενο, στον κάτοχο μοτοσυκλέτας ή πιθανότητα να θελήσει να νοικιάσει κάποια απρόσμενη στιγμή δίκυκλο. Όμως δεν είναι απίθανο. Προσωπικά, η πρώτη φορά – μετά ακολούθησαν και άλλες - που έτυχε να νοικιάσω ήταν στην Κομοτηνή, μετά από την παρόρμηση φίλων για βόλτα στο εκπληκτικό Παπίκιον Όρος. Τους άκουγα να λένε για βόλτες - μονοπάτια - έτσι θα πάμε - στον χωματόδρομο δεξιά -  και σκεπτόμουνα  ‘’ωραία ευκαιρία‘’  ή  ‘’να η ευκαιρία’’  αλλά με το τραίνο (Suzuki 1150 του 85’) που να πάω ;; Η λύση τελικά δόθηκε με νοικιασμένο μικρό (250cc) εντουράκι.
Έχει συμβεί και στα νησιά μας, αλλά και στην ορεινή Ελλάδα, με τα πανέμορφα τοπία, τα γραφικά ξωκλήσια και χωριά που για να φτάσεις, πρέπει να διασχίσεις πολλούς κακοτράχαλους δρόμους. Επειδή (κυρίως) τίποτα δεν αποκλείεται και με τις δικές σας διακοπές ή απλά τις μηνιαίες εξορμήσεις σας σε νησί, ή στο βουνό, πρέπει να γνωρίζετε, ότι η εποχή που νοικιάζατε σούργελα και διαλυμένα ερείπια, ευτυχώς πέρασε ανεπιστρεπτί, ειδικά για τις εταιρείες που πλέον κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων. Αυτό που συνεχίζει να υφίσταται σαν πρόβλημα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ευτυχώς όχι πάνω στα βουνά αλλά μόνο στα νησιά, είναι οι τουρίστες με ενοικιαζόμενα μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες οι οποίοι γενικά κυκλοφορούν σαν να είναι οι μοναδικοί στο δρόμο.
Χώρια που τα βράδια  - συνήθως μετά από οινοποσία - κυκλοφορούν μεθυσμένοι, με οδυνηράαποτελέσματα τόσο γι’ αυτούς, όσο και για όποιον βρεθεί στον δρόμο τους. Το κόστος για ενοικίαση κυμαίνεται από 7 – 9000 δρχ έως 12 – 15000 την ημέρα, καμιά φορά και περισσότερο. Εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το πόσο θα την χρησιμοποιήσετε αφού η έκπτωση που δίνεται για πολλές μέρες, φτάνει το διόλου ευκαταφρόνητο 20%. Επίσης εξαρτάται από τον κυβισμό. Άλλη τιμή έχει το σκούτερ ή το παπάκι των 50 – 100 - 125 c.c. και άλλη η enduro 250 – 400 – 650 c.c. 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ – ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ 

Το ελάχιστο όριο ηλικίας είναι τα 18, και ο ενοικιαστής πρέπει να έχει δίπλωμα τουλάχιστον 1 χρόνο. Όλα τα πρόστιμα και τυχόν διοικητικές ποινές επιβαρύνουν τον ενοικιαστή, και η εγγύηση είναι 20000. Η βενζίνη επίσης πληρώνεται από τον ενοικιαστή. Προσέξτε κάτω – κάτω, στο τέλος της σελίδας, κρύβονται (αν και έχει απαγορευτεί με νόμο) ψιλά γράμματα που αν δεν τα διαβάσετε μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά.  

 • Το μυστικό για να νοικιάσετε μοτοσυκλέτα δεν είναι η τιμή αλλά όσα περιέχονται σε αυτήν.
 • Αν βρίσκεστε σε κάποιο νησί ή  στο εξωτερικό και θέλετε ναι νοικιάσετε μοτοσυκλέτα πρέπει να προσέξετε για να μην βρεθείτε προ απροόπτου.

 Είστε σίγουροι για το τι καλύπτει η ασφάλεια της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου που μόλις νοικιάσατε;
Είστε ασφαλισμένοι ;; και αν ναι, πόσο για σωματικές βλάβες, και πόσο για υλικές ζημιές ;;        Πέρα από την πιθανότητα να συμβεί ατύχημα, τι γίνεται σε περίπτωση φωτιάς ή κλοπής; ή στην περίπτωση που κάποιος σας τρακάρει; Αυτές οι ‘’απλές’’ ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν σαφέστατα από τον αρμόδιο υπάλληλο και αν υπάρχουν γραπτά να σας δοθεί αντίγραφο.

Μην εμπιστευθείτε τα νούμερα που θα ακούσετε, ζητήστε να δείτε και το συμβόλαιο που καλύπτει όλα αυτά τα εκατομμύρια (χρηματικό όριο) .....αλλιώς θα τα πληρώσετε εσείς όπως ο νόμος ορίζει.

Αν τελικά νοικιάσετε την μοτοσυκλέτα – ειδικότερα στο εξωτερικό – και τοποθετήσετε tang – bag ή σάκο με τα απαραίτητα για κατασκήνωση, καλύπτει η ασφάλεια την κλοπή του όπως ισχύει για την ενοικίαση αυτοκινήτων;

Το Φ.Π.Α. συνήθως πληρώνεται από τον πελάτη, αν σας φανεί φθηνό το ενοίκιο ( τιμή χωρίς Φ.Π.Α. )  ρωτήστε ......δεν χάνετε τίποτα. Αυτά τα μικρά παραδείγματα αναφέρονται, γιατί πολλοί  ‘’νομίζουν’’ και φυσικά λίγο αργότερα πληρώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που υπολόγισαν.

Με τους πολλούς ελέγχους - ειδικά στα νησιά - όλα πλέον τα γραφεία ενοικιάσεων προσφέρουν και κράνη. Φυσικά- τουλάχιστον για λόγους υγιεινής - μην τα δεχθείτε, μια που όπως είπαμε στην αρχή πήγατε με την μοτοσυκλέτα σας, έχετε ήδη το κράνος σας, τον εξοπλισμό σας, και απλά δεν θέλετε να οδηγήσετε σ’ αυτόν τον απαίσιο χωματόδρομο. Χώρια που οι αγορές των συγκεκριμένων κρανών γίνεται μαζικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι σωστές διαστάσεις για όλους τους αναβάτες - συνεπιβάτες.  

ΠΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ – ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πηγές - Έρευνα: Εμπορικό Επιμελητήριο – Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Α. Σινάνης 

ΑΘΗΝΑ (01) ΜΑΝΣΕΡ Α.Ε. Γ’ Σεπτεμβρίου 126 Αθήνα, 8811993, 8252640 www.rentamoto.com

 • MOTORENT Φαλήρου 5 & Μακρυγιάννη Αθήνα 9234885, 9220879 www.motorent.gr
 • RENT A BIKE Δοϊράνης 83 Καλλιθέα 9562111, STOP Καλλιθέα 9401190,
 • MEIDANIS G. / Διονυσίου Αρεοπαγίτου 4 Αθήνα, 3232346 

ΑΙΓΙΝΑ (0297) Σπαρρής Γιώργος / Αίαντος 4 / 23899, Τζαννέτης Παρασκευάς / Κανάρη 2 / 23076.
ΑΝΔΡΟΣ (0282) Μπουρίκας Κων/νος / Γαύριο 41003, Στρατιώτης Ηλίας / Γαύριο 71605
ΕΡΕΤΡΙΑ (0221) Τσίμπος Αθανάσιος / Φιλοσόφου Μελεδήμου 35 / 60136
ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Κρήτης 081) Motor Club Πλατεία Άγγλων 1 / 286012 μεγάλη εταιρία με υποκαταστήματα στο
Ρέθυμνο (0831) Motor Club Σοφοκλή Βενιζέλου 2 /  54243, Μάλια (0897) Motor Club Δημοκρατίας 40 Α’ / 32033
ΘΑΣΟΣ (0593) Κάπολας Ευάγγελος / Λιμένας 22546, 32225, 23005, Πελελής Βασίλης / Λιμένας 22490, Κόντοβας Γιώργος / Λιμένας 23295.
ΙΚΑΡΙΑ (0275) Ικαριάδα Ε.Π.Ε. / Άγιος Κήρυκος / 23322, Λύκος Γ. & Μπουζαλάκος Ο.Ε. / Αρμενιστής / 71236.
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ (Χαλκιδική 0374) Κοκός Χρήστος / Καλλιθέα 22473, Kris Moto / Καλλιθέα 23284, Τσομπανίδη Χρήστος / Καλλιθέα 22050
ΚΕΑ (ΤΖΙΑ 0288) Κατερίνα Μαρούλη 21171
ΚΕΡΚΥΡΑ (0661) Κόνης – Μουμούρης / 1η Πάροδος Βενιζέλου 4 / 43026
ΚΥΘΗΡΑ (0735) Δευτερέβος Παναγιώτης / Χώρα 31788, 31363, Φαρδούλης / Αγ. Πελαγία 33486
ΚΩΣ (242) Rent a Moto Suzuki / Μπουμπουλίνας 25 / 28005, Rent a Moto Suzuki / Αρτεμισίας 8 / 25904, Rent a Moto Suzuki / Τιγκάκι 29900, Rent a Moto Suzuki / Μαρμάρι 41587
ΛΕΣΒΟΣ (0253) Βατής Ιωάννης / Μόλυβος 71681, Κελαϊδίτης Ιωάννης / Πέτρα 41354, Λόγγιος στράτιος / Κομνηνάκη 57 / 23019, Μιχαλάκης Βασίλειος / Άναξος 41057, Πετριτζηκλής & Σία Ο.Ε. / Σκάλα Καλλονής 22965, Παλιβάνη Ελ. / Μήθυμνα 71072, Σταυρέλλη Μαρία / Κουντουριώτου 47 / 43080, Χατζηχρήστος Αθανάσιος / Μήθυμνα 71650
ΜΗΛΟΣ (0287) Βήχος Ιωάννης / Αδάμαντας Κεφάλας Παναγιώτης & Σία Ο.Ε. / Αδάμαντας 22440, 22439
ΝΑΞΟΣ (0285) Γρυλλής Στέφανος / Χώρα 24395, Κορρές Στυλιανός / Χώρα 25480, Σουσούνης Νικόλαος / Χώρα 24704, Φλεριανός Αθανάσιος / Χώρα 25100
ΝΑΥΠΛΙΟ (0752) Καλκανάκης Παναγιώτης / Πολυζωίδου 8 / 21407
ΠΑΡΟΣ (0284) Γκόλφης & Σία / Νάουσα 51780, Γαλανάκης - Σπύρου / Νάουσα 51366, 51393, Κοντός Ιωάννης / Μάρμαρα 22302
ΠΕΙΡΑΙΑΣ (01) MOTORENT Χατζηκυριάκου & Φλέσσα 11 Πειραιάς 4186500 www.motorent.gr
ΠΟΡΟΣ (0298) Σφαίρος Ε.Π.Ε. / 22506
ΣΑΜΟΣ (0273) Αζάρ Ιωάννης / Σοφούλη 95 / 28940, Ασλάνογλου Ν. / Πυθαγόρειο 61094, Βογιατζόγλου Χ. / Καρλόβασι 34524, Γουλιέλμος Ιωάννης / Κοκκάρι 92421,
Ελευθέρογλου Ιωάννης / Πυθαγόρειο 61375, Κρητικός Βασίλειος / Κοκκάρι 92240,         Κορνίζος Εμμανουήλ / Κοκκάρι 92309, Κιάσσος Άγγελος / Μαραθόκαμπος 31038, Λεβισιανός Κώστας / Ηραίον 95264, Μαργαρώνης Νίκος / Πυθαγόρειο 61519, Μανωλιάδης Ιωάννης / 22656, Μελάς Παναγιώτης / Καρλόβασι 34689, SAMIA Travel Enterprises Α.Ε. / Θεμιστοκλή Σοφούλη 36 / 27146
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (0286) Αλεφραγκής Ευάγγελος / Ακρωτήρι Θήρας 81683, Βογιατζής – Σιμπόνης / Καμάρι Θήρας 31165, Βάλβης Δημήτρης / Καρτεράδο 22695, Βαζαίος Δημήτρης / Οία 71055, Δρόσος Εμμανουήλ / Οία 71424, Ζώρζος – Μπαλοπίτας / Πύργος Θήρας 22588, Κοτσεκίδης Φώτιος / Καμάρι 32010, Καραμολέγκος Χριστόφορος / Καμάρι 32010, Μπότση Φωτεινή/ Καμάρι 636, Ε & Δ Μανδρούλιας Ο.Ε. / Καρτεράδο 22907, Μοσχάτου Άφοι Α.Ε. / Καμάρι 31945, Πολίτης Βασίλειος / Καρτεράδο 23683, Ρούσος Μάρκος & Σία Ο.Ε. / Περίσσα 81177, Σπυριδάκος Λεωνίδας / Βοθωνα 23755, Τοπούζης Κων/νος Καρτεράδο / 23974, RENT A BIKE Φηρά 24650.
ΣΕΡΙΦΟΣ (0281) Γαλανός Νικόλαος / Χώρα 51511
ΣΙΦΝΟΣ (0284) Καλογήρου – Ποδοτάς Ο.Ε. / Καμάρες 31793, Κουκολέτσος Δημήτρης / Απολλωνία 32237
ΣΚΟΠΕΛΟΣ (0424) ILIAS / Παραλία 23803, 22632, Παπαλεξόπουλος Παναγιώτης / 23696
ΣΥΡΟΣ (0281) Σιγάλα Ευγενία / Ερμούπολη 23125
ΤΗΝΟΣ (0283) Βιδάλης Ιάκωβος / Χώρα 22583, Βιδάλης Ιωάννης / Κτικάδο 23104, Λαγούρος Δημήτριος Ζανάκι & Αλαβάνου 4 / 23585
ΧΙΟΣ (0271) Γιάμας Δημήτριος / Καρφας Θυμιανών / 21612, Καντηλώρος Χρήστος / Ομήρου 9 / 20062, Ατσάλης Μ. Ο.Ε. / Λάδης 11 / 41578
ΧΑΛΚΙΔΑ (0221) Καρλής / 23020 

Info: Εκτός από τους επαγγελματίες που αναφέρονται εδώ, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι, ειδικά στα νησιά το καλοκαίρι. Από την Σαμοθράκη στο βόρειο άκρο της Ελλάδας μέχρι στην Αντίπαρο στις Κυκλάδες. Στην Ρόδο π.χ. ή στην Κρήτη είναι δεκάδες επαγγελματίες που νοικιάζουν από Enduro έως και Harley. Καθοριστικό ρόλο έχουν στην αγορά αυτοί που ασχολούνται το καλοκαίρι στα μαγαζιά – συνεργεία τους στα νησιά, και εκτός από μηχανικοί, γίνονται και γραφεία ενοικιάσεως.
Info: Για την ασφάλειά σας προσέχετε πάντοτε στις μοτοσυκλέτες - μοτοποδήλατα που ενοικιάζετε, να λειτουργούν τα φώτα, το στοπ, να μην έχουν φθαρμένα ελαστικά, και φυσικά να λειτουργούν ικανοποιητικά τα φρένα.
Info: Ενοικιάσεων Μοτοσυκλετών – Μοτοποδηλάτων Ε.Ο.Τ. Αμερικής 2 Αθήνα, 01 3223111, 19, 01 3228168.
Και στις κατά τόπους Νομαρχίες, αστυνομικά τμήματα που εκδίδουν τις άδειες. Επίσης στους τηλεφωνικούς κατάλογους του ΟΤΕ σε όλη την χώρα στις κίτρινες σελίδες.

ΟΙ 196 ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κεντρικά Λιμεναρχεία1,Λιμεναρχεία2, Υπολιμεναρχεία3, Λιμενικοί Σταθμοί

Αγ. Γαλήνη Κρήτης Τηλ 0823 91206

Αγ. Κυριακής Τρίκερι Τηλ 0423 91499 

Αγ. Μαρίνας Λέρου Τηλ 0247 23526

Αγ. Πελαγίας Κυθήρων Τηλ 0735 33280

Αγ. Ευστρατίου Τηλ 0254 93393 

Αγ. Θεοδώρων Τηλ 0741 48080

Αγ. Κήρυκου Τηλ 0275 22207

Αγ. Κωνσταντίνου Τηλ 0235 31759 

Αγ. Νικολάου2 Κρήτης Τηλ / Fax 0841 22612

Αγιόκαμπου Λάρισας Τηλ 0494 51222

Αγριάς Μαγνησίας Τηλ 0421 24711

Αθηνιού Θήρας Τηλ 0286 31808 

Αίγινας2 Τηλ 0297 25734 Fax 25145

Αιγίου3 Τηλ 0691 26400

Αιδηψού3 Τηλ / Fax 0226 23317 

Αιτωλικού Τηλ 0632 23555

Ακράτας Τηλ 0696 31004

Ακτίου Τηλ 0682 22710 

Αλεξανδρούπολης2 Τηλ 0551 28734 Fax 21430

Αλιβέρι3 Τηλ 0223 22318 Fax 23633

Αλοννήσου Τηλ 0424 65595

Αμοργού Τηλ 0285 71259 

Αμφιλοχίας Τηλ 0642 22340

Ανάφης Τηλ 0286 61216

Άνδρου2 Τηλ 0282 22582 Fax 22250

Αντίκυρας3 Τηλ 0267 49507 Fax 41205 

Αντιπάρου Τηλ 0284 61485

Αντιρρίου Τηλ 0634 31296

Αρκίτσας Τηλ 0233 91290 

Αρχαίας Επιδαύρου Τηλ 0753 41216

Αστακού4 Τηλ 0646 41052 

Ασπροπύργου Τηλ 01 5533468

Αστυπάλαιας Τηλ 0243 61208 

Βόλου1 Τηλ 0421 24758, 28888, 38888 Fax 39641

Γαλαξιδίου Τηλ 0265 41390

Γαυρίου Τηλ 0282 71213

Γλύφας Τηλ 0238 61288 

ΓλώσσαςΤηλ 0424 33033

Γυθείου3 Τηλ 0733 22262 Fax 22262 

Δάφνης3 Αγίου Όρους Τηλ 0377 61300

Ελευθερών Καβάλας Τηλ 0594 21711

Ελευσίνας1 Τηλ 01 5543504, 5560893, 5560907,  5546671 Fax 5547980

Ερέτριας Τηλ 0221 62201

Ερμιόνης Τηλ 0754 31243

Εύδηλου Τηλ 0275 31007

Ζακύνθου2 Τηλ 0695 42417 Fax 23566

Ηγουμενίτσας1 Τηλ 0665 22235,  Fax 26122

Ηρακλείου1 Τηλ 081 244912, 244934, 244956 Fax 229445

Θάσου Τηλ 0593 22106, 22355

Θεσσαλονίκης1 Τηλ 031 531504, 5, 7

Θήρας3 Τηλ 0286 22239

Ιεράπετρας Κρήτης Τηλ 0842 22294

Ιερισσού2 Τηλ / Fax 0377 22576

Ιθάκης3 Τηλ 0674 32909

Ίου Τηλ 0286 91264

Ίσθμιας2 Τηλ 0341 37555 Fax 37777

Ιτέας3 Τηλ Fax 0265 23100

Καβάλας1 Τηλ 051 223716, 224472, 224967, Fax  223628

Καλαμάτας2 Τηλ 0721 24720

Καλλονής Λέσβου Τηλ 0253 22385

Καλύμνου2 Τηλ 0243 29304 Fax 28137

Καλών Λιμένων Κρήτης Τηλ 0892 42188 Καρδάμυλων Χίου Τηλ 0272 23577

Καρλόβασι Σάμου Τηλ 0273 32343

Καρπάθου3 Τηλ 0245 22227 Fax 22763

Καρύστου Τηλ 0224 22227 

Κάσου Τηλ 0245 41288

Κατάκολου3 Τηλ 0621 41206

Καψάλι Κυθήρων Τηλ 0735 31222

Κέας Τηλ Fax 0288 21344

Κερκύρας1 Τηλ 0661 32655, 39918, Fax 39918

Κεραμωτής Τηλ 0591 51204, 51098

Κεφαλονιάς2 Τηλ 0671 22224 

Κιάτου Τηλ 0742 22212

Κίσσαμου Κρήτης Τηλ 0822 22024

Κοιλάδα Αργολίδας Τηλ 0754 61200

Κορίνθου2 Τηλ 0741 26162 Fax  85089

Κορώνης Μεσσηνίας Τηλ 0725 22377

Κω2 Τηλ 0242 26594, 5, 6 Fax 24185

Κύθνου Τηλ 0281 32290

Κυλλήνης3 Τηλ 0623 92211 Fax 92211

Κύμης3 Τηλ 0222 22606

Κυπαρισσίας Τηλ 0761 22128

Λάρυμνας Τηλ 0233 41322

Λαυρίου2 Τηλ 0292 25249

Λειψοί Λέρου Τηλ 0247 41240

Λέρου2 Τηλ Fax 0247 22334

Λευκάδας3 Τηλ 0645 22176

Λευκίμης Τηλ 0662 23277

Λεωνιδίου Τηλ 0757 22387

Ληξουρίου Τηλ 0671 91205

Λιμενάρια Θάσου Τηλ 0593 51200

Λίμνης Ευβοίας Τηλ 0227 31496

Λίνδου Ρόδου Τηλ 0244 31201

Μαρίνα Καλαμαριάς Τηλ 031 444541

Μαντούδι Ευβοίας Τηλ 0227 22020

Μαρκόπουλου Τηλ 0299 71250

Μαρμαρίου Ευβοίας Τηλ 0224 31222

Μαρώνειας Αλεξανδρούπολη Τηλ 0553 41191

Μεγίστης Τηλ 0241 49270

Μεθάνων Τηλ 0298 92279  Fax 92575

Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας Τηλ 0681 88616

Μεσολογγίου3 Τηλ 0631 22404

Μεστών Χίου Τηλ 0271 76239

ΜήθυμναςΤηλ 0253 71307

Μήλου3 Τηλ 0287 23360 Fax 22100

Μονεμβασιάς Τηλ 0732 61266

Μούδρου Λήμνου Τηλ 0254 71249

Μυκόνου3 Τηλ Fax 0289 23922

Μυρίνας2 Λήμνου Τηλ 0254 22823

Μυτιλήνης1 Τηλ 0251 28888, 28827, 24115, Fax 28888

Νάξου3 Τηλ 0285 22300 Fax 23939

Νάουσας Πάρου Τηλ 0284 51250

Ναυπάκτου Τηλ 0634 27909

Ναυπηγείων Ελευσίνας Τηλ 01 5542 095

Ναυπλίου2 Τηλ 0752 27022

Νεάπολης Βοίων3 Τηλ Fax 0734 22228

Νέας Μηχανιώνας Τηλ 0392 33412

Νέου Μαρμαρά Τηλ 0375 71933

Νέων Μουδανιών Τηλ 0373 21172, 23680

Νέων Στύρων4 Τηλ 0224 55394

Νυδρί4 Λευκάδας Τηλ 0645 92509

Νυσίρου Τηλ 0242 31222

Οινουσσών Χίου Τηλ 0271 55394

Παλαιάς Επιδαύρου Τηλ 0753 41216

Παλαιάς Φώκαιας Τηλ 0291 36208

Παλαιοκαστρίτσας Τηλ 0663 41297

Παλαιοχώρας Τηλ 0823 41214

Παλουκιού Τηλ 0622 25500

Παξών Τηλ 0662 32259

Παράλιο Άστρος Κυνουρίας Τηλ 0755 51445

Πάργας Τηλ 0684 31227

Πάρου3 Τηλ 0284 21841 Fax 21240

Πάτμου3 Τηλ 0247 31231

Πάτρας1 Τηλ 061 341002, 341024, 341046

Πάχης Μεγάρων Τηλ Fax 0296 28553

Πειραιάς1 Κεντρικό Τηλ 01 4226000, 4, 4511310, 9, 4114785, 4515692, 4515749

Πειραιάς Μαρίνα Ζέας Τηλ 01 4525315

Πειραιάς Ακτή Τζελέπη Τηλ 01 4172657

Περάματος Γέρας Τηλ 0251 51555

Πευκιού Ευβοίας Τηλ 0226 41710

Πλαταμώνα Τηλ 0352 41366

Πλύτρας Γυθείου Τηλ 0732 82215

Πλωμάρι Λέσβου Τηλ 0252 32296

Πολυχνίτου Λέσβου Τηλ 0252 41059

Πόρου3 Τηλ  0298 22224 Fax 24073

Πόρου Κεφαλονιάς Τηλ 0674 72460

Πόρτο Γερμενό Τηλ 0263 41491

Πόρτο Λάγος3 Τηλ 0541 96666

Πορτοχέλι3 Τηλ Fax 0754 51408

Πρέβεζας2 Τηλ 0682 28854

Πρίνου Τηλ 0593 71290, 71390

Πυθαγόρειου4 Σάμου Τηλ 0273 61225

Πύλου2 Τηλ Fax 0723 22007

Ραφήνας1 Τηλ 0294 22300, 28888, 22481, 22487, 22492, Fax 25798

Ρεθύμνου2 Κρήτης Τηλ Fax 0831 28971

Ρίου Πάτρας Τηλ 061 991203

Ρόδου1 Τηλ 0241 22220, 28888 Fax 27365

 

Σαγιάδας Φιλιατών Τηλ 0664 51217

Σάμης Κεφαλονιάς Τηλ 0674 22031 Σαμοθράκης3 Τηλ 0551 41384

Σάμου2 Τηλ 0273 27890 Fax 27701

Σερίφου Τηλ 0281 51470

Σητείας3 Κρήτης Τηλ 0843 22310

Σιγρί Τηλ 0253 54433

Σίκινου Τηλ 0286 51222

Σκαραμαγκά Τηλ 01 5571280, 5574340

Σκάλα Κατερίνης Τηλ 0351 61209

Σκιάθου3 Τηλ 0427 23720

Σκοπέλου Τηλ 0424 22180 Fax 22377

Σκύρου Τηλ Fax 0222 61475

Σούδας Τηλ 0821 89240, 89884

Σπετσών2 Τηλ 0298 72245 Fax 73634 Στρατωνίου Τηλ 0376 22210

Στυλίδας3 Τηλ 0238 22329, 23998

Σύβοτων Ηγουμενίτσας Τηλ 0665 93100

Σύμης Τηλ 0241 71205

Σύρου2 Τηλ Fax  0281 22633

Σφακίων Τηλ 0825 91292

Τήλου Τηλ 0241 44350

Τήνου3 Τηλ 0283 22220 Fax 23538

Τολού Τηλ 0752 51445

Ύδρας3 Τηλ 0298 52279, 53912

 

Φισκάρδο Κεφαλονιάς Τηλ 0674 51212

Φολέγανδρος Θήρας Τηλ 0286 41249

Φούρνοι Ικαρίας Τηλ 0275 51207

Χάλκης Τηλ 0241 45220

Χαλκίδας1 Τηλ 0221 22236 Fax 88888

Χανίων1 Τηλ 0821 98888 Fax 54037, 0824 45037

Χερσονήσου Τηλ 0897 23111

Χορευτό Βόλου 0426 22300

Χώρας Σφακιών Τηλ 0825 91292

Χίου1 Τηλ 0271 44433, 4

Ψαθόπυργου Αχαίας Τηλ 061 931103

Ωρωπού Τηλ 0295 32270

Ωρεών Ευβοίας Τηλ 0226 71228 

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Ο 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ – ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΝΑΒΑΤΗ - ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗ

Κείμενο – Info : Άγγελος Σινάνης © 1996 – 2000 Ε-mail : '); document.write(addy6402); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σε τρία υποκεφάλαια θα αναφερθούν κατά σειρά, σημαντικά θέματα που κάνουν πιο άνετο, ασφαλή και ζεστό, τον τουρισμό-περιήγηση με μοτοσυκλέτα. Φυσικά θα διαβάσετε για χρήσιμα κατασκηνωτικά ‘’κόλπα’’ που θα εξασφαλίσουν, παραδεισένιες διακοπές, είτε σε οργανωμένο κάμπινγκ, είτε σε ορεινή, ελεύθερη, διαβίωση στο βουνό αντίστοιχα. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν οι αντίστοιχες λίστες με τον εξοπλισμό αναβάτη συνεπιβάτη (λίστα Νο 1), τα απαραίτητα για κατασκήνωση (λίστα Νο 2), και λίστα με εργαλεία, ανταλλακτικά και αναλώσιμα (λίστα Νο 3) που θα φανούν χρήσιμα σε ταξίδι στην Ελλάδα ή την Ευρώπη. Επίσης Λίστα με Κατασκευαστές και Εισαγωγείς αυτών. 

Α’ υποκεφάλαιο: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΔΥΣΗ -  ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ 

ΚΡΑΝΟΣ 

Πρώτο αυτονόητο μέλημα του μοτοσυκλετιστή είναι το κράνος. Τα τελευταία χρόνια πλήθος κράνη για όλες τις τσέπες, έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την αγορά, με αποτέλεσμα ο μέσος αγοραστής, να έχει μπερδευτεί, κυρίως από τις τιμές και τα ...χρώματα. Υπάρχουν  τεσσάρων ειδών κράνη. Τα – ανοικτά, open face ή Jet - αυτά που λέμε μισά (και είναι) - κλειστά ή full face - αυτά που καλύπτουν όλο το κεφάλι, τα - enduro - αυτά που έχουν το μακρύ γείσο που εμποδίζει τις λάσπες, και τα χώματα, του προπορευόμενου αναβάτη να φτάσουν στο πρόσωπο και συνήθως οι αναβάτες τους, τα συνδυάζουν με ανάλογα γυαλιά, και τέλος αυτά με αναδιπλούμενο τμήμα σιαγόνας. Τα πιο διαδεδομένα (πολύ σωστά) είναι τα κλειστά (full face), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις αυτών με το αναδιπλούμενο τμήμα σιαγόνας που βολεύουν, ειδικά σε συνθήκες ταξιδιού. 

Όλες οι εταιρίες εφοδιάζουν τα κράνη τους, τουλάχιστον με αυτόματο κούμπωμα,  ρυθμιζόμενο ιμάντα, αντιχαρακτική, αντιθαμβωτική ζελατίνα, και πληθώρα συστημάτων αερισμού, τουλάχιστον 2 σημείων. Το υλικό κατασκευής ποικίλει, από polycarbonate, σχετικά φθηνό (35.000 - 70.000) έως carbon - kevlar , fiber - kevlar, ακριβό (100.000, 200.000). Βέβαια οι έννοιες ακριβό - φθηνό χάνουν το νόημά τους, αν σκεφτούμε ποιο μέρος του σώματός μας ,προστατεύει. Με την ποικιλία από κράνη, κερδισμένος είναι ο καταναλωτής, που έχει να διαλέξει πολλά, καλά κράνη και σε τιμές, και σε ποιότητες.  

Βασικές αρχές για την επιλογή κράνους, είναι: 1. Η καλή ποιότητα κατασκευής, 2. η σωστή εφαρμογή σε όλο το κεφάλι, 3. οι ευκολίες που προσφέρει, π.χ. το αναδιπλούμενο εμπρός τμήμα, βολεύει ιδιαίτερα όσους φορούν γυαλιά ή όσους φωτογραφίζουν συχνά, 4. το σύστημα εξαερισμού να είναι λειτουργικό. Δευτερεύοντα αλλά για πολλούς σημαντικά, είναι η ευκολία με την οποία ‘’κουμπώνει’’ όταν φοράτε γάντια, ή πόσο εύκολο είναι να ‘’ανοίξετε’’ τη ζελατίνα αντίστοιχα, αν υπάρχει το ειδικό κάλυμμα για την μύτη (δεν θολώνει η ζελατίνα). Ιδιαίτερο βάρος δώστε στην ύπαρξη ανταλλακτικών, καιαντιθαμβωτικής ζελατίνας σε καλή τιμή. Είναι παράπτωμα να αγοράσετε οποιοδήποτε κράνος, χωρίς να ρωτήσετε αν υπάρχουν ανταλλακτικά. Μετά την αγορά φροντίστε το, και ποτέ μην το καθαρίσετε με αλκαλικές ουσίες, παρά μόνο με ζεστό νερό εξωτερικά, και ειδικό σπρέι καθαρισμού εσωτερικά.  

ΕΝΔΥΣΗ – ΓΑΝΤΙΑ 

Πολλές απόψεις υπάρχουν για τα ρούχα αλλά... Οι δύο βασικές κατηγορίες είναι τα προσωπικά, μπλούζες, τζιν, κοντά παντελονάκια, μαγιό, κ.λ.π,  και τα απαραίτητα για την οδήγηση, δερμάτινα μπουφάν, παντελόνι, κράνος, γάντια, μπότες, κάλτσες. Σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που ο καθένας έχει, προσαρμόζει και το τι προσωπικά ρούχα ή  προσωπικά είδη θα πάρει μαζί του στο ταξίδι.  

Για τα προσωπικά ρούχα: του οδηγού και του συνεπιβάτη αντίστοιχα, καθοριστικός παράγοντας είναι, τα κύρια χαρακτηριστικά του τόπου περιήγησης, και η εποχή. Καλοκαιράκι στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι κάνει....ζέστη, φυσιολογικό λοιπόν είναι να διαλέξουμε ρούχα ελαφρά, ανοιχτόχρωμα, τουλάχιστον όταν δεν οδηγούμε. Όταν όμως σχεδιάζουμε μακρινό ταξίδι, στην Σκανδιναβία πρέπει να διαλέξουμε ρούχα ζεστά, μάλλινα μια που το καλοκαίρι εκεί κάνει κρύο!!

Τι εποχή θέλουμε να ταξιδέψουμε; Χειμώνα ή Καλοκαίρι; Στην Ελλάδα τον χειμώνα κάνει αρκετό κρύο, στην Αίγυπτο – Συρία Ιορδανία είναι πιο ζεστά, και στην Αυστραλία έχουν καλοκαίρι.

Τα προσωπικά είδη του οδηγού και του συνεπιβάτη αντίστοιχα χωράνε σε ένα μικρό τσαντάκι με φερμουάρ. Ξυριστικά, οδοντόπαστα, nivea για τα χέρια, liposan για τα χείλη, σαπούνι σε ειδική ‘’Greek Army’’ θήκη , σφουγγάρι, χτένα, ψαλιδάκι για τα νύχια.

Απαραίτητα ρούχα ασφαλούς οδήγησης Αναβάτη – Συνεπιβάτη: Dainese, Uvex, Glover, Spyder, Wintex, Colori, Sinisalo, Frank Thomas, Krawhel, Belstaf, όλες οι επώνυμες εταιρίες έχουν να δείξουν κάτι, από καλό έως άριστο στα δερμάτινα, και τα τελευταία 10 χρόνια, στα συνθετικά μπουφάν και τα παντελόνια από ‘’εξωτικά’’ υλικά που εξασφαλίζουν τρομερή αντοχή σε άσχημες καιρικές συνθήκες, και τυχόν πτώσεις. Επίσης, στα τελευταίας γενιάς συνθετικά μπουφάν μας προέκυψε η δυνατότητα ‘’ρυθμίσεων’’ σε μανίκια, μέση, λαιμό, που βοηθούν στη σωστότερη εφαρμογή.  Ταυτόχρονα έχουν προσιτές τιμές, (80.000 - 150.000 – με εσωτερική επένδυση - fleece) πάντα συγκριτικά με τα δερμάτινα (120.000 - 180.000).

Από τα υλικά αυτά τα πιο γνωστά είναι  Gordura, Tactel, Polyamid, Ceramic, και οι προδιαγραφές της Ε.Ε. prEN 1621 – I. Οι ολοκληρωμένες προτάσεις των εταιριών, όταν συνδυάζονται με μια από τις μεμβράνες Memotex, Goretex, Powertex, Dermizax, Ceplex, Sympatex, Triplepoint, εξασφαλίζουν ζέστη, και πλήρη αδιαβροχοποίηση, σε καταρρακτώδη βροχή. Υπάρχουν προδιαγραφές που φτάνουν τις έξι ώρες με ταχύτητες από 110 - 160 χλμ την ώρα!! Τα δερμάτινα μπουφάν και παντελόνια με Goretex, Powertex, είναι επίσης αδιάβροχα, ενώ χωρίς τις συγκεκριμένες μεμβράνες αντέχουν στην βροχή περίπου μία ώρα. Το παλιό γνωστό σε όλους πλαστικό αδιάβροχο με ή χωρίς επένδυση (8.000 - 25.000) ή τα νέα με εξωτικά υλικά (17.000 - 35.000) αποτελούν πιο οικονομικές λύσεις ώστε να εξασφαλιστεί αδιαβροχοποίηση.

Τα fleece ή τα ισοθερμικά εσώρουχα είναι μια άλλη ειδική κατηγορία ρούχων που είναι απαραίτητη στον μοτοσικλετιστή (20.000 - 60.000) πλήρες σύνολο. Συνήθως χωρίζονται σε κατηγορίες - διαβαθμίσεις - ανάλογα την χρήση που τα θέλετε, από φθινόπωρο μέχρι βαρύ χειμώνα. Polartec 200 – 300 – 1000, Aleutian 255, Gore windstopper, Polartec, Polarlite κ.λ.π. Χαρακτηριστικό τους είναι η μαλακή, χνουδάτη και ζεστή αίσθηση που δίνουν, καθιστώντας τα ιδανικά για χειμωνιάτικη χρήση.

Κάτι που απαραιτήτως, συνοδεύει τον εξοπλισμό ασφαλούς οδήγησης, χειμώνα, καλοκαίρι, είναι τα γάντια. Και εδώ η σύγχρονη τεχνολογία των επώνυμων εταιριών έχει βάλει το χέρι της, καλύπτοντας και τους πιο απαιτητικούς αναβάτες. Προτιμήστε κατά την αγορά τους να καλύπτεται τουλάχιστον, η απαίτηση της αδιαβροχοποίησης, η καλή εσωτερική επένδυση, και οι ενισχύσεις Kevlar. Καλό είναι στα μακρινά ταξίδια να έχετε ένα ζεύγος, κοντά δερμάτινα γάντια (10.000- 18.000), και ένα δεύτερο ζεύγος (μακριά) πλήρως αδιάβροχα με κόστος 25.000 - 30.000. Το υλικό κατασκευής παίζει σημαντικό ρόλο στο κόστος αλλά και στην μακροβιότητα. Προτιμείστε αυτά που έχουν συνδυασμό υλικών και εσωτερικά μεμβράνη, που τα αδιαβροχοποιεί πλήρως. 

ΜΠΟΤΕΣ 

Aπαραίτητες τόσο για την ασφάλειά σας όσο και για το κρύο. Στα μικρά η μεγάλα ταξίδια το πρώτο ευαίσθητο σημείο του σώματος που συνήθως κρυώνει ή τραυματίζεται είναι τα άκρα. Λανθασμένα επικρατεί η αντίληψη ότι τις μπότες τις φορούν οι αγωνιζόμενοι ή μόνο αυτοί που αγαπούν την σπορ οδήγηση. Αν θέλετε να κάνετε ξεκούραστο, ασφαλές και ζεστό ταξίδι, πρέπει να τις κατατάξετε στον βασικό σας εξοπλισμό.  

Πως τις διαλέγετε: Κανένα εργοστάσιο, ειδικά τα επώνυμα, δεν θα διακινδύνευε να διαθέσει στην αγορά άχρηστες ή κακοσχεδιασμένες μπότες. Ο ανταγωνισμός και σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε υπέρ του καταναλωτή. Όλες οι εταιρίες ερευνούν για νέες καινοτομίες, που επιδρούν ευεργετικά στην άνεση, την ασφάλεια, ενίοτε και στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό που διαφέρει, και γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι η χρήση της μπότας. Για πιο λόγο την κατασκευάσανε. Για τουριστική χρήση ή για αγωνιστική; Το 80% της παραγωγής όλων των εργοστασίων είναι δερμάτινες που αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Υπάρχει και η λύση της Gordura, υλικό σίγουρα πιο ελαφρύ και εύκαμπτο από το δέρμα, που δεν κουράζει αν  περπατήσετε με αυτές. 

Εδώ προστίθεται και ο παράγοντας επένδυση αφού άλλες έχουν δέρμα και άλλες συνθετικό υλικό που είναι μεν πιο ζεστό, αλλά φθείρεται πιο γρήγορα. Εσείς πρέπει σαν καταναλωτές να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτετε, και κυρίως πώς σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να διαθέτουν ειδικές αντιολισθητικές σόλες και ενισχύσεις σε ευαίσθητα σημεία, όπως είναι οι αστράγαλοι, η κνήμη, τα δάκτυλα. Αν είναι δε, και κολλημένες και ραμμένες τόσο το καλύτερο. Μαζί με τις μπότες πρέπει απαραίτητα να προμηθευτείτε και καλές ορειβατικές ή ισοθερμικές κάλτσες έτσι ώστε να είναι δύσκολο (όχι αδύνατο όμως) να κρυώσουν τα δάκτυλα.  

Οι ίδιες εταιρίες που κατασκευάζουν μπότες, παράλληλα φτιάχνουν και μποτάκια με τα ίδια χαρακτηριστικά (αδιάβροχα, αντιολισθητικές σόλες κ.λ.π.) εξ’ ίσου χρήσιμα για κίνηση στην πόλη ή κοντινές εκδρομές, λειτουργικά,  πιο άνετα, βολικά και εμφανίσιμα φοριούνται και στην εργασία, πιάνουν λιγότερο χώρο στις βαλίτσες, και φυσικά έχουν χαμηλότερη τιμή. Μοναδικό ευαίσθητο σημείο τους, το μικρό ύψος που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Πολύ άνετα και ζεστά είναι επίσης και τα ορειβατικά μποτάκια (διευθύνσεις καταστημάτων υπάρχουν στον κατασκηνωτικό εξοπλισμό), που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Πλεονέκτημά τους ότι κατασκευάζονται από υλικά αδιάβροχα και η εσωτερική τους επένδυση κρατά τα πόδια σταθερά ζεστά. Οι σόλες τους έχουν βαθιά αυλάκια, κάτι που επιτρέπει την πολύωρη πεζοπορία, ακόμη και σε λασπώδη ή χιονισμένα εδάφη. Μειονέκτημα τους το πολύ υψηλό κόστος, η μη ύπαρξη ενίσχυσης στον αστράγαλο ή στο σημείο τριβής με τον λεβιέ ταχυτήτων με αποτέλεσμα να φθείρονται ευκολότερα από τα αντίστοιχα δερμάτινα. 

Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων, δεκάδες καταστήματα, και πολλοί εισαγωγείς εξοπλισμού & ένδυσης για την ασφαλή οδήγηση. Στην Ευρώπη δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. Τρεις – τέσσερις εταιρείες άλλα τόσα καταστήματα που βρίσκεις τα πάντα και αυτό είναι. Είμαστε τυχεροί κατά μια άποψη. Η άλλη άποψη αναφέρει ότι κατά την αγορά, δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση του καταναλωτή – μοτοσυκλετιστή, και δεύτερο, λίγοι εισαγωγείς γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες των ειδών που εισάγουν και εμπορεύονται. Αυτός ο συνδυασμός έχει κάνει τον Έλληνα καταναλωτή να είναι δύσπιστος ακόμη και για κορυφαία ονόματα του χώρου. 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 

ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΜΠΟΥΦΑΝ – ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ 

Για να καθαρίσετε και να συντηρήσετε τα δερμάτινά σας σε καλή – άριστη κατάσταση πρέπει μετά από κάθε χρήση να το περνάτε στα γρήγορα με μαλακό καθαρό πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό με ξύδι!! Αφήστε το λίγο να στεγνώσει και όποια μέρα έχετε χρόνο περάστε το με την κατάλληλη αλοιφή συντήρησης – αδιαβροχοποίησης. Για τον καθαρισμό του μην χρησιμοποιείτε ποτέ χημικά. Για τα μπουφάν Gordura και άλλων υλικών οι οδηγίες με μικρές διαφορές είναι ίδιες σχεδόν για όλα. Δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο παρά μόνο στο χέρι, με νερό έως 30ο C. Δεν σιδερώνονται και δεν ‘’σηκώνουν’’ στεγνό καθάρισμα. Απόδειξη γι΄ αυτό, είναι το γεγονός ότι στην Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα πρόσφατα, άνοιξαν τα πρώτα OKO Express καθαριστήρια ειδικά για μπουφάν με ‘’εξωτικά’’ υλικά κατασκευής. Κάθε φορά που πλένονται, καλό είναι να τα περνάτε με το ειδικό σπρέι αδιαβροχοποίησης.  

ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΜΠΟΤΕΣ – ΜΠΟΤΑΚΙΑ 

Συντηρούνται όταν σχεδόν μετά από κάθε χρήση καθαρίζονται από λάσπες και σκόνες. Μια αλοιφή λίπους τα συντηρεί και φαίνονται πάντοτε καινούργια. Μετά από βροχερό ταξίδι ανεξάρτητα αν είναι ή όχι αδιάβροχα, τοποθετήστε μέσα λίγο μπαμπάκι ή εφημερίδες, για να ‘’τραβήξει’’ την υγρασία. Αυτά που είναι κατασκευασμένα με Goretex ή Sympatex πρέπει να τα καθαρίζετε με σκέτο νερό και απλά να τα αφήνετε να στεγνώνουν όχι κοντά σε πηγή θερμότητας γιατί στραβώνουν. Δεν ισχύει το ίδιο για αυτά που είναι κατασκευασμένα από Gordura που χρειάζονται μετά το καθάρισμα σπρέι αδιαβροχοποίησης.  

Info: Αν το κράνος που αγοράσατε δεν διαθέτει αντιθαμβωτική ζελατίνα βάλτε στην υπάρχουσα αντιθαμβωτικό αυτοκόλλητο.
Info: Καθάρισμα ρούχων & όχι μόνο: Clip Τσιάβου, Λ. Ηλιουπόλεως 80, Υμηττός 01 9760659, Ειδικοί Καθαρισμού,  Κουκάκι 01 9216042, DIRTY wash, Βούρβαχη 5, Ν. Κόσμος 01 9244007
Info: Μην φυλάτε τα αδιάβροχα βρεγμένα, γιατί χαλάνε, μουχλιάζουν, βγάζουν ρίζες… κ.λ.π.
Info: Κάλτσες με θερμική επένδυση Thermastat με ενισχύσεις. Skourtas Shops Καλλιρρόης 30, 01 9249350.
Info: Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης VICAN FARM Ν. Αναγνωστάκης Ε.Ε. 01 2848001-5, 031 861156.
Info: Κάλτσες Dispan με ενισχύσειςγια αντοχή στην καταπόνηση.Πειραιώς 118 & Μεγάλου Βασιλείου 01 3477847,  3463554 www.actionsport.net/dispan
Info: Κάλτσες υψηλής τεχνολογίας, θερμομονωτικές Fox River.Touris Α.Ε. Αμαλιάδος 7 Νέα Κηφισιά 01 8076415.
Info: Εγγυημένη επιδιόρθωση δερμάτινων ρούχων: Posto Pelle: Εμμανουήλ Μπενάκη 28 & Ακαδημίας 01 3640 488 Αθήνα, Ηλιόπουλος Αναστάσιος Σύρου 13 Κυψέλη.
Info: Εγγυημένη επιδιόρθωση για μπότες & μποτάκια: ‘’Βορονόφ’’ Μενάνδρου & Αναξαγόρα Ομόνοια.
Info: Για ότι φερμουάρ σας χαλάσει ανεξαρτήτως σχεδίου, πλάτους, μήκους, χρώματος περάστε από τον κ. Βασιλόπουλο στην ‘’φωλιά των φερμουάρ’’ Ευριπίδου 9, Πλατεία Κλαυθμώνος. 

ΛΙΣΤΑ Νο 1: Εξοπλισμός Ασφαλούς Οδήγησης - Αναβάτη – Συνεπιβάτη 

1.     Κράνη και σπρέι antifog / για την ζελατίνα.
2.     Μπουφάν & παντελόνι Gordura ή Δέρμα / Αν προβλέπετε πολύ βροχή, προτιμήστε τα 100% αδιάβροχα Gordura) σε άλλη περίπτωση η αδιάβροχη φόρμα είναι απαραίτητη.
3.     Ζώνη & τσαντάκι μέσης.
4.     Γάντια αδιάβροχα, με αδιάβροχο κάλυμμα έξτρα & ένα 2ο ζευγάρι  οπωσδήποτε.
5.     Μπότες αδιάβροχες & γκέτες.
6.     Ισοθερμικά εσώρουχα (φανέλα - σκελέα) & κάλτσες  / προτιμήστε ορειβατικά.
7.     Πουλόβερ ή πουκάμισο / αν ταξιδέψετε βόρεια προτιμήστε 2 πουλόβερ – κανένα πουκάμισο.
8.     Προσωπικά είδη καθαριότητας (πετσέτα πάρτε την μικρότερη) Σαμπουάν στα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια με πώμα ασφαλείας.
9.     Γενικά είδη 1 / 1 Παντελόνι για την βραδινή έξοδο, 1 φόρμα, εσώρουχα, μποτάκια (για Ευρώπη).
10.  Γενικά είδη 2 / 1 Παντελόνι για την βραδινή έξοδο, 1 σορτς, εσώρουχα, μαγιό, παπούτσια,  σαγιονάρες, (για Αντίπαρο). 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑΒΑΤΗ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Alpinestars, Dane : Difi, Oldenburger Str 65, + 26316 Varel.

Baehr : MarKt Str 2, + 66957 Vinningen.

Buse: Mx Import GmbH Vennstr 14, + 52159 Poettgen

BMW : Hufeland Str 8a, + 80937 Munchen. http://www.motorrad.bmw.de

Dainese : Rallye Sport, Drossel Str 3, + 82467 Garmisch - PartenKirchen.

Daytona : SchuhfabriK B. Frey, Bahn - hof Str 5, + 84307 Eggenfelden.

FranK Thomas : Kaiserswerther Str 10a, + 40878 Ratingen.

Germas Sport: Am Wasser – schloβ 2, + 91126 Schwabach – Wolkersdorf.

Hein Gericke : Reisholzer WerftstraBe 19, + 40589 Dusseldorf

( 0221 9898 - 9.

Held : Handschuhe GmbH, Rettenberger StraBe 7, + 87545 Burgberg ( 08321 66460.

IXS : Hosstetler Neuenburger Str 33, + 79379 Mullheim/ Baden. 07631 / 18040

Orina: Sporthand-schuhe GmbH, Ernstr – Abbe – Str 13, + 52249 Eschweiler.

Polo : Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf ( 0211 979796. http://www.polo-motorrad.de

Rukka: Johanes Kroner, Rebhuhnweg 13a, + 22459 Hamburg.

Triumph : Otto - Hahn Str 20, + 61381 Friedrichsdorf - Koppern.

YoKo : Matthies GmbH, Hammerbrook Str 97, + 20097 Hamburg.

Ρέκκας / COLORI : Λ. Βουλιαγμένης 333, + 163 46 Αθήνα  

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

AIR TIME: ANSWER 6560565

ARGUS TEAM: 4222372

BIKE ACCESSORIES: RSR 8254080

FINITEX: UVEX 7710149

GENI WEAR: GENI WEAR 0634 26624

HELLINMOTO: KTM – M ROBERT – RICHA 3412925

KRD: FOX – SMP – PRO CIRCUIT – NOFEAR - 9249300

MC MOTOR IMPORT: ALPINSTARS – DAINESE – SCOTT  – ACERBIS - 7211727

MOTO ACTION: MSR - 9248092

MOTO CLUB 63: LOOKWELL 8822536

MOTO EMDA: ASHI 031 333668

MOTOMARKET: ORINA – GAERNE – PREXPORT –

STILMOTOR – KINGS – MAT BLACK - 031 238884

MOTOPARK: AKITO – DIFI – HARRO – KRAWHEL – JT –  MOTOLINE – SHOTT 6233230

YAMAHA ΕΛΛΑΣ: YAMAHA 6202401

PIAGGIO HELLAS: VESPA WEAR 6496803

SMASH: HARLEY DAVIDSON 9648337

SPEEDY: BELSTAFF – DIADORA 7779252

STAR MOTO: FIRST RACING 031 934542

ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: FMF – FRANK THOMAS – IXS – 

SHOEI – RICHA – SINISALO – FALKO – SIDI - 9226593

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ: HEBO 2920011

ΒΑΣΣΑΛΟΥ: BERING – SIBA 9318067

ΓΙΑΣΣΑΡΗΣ: MPA – UFO – RINO – BALEND – 4314042

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: SPIDI – 7755870

ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ: NOVO GAR 0467 41643

ΚΑΜΠΡΑΝΗΣ: HANSA 031 517815

ΚΑΡΥΔΑΣ: SILVER LEGEND 4220364

ΚΑΡΡΕΡ: UFO 9228242

ΛΑΖΑΡΑΤΟΣ: CHROME SPECIALTIES 3637821

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΣΗ: UTILITY 031 640060

ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ: CLOVER – MTM – PHEDRA –              

STYLMARTIN  8218708

ON – OFF ΚΑΤΣΑΦΑΡΟΣ: SIDI – SINISALO - 6252533-4

ΠΕΡΚΟ: JOLLISPORT – STILMOTOR - 7772001

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ:  FIRST - 2759136

ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ: AXO - 031 826531

ΤΑΜΠΑΚΟΣ: STILMOTOR 8235107

ΧΑΤΖΗΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: ABADERADO – SPORTEX – THOR - 031 514 316

ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ: PRINCE 9571238 

Β’ υποκεφάλαιο: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ - ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ  

Η Ελλάδα έχει προσόν της ηλιοφάνειας, γύρω στις 3.000 ώρες ετησίως, τις υπολογίζουν οι ειδικοί. Οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο εκτιμούν δεόντως κάθε καλοκαίρι αυτόν το προσόν. Ειδικά οι μοτοσυκλετιστές που τους συναντάμε παντού. Οι έλληνες ομότιτλοι, κάθε καλοκαίρι, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ξεχύνονται στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους ανακαλύπτοντας συνεχώς την χαρά των καινούργιων τόπων, των διαφορετικών συνηθειών, βιώνοντας αλλιώτικες παραδόσεις και συμπεριφορές.  

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και στην Ελλάδα όλες τις εποχές, υπάρχει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα που διαφοροποιείται ανάλογα τα περιστατικά, τους ανθρώπους ή τον τόπο που θα συναντήσετε. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει (ή θα έπρεπε) και με τον εξοπλισμό που φορτώνεστε – για την ακρίβεια - που φορτώνεται η μοτοσυκλέτα σας. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που διαφοροποιούνται και ακολουθούνται, άλλες φορές ευλαβικά, άλλες χαλαρά. Αποτελεί κοινό μυστικό πλέον, ότι χρειάζεστε έναν βασικό κατασκηνωτικό και ταξιδιωτικό, εξοπλισμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας και του κλίματος που έχει. Ο χειμώνας π.χ. είναι δύσκολος στην Ευρώπη, αλλά πολλές φορές και στην Ελλάδα, έχοντας ιδιαιτερότητες που πρέπει να τις πάρετε σοβαρά υπ’ όψη σας, για να μην βρεθείτε  θεατές σε κάτι που δεν σκηνοθετήσατε.  

Ο εξοπλισμός του μοτοσυκλετιστή κρίνεται αποκλειστικά από το πόσο λειτουργικός είναι. Αρχίζοντας από την σκηνή η οποίαθα πρέπει να είναι ελαφριά - 2.5 - 4 - κιλά με μικρό μέγεθος και δύο εισόδους, για περισσότερη δροσιά. Φροντίστε να έχει ‘’διχτάκι’’ για να μένουν απ’ έξω τα ανεπιθύμητα μυγάκια, κουνούπια κ.λ.π. Προτιμήστε σκηνές που οι ‘’μπανέλες’’ τους κουμπώνουν με κλιπ π.χ. Vaude ή Salewa για να στήνονται - ξεστήνονται εύκολα. Τα πασσαλάκια τις περισσότερες φορές είναι για γέλια, στραβώνουν, σπάνε με την παραμικρή πίεση. Κρατήστε  τα λοιπόν στο σπίτι, και προμηθευτείτε πασσαλάκια σε σχήμα σταυρού που καρφώνονται παντού και παρά το ελάχιστα περισσότερο βάρος κάνουν σωστή δουλειά. Αν επιλέξετε σκηνή με λεπτό ‘’πάτωμα’’ αγοράστε κατ’ ευθείαν ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό, για να το στρώνετε στο έδαφος, κάτω απ’ την σκηνή. Και το ‘’πάτωμα’’ δεν κινδυνεύει να σκιστεί από πέτρες ή κοφτερά αγκάθια, και η υγρασία μένει έξω.  

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία, (και τιμές) αρχίζοντας από φθηνές καλοκαιρινές (25.000 - 40.000) και φτάνοντας στις ειδικές ορειβατικές (100.000 - 180.000). Οι καλές κοστίζουν αρκετά χρήματα, γι’ αυτό να εξετάσετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες, και μετά να διαλέξετε. Δεν είναι κατάλληλη, παρ’ όλο που είναι γερή, φθηνή και θα την έχετε χρόνια, μια σκηνή καλοκαιρινή, από ύφασμα ή λεπτό πλαστικό, για να ταξιδέψετε καλοκαίρι στην Σκοτία ή την Νορβηγία, αφού είναι χρονοβόρα στο στήσιμο και το μάζεμα, ενώ στην παραμικρή βροχή, θα ‘’μπάσουν’’ νερό οι ραφές και εσείς θα αισθάνεστε ..ψάρι. Ούτε φυσικά είναι χρήσιμη μια σκηνή σχεδιασμένη για χειμερινή διαβίωση στους πάγους, και να στήνεται στην Αντίπαρο κάτω από τον καυτό ήλιο.  

Το ίδιο ισχύει και για τον υπνόσακο. Ανάλογα τις θερμοκρασίες του τόπου που θα ταξιδέψετε. Για όλους όμως υπάρχουν ειδικά καλύμματα (bivisack)  που τους αδιαβροχοποιούν και βελτιώνουν τις προδιαγραφές τουλάχιστον κατά 5ο C. Σε περίπτωση που κοιμηθείτε έξω χωρίς σκηνή, φροντίστε να εφοδιαστείτε. Επίσης υπάρχουν θήκες με ιμάντες που συμπιέζουν τον όγκο του εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο. Εσείς πρέπει να διαλέξετε κάποιον ελαφρύ με ένα ποσοστό πούπουλου από 70 / 30 έως 90 / 10 (όπου 70 πούπουλο & 30 μικρά φτερά) σε όσο μικρότερη συσκευασία γίνεται. Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν οι καλοί Salewa, Karrimor, Vaude 30.000 - 70.000. Επιλέξτε αυτόν που καλύπτει θερμοκρασίες από - 5ο C  έως + 24ο C , για να έχετε ένα πολύ ζεστό, και άνετο βράδυ όπου και να ‘’στήσετε’’. Αρκετοί μοτοσυκλετιστές παρά το μεγάλο βάρος έχουν μαζί τους φουσκωτό στρώμα. Καλή λύση, ειδικά αν υπάρχει πρόβλημα μέσης και ταξιδεύετε στην Ελλάδα, όμως ακριβώς λόγω βάρους, αποφύγετε το εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Προτιμήστε να έχετε μαζί σας ’’κάριματ’’ (12.000 - 25.000) που είναι ασύγκριτα πιο ελαφρύ, και πιάνει μικρότερο χώρο.  

Στον ταξιδιωτικό – κατασκηνωτικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται και τα μαγειρικά σκεύη. Στα καταστήματα με ορειβατικά υπάρχουν πολλά είδη που πραγματικά σας λύνουν τα χέρια μαγειρεύοντας με όλες τις καιρικές συνθήκες. Για να μην ‘’ψηθείτε’’ εσείς αντί να μαγειρευτεί το φαγητό θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα καμινέτο με φιάλη βουτανίου ή καλύτερα την ‘’πολυσυσκευή’’ Epigaz με φιάλη Βουτανίου – προπανίου που γίνεται και λάμπα για το βράδυ! Ο μαγειρικός εξοπλισμός περιλαμβάνει οπωσδήποτε το διάσημο ‘’σετ φαγητού δύο ατόμων’’ με ποικιλία σκευών για πολλές χρήσεις, μαχαίρι ή σουγιά, κουτάλι, πιρούνι. Προτιμήστε όμως, ή πολύ καλό αλουμινίου ή το κατά πολύ ακριβότερο ανοξείδωτο που το πληρώνετε όμως μια φορά. Και τα δύο έχουν αντικολητικό τηγάνι που φτιάχνει τα πιο νόστιμα πρωινά του κόσμου. Για τον καφέ το πρωί φροντίστε να έχετε μαζί σας μπρίκι ή αρκεστείτε στην τσαγιέρα που όλα τα καλά σετ φαγητού διαθέτουν. Στο κάμπινγκ γενικά θα σας χρειαστεί μια μικρή ανοξείδωτη σχάρα και δυο – τρεις ανοξείδωτες μικρές σούβλες για να ψήνετε κομμάτια κρέας ή λουκάνικα.

Info: Στα περισσότερα σούπερ Μάρκετ υπάρχουν πολλά μπαχαρικά μαζί (ρίγανη, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι κ.τ.λ.), σε βολική στρογγυλή συσκευασία με πώματα ασφαλείας.
Info: Για το καθάρισμα όλων των προαναφερομένων, να έχετε ένα σφουγγαράκι, και ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι, γεμάτο με υγρό σαπούνι. Αυτά τα μπουκαλάκια είναι κατάλληλα για δεκάδες χρήσεις π.χ. λάδι φαγητού, ξύδι, σαμπουάν (γράψτε εξωτερικά τι περιέχουν). Θα τα βρείτε στην οδό Γερανίου 4, κέντρο Αθήνας 01 5232681.
Info: Στο ελεύθερο κάμπινγκ προσέχετε πάντα την φωτιά. Καθαρίστε καλά το μέρος που θα την ανάψετε, βάλτε πέτρες γύρω – γύρω, και καλού κακού ας έχετε την υδρία ή το παγούρι γεμάτο νερό. Μια πολύ καλή υδρία που πιάνει λίγο χώρο θα βρείτε στον Δημητριάδη Δεκελείας 23 – 25 Ν. Χαλκηδόνα 01 2525064, 2533950. Ο συγκεκριμένος τύπος, έχει την ιδιότητα όταν μένει στον ήλιο και έχετε προσθέσει λίγη σόδα φαγητού να ζεσταίνει το νερό.  

Στα διάφορα απαραίτητα περιλαμβάνονται: Φωτογραφική μηχανή, έστω και instamatic, ένας φακός κατά προτίμηση maglite (έχει ανταλλακτικό λαμπάκι) με ένα ζευγάρι μπαταρίες και ένα λαμπάκι παραπάνω. Ποτέ μην πάρετε μαζί σας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για τέσσερις σημαντικούς λόγους. Η τάση τους είναι 1,2 V αντί των 1,5 V των αλκαλικών και οι περισσότεροι φακοί θα έχουν χαμηλή απόδοση. Είναι περιττό βάρος μαζί με τον φορτιστή. Αν τις χρειαστείτε είναι βέβαιο ότι θα έχουν παραδώσει το πνεύμα και θα πρέπει να τις φορτίσετε ξανά. Τότε, θα διαπιστώσετε ότι ξεχάσετε τον φορτιστή στο προηγούμενο κάμπινγκ 3.800 χλμ μακρύτερα.

Το καλοκαίρι, απαραίτητο συμπλήρωμα για ‘’αρχοντικές’’ διακοπές είναι το καπέλο, η αντηλιακή κρέμα, και το autan ή έστω το παλιό καλό φιδάκι. Για να δένουμε την μοτοσυκλέτα στο καράβι πιο παλιά χρησιμοποιούσαμε σχοινί. Τώρα προτιμήστε τους ιμάντες σε ότι μήκος θέλετε αρκεί να έχουν χαλκά στο τελείωμά τους που βοηθά να πιάνονται από προεξοχές. Να έχετε μαζί σας ένα γυάλινο μπουκαλάκι με λίγη ποσότητα απορρυπαντικού & λίγα μέτρα πλαστικό λευκό ‘’σχοινί’’ μήπως χρειαστεί να απλώσετε πλυμένα ρούχα. Σε ένα μικρό κουτάκι από κάρτες επισκεπτηρίου τοποθετήστε προσεκτικά όλα τα δεύτερα κλειδιά που χρειάζεται η μοτοσυκλέτα, οι βαλίτσες, οι κλειδαριές, και δύο – τρία κουμπιά, κλωστή, βελόνα & παραμάνες γιατί κατά την διάρκεια του ταξιδιού όλο και κάποιο κουμπί θα αυτονομηθεί, ή κάτι θα ξηλωθεί.

Το Walkman ή το minidisk είναι χρήσιμο για τις διήμερες – τριήμερες εκδρομές, όμως ένα βιβλίο είναι αναντικατάστατο στα ταξίδια εβδομάδων. Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε την μουσική σας τότε προτιμείστε να τη παραγγείλετε ακριβώς με τα ‘’ταξιδιωτικά κομμάτια’’ που σας ενδιαφέρουν, όσο σπάνια και αν είναι. Στην διεύθυνση www.muzicmaker.com του Internet μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας CD με επιλογές από όλους τους καλλιτέχνες όλων των εταιριών. Πώς; Απλά ‘’μπαίνετε’’ , φτιάχνετε την λίστα με τα ‘’κομμάτια’’ που θέλετε να περιλαμβάνει το CD σας, και χρεώνετε την πιστωτική σας κάρτα. Η Musicmaker ετοιμάζει την παραγγελία σας και σας το στέλνει με το ταχυδρομείο ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται τα δικαιώματα των εταιριών και των καλλιτεχνών. 

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

 Για να διατηρήσετε τον εξοπλισμό της κατασκήνωσης σε καλή και λειτουργική κατάσταση θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Δώστε την δέουσα προσοχή ώστε να μην ξοδεύετε κάθε τόσο χρήματα. 

ΣΚΗΝΗ

Για να αποφευχθεί η διάβρωση (μούχλιασμα) της σκηνής φροντίστε να την μαζέψετε στεγνή και καθαρή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό την μαζεύετε βρεγμένη, αλλά με την πρώτη ευκαιρία και το αργότερο σε 24 ώρες απλώστε την να στεγνώσει. Τα πασσαλάκια να μην τα βάζετε ποτέ μαζί  με το ύφασμα ή το εξωτερικό κάλυμμα της σκηνής αλλά πάντα στο δικό τους σακουλάκι. Η σκηνή καθαρίζεται με σκέτο νερό. Ακόμη και να είναι υφασμάτινη μην τη βάζετε στο πλυντήριο γιατί χαλάνε τα φερμουάρ και φεύγει η αδιαβροχοποίηση. Για να αδιαβροχοποιήσετε την σκηνή χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέι σιλικόνης. Για τα φερμουάρ χρησιμοποιείτε παραφίνη. Μην αποθηκεύετε τη σκηνή σε μέρος με υγρασία ή σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος. 

ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ

Μην μαζεύετε, και αποθηκεύετε τον υπνόσακο βρεγμένο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τον μαζεύετε, αλλά με την πρώτη ευκαιρία και το αργότερο σε 24 ώρες απλώστε τον να στεγνώσει. Μετά από κάθε χρήση απλώστε τον να αεριστεί. Οι περισσότεροι πλένονται στο πλυντήριο. Ρωτήστε όμως κατά την αγορά του αφού οι ακριβοί υπνόσακοι έχουν στο εσωτερικό τους μεμβράνες αδιαβροχοποίησης, που στο πλυντήριο καταστρέφονται. Όταν δεν τον χρησιμοποιείτε καιρό, απλώστε τον να αεριστεί αλλιώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μουχλιάσει. 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΕΤ

Όταν τα χρησιμοποιείτε να τα σκουπίζετε καλά. Το τηγάνι tefal πάντοτε να το καλύπτεται με μαλακό πανίγιατί γδέρνεται. Αν δεν τα χρησιμοποιείτε για καιρό μην τα έχετε στην συσκευασία ταξιδιού γιατί ‘’ψωριάζει’’ το μέταλλο. 

ΛΙΣΤΑ Νο 2: Ταξιδιωτικός – Κατασκηνωτικός Εξοπλισμός  

1.     Ελαφριά Σκηνή : τουλάχιστον δύο ατόμων ανεξάρτητα αν ταξιδεύετε με παρέα ή μόνος
2.     Πασσαλάκια : φροντίστε να έχετε μαζί σας έξι περισσότερα
3.     Υπνόσακο : υπολογίστε για Ελλάδα + 5ο C - + 18ο C και – 8ο C - + 24ο C για πιο βόρεια
4.     Κάριματ ή στρώμα : προτιμήστε το ελαφρύ κάριματ ειδικά για το εξωτερικό
5.     Πλαστικό : για προστασία του ‘’πατώματος’’ της σκηνής, και απομόνωση της υγρασίας
6.     Μαγειρικά σκεύη : προτιμείστε τα ανοξείδωτα
7.     Καμινέτο ή γκαζάκι : με ανταλλακτικές βιδωτές φιάλες 125 γρμ. Προτιμήστε τα ορειβατικά  γιατί είναι πιο ελαφρά και υπάρχει δυνατότητα αλλαγής χρήσης
8.     Μπρίκι, 2 ποτήρια, 2 κουτάλια, 2 πιρούνια, 2 μαχαίρια, 1 πολυεργαλείο, 1 ανοιχτήρι
9.     Μπαχαρικά στην ειδική συσκευασία, Λάδι σε πλαστικό μπουκαλάκι με πώμα ασφαλείας, και μέλι στα ειδικά πλαστικά σακουλάκια
10.  Σχάρα και σούβλες μικρές: Σούβλες μπορείτε να φτιάξετε αφού ‘’ξύσετε’’ στην άκρη ένα κομμάτι  ξύλο
11.  Υδρία : 10 λίτρων που διπλώνει ή ισοθερμικό θερμός αλουμινίου
12.  Σφουγγάρι, πλαστικό πτυσσόμενο λεκανάκι, και πλαστικό μπουκάλι με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα, απορρυπαντικό σκόνη για τα ρούχα, χαρτί υγείας
13.  Φωτογραφική μηχανή συσκευάζοντάς έτσι ώστε να υφίστανται τους λιγότερους κραδασμούς & μπαταρίες έξτρα
14.  Φακός με ανταλλακτικό λαμπάκι και μπαταρίες έξτρα
15.  Καπέλο, τζόκεϊ, Autan,
16.  Ιμάντες : διαλέξτε αυτούς που η κατάληξη τους έχει μεταλλικό χαλκά, για να στηρίξετε με ασφάλεια την μοτοσικλέτα στο πλοίο, ή αλλού
17.  Δεύτερα κλειδιά για την μοτοσικλέτα, τις βαλίτσες, τις κλειδαριές
1
8.  Κουμπιά, κλωστή, βελόνες, παραμάνες
19.  Δημοσιογραφικό κασετόφωνο: εκτός ότι παίζει και ακούγεται κανονικά, γράφετε και περίεργους σπάνιους ήχους, της φύσης, κασέτες με μουσική, μπαταρίες,
20.  Φαρμακείο : Αν υποψιάζεστε, ότι το μέρος που θα ‘’στήσετε‘’ έχει ανεπιθύμητα, ζωύφια ή ερπετά ρίξτε σε κύκλο γύρω απο την σκηνή, αλάτι, και δεν ‘’περνάει’’ τίποτα
21.  Κιάλια : Για παρατήρηση οτιδήποτε δυσδιάκριτου. Χρησιμοποιήστε τα ακόμη και για να βρείτε ‘’εξόδους’’ από τις συνηθισμένες βουνίσιες διαδρομές
22.  Διεθνές πολύπριζο : Οι πρίζες δεν είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο. Η λύση βρίσκεται σε ένα απλό σετ απόαντάπτορες για κάθε είδος πρίζας.
23.  Εάν ταξιδέψετε σε χώρες με αυξημένη εγκληματικότητα, φροντίστε τα χαρτιά, και τα χρήματά σας να τα έχετε σε ‘’πορτοφόλι μέσης’’ που φοριέται εσωτερικά και δεν δίνει καθόλου στόχο. 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ - ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΣ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

DARR : EXPEDITIONS SERVICE GmbH.  Theresienstr 66, D 80333 Munchen, ( 0049 89 282032, 33 Fax 0049 89  282525, http:// www.daerr.de/Menu – Landkarten.html, E- mail: '); document.write(addy70469); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Darr Expeditions – Service INFO: www.daerr.de

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ  

ΣΚΗΝΕΣ  

Fritz Berger GmbH : Postfach 1160, + 92301 Neumarkt / Oberpf.

( Camping Gaz / Coleman, Camping - und Outdoor - Fachhandel )

Motoport : Oldenburger StraBe 65, + 26316 Varel ( 04451 915 - 0.

Louis : Rungedamm 35, + 21035 Hamburg ( 040 73419360,

Salewa : Sportgerate GmbH, Postfach 1262 + 85606 Aschheim.

Sud West : Postfach 1164 + 89122 Langenau.

VeuDe Sport : A.v. Dewitz, + 88069 Tettnang. 

ΥΠΝΟΣΑΚΟΙ 

Big PacK : FabriKstr 35, + 73266 Bissingen / TecK

Gotz : Hinter Stock, + 72406 Bissingen ( 07476 933150.

Lafuma GmbH : Siemens - str 8, + 77694 Kehl.

Louis : Rungedamm 35, + 21035 Hamburg ( 040 73419360.

Polo : Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf ( 0211 979796. http://www.polo-motorrad.de

Salewa : Sportgerate GmbH, Postfach 1262 + 85606 Aschheim.

veuDe Sport : A.v. Dewitz, + 88069 Tettnang. 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

VAUDE / ARGUS / ELLESE / OXBOW / TERRA / HELLY HANSEN / OCEAN PASIFIC /ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ : Δεκελείας 23 – 25 / Νέα Χαλκηδόνα Αθήνα 01 2525064, 2533950, Βουλιαγμένης 587 Αργυρούπολη 01 9941189 www.oreivasia.gr

VAUDE / TERRA /ΔΗΜΚΑΕ.Π.Ε.: Λεωφ. Τυρταίου 31ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας 0295 23111,2,3, 4.

LOWE ALPINE / SALEWA / ALPAMAYO Α.Ε. : Κρήτης 2 / Αργυρούπολη 01 9955656, www.alpamayo.com

COLUMBIA / ΞΑΚΟΑ.Ε. : 01 8001603,  www.xaco.gr

TREZETA / POLO A.B.E.E. : Ζησιμοπούλου 62 / Παλαιό Φάληρο 01 9428200, 9423964

MEINDL / DEUTER / TOURIS A.E. : Αμαλιάδος 7 / Νέα Κηφισιά 01 8076415

DACHSTEIN / ΚΟΜΙΝΗΣ: Μ. Μουσούρου 55 / Μέτς Αθήνα. Υπάρχουν καταστήματα πώλησης σε όλη την επικράτεια01 7012213

TECNICA / Ν. ΜΠΟΥΜΠΑΣ :  Αράχωβα 0267 31781, Μέτσοβο 0656 41015

TEFAL Bivouac / ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ Α.Ε. : 01 7217487

BIG PACK / ACTIVE POINT : Πρεβελάκη 10 / Αθήνα 01 2314642 '); document.write(addy72171); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PETZL / MEINDL / LOWE ALPINE / DACHSTEIN / CAMP / TREZETA / TERRA / SALEVA ΣΕΛΕΝΑ :  Φιλαδέλφειας 126 / Αχαρνές 01 2443793

THE NORTH FACE / ΑΡΜΟΥΤΗΣ : Ηφαίστου 20 Αθήνα 01 3310434 

Γ’ υποκεφάλαιο: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ           

ΣΧΑΡΕΣ- ΒΑΛΙΤΣΕΣ - ΣΑΚΟΙ - TANK BAG - ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ 

Η προετοιμασία της μοτοσικλέτας είναι ένα κεφάλαιο με πολλές και αταίριαστες σελίδες. Υπάρχουν αναβάτες που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στον μηχανικό τους, και αν τύχει κάτι....παίρνουν τηλέφωνο και οι αναβάτες που πριν το ταξίδι κάνουν την μοτοσικλέτα φύλο - φτερό. Για όλους όμως ισχύουν ίδιες λέξεις, αρκετά πριν την πολυπόθητη αναχώρηση. Έλεγχο, και  Πρόληψη, θα κάνει και ο γνώστης, και ο μη γνώστης.

Ο Έλεγχος αρχίζει από την εξωτερική εμφάνιση και σιγά - σιγά προχωράει από τις τυχόν διαρροές λαδιού του κινητήρα, στην κατάσταση που είναι οι φλάντζες, κινητήρα και πιρουνιών, κατάσταση μπαταρίας, και υγρών γενικά. Γρανάζια φαγωμένα, αλυσίδα προ πολλού ξεχαρβαλωμένη, ματιές στα τακάκια,μας κάνουν να ανατριχιάσουμε πρέπει να αλλαχτούν όλα. Λάστιχα πρέπει ούτως ή άλλως να αλλαχθούν μια που τα χιλιόμετρα του ταξιδιού υπερκαλύπτουν την αντοχή ακόμα και καινούριων. Αν φτάνοντας στις ντίζες σκεφθείτε - σκυλί βρε παιδί μου, μανίσιες ντίζες φοράει ακόμα - προληπτικά πρέπει να αλλάξετε ντίζες, ή να στερεώσετε δίπλα στις υπάρχουσες τις νέες.

Ο συνεχής έλεγχος μας αποκαλύπτει φίλτρο λαδιού γεμάτο γρέζια από την μανίσια και αυτή καμπάνα που στα καλά καθούμενα βρε παιδί μου διαλύθηκε, φίλτρο αέρα με την μισή Σαχάρα πάνω του. Ελέγξτε για τυχόν τζόγους τα ρουλεμάν των τροχών, του ψαλιδιού, και του λαιμού, και ίσως καταλάβετε γιατί τόσο καιρό κοσκινίζει. Τελευταίο έλεγχο κάντε με ευλάβεια στα ηλεκτρικά, φισάκια φαγωμένα αλλάζονται με καινούρια, ασφάλειες αγοράζουμε και κάμποσες παραπάνω, όπως και ένα σετ γνήσιες λάμπες, και με ταινία τις στηρίζουμε πάνω στην ασφαλειοθήκη.

Αν καταφέρετε εσείς να κάνετε αυτούς τους ελέγχους, τότε σίγουρα θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα, αν όχι, μάθετε να κάνετε σιγά - σιγά πρόληψη στο συνεργείο, για να μην σας φαίνονται όλα ξαφνικά πολυέξοδα ενώ δεν είναι. 

ΣΧΑΡΕΣ 

Toβασικότερο ίσως αξεσουάρ για την βόλτα ή τον τουρισμό μεγάλων αποστάσεων είναι η σχάρα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει  να δώσετε ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή της, και φυσικά στο κόστος της. Δεν είναι πάντοτε κανόνας ότι το ακριβό θα κάνει καλύτερα την δουλειά από κάποιο φθηνότερο. Υπάρχουν δύο τύποι: Universal & αποκλειστικά για κάθε μοντέλο. Αν για την μοτοσυκλέτα σας υπάρχουν και οι δύο τύποι προτιμείστε τον δεύτερο και ας έχει μεγαλύτερο κόστος. Είναι ασύγκριτα πιο σταθερή. Ποτέ μην αγοράσετε σχάρα και την τοποθετήσετε πρόχειρα, φορτώνοντας μετά την μοτοσυκλέτα για να πάτε το ταξίδι που ονειρευόσαστε. Είναι βέβαιο ότι από τα πρώτα κιόλας χλμ θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Ίσως φαίνεται χρονοβόρο αλλά είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί με θρησκευτική ευλάβεια. Το βασικό που πετυχαίνετε με την σωστή τοποθέτηση – στήριξη, είναι η ασφάλεια και η ευστάθεια στην οδήγηση. 

 Ίσως είναι αναχρονισμός, αλλά υπάρχουν τρία καθοριστικά πρέπει, που επηρεάζουν ακόμη και το μέγεθος των βαλιτσών που θα αγοράσετε. Πρέπει να στηρίζετε σε τρία σημεία από την κάθε πλευρά. Πρέπει να προσπαθήσετε ώστε τα πλαϊνά στηρίγματα (προεκτάσεις) να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον σκελετό. Πρέπει το κέντρο των βαλιτσών (που συνήθως είναι οι κλειδαριές) να μην είναι ποτέ πιο πίσω από τον άξονα του πίσω τροχού.

Το ίδιο ισχύει και για το topcase το οποίο πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στο ύψος της σέλλας. Αν κάτι από αυτά δεν γίνει σωστά μεταφέρεται το βάρος πίσω, βοηθάει και λίγο ο αέρας με την ακανόνιστη ροή του, και το αποτέλεσμα είναι να ‘’ελαφρώνει’’ το τιμόνι και να ψάχνετε εσείς γιατί ‘’κουνάει’’ (tremplink). Επίσης αν δεν έχει από το εργοστάσιο βίδες ανοξείδωτες, βάλτε εσείς (με λίγο loctite, για να μην ξεβιδώνονται από τους κραδασμούς) και μην χρησιμοποιήσετε καθόλου τις δικές της. Η αντικατάσταση γίνεται γιατί όταν έρθει η ώρα να βγάλετε την σχάρα, και οι βίδες είναι σιδερένιες είναι σίγουρο ότι δεν θα βγαίνουν αφού θα έχουν σκουριάσει. 

ΒΑΛΙΤΣΕΣ 

Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές σχαρών κατασκευάζουν και βαλίτσες που εύκολα μπαίνουν – προσαρμόζονται στην αντίστοιχη σχάρα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή, είναι το πόσο ωφέλιμο βάρος ‘’σηκώνει’’ η μοτοσυκλέτα σας, και το μέγεθος. Δεν είναι ασφαλές αλλά ούτε και όμορφο να βλέπεις μια μοτοσυκλέτα 250 κ.ε. να έχει δεξιά – αριστερά βαλίτσες 40 & 45 λίτρων. Αφού καταλήξετε στο ανάλογο της μοτοσυκλέτας μέγεθος προσέξτε όταν τις φορτώνετε. Το ότι οι βαλίτσες γράφουν 35 – 40 – 45 λίτρα δεν σημαίνει ότι βάζουμε μέσα ανάλογα κιλά.  

Τα λίτρα είναι όγκος όχι βάρος. Ανοίξτε πρώτα το βιβλιαράκι του κατασκευαστή της μοτοσυκλέτας σας για να μάθετε το ωφέλιμο φερόμενο βάρος. Δηλαδή Επιβάτης + Συνεπιβάτης + Βάρος αποσκευών. Συνήθως στα μοντέλα από 500 κ.ε. έως 750 κ.ε. το ωφέλιμο βάρος είναι 200 – 250 κιλά. Από τα 750 κ.ε. έως τα 1100 κ.ε. φτάνει τα 350 – 400 κιλά. Τι σημαίνει αυτό; Αν οι δύο επιβάτες ζυγίζουν 150 – 180 κιλά και έχουν μια μοτοσυκλέτα 500 κ.ε. ή 750 κ.ε. το βάρος των αποσκευών δεν πρέπει να περνάει τα 50 κιλά στην πρώτη περίπτωση και τα 70 στην δεύτερη.

Info: Η πιο ενδιαφέρουσα, ανθεκτική και οικονομική λύση είναι οι βαλίτσες αλουμινίου εξαιρετικά ανθεκτικές, αγοράζονται μία φορά για πάντα, και το πιο ενδιαφέρον είναι η τιμή τους.  

ΣΑΚΟΙ 

Υπάρχουν στην αγορά σάκοι 100% αδιάβροχοι, μεταβαλλόμενης χωρητικότητας, με ή χωρίς εξωτερικές ‘’θήκες’’ που σας δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε ολόκληρο τον εξοπλισμό π.χ. κατασκήνωσης σε ένα μέρος. Η χωρητικότητά των σάκων – σακιδίων τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερη από αυτή των topcase και σας ‘’λύνουν τα χέρια’’ στην περίπτωση που η μοτοσυκλέτα σας δεν ‘’σηκώνει’’ το βάρος του. Αν ταξιδεύετε μόνος, είστε πιο άνετος αφού τοποθετείται όπου υπάρχει κενός χώρος π.χ. στην θέση του συνεπιβάτη, χωρίς πρόσθετες πατέντες ή στηρίγματα αλλά μόνο με έναν ιμάντα ή δύο χταπόδια.  

TANKBAG 

Το πρώτο και ίσως το πιο απαραίτητο συμπλήρωμα εξοπλισμού για το ταξίδι είναι το tankbag. Πολύ χρήσιμο, αφού έχετε άμεση πρόσβαση, και χωράει σχεδόν ‘’τα πάντα’’. Με αφρολέξ π.χ. στρώνετε μια από τις συνήθως δύο θήκες, και τοποθετείτε με ασφάλεια, και επιπλέον μακριά από ‘’τραυματικούς’’ κραδασμούς την φωτογραφική μηχανή, τους φακούς, τα φιλμ σε ένα σημείο που με ευκολία φτάνετε. Υπάρχουν δεκάδες τύποι. Με ιμάντες, Velcro ή μαγνήτες. Αδιάβροχοι 100% ή με πρόσθετη κουκούλα που τους αδιαβροχοποιεί. Σταθερής ή μεταβαλλόμενης χωρητικότητας διαιρούμενοι και ενιαίοι, με ιμάντα η χωρίς.  

Η μεγάλη τους ποικιλία αναδεικνύει την χρησιμότητα τους. Αν δεν έχει η μοτοσυκλέτα σας fairing προστατεύει και από τον αέρα. Κριτήρια αγοράς πολλά. Ευκολία πρόσβασης στην τάπα βενζίνης, πόσο εύκολα τοποθετείται ή αφαιρείτε, χωρητικότητα μεγάλη ή όσο χρειάζεται, διάφανη αδιάβροχη θήκη για τον χάρτη ή τις σημειώσεις, αδιαβροχοποίηση. Για την προστασία του χρώματος της μοτοσυκλέτας θα βρείτε στην αγορά βάση με αφρώδες υλικό ή δερμάτινο κάλυμμα ντεπόζιτου και tankbag ίδιο χρώμα με της μοτοσυκλέτας σας.  

EΡΓΑΛΕΙΑ 

Πολλές φορές από κάτι απρόσμενο ματαιώνεται ένα ταξίδι. Άλλες φορές πάλι ξεκινάτε προγραμματισμένα και στο δρόμο τυχαίνει να κοπεί το συρματόσχοινο του αμπραγιάζ. Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα, από το να περιμένεις ανήμπορος στον δρόμο να σε βοηθήσει κάποιος που έχει εργαλεία και να περνά η ώρα χωρίς κανείς να συγκινείται. Όχι ότι η μοτοσυκλέτα δεν έχει εργαλεία, αλλά τυχαία αυτό που χρειάζεστε δεν είναι εκεί.  

Γιαυτό μια είναι η λύση. Βγάλτε όλα τα εργαλεία που δίνει το εργοστάσιο και εξετάστε προσεκτικά ποια σας είναι απαραίτητα αλλά λείπουν. π.χ. κάποιο μικρό νούμερο Άλεν για το καπάκι ή για τη ζελατίνα του fairing, προέκταση καστάνιας για τον πίσω τροχό, αφού ειδικά στην μοτοσυκλέτα σας, το παξιμάδι είναι δίπλα στις εξατμίσεις. Μόλις είστε σίγουροι ότι τα έχετε όλα προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε όλα μαζί εκεί που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής.  

Δεν θα είναι παράδοξο αν δεν χωράνε. Σε αυτή την περίπτωση, βρείτε μια εργαλειοθήκη από εντουράκι, π.χ. αυτές από τα παλιά DR με το ελαστικό καπάκι που σφραγίζει, είναι αδιάβροχη, χωράει τα πάντα, και κοστίζει 5000 καινούργια, και τοποθετήστε τα εκεί. Διαβάστε προσεκτικά την λίστα με τα εργαλεία, και μην αφήσετε τίποτα που ‘’δεν χωράει’’, αφού από αυτά θα εξαρτηθεί η συνέχεια του ταξιδιού όσο απλή και αν είναι η βλάβη. Προτιμήστε τα επώνυμα εργαλεία (Facom, Usag κ.τ.λ.). και τα γνήσια Ιαπωνικά σε πολύ συμφέρουσες τιμές.   

AΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ 

Όσο προσεκτικά και να ετοιμαστεί μια μοτοσυκλέτα για ταξίδι πάντοτε υπάρχουν πιθανότητες να χαλάσει ή να βραχυκυκλώσει κάτι ξαφνικά. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά η κούραση κάθε μέρα μεγαλώνει και τίποτα δεν αποκλείεται. Μια απλή πτώση από το stand θα στραβώσει ή θα σπάσει την μανέτα τουλάχιστον. Γιαυτό θα πρέπει να προβλέψετε να έχετε μαζί σας αναλώσιμα. Για μικρές βλάβες ή σπασίματα προβλέψτε να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα κρύσταλλο φλας και λίγη μονωτική ταινία. Ντίζες αμπραγιάζ και γκαζιού απαραίτητες όπως και οι λάμπες. Μπορεί να μην έχει καεί έως τώρα καμιά, αλλά ένας άσχημος χωματόδρομος να τις κάψει όλες.  

Ανταλλακτικές ασφάλειες, λάμπες και μικρά σε μέγεθος ανταλλακτικά στηρίξτε τα μόνιμα με αλουμινοταινία, ή με ισχυρό ειδικό αυτοκόλλητο, στο κενό του fairing, στο πίσω μέρος του προβολέα ή μέσα στον προβολέα. Ένας κανόνας που ισχύει ειδικά στα μεγάλα ταξίδια, είναι η μεγάλη βόλτα πριν την αναχώρηση, με πλήρες φορτίο, και μία τουλάχιστον διανυκτέρευση για να ελέγξετε αν υπάρχουν ελλείψεις, και σε τι κατάσταση είναι ο εξοπλισμός κατασκήνωσης. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία για ορισμένες ρυθμίσεις, και ίσως διορθώσεις, τώρα που είναι νωρίς για φτιάξιμο, και όχι για ακύρωση του ταξιδιού. 

ΦΟΡΤΩΜΑ – το δέσιμο των αποσκευών: Όπως σε όλα υπάρχουν κανόνες, έτσι και η ασφαλής στήριξη των αποσκευών έχει τους δικούς του. Εκτός από τα χταπόδια, υπάρχουν και οι ιμάντες, που ασφαλίζουν καλύτερα οτιδήποτε ανεξαρτήτως μεγέθους. Πάντοτε όμως να δένετε κάθε βαλίτσα ή σάκο ξεχωριστά, και χιαστί. Μόλις τοποθετήσετε, δέσετε, τις αποσκευές βάλτε και ένα ελαστικό διχτάκι, για να έχετε ‘’κάτι’’ να ασφαλίσετε, συνήθως πράγματα ελαφρά της τελευταίας στιγμής. Όλα τα αντικείμενα που έχετε μαζί σας πρέπει να φορτώνονται ανάλογα το βάρος τους. Τα βαριά στο κάτω μέρος των σάκων, βαλιτσών, tankbag και τα ελαφριά στο πάνω μέρος. 

ΦΟΡΤΩΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ – τι πρέπει να γνωρίζετε

Το σίγουρο είναι ότι οι Ελληνικές Ναυτιλιακές εταιρείες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, δεν ενδιαφέρονται εάν  η μοτοσικλέτα σας πέσει από το stand, γδαρθεί ή βουλιάξει το ρεζερβουάρ από υπαιτιότητα του πληρώματος. Επίσης οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν αναγνωρίζουν και δεν αποζημιώνουν πέσιμο, τρακάρισμα ή ατύχημα, σωματικές βλάβες κατά την διάρκεια παρκαρίσματοςμέσα σε γκαράζ πλοίου, διότι θεωρείται ‘’φυλασσόμενο πάρκινγκ’’. Προτείνουν απλά & προκλητικά .... βρείτε τα με αυτούς.  

Εσείς ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες για να είστε - σχετικά - σίγουροι. Αν υπάρχει χώρος βάλτε την μοτοσικλέτα κοντά στα πλαϊνά τοιχώματα του πλοίου, στο πλαϊνό stand, και δέστε την με ιμάντα που είναι φαρδύς, και όχι με το σχοινί που θα σας δώσουν. Το σχοινί έχει την τάση - ειδικά αν περνάει πάνω από την σέλλα....να την κόβει. Αν έχει και ‘’θάλασσα’’ και κουνάει τόσο το χειρότερο...για την σέλλα ή όπου αλλού τρίβεται.  

Αν δεν βρείτε θέση, οπουδήποτε και να σας βάλουν, πρέπει να έχετε μαζί σας απαραίτητα έναν ιμάντα με καστάνια και μεταλλικό χαλκά, στην άκρη, για να τον τοποθετήσετε στις τρύπες που βάζουν - συνήθως - τις αλυσίδες των φορτηγών. Αφού την ασφαλίσετε Α: περιμένετε να έρθει κάποια άλλη μοτοσυκλέτα κοντά στην δική σας, να ασφαλιστεί και αυτή, Β: ρωτήστε τον οδηγό, σε ποιο νησί κατεβαίνει και  μετά, Γ: τολμήστε - πάρτε το απόφαση και αποχωριστείτε. Κατά την διάρκεια της αναμονής βγάλτε τα απαραίτητα για την επιβίωση στο πλοίο. Κάριματ, μακρυμάνικη μπλούζα, σάντουιτς, θερμός με καφέ, κ.λ.π. Τα υπόλοιπα ασφαλίστε τα συνήθως - μέσα στον σάκο ή την βαλίτσα - και καλό σας ταξίδι.  

ΛΙΣΤΑ Νο 3: Εργαλεία – Ανταλλακτικά Μοτοσυκλέτας για ταξίδι  στην Ελλάδα ή την Ευρώπη 

 1. 1.     Το δικό της μπουζόκλειδο και αναλώσιμα μπουζί
 2. 2.     Ένα σετ της Facom ή της Usag που περιέχει μικρή καστάνια, καρυδάκια, μύτες Άλεν, μύτες κατσαβιδιού ίσιες, & σταυρωτές (Philips) προέκταση, λαβή τύπου κατσαβιδιού και σταυρό ‘’καρντάν’’ για περιστροφή υπό γωνία (θα σας ‘’λύσει’’ τα χέρια)
 3. 3.     Γερμανοπολύγωνα 10, 12, 14, 17, σε συνδυασμό με τα εργαλεία της μοτοσυκλέτας για ‘’κόντρα’’ όπου χρειάζεται.
 4. 4.     Στις Ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες τα γερμανοπολύγωνα 11, 15, 18. Το 12 γίνεται 13
 5. 5.     Πάρτε κατάλληλα εργαλεία για τους τροχούς της. Από 17 – 19 εξάγωνο και 14 – 17 – 19 Άλεν για εμπρός, μέχρι τα εξωφρενικά εξάγωνα Νο 36 (!!) για πίσω
 6. 6.     Στην Hein Gericke υπάρχει φορτιστής μπαταρίας, και καλώδια για να πάρετε ή να δώσετε ρεύμα, κατασκευασμένος ειδικά για μοτοσικλέτα (μικρό μέγεθος)
 7. 7.     Καλή πένσα & αυτασφαλιζόμενη ‘’Σκύλλα’’
 8. 8.     Έξτρα ντίζες, μανέτες φρένου, αμπραγιάζ, κρύσταλλα φλας, μονωτική ταινία
 9. 9.     Λάμπες αντιπροσωπείας, ασφάλειες το ίδιο
 10. 10.  Σετ βουλκανισμού, με αμπούλες αέρα έξτρα, οι στρητάδες, λεβιέδες και σαμπρέλες (εξαιρούνται οι tubeless) με αμπούλες αέρα οι χωματεροί. Εκτός αν βρίσκεται πιο βολική την τρόμπα αέρος
 11. 11.  Πιεσόμετρο χειρός για μετράτε ακριβώς την πίεση των ελαστικών
 12. 12.  Ανταλλακτικές βίδες, (αυτές που παρατηρήσατε να ξεβιδώνουν), παξιμάδια ασφαλείας, ροδέλες, για την μοτοσυκλέτα, και για τη σχάρα. Όσες μοτοσυκλέτες δεν φοράνε κλειστή αλυσίδα πάρτε ασφάλεια έξτρα 
 13. 13.  Σωληνάρια εποξικής κόλλας ταχείας πήξεως, και σιδηρόστοκο με τον καταλύτη. 1 σωληνάριο σιλικόνης. Αυτά σε περίπτωση διαρροής θα σας σώσουνε
 14. 14.  Μεταλλικοί & πλαστικοί σφιγκτήρες, σύρμα, 1 ιμάντα και 1 καλό χταπόδι έξτρα
 15. 15.  Ένα μπουκάλι STROH INLANTER RUM 80% VOL, για αυτοσυγκέντρωση, κατά την διάρκεια της τυχόν επισκευής 

Εργαλειοθήκες: Φωστιέρης & Σία Μελανθίου 8 / Αθήνα 01 3214602, Εργαλεία Facom Μπαρμπέρης Ε.Π.Ε. Αργοναυτών 7 – 9 / Μαρούσι 01 8062811, Εργαλεία Hazet : Γκιόκας – Μπεθάνης Ο.Ε. Αθηνάς 24 / Αθήνα 01 3251447           

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Σ Χ Α Ρ Ε Σ -   Β Α Λ Ι Τ Σ Ε Σ

Darr : TheresienstraBe 66, + 80333 Munchen

Globetrotter : Bargkoppelstieg 12, + 22145 Hamburg

Gotz : Hinter Stock, + 72406 Bissingen ( 07476 933150.

Hein Gericke : Reisholzer WerftstraBe 19, + 40589 Dusseldorf

( 0221 9898 - 9.

Hepco & Becker : BirkenstraBe, + 66989 Hohfroschen, 06334 - 92160

Lauche und Maas : Alte Allee 28, + 81245 Munchen

Polo : Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf

( 0211 979796. http://www.polo-motorrad.de

Globetrott - Zendrale Tesch : Zur Fernsicht 18, + 52224 Stolberg - Zweifall

Turatech : WilhelmJergerStrabe 20, + 78078 Niedereschbach, 07728 - 92790

Travel Center Woick : Plieninger Strabe 21- 25, + 70774 Filderstadt – Bernhausen, 0711 - 7096700 

Σ Α Κ Ο Ι

Frank Thomas : Kaiserswerther StraBe 10a, + 40878 Ratingen 02102 25831.

Gotz : Hinter Stock, + 72406 Bissingen 07476 933150.

Hein Gericke : Reisholzer WerftstraBe 19, + 40589 Dusseldorf 0221 9898 - 9.

Held : Handschuhe GmbH, Rettenberger StraBe 7, + 87545 Burgberg 08321 66460.

Louis : Detlev Louis Schnellversand, + 21027 Hamburg Rungedamm 35, + 21035 Hamburg ( 040 73419360.

Motoport : Oldenburger StraBe 65, + 26316 Varel 04451 915 - 0.

Oxford : Station Field Industrial Estate, Kindlington, +  GB - Oxford OX5 1JD 0044 1865 841400.

Polo : Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf 0211 979796. http://www.polo-motorrad.de 

T A N K B A G

BMW : + 80788 Munchen 089 3820. http://www.motorrad.bmw.de

Buse: Vennstr 14, 52159 Roetgen

Gotz : Hinter Stock, + 72406 Bissingen 07476 933150.

Haveba: Ermsstr 25, 72555 Metzingen

Hein Gericke : Reisholzer WerftstraBe 19, + 40589 Dusseldorf 0221 9898 - 9.

Held : Rettenberger StraBe 7, + 87545 Burgberg 08321 664460.

IXS: Hostettler, Neuenburger Str 33, 79379 Mullheim / Baden.

JF Motorsport: Dieselstr 10, 61239 Ober-Morlen

 Louis : Rungedamm 35, + 21035 Hamburg 040 73419360.

Levior : Burg Dauchsteinstr 5, + 74862 Binau 06263 42020.

Oxford : Station Field Industrial Estate, Kindlington,

+  GB - Oxford OX5 1JD 0044 1865 841400.

Polo : Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf 0211 979796. http://www.polo-motorrad.de

Schlier : Waldstr 27, +  86399 Bodingen / Wehringen 08234 902363.

Schuh : Essener Str 7, + 66606 St. Wendel 06851 89010.

Turatech : WilhelmJergerStrabe 20, 78078 Niedereschbach

Vanessa : Vertriebsagendur EM Direkt, Prof.-Carl-Reiser Str 43, + 82467 Garmisch - PartenKirchen 08821 56388.

Wudo : Deutsche Str 98 / 100, +  44339 Dortmund 0231 850091.

Wunderlich : Walporzheimer Str 26, + 53474

Bad Neuenahr - Ahrweiler. http://www.wunderlich.de 

ΣΧΑΡΕΣ- ΒΑΛΙΤΣΕΣ - ΣΑΚΟΙ - TANK BAG

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

TRIUMPH : TRIUMPH HELLAS Α.Ε. Εθνάρχου Μακαρίου 18 / 173 43 Άγιος Δημήτριος 01 9265917 Fax 01 9265918

YAMAHA: YAMAHA MOTOR HELLAS 14ο χλμ Αθηνών - Λαμίας / 145 64 Νέα Κηφισιά 01 6293400 Fax 01 8077309.

Oxford : BIKE ACCESSORIES 01 8254080

Nadsa – Sponsor : HELLINMOTO Ε.Π.Ε. / Πλαταιών 4 – 6 / 104 35 Αθήνα 01 3412925, Fax 01 3451457

Adly : IMPORT MOTO HELLAS 01 5759712

Bieffe – Nonfago : MOTOR IMPORT / Μιχαλακοπούλου 4 / 117 27  Αθήνα 01 7212986, 01 7211727 Fax 01 7213028

Kappa – Monti : MOTOMARKET Ε.Ε. / Διαλέττη 5 – 7 / 546 21 Θεσσαλονίκη 031 238884 Fax  031 555622

Hepco & Becker : MOTOPARK Α.Ε. / Κηφισίας 268 / 145 63 Κηφισιά 01 6233230, 6233700, Fax 01 6233203

Piaggio : PIAGGIO HELLAS Ε.Π.Ε. Λ. Υμηττού 259 / 116 31 Αθήνα 01 7572200, Fax 01 7572185

Fabbri – Moto Plastic – Bagster : ΓΙΑΣΣΑΡΗΣΑ.Ε. / Πολυλά 23 / 187 58 Κερατσίνι 01 4314042

Givi – Vanessa : ΑΦΟΙΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΙΑ.Ε. / Μιχαλακοπούλου 200 / 15 27 Αθήνα 01 7755870 Fax 01 7755876

Shad : ΚΑΜΠΡΑΝΗΣ031 517815

Krauser : Δ. ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ & ΣΙΑ / Καλλιρρόης 12 / 117 43 Αθήνα 01 9241083, 9241138 Fax 01 9241973, 8218708

Colori : ΡΕΚΚΑΣ Λεωφόρος Βουλιαγμένης 333 / 163 46 Ηλιούπολη 01 9716371, 9702135 Fax 01 9752484

Frank Thomas : ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ / Καλλιρρόης & Φραντζή Ν. Κόσμος 01 9226593

Μερικές χρήσιμες διευθύνσεις του ειδικού τύπου, και των αντιπροσωπειών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ίσως φανούν χρήσιμες ειδικά σε after market εξαρτήματα. Επίσης δίνονται και χρήσιμες συμβουλές για τα σέρβις. 

Hein Gericke GmbH : www.hein-gericke.deE- MAIL : HG- '); document.write(addy37653); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

POLO : http://www.polo-motorrad.de

Ελληνική αγορά Μοτοσικλέτας : http://moto.acropolis.net

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ ΓΕΝΙΚΑ : http://motorcycle.com/motorcycle.html

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ ΑΓΟΡΑ - ΠΩΛΗΣΗ : http://www.mshopper.eurografix.com/

APRILIA : http://www.aprilia.com

BIMOTA :http://www.omega.it/bimota

BMW 1:http://www.techling.gr/bmw.

BMW 2 : http://www.motorrad.bmw.

BMW 3 : http://www.bmw.com

BMW 4 : http://www.motorrad.bmw.de

BUELL1:http://www.buell.com

BUELL2:http://www.buell.de

DUCATI:http://www.ducati.com

INDIAN:http://www.staz.com/

HARLEY 1:http://www.harley-davidson.com

HARLEY 2:http://www.hd-stamford.com/

HONDA1:http://www.honda.co.jp/eng/

HONDA2:http://www.honda.co.jp/motor

HONDA3:http://www.hondamotorcycle.com/

KAWASAKI :http://www.kawasaki.com

 KYMKO : http://greece-info.net/Kymco.

KTM :http://www.ktm.co.at

LAVERDA :http://www.Keycom.it/~laverda/index.html

MOTO GUZZI :http://www.guzzi.com

SUZUKI1 : www.suzuki.com

SUZUKI2 : www.khi.co.jp/mcycle/index

SUZUKI 3 (CROSS):http://www.motorcycle.com/mo/mcdirt/trailrider/96rmx.html

SUZUKI 4:www.suzukicycles.com/

TRIUMPH:www.triumph.co.uk/

YAMAHA:www.yamaha-motor.co.jp

YAMAHA:www.yamaha-motor.gr 

MOTONET :www.motonetmag.com/

BIKENET :www.bikenet.uk/html/tbikenet.html

No Limits! : E – mail : '); document.write(addy48121); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

MOTO : www.mototech.gr

2 ΤΡΟΧΟΙ  : www.techling.gr/2whells

0 - 300 : www.webpro-automoto.gr

E-mail 0-300 : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

E-mail 2 ΤΡΟΧΟΙ : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Ε-mailRIDER : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

E-mail MOTO: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

E-mail MOTOTECH: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μπαξεβάνης : Ε- mail : '); document.write(addy75660); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

ΜΟΤΟΡΟΔΑ : http://www.compylink.gr/motoroda

ΠΕΡΚΟ Ταμπάκος Αναλώσιμα : http://www.xs.gr/perko

E-Mail : '); document.write(addy42331); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κ. Αρβανιτάκης - Αναλώσιμα : E-mail : arvan@hol,gr

BIKE ACCESSORIES : Ε-mail : bike '); document.write(addy28281); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Speed Weel : http://www.webpro-automoto.gr/speed–weel

Dirty wash: E – mail : '); document.write(addy57876); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

AFRICA TWIN CLUB ( Νότιας Ελλάδας ) :http://www.med.auth.gr/~pkatsan/atng.html

AFRICA TWIN CLUB ( Βόρειας Ελλάδας ) :http://www.user.hol.gr/iontech/xrvclub.html

DR BIG TEAM:http://users.hol.gr/~deltabig/

ΛΕΜΟΤ ( Λέσχη Ελλήνων Μοτοσικλετιστών ) : http://www.atlasnet.gr/lemot/

Μ.Ο.Ε. ( Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Έδεσσας ) : http://www.waternet.diavios.gr/sosial/moe/link.htm

Μ.Ο.Θ.( Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ) : http://www.alphanet.gr/moth/

Έλληνες Περιηγητές ( Σύλλογος Μοτοσικλετιστών ) : http://members.aol.com/bmwgs/fimuk.html

Ε-mail : '); document.write(addy12165); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΛΕ.ΔΙ.ΛΑ (Λέσχη Δικυκλιστών Λαμίας ) :

Ε-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μουσείο Μοτοσικλέτας του Sammi Miller : http://motorcycle.com/mo/mcfrank/sammuseum.html

 

Κ Α Τ Α Ν Α Λ Ω Τ Ι Κ Η    Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α 

Πηγές: Πρόγραμμα ενημέρωσης του ευρωπαίου καταναλωτή, Εφημερίδες Καθημερινή & Το Βήμα. 

ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ –

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Νομοθετικό Πλαίσιο : Ν.2251/94 (περί προστασίας των καταναλωτών), Αστικός Κώδικας (αρ.513 – 573 και 374 – 388), Οδηγίες 85/374, 92/59, ΕΟΚ. Υ.Α. Φ1 –  503/1996                        

Εγγύηση Προϊόντων Δύο Χρόνια : Σιγά αλλά σταθερά, έρχονται οι κοινοτικές οδηγίες που πρέπει να ενσωματωθούν στο δίκαιο της χώρας μας. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν τους κατασκευαστές, και τους εισαγωγείς καταναλωτικών προϊόντων. Σύμφωνα με κοινή θέση στην οποία κατέληξε στις 23/4/98 το Συμβούλιο Υπουργών των «15» παρουσία του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοίδη, όλα τα καταναλωτικά προϊόντα θα παρέχουν στον αγοραστή διετή εγγύηση, αυτονόητα (ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση που δεν γίνει καμία αναφορά κατά την αγορά του προϊόντος από τον προμηθευτή ή τον αγοραστή).  

Ο Αγοραστής όμως, μπορεί να ζήτηση αποζημίωση ακόμη και μετά από 2 χρόνια. Το σχέδιο οδηγίας στο οποίο κατέληξαν οι Υπουργοί προβλέπει έναρξη της εγγύησης από την ημέρα της παράδοσης του προϊόντος στον καταναλωτή και διόρθωση ή αντικατάσταση του ελαττωματικού προϊόντος ανεξάρτητα από την χώρα στην οποία αγοράστηκε από τον αντιπρόσωπο της χώρας που διαμένει ο καταναλωτής. Επίσης δίνεται η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων αν ο αγοραστής δεν μείνει ικανοποιημένος με καμία από τις δύο λύσεις. 

Αποζημίωση για ελαττωματικά ή επικίνδυνα προϊόντα : Με στόχο την προστασία του καταναλωτή η κοινοτική αλλά και η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι οι κατασκευαστές, υποχρεούνται να διαθέτουν στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα. Με βάση αυτή την πρόταση, οι κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν την ευθύνη του παραγωγού, κυρίως όμως του εισαγωγέα, και του τελικού προμηθευτή, για την βλάβη που προκλήθηκε ή ενδεχομένως προκληθεί από την χρησιμοποίηση ελαττωματικού προϊόντος, ακόμη και εάν δεν υπήρχε σφάλμα από την πλευρά του κατασκευαστή.

Ο καταναλωτής από την πλευρά του, πρέπει να αποδείξει την ζημιά που υπέστη, και την σχέση μεταξύ ελαττώματος και ζημιάς, μόνο. Η Δυνατότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη λήγει μετά από τρία χρόνια, από την ημερομηνία αγοράς του προϊόντος αφού ο καταναλωτής σε αυτό το διάστημα θα έπρεπε να έχει καταλάβει το ελάττωμα.  

Παραπλανητική ΔιαφήμισηΝόμος 2251/94 : Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε πρόσφατα (98’) κοινούς κανόνες που εφαρμόζονται σε όλη την Ένωση και φυσικά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, παραπλανητική διαφήμιση είναι κάθε διαφήμιση που πραγματοποιείται από επαγγελματία, και σας παραπλανά ή ενδέχεται να σας παραπλανήσει, έτσι ώστε να επηρεάσει την επιλογή σας μεταξύ παρόμοιων προϊόντων ή υπηρεσιών που επιθυμείτε να αγοράσετε.

Για να εκτιμηθεί εάν μια διαφήμιση είναι παραπλανητική, λαμβάνουν υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία της, και ιδίως αυτά που σχετίζονται με τη φύση, τη διαθεσιμότητα, τη σύνθεση, την τιμή ή την ποσότητα του προϊόντος, τα αποτελέσματα που αναμένονται από τη χρήση του, τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί ή ακόμη η ταυτότητα και ιδιότητα του διαφημιζομένου κλπ. Σημειώστε ότι μία διαφήμιση μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητική τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη παρουσίασης του μηνύματος. 

 • Παράδειγμα 1ο: όταν λαμβάνετε ένα διαφημιστικό έντυπο του οποίου η γενική παρουσίαση σας αφήνει ή ενδέχεται να σας αφήνει να πιστεύετε ότι κερδίσατε ένα ποσό ή άλλο δώρο, ενώ στην ουσία δεν κερδίσατε τίποτα.
 • Παράδειγμα 2ο: όταν η διαφήμιση κάποιου τουριστικού εντύπου, βιβλίου ή άλλου σας αφήνει ή ενδέχεται να σας αφήνει να πιστεύετε, ότι αν εμπιστευθείτε αυτό το προϊόν σαν το ποιο ενημερωμένο θα ‘’ανακαλύψετε’’ κτλ, ενώ εσείς ανακαλύπτετε ότι κάθε άλλο παρά ενημερωμένο είναι.
 • Παράδειγμα 3ο: όταν η διαφήμιση κάποιου μέρους του μοτοσυκλετιστικού εξοπλισμού ή του εξοπλισμού κατασκήνωσης σας αφήνει ή ενδέχεται να σας αφήνει να πιστεύετε, ότι αγοράζοντας αυτό το προϊόν θα μείνετε στεγνοί στην διάρκεια νεροποντής αφού είναι 100% αδιάβροχο και εσείς γίνεστε μούσκεμα.

 Αν πέσατε θύμα παραπλανητικής διαφήμισης, ή ελαττωματικού προϊόντος εκτός από τις δυνατότητες αποζημίωσης για την ταλαιπωρία ή ότι άλλο προέκυψε από την χρήση, (π.χ. μπήκε νερό στην 100% αδιάβροχη σκηνή και μούσκεψαν τα φωτογραφικά) έχετε την δυνατότητα από τον νόμο να ζητήσετε την αντικατάσταση του προϊόντος μέχρι και έξι μήνες από την ημερομηνία αγοράς του. Σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, που ισχύουν σε κάθε κράτος - μέλος, η κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να θεσπίσουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μέσα για τον έλεγχο της παραπλανητικής διαφήμισης προς το συμφέρον των καταναλωτών, αλλά και των ανταγωνιστών του εν λόγω επαγγελματία που πράγματι διαθέτει καλύτερο προϊόν.

Ανάλογα το κράτος - μέλος ενδέχεται να πρόκειται για προσφυγές που υποβάλλονται από πρόσωπα ή οργανισμούς που έχουν νόμιμο συμφέρον να απαγορευθεί η σχετική παραπλανητική διαφήμιση. Οι προσφυγές αυτές, οι οποίες υποβάλλονται στις οικείες διοικητικές ή δικαστικές αρχές, μπορούν να καταλήξουν, ανάλογα με την περίπτωση, σε μέτρα που απαγορεύουν ή διατάσσουν την παύση της διαφήμισης. Οι κοινοτικοί κανόνες χαρακτηρίζονται για την ευρύτητά και την εξειδίκευσή τους ακόμη και σε περιπτώσεις διαφημίσεων για φάρμακα ή την τηλεοπτική διαφήμιση. 

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή να αναλύσετε την υπόθεση που σας απασχολεί οι ακόλουθες διευθύνσεις θα σας φανούν χρήσιμες: 

 • Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα : Βασ. Σοφίας 2, + 106 74 Αθήνα ( 01 7272100, 7243982, 4, 7241515Fax 01 7244620, www.ee.gr.
 • ΕυρωπαίοςΔιαμεσολαβητής : Mediateur Europeen M. Jacob Soderman, i. av.du Pres. R. Schuman, + BP 403 F - 67001 Strasbourg - cedex. (33 - 3) 88174001 Fax 33 - 3) 88179062.
 • Υπουργείο Ανάπτυξης : Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και Προστασίας Καταναλωτή, www.efpolis.gr Γ.Γ.Κ. Τηλ : 1720 Πλατεία Κάνιγγος, + 101 81 Αθήνα 01 3816241 – 50.
 • Συνήγορος του Πολίτη : Χατζηγιάννη Μέξη 5, + 115 28 Αθήνα 01 7289000 – 30, Fax 01 7292129
 • ΕΟΦ (Φάρμακα - Καλλυντικά) : Μεσογείων 284, Χολαργός 01 6549500, 591, 6547297, 6545194.
 • Γ.Χ.Κ. (Χημείο) : Τσόχα 16, Αμπελόκηποι – Αθήνα 01 6428211 

Καταναλωτικές Ενώσεις :  

 • Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος ( ΜΟΤ.Ο.Ε.) 051 837334, (01 9230082 Θ. Γαζούλης).
 • Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) 01 9829152, 9817426.
 • Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Αθήνας 01 3239370.
 • Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης 031 2694449 - 1, 269438, 537703.
 • Ένωση Καταναλωτών ‘’Η Ποιότητα της Ζωής’’ (Ε. ΠΟΙ. ΖΩ.) 01 3300673, 3301137, 0521 46423.
 • Ένωση Πολιτών - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος 01 9829152, 9817426.
 • Σύλλογος για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη 01 4226879.
 • Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών 01 5239377.
 • Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος 01 4510527, 4532854.
 • Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης 0821 59989, Ηρακλείου Κρήτης 081 240666

Ανά την Ελλάδα με τον ν. 2251/94 έχουν ιδρυθεί Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού των Διαφορών μεταξύ καταναλωτών & Εμπόρων, με σκοπό την εξωδικαστική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών. Οι τριμελείς επιτροπές λειτουργούν σε κάθε νομαρχία της χώρας. Αυτοί σας προστατεύουν. 

1) Αθηνών 01 3212087,

2) Αιγάλεω 01 5909772, 5209772, 

3) Αλεξανδρούπολης 0551 20729,

4) Άμφισσας 0265 28265,

5) Ανατολικής Αττικής 01 6080612,

6) Άρτας 0681 27496, 7) Βέροιας 0331 24679,

8) Βόλου 0421 70924, 9) Γρεβενών 0462 22303,

10) Δράμας 0521 32855, 11) Έδεσσας 0381 23443,

12) Ζακύνθου 0695 45380,

13) Ηγουμενίτσας 0665 22220,

14) Ηρακλείου 081 288818,

15) Θεσσαλονίκης 031 554226,

16) Ιωαννίνων 0651 28736,

17) Καβάλας 051 223438,

18) Καλαμάτας 0721 95324,

19) Καρδίτσας 0441 21890,

20) Καρπενησίου 0237 22391,

21) Καστοριάς 0467 22375,

22) Κατερίνης 0351 23861,

23) Κέρκυρας 0661 39610,

24) Κεφαλονιάς 0674 22681,

25) Κιλκίς 0341 22559,

26) Κοζάνης 0461 36060,

27) Κομοτηνής 0531 22592,

28) Κορίνθου 0741 24563,

29) Λαμίας 0231 28051,

30) Λάρισας 041 597353, 236755.

31) Λασιθίου 0841 23960,

32) Λευκάδας 0645 21715,

33) Λιβαδειάς 0261 28214,

34) Μυτιλήνης 0251 28678,

35) Μεσολογγίου 0631 22290,

36) Ναυπλίου 0752 27281,

37) Ξάνθης 0541 22709,

38) Πάτρας 061 278333, 623731,

39) Πειραιά 01 4132567, 5446460,

40) Πολυγύρου 0371 22260,

41) Πρέβεζας 0682 22253,

42) Πύργου 0621 22609,

43) Ρεθύμνου 0831 29133,

44) Ρόδου 0241 32267,

45) Σάμου 0273 80409,

46) Σερρών 0321 56350,

47) Σπάρτης 0731 21158,

48) Σύρου 0281 32561,

49) Τρικάλων 0431 46132,

50) Τρίπολης 071 239339,

51) Φλώρινας 0385 22657,

52) Χαλκίδας 0221 22360,

53) Χανίων 0821 92453,

54) Χίου 0271 44247.

ΚΕΝΤΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Τα κέντρα Ευρωπαϊκής πληροφόρησης λειτουργούν και στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών σε όλη την επικράτεια για τα ευρωπαϊκά θέματα και προγράμματα, αλλά και για εξειδικευμένες πληροφορίες. Info Points :  Λαμία, Όθωνος 17, Τηλ Fax 0231 67400, E – mail: '); document.write(addy70402); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. "> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Ρόδος: 28ης Οκτωβρίου 72, Τηλ 0241 75323, Fax 75324 www.ando.gr, E – mail: '); document.write(addy55386); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .Ηράκλειο"> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .'); document.write(addy27363); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ">
Ηράκλειο Κρήτης: Ξανθουδίδου Τηλ 081 221051, Fax 286352, Πάτρα: Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών 28, Τηλ 061 433094, Fax 427471, Λάρισα: Σωκράτους 111, Τηλ 041 553004,Fax 552651. 

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο   Τ Ρ Ι Τ Ο

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ (Ελλάδα)
Σχεδιάγραμμα πιθανών περιπτώσεων εμπλοκής σε ατύχημα

Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. (Ελληνική Εταιρία Υποστήριξης Τροχαίων Ατυχημάτων) Μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Πόντου 52 + 115 27 Αθήνα ( 01 7780295.
Ιατρικές συμβουλές 24 ώρες το 24ωρο SOS Medecines 86 Δρχ 15΄΄ Χωρίς συνδρομή ή εγγραφή.  090254499

Μακριά από μας, αλλά αν τύχει τι λεει ο νόμος, αλλά και η λογική ότι πρέπει να κάνουμε;

1. Αν το ατύχημα γίνει σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και ειδικά βράδυ ‘’εξασφαλίζουμε’’ τον τόπο του ατυχήματος, με οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει οπτικά τους οδηγούς που ακολουθούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλαπλασιάζονται οι εμπλεκόμενοι, και οι τραυματίες, επειδή κανείς δεν σκέφθηκε να προειδοποιήσει.

2. Όλοι οι έχοντες σχέση με το ατύχημα - οδηγοί, συνοδηγοί, μάρτυρες, - πρέπει να παραμείνουν για να καταθέσουν στην αστυνομία - ΤΟΤΑ - που πρέπει, να ειδοποιηθεί το συντομότερο.

3. Αν κάποιο όχημα - πραγματικά - εμποδίζει την κυκλοφορία μετακινήστε το  αφού πρώτα σημαδέψετε - με μαρκαδόρο, αιχμηρή πέτρα, μπογιά, κιμωλία, που ήταν ο τυχόν τραυματίας, το αυτοκίνητο η μοτοσικλέτα, και τυχόν σπασμένα ανταλλακτικά. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταγράψει που ήταν τα οχήματα μετά το συμβάν.

4. Βγάλτε και φωτογραφίες, αλλά να ξέρετε ότι μέχρι να εμφανιστούν, το ΤΟΤΑ ήδη θα έχει συντάξει έκθεση οπότε θα σας μείνουν οι φωτογραφίες για την ασφαλιστική εταιρία ή το Δικαστήριο.

5. Στην περίπτωση που τραυματισθείτε πρέπει να το δηλώσετε  εκείνη την στιγμή και όχι αργότερα. Από τον τόπο του ατυχήματος έχει δικαίωμα να φύγει μόνο ο τραυματίας, με ασθενοφόρο και όχι με τα...πόδια (έχει συμβεί σε κλεμμένο).

Τα δύσκολα αρχίζουν στην περίπτωση που είστε εσείς ο τραυματίας, και πρέπει να εγκαταλείψετε τον τόπο του συμβάντος, χωρίς να υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας του ατυχήματος. Είναι 100% σίγουρο ότι αν φταιει το άλλο όχημα, ο οδηγός του θα ανασκευάσει όλα όσα σας έλεγε ηθελημένα ή ‘’αθέλητα’’, π.χ. δεν τον είδα, έστριψε ξαφνικά, θα χρησιμοποιεί  λέξεις ‘’κλειδιά’’ έτσι ώστε να υπάρχει αμφιβολία για τις συνθήκες του περιστατικού, που συνήθως καταγράφονται από το ΤΟΤΑ και βγαίνει η συνυπαιτιότητα. Σε αυτή την περίπτωση: α) πρέπει να καταφέρετε να τηλεφωνήσετε σε κάποιον φίλο σας β) να του περιγράψετε ότι ακριβώς θυμάστε και τίποτα παραπάνω γ) να του πείτε να πάει στο σημείο του ατυχήματος και να περιμένει το ΤΟΤΑ για να καταθέσει την άποψή σας για το συμβάν. 

ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

1.  Αριθμός κυκλοφορίας ...........................       2. Τύπος οχήματος.....................................….

3.  Μάρκα οχήματος.................................…      4. Χρώμα οχήματος........................................

5.  Ονοματεπώνυμα οδηγού & ιδιοκτήτη........................................................................……….

6.  Διεύθυνση κατοικίας..............................       7.  Διεύθυνση εργασίας.................................…

7.  Τηλ. κατοικίας.....................................…      9.  Τηλ. Εργασίας.........................................

8.  Αριθμός διπλώματος.........................….       11. Ασφαλιστική εταιρία...................................

12. Ημερομηνία ατυχήματος..................….         13. Ώρα ατυχήματος ......................

14. Περιγραφή του τόπου που έγινε το ατύχημα, ονόματα δρόμων, διασταυρώσεις, πλατείες, πορεία οχημάτων σήματα, σηματοδοτήσεις, δρόμος διπλής ή μονής κατεύθυνσης, φωτισμός, βροχή, καταγράψτε ότι μπορείτε εκείνη την στιγμή όσο απίθανο και αν φαίνεται, σε περίπτωση που ανασκευαστεί η μαρτυρία, θα σας φανούν χρήσιμα-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15. Τουλάχιστον δύο μάρτυρες που είδαν το συμβάν. Κρατάτε ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, πρώτα και μετάευγενικά τους ζητάμε να καταθέσουν στο ΤΟΤΑ.

Μάρτυρας 1ος:.................................................................................................................

Μάρτυρας 2ος:.................................................................................................................

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νομοθετικό πλαίσιο : Ν. 2496/97, Ν.Δ. 400/97, Ν. 761/78, Ν. 1380/1983, Ν. 1569/1985, Π.Δ. 118/1985, Π.Δ. 239/1993, Π.Δ. 252/1996, Κ.Ν. 489/197, Π.Δ.237/1986, Ν.1867/1989, Ν. 2170/1993, Π.Δ.252/1996.

 • Η Ασφάλιση ταξιδιού και διακοπών ήταν κάτι αδιανόητο πριν λίγα χρόνια. Όμως και αυτή η αγορά δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, με μικρό σχετικά κόστος που πληρώνεται εφ’ άπαξ, με την παράδοση του συμβολαίου. Η ασφάλιση ισχύει αποκλειστικά για την περίοδο των διακοπών (1 – 2 μήνες) για ζημιές έναντι τρίτων, προσωπικό ατύχημα, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, μερική ή ολική απώλεια αποσκευών, απώλεια προσωπικών ειδών, κλοπή κ.λ.π. Interamerican ‘’Travel insurance’’, Εθνική Ασφαλιστική ‘’ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση’’, Αγροτική ‘’πρόγραμμα ταξιδιού – διακοπών’’.
 • Με τον νόμο  2496/97, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να σέβονται ορισμένες προϋποθέσεις. Οι παντός είδους εξαιρέσεις (τα ‘’ψιλά γράμματα’’) θα πρέπει να αναφέρονται στα εξατομικευμένα στοιχεία στις πρώτες σελίδες, στους ‘’Γενικούς’’ ή στους ‘’Ειδικούς όρους’’ και όχι στα ‘’παραρτήματα’’.
 • Με τον ίδιο νόμο επιμηκύνεται, από τρεις σε οκτώ ημέρες, η προθεσμία που έχει ο ασφαλισμένος να ειδοποιήσει τον ασφαλιστή του για κάτι που του συνέβη, ενώ καταργείται εντελώς αν πρόκειται για ασφάλεια ζωής.
 • Από 1η Μαίου 2000 έρχεται και στην Ελλάδα το σύστημα καταγραφής και αποζημίωσης που ισχύει εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος οι εμπλεκόμενοι συμπληρώνουν το ‘’Έντυπο Φιλικής Δήλωσης’’ και το καταθέτουν αντίστοιχα στις ασφαλιστικές τους εταιρείες. Αυτές με την σειρά τους αποζημιώνουν αυτόν που δεν ευθύνεται, απ΄ ευθείας, και για ποσό έως 1.200.000. ΑΝ η ζημιά είναι μεγαλύτερη εφαρμόζεται το υπάρχον σύστημα. 

Γενικές εξαιρέσεις από την ασφάλιση μοτοσυκλέτας που ισχύουν αλλά δεν γράφονται, παρά την νομική δέσμευση

 • Η Δανεική μοτοσυκλέτα δεν καλύπτεται αν δημιουργήσει ατύχημα. Αν σας την έκλεψαν, δεν το δηλώσατε και  δημιουργήσουν ατύχημα, η ευθύνη μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, είναι δική σας.
 • Όταν βρίσκεσθε σε οποιοδήποτε φυλασσόμενο πάρκινγκ, συνεργείο, έκθεση, ή σε καράβι1, δεν καλύπτονται ούτε οι ζημιές που ενδέχεται να γίνουν στην μοτοσυκλέτα σας, αλλά ούτε και αυτές που τυχόν προκληθούν σε τρίτους, όπως σύγκρουση από λάθος καθοδήγηση του ναύτη ή του παρκαδόρου του γκαράζ.
 • Αν η μοτοσυκλέτα σας είναι φορτωμένη φροντίστε να έχε ασφαλίσει καλά όλα τα πράγματα, γιατί αν κάποιο φύγει από τον αέρα ή άλλο τι, και πέσει σε αυτοκίνητο ή πεζό, η ασφαλιστική εταιρεία δεν σας καλύπτει. Ασφαλίσατε την μοτοσυκλέτα και όχι το φορτίο!! θα είναι η απάντηση.
 • Αν προσφερθείτε να βοηθήσετε φίλο σας που ‘’έμεινε’’ με την μέθοδο της ρυμούλκησης όποια από τις δύο μοτοσυκλέτες δημιουργήσει ατύχημα, δεν καλύπτεται από την ασφάλεια. Επιπρόσθετε το απαγορεύει ο Κ.Ο.Κ. ειδικά στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.
 • Το ίδιο θα συμβεί αν κατά την διάρκεια της ρυμούλκησης κάποιος απρόσεκτος κάνει προσπέραση ή περάσει τον φίλο σας και στρίψει δεξιά……για το στενό, δεν δει το σχοινί και ‘’μπει’’ ανάμεσα στην μοτοσυκλέτα σας, και στην ρυμουλκούμενη. 
 • Αν η μοτοσυκλέτα σας σβήσει και σπρώχνοντας την προσπαθήσετε να την βάλετε πάλι σε λειτουργία, και κατά διαβολική σύμπτωση σας συμβεί ατύχημα η ασφάλεια δεν σας καλύπτει. Η σχετική εξαίρεση όπως και της ρυμούλκησης που αναφέρεται πιο πάνω καλύπτεται από παράγραφο στα συμβόλαια που αναφέρει «που κινείται ή που κινούνται με κάθε μορφής δύναμη εκτός της δική τους».
 • Όταν παρκάρετε, ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε ή οδηγείτε πάνω σε πεζοδρόμιο ή πυλωτή πολυκατοικίας δεν καλύπτεστε από την ασφάλεια. Εξαίρεση αποτελεί αν αυτό γίνετε για να αποφύγετε ατύχημα.
 • Σε περίπτωση που από υπαιτιότητά σας δημιουργηθεί ατύχημα και αποδειχθεί ότι το ποσοστό οινοπνεύματος είναι υψηλότερο από το επιτρεπόμενο, η ασφάλειά σας δεν σας καλύπτει.
 • Αν δεν φταιτε, αλλά το ποσοστό οινοπνεύματος είναι υψηλότερο από το επιτρεπόμενο, η ασφάλειά του θα σας βγάλει συνυπευθυνότητα.
 • Η ασφαλιστική κάλυψη της μοτοσυκλέτας δεν ισχύει όταν οδηγείτε σε δρόμο που η σήμανση γράφει ‘’η οδήγηση σε αυτό τον δρόμο γίνεται με ευθύνη του οδηγού’’, ή όταν οδηγείτε εκτός του ‘’επισήμως καταγεγραμμένου οδικού δικτύου’’ της χώρας.
 • Δεν αναφέρονται οι εξαιρετικά ‘’αφελείς’’ περιπτώσεις που εσείς πέσατε από λάδι ή λακκούβα – τάφρο στον δρόμο, ενώ ο ασφαλιστής επιμένει ότι ‘’συμμετείχατε σε αγώνες’’, ή χρησιμοποιούσατε την μοτοσυκλέτα για ‘’διαφορετικό λόγο’’ (π.χ. μεταφορά φορτίου) από αυτόν που γράφει ή εννοεί η άδεια (μεταφορά προσώπων).

(1) Εφ’ όσον ταξιδεύετε με Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, η πιθανότητα να συμβεί στην μοτοσυκλέτα σας κάτι, είναι μεγάλη. Το ίδιο μεγάλη είναι η αδιαφορία που υπάρχει σε ολόκληρη την κλίμακα της ιεραρχίας. Όταν συμβεί, πρέπει κατ’ απαίτησή σας ο πλοίαρχος να συντάξει δελτίο συμβάντων και εσείς με το ‘’χαρτί’’ αυτό να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Η διαδικασία είναι η ίδια, πραγματογνωμοσύνη, φωτογραφίες, τιμολόγια επισκευής.  

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ : Κρατήσεις & πληροφορίες για όλα τα τηλέφωνα τοπικών αεροδρομίων, 01 9363363. Ώρες & Δρομολόγια : ΟΤΕ 144, Χρόνος Πτήσης από 00.35’ – 00.55’ έως 02.15’. Δέκα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες – μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Lufthansa, KLM, Air France, British Airways, Swissair – ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την από κοινού δημιουργία ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου στο Διαδίκτυο. 

Ταξίδια τόμος Β'
0300 καλοκαίρι 2000

Ασπροπόταμος, Ελάτη, Περτούλι, Ιανουάριος 2000

Ασπροπόταμος Ελάτη Περτούλι Τρικάλων
Ιανουάριος 2000

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Tuesday the 21st. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.