ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

 ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ Δεκέμβριος 2019 Μετά από πολύχρονη επιτόπια έρευνα παρουσιάζουμε τον τόμο Τα Μεταλλεία της Αντιπάρου. Το βιβλίο αναφέρεται στις Κυκλάδες και την Αντίπαρο του 19ου-20ού αιώνα (1830-1955), ειδικότερα στην άγνωστη μεταλλευτική ιστορία τους.

  Μεταξύ των κυριοτέρων λόγων που επέβαλαν την παρούσα έκδοση, ήταν η διαπίστωση, ότι, στην κατ' εξοχήν εποχή της εικόνας, οι γνώσεις μας για τις κοινωνίες των Κυκλάδων ήταν ελάχιστες. Τι αλήθεια συνέβη την εποχή που δεν υπήρχε  τουρισμός και η μεταλλευτική δραστηριότητα υπήρξε βασικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης και πλουτισμού των επενδυτών, αλλά ταυτόχρονα, σχεδόν το μοναδικό μέσο βιοπορισμού ντόπιων και μετοίκων;

  Μέσα από την μελέτη επιχειρήθηκε να ανασυντεθούν με συνέπεια οι τρόποι παραγωγής - εξαγωγής των μεταλλευμάτων από τα βάθη της γης, όσο και οι οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις. Οι τελευταίες δείχνουν ότι οι Κυκλάδες και ειδικότερα η Αντίπαρος, όχι μόνο δεν υπήρξαν απομονωμένες από το υπόλοιπο περιβάλλον αλλά αντίθετα, συμμετείχαν ενεργά και με σταθερότητα για περισσότερα από 50 χρόνια σε κάθε καινοτόμο εγχείρημα του μεταλλευτικού, τεχνολογικού και εμπορικού τομέα.

 Η αφήγηση ξετυλίγεται αγκαλιάζοντας μέσα από τις συνεντεύξεις πολλά ‘’μικρά’’ γεγονότα της καθημερινότητας των μεταλλωρύχων, ντόπιων και μετοίκων, που επηρέασαν ή και καθόρισαν τη ζωή τους. Παρά τις αλλαγές, τις ανατροπές, τις πληθυσμιακές μεταβολές η οικονομική ζωή των νησιών συνέχιζε το δρόμο της με τις κοινωνίες να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. 

  Το βιβλίο συνοδεύεται από χάρτες της χαρτογραφικής εταιρείας ΑΝΑΒΑΣΗ. Ο περιηγητικός χαρακτήρας εξυπηρετείται από το τρίτο κεφάλαιο της μελέτης, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον σημερινό επισκέπτη να περιηγηθεί στα βιομηχανικά κατάλοιπα της νήσου.

  Αυτό επιτυγχάνεται με την παράθεση των μνημείων κατά μήκος των εννέα μεταλλευτικών διαδρομών ή των προεκτάσεών τους, όπως απαντώνται επιτόπου και όπως απεικονίζονται γραμμικά στους μικροχάρτες που ακολουθούν κάθε διαδρομή. Επικουρικά οι χάρτες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκδοση, συνοδεύονται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες σημείων ενδιαφέροντος, διασταυρώσεων κ.λπ.

  Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τον εκ μητρός Αντιπαριώτη Άγγελο Σινάνη με πολύ κόπο - καθώς οι πηγές είναι διάσπαρτες και δυσεύρετες αποτελώντας πολύτιμο υλικό - και δίνουν μια εικόνα της εποχής. Το βιβλίο γεφυρώνει το παρόν με το παρελθόν ανοίγοντας τη μελέτη της πρόσφατης ιστορίας της Αντιπάρου και θέτει τις βάσεις για παρόμοιες μονογραφίες σε άλλα νησιά του Αιγαίου με μεταλλευτική δραστηριότητα.

 

 

Ο Άγγελος Σινάνης  Ο Άγγελος Σινάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Μοτοταξιδευτής και ερευνητής από το 1985 έχει συνδέσει με τις δημοσιεύσεις του, μεταξύ άλλων, τη μοτοσυκλέτα με την ταξιδιωτική εξερεύνηση. Συνεργάστηκε με περιοδικά του χώρου προσφέροντας για δέκα συνεχή χρόνια τον πρωτότυπο αυτοτελή τόμο Ταξίδια στην άλλη Ελλάδα, ένα, κατά γενική ομολογία αναγνωστών, αξιόπιστο και τεκμηριωμένο βοήθημα για περισσότερους από 100 γνωστούς και άγνωστους προορισμούς στην Ελλάδα που πάντοτε προέκυπτε από επιτόπια πολυήμερη έρευνα.

  Αυτοτελή βιβλία του που απευθύνονται στον ευρύτατο κύκλο των μοτοσυκλετιστών περιηγητών και δεν έχουν εξαντληθεί είναι: Ο Γράμμος και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας (2010), Ιστορία του οργανωμένου Μοτοσυκλετισμού στην Ελλάδα (2013), Κορέστεια - τα χωριά της λήθης(2015) και ως ώριμος καρπός της 35ετούς Μοτοσυκλετιστικής και ερευνητικής πορείας του το παρόν, Τα Μεταλλεία της Αντιπάρου 19ος – 20ός αιώνας.

Επικοινωνία – Αντικαταβολές: Άγγελος Σινάνης, Ελάτη Τρικάλων, τηλ: 2434071826, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Tuesday the 21st. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.