ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ (987 λέξεις)

Ι Α Τ Ρ Ι Κ Η    Π Ε Ρ Ι Θ Α Λ Ψ Η    Σ Τ Ι Σ    Χ Ω Ρ Ε Σ   

Τ Η Σ    Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Η Σ    Ε Ν Ω Σ Η Σ

Κείμενο – Info - Έρευνα:  Άγγελος Σινάνης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. © 1996 – 2002
Βοηθήματα: Πρόγραμμα ενημέρωσης του ευρωπαίου καταναλωτή, Ένθετα: Καθημερινή / Το Βήμα
Travel Health Online: www.trpprep.com/trav-info
Lonely Planet - Health Section: http://203.8.182.39/health
CDC Travel Info: www.cdc.gov/travel
Riders For Health: www.riders.org  E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Ε – 111, Ε – 112 είναι τα έντυπα με τα οποία οι Έλληνες πολίτες μπορούν να έχουν δωρεάν επείγουσα ιατρική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κανονισμό 1408 / 71 και 574 / 72, χωρίς οποιαδήποτε προκαταβολή εξόδων. Καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, και τα μέλη των οικογενειών τους, στον ιδιωτικό και πρόσφατα στον δημόσιο τομέα.

Μπορείτε δηλαδή, σε περίπτωση που αισθανθείτε αδιαθεσία ή προκύψει κάποιο γενικό ή ειδικό πρόβλημα υγείας να απευθυνθείτε για δωρεάν παροχή βοήθειας σε όποιο κράτος της Ε.Ε. είστε εκείνη την στιγμή. Από ότι έχει συμβεί σε ταξίδια Ελλήνων μοτοσυκλετιστών δεν έχουν λείψει δυστυχώς περιπτώσεις ατυχημάτων, ακόμη και εγχειρήσεων που έγιναν χωρίς ουδεμία εσωνοσοκομειακή οικονομική επιβάρυνση, αφού μετά την θεραπεία ο φορέας ασφάλισης του παθόντος π.χ. ΙΚΑ,  αποζημιώνει απ’ ευθείας τον οργανισμό που επιλήφθηκε τη θεραπεία.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι, να πάτε στον φορέα που είστε ασφαλισμένοι με το διαβατήριο, να συμπληρώσετε μια αίτηση και να πάρετε το ανάλογο έντυπο. Το Ε – 111 καλύπτει ξαφνικά περιστατικά ενώ το Ε – 112 ειδικά προβλήματα υγείας. Εξυπακούεται ότι πρέπει να το έχετε μαζί σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αν δεν το έχετε, θα πρέπει να περιμένετε την επιστροφή στην Ελλάδα για να σας επιστραφούν τα χρήματα που δώσατε, από τον οργανισμό που είσαστε ασφαλισμένοι, εφ’ όσον υπάρχουν οι ανάλογες αποδείξεις.

Info: Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας www.ypyp.gr Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων 0103238837, & στο 0108222465 για λεπτομέρειες.

Άλλα έντυπα είναι: Ε - 128: παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εργαζόμενους και φοιτητές στην Ε.Ε. με διάρκεια 6-12 μήνες. Ε - 101: πιστοποιεί ότι ο φέρων είναι ασφαλισμένος στην χώρα καταγωγής του. (συνοδεύει απαραιτήτως το έντυπο Ε - 128 ). Ε - 121: παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συνταξιούχους που πάνε για μόνιμη διαμονή σε χώρα της Ε.Ε.

Στο 008003212254 στις Βρυξέλλες μπορείτε να ζητήσετε στα ελληνικά ότι πληροφορία χρειάζεστε για ιατρική περίθαλψη και σχετικά με τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε στην Ε.Ε.. Το τηλέφωνο αφορά τους Έλληνες πολίτες, είναι χωρίς χρέωση και οι απαντήσεις δίνονται στα ελληνικά. 

 • Επειδή πολλά μπορεί να συμβούν από λάθος ή παρανόηση, και να καταλήξει αυτός που έχει την ανάγκη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, είναι σκόπιμο να αναφερθούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των χωρών μελών της Ε.Ε. που δεσμεύονται από τις οδηγίες της Ε.Ε. που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις τους. Πρέπει να έρθετε σε επαφή με μια υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Για να διευκολύνουν οι χώρες της Ε.Ε. ήρθαν σε συμφωνία και επέλεξαν έναν ενιαίο αριθμό – 112 – για ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Αγγλία (UK) Ηνωμένο Βασίλειο Τηλ 999, 112

Βέλγιο: MUTUALITE (Τοπικό Ταμείο Ασφάλισης) Τηλ 112

Γαλλία: CAISSE PRIMAIRE D’ ASSURANCE – MALADIE (Τοπικό Ταμείο Ασφάλισης) Τηλ 15, 112

Γερμανία: ALLGEMEINE ORTSKRANKENKASSE (ΑΟΚ Τοπικό Ταμείο Ασθενείας) Τηλ 110, 112 (δυτική), 110 (πρώην ΛΔΓ)

Δανία: AMTSKOMMUNE (Τοπική Διοίκηση) Τηλ 000, 112

Ελλάδα: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ Τηλ 100, (166 σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη)

Ιρλανδία: HEALTH BOARD (Υπηρεσία Υγιεινής) Τηλ 999

Ιταλία: INSTITUTO NAZIONALE PER L’ ASSICURAZIONE (ΙΝΑΜ Εθνικό ίδρυμα Ασφάλισης Ασθενείας) Τηλ 116

Κοπεγχάγη: MAGISTRAT (Κοινοτική Αρχή) Τηλ 112

Λουξεμβούργο: CAISSE NATIONALE D’ ASSURANCE (Εθνικό Ταμείο ασφάλισης) Τηλ 012, 112

Ολλανδία: ALGEMEEN NEDERLANDS ONDERLING ZIEKENFONDS (ΑΝΟΖ Γενικό Ολλανδικό Ταμείο Ασφάλισης) Τηλ Χάγη 222111, Άμστερνταμ 5555555, Ρότερνταμ 433300

Πορτογαλία: Τηλ 115

Κ Ο Υ Τ Ι   Π Ρ Ω Τ Ω Ν   Β Ο Η Θ Ε Ι Ω Ν

 1. Γάζες - 2-3- πακετάκια, κατά προτίμηση αποστειρωμένες.
 2. Μικρό ψαλιδάκι με κυρτές, όχι μυτερές άκρες - για επάλειψη τραυμάτων.
 3. Τουλάχιστον 2 ελαστικούς επιδέσμους - με τα κλίπς ασφαλείας.
 4. Τουλάχιστον 2 απλούς επιδέσμους με λευκοπλάστη για επίδεση, στήριξη, της γάζας.
 5. Υγρό αντισηπτικό για επάλειψη τραυμάτων, κατά προτίμηση - Μπεταντίν. 
 6. Μισό πακέτο βαμβάκι, και κόκκινο ιώδιο ή οινόπνευμα για απολύμανση πληγών.
 7. Τσιμπιδάκι, καρφίτσες - για απομάκρυνση ξένων σωμάτων από το μάτι ή το  σώμα αντίστοιχα.
 8. Για το σταμάτημα της αιμορραγίας, οτιδήποτε μπορεί να χρησιμεύσει για περίδεση π. χ, το μαντήλι που φοράμε  συνήθως στο λαιμό, μικρό σχοινί, λάστιχο συσκευασίας
 9. Τρεις αλοιφές για τσιμπήματα εντόμων, κουνουπιών και εγκαυμάτων αντίστοιχα. Ασπιρίνες ή depon, χάπια για την διάρροια, και στα μακρινά ταξίδια απαραιτήτως χάπια για την αφαλάτωση - απολύμανση - του νερού από   τα βακτηρίδια.

Info : Τα φάρμακα που φυλάσσονται πολύ καιρό στο κουτί πρώτων βοηθειών είναι πιθανόν να μην χρησιμεύουν σε τίποτε όταν τα χρειαστείτε. Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος που πρέπει:

 • να προσέχετε την ημερομηνία λήξεως, αφού αυτή είναι η εγγύηση που παρέχουν οι εταιρίες κατασκευής, για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Κάθε είδος σιρόπι που έχει ‘’ζαχαρώσει’’ στο στόμιο του μπουκαλιού είναι ακατάλληλο.
 • η σωστή φύλαξη είναι βασικός κανόνας που δεν πρέπει να τον αγνοείτε. Το καλύτερο περιβάλλον παραμένει για την πλειοψηφία των σκευασμάτων το ξηρό και δροσερό, χωρίς φως.
 • Γενικά οι προϋποθέσεις για την σωστή χρήση των φαρμάκων είναι : α) Ημερομηνία λήξεως, β) μην φυλάτε τα παλιά φάρμακα ‘’για αργότερα’’ γ) οι οδηγίες χρήσεως πρέπει να υπάρχουν πάντα στο κουτί, δ) μην παίρνεται φάρμακα που έχει αλλοιωθεί η όψη τους, ε) αν αρχίσετε αγωγή, μην την σταματάτε χωρίς λόγο.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

Hein Gericke, Reiseholzner Werftsrasse 19, 40589 Dusseldorf. www.hein-gericke.de

Held, Rettenberger Str 7, 87545 Burgberg. www.held-biker-fashion.de

Lauche & Maas, Alte Allee 28, 81245 Munchen. www.lauce-maas.de

Louis, Rungendamm 35, 21035 Hamburg. www.louis.de e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Motoline, Motoport, Oldenburger Str 65, 26316 Varel.

Ortlieb, Rainstr 6, 91560 Heilsbronn. www.ortlieb.de

Polo, Reisholzer Werftstr 76, 40589 Dusseldorf. www.polo-motorrad.de  e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Touratech, Auf dem Zimmermann 7 – 9, 78078 Niedereschach. www.touratech.de

Woik,  Plieninger Str 21, 70794 Filderstadt. www.woik.de

Monday the 26th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.