ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ (3306 λέξεις)

Τ  Α  Ξ  Ι  Δ  Ι  Ω  Τ  Ι  Κ  Ο  Ι     Ο  Δ  Η  Γ  Ο  Ι

Κείμενο – Info - Έρευνα: Άγγελος Σινάνης © 1996 – 2002
Ε-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βοήθημα: www.eurodata.com

Πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου www.excite.com/travel/countries
Πληροφορίες για όλες τις χώρες της Ευρώπης http://gowswitzerland.about.com

Οι ταξιδιώτες που διαβάζουν ‘’βλέπουν’’ περισσότερα…

Η μεγάλη απόλαυση να ανοίγετε τους χάρτες, να ξεφυλλίζετε τους ταξιδιωτικούς οδηγούς της κάθε χώρας, να τυπώνετε ότι σας ενδιαφέρει, προκειμένου να οργανωθείτε για την επόμενη εξόρμηση – ανακάλυψη, μπορεί εξαιρετικά εύκολα να πραγματοποιηθεί, μέσω Διαδικτύου. Μπορείτε όχι μόνο να δείτε τα αξιοθέατα της χώρας ή τις προτεινόμενες διαδρομές, αλλά να συγκρίνετε τιμές κάμπινγκ, δωματίων ή ξενοδοχείων, κόστος ενοικίασης μοτοσυκλετών και δεκάδες άλλα.

Η άλλη άποψη, αναφέρει ότι μεγαλύτερη είναι η απόλαυση όταν έχεις τον ταξιδιωτικό οδηγό και τον καλό χάρτη στα χέρια σου, τον φυλλομετράς σχεδιάζοντας με επιμέλεια την διαδρομή υπολογίζοντας τα έξοδα του ταξιδιού μέσα από τις επιλογές που προκύπτουν από την ανάγνωση. Προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες και των δύο ‘’τύπων’’ ταξιδιωτών φτιάξαμε αυτό το πόνημα πιστεύοντας ότι περιέχει όλες αυτές τις πληροφορίες και τα μικρά μυστικά ώστε το ταξίδι να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια.

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες - τύπους, αυτούς που ονομάζουμε Πρακτικούς ‘’Practicals’’ και τους Ειδικούς ‘’Glossies’’.  Οι πρώτοι, όπως φανερώνει το όνομά τους, έχουν δυνατή παρουσίαση στο πρακτικό που χρειάζεται ο ταξιδιώτης. Διαμονή, λίστες ξενοδοχείων, κάμπινγκ, εστιατόρια και τιμές. Μουσεία , γκαλερί, ώρες λειτουργίας, πληροφορίες για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο, τραίνο ή λεωφορείο και γενικά ότι είναι καλό να δει ο επισκέπτης κατά την διάρκεια παραμονής του στην χώρα, ή την πόλη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Let’s Go, Fodor’s Gold Guides, Frommer’s, Lonely Planet, $ - a – Day Guides, Rough Guides.

Αυτού του είδους οι οδηγοί βασίζονται περισσότερο στο κείμενο και λιγότερο στην φωτογραφία και αυτό γιατί τα χρηστικά στοιχεία που παρουσιάζουν αλλάζουν συχνά. Αυτό είναι ο λόγος που κάθε 1 – 2 χρόνια παρουσιάζεται νέα - ανανεωμένη έκδοση.  

Η δεύτερη κατηγορία – των ειδικών – παρατηρεί και προσεγγίζει την χώρα ή την πόλη που αναφέρεται με διαφορετική αντίληψη. Προσεγμένο κείμενο και στοιχεία αλληγορίας – φανταστικού στις περιγραφές. Έχουν πολλές και καλές φωτογραφίες και διεισδύουν περισσότερο στην ιστορία, τα μνημεία, την αρχιτεκτονική, τις διαδρομές με στοιχεία που δεν μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου. Τυπώνονται σε πιο ποιοτικό και βαρύ χαρτί και έχουν παρουσιαστεί στην αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτές οι εκδόσεις είναι πιο δαπανηρές για τον αγοραστή αλλά  - λόγω των στοιχείων που περιέχουν - οι επανεκδόσεις τους γίνονται πολύ πιο αργά, συνήθως κάθε 3 – 6 χρόνια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Eyewitness, Knopf Guides, Michelin Green Guides, Baedeker’s, Fodor’s Exploring series, National Geographic Traveler Guides, Blue Guides.

Σε αυτές τις δύο μεγάλες κατηγορίες ταξιδιωτικών οδηγών, αρκετές φορές παρατηρούνται φαινόμενα αλληλοκάλυψης των πληροφοριών με προσθήκες στην νέα έκδοση, κεφαλαίων που δεν υπήρχαν παλαιότερα και οι μεν να δίνουν ιστορικά ή αρχιτεκτονικά στοιχεία οι δε, να προσφέρουν στον αναγνώστη πληροφορίες για δρομολόγια πλοίων, οδικές πληροφορίες κ.λ.π. Μόνο ερευνώντας ο αναγνώστης – ταξιδιώτης – μπορεί να βρει αυτές τις διαφορές που ξεχωρίζουν τις δύο κατηγορίες ταξιδιωτικών οδηγών και να αγοράσει αυτή που πλησιάζει περισσότερο στα δικά του ενδιαφέροντα. Αυτό που κάνει ουσιαστικά ξεχωριστό τον ένα ταξιδιωτικό οδηγό, από τον άλλο, είναι αν οι πληροφορίες που περιέχονται δίνουν την δυνατότητα στον περιηγητή να οργανώσει από το βιβλίο το ταξίδι του ή να τον χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά για να πάρει τις πληροφορίες που του λείπουν.

Μια τρίτη κατηγορία έχει κάνει την εμφάνιση της το 2000 μην έχοντας ουδεμία σχέση με τις δύο προαναφερόμενες. Αυτή την στιγμή είναι η πιο φρέσκια αντίληψη στις πληροφορίες που περιέχει ένας εξειδικευμένος ταξιδιωτικός οδηγός. Αυτοί ονομάζονται Lodging Guide που σημαίνει ότι έχει δοθεί όλο το βάρος της παρουσίασης στην εξοχική ως επί το πλείστον διαμονή (B & B, Hostel) τις αντίστοιχες οδικές διαδρομές (σπάνιες σε ομορφιά), σε συνδυασμό με την ιστορία (μουσεία, ώρες επισκέψεων κ.λ.π.) και την λαογραφία του τόπου. Αυτή την καινούργια αντίληψη ταξιδιού εκπροσωπούν επάξια οι Karen Brown’s Guides, AAA (American Automobile Association) lodging Guides (εξαιρετικές εκδόσεις για την Ευρώπη) και οι The Hostel series

Φυσικά και υπάρχει τέταρτη κατηγορία που λόγω μοτοσυκλετιστικού πάθους δεν ενδιαφέρει, προς το παρόν τουλάχιστον. Είναι οι Specialty Guides που απευθύνονται σε ταξιδιώτες που προσεγγίζουν την χώρα με τραίνο ή με αυτοκίνητο. Περιγράφουν μέρη που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παρθενικότητα του τοπίου, με πολλούς χάρτες, σκαριφήματα διαδρομών για τους αυτοκινητιστές, ανταποκρίσεις, δρομολόγια, κόστος και παροχές, για τους λάτρεις του σιδηροδρόμου. Σε αυτή την σειρά εντάσσονται οι Frommer’s Best Loved Driving Tours, Europe by Eurail, Britain by Britrail.

Στην Ελλάδα οι πιο παλιοί, γνωστοί και αξιόπιστοι ταξιδιωτικοί οδηγοί είναι οι Γαλλικοί Μπλε Οδηγοί, (Blue Guides) του εκδοτικού οίκου Hachette. Στην χώρα μας κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Γιαλλελής - Μαυρομιχάλη 3 Αθήνα, Τηλ 0103641120, 3641249 Fax 0103602618. Η μεγαλύτερη έως τώρα εκδοτική προσπάθεια, έχει αποδώσει στα Ελληνικά 27 κράτη της Ευρώπης, ένα της Αφρικής. Δεν περιέχουν φωτογραφίες και οι χάρτες τους - αντίθετα με τα σκαριφήματά τους - δεν διακρίνονται για την ακρίβειά τους λόγω κλίμακας. Προτείνονται όμως για τους περιηγητές που ενδιαφέρονται για την ιστορία, τα μουσεία – οι ακριβέστερες περιγραφές - την ακρίβεια των δεδομένων τους και ακολουθούν ακριβώς τα δρομολόγια και τις προτάσεις του, όλα αυτά με πολύ καλή τιμή πώλησης.

Στα Ελληνικά συμπληρωματικά για το κράτος που σας ενδιαφέρει, δείτε την Γαλλική σειρά Aller & Retour από τις εκδόσεις Μανιατέα και την περίφημη σειρά Polyglot από τον Ευσταθιάδη Ακαδημίας 84, Αθήνα, Τηλ 0103837439, Fax 0103300440, Περιληπτικές, γρήγορες ματιές, πολλές φωτογραφίες.

Ανεξάρτητα της έκδοσης, αυτοί οι ταξιδιωτικοί οδηγοί παρουσιάζουν ομοιότητες στην κατανομή της ύλης. Συνήθως όλοι συνοδεύονται από έναν ή περισσότερους χάρτες που δεν πρέπει να τους εμπιστεύεστε. Αντίθετα εμπιστευθείτε τα σκαριφήματα διαδρομών όπου αυτές υπάρχουν. Θα βρείτε γενικές πληροφορίες για την χώρα, με διαφορετική όμως σειρά. Στην αρχή υπάρχει η εισαγωγή με γεωγραφικά στοιχεία, ιστορικά στοιχεία, και σίγουρα στο τέλος πρακτικές πληροφορίες πρόσβασης, συγκοινωνιών, διαμονής, εστιατορίων, τηλέφωνα μουσείων, αλφαβητικό ευρετήριο των πόλεων ή των χωριών που αναφέρονται στον οδηγό.  

Εξ ίσου γνωστοί έγιναν τα τελευταία χρόνια οι πολλοί καλοί eyewitness, έκδοση της πολυεθνικής Dorling Kindersley, και οι θαυμάσιοι Gallimard της Nouveaux – Loisirs, που κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ‘’Καθημερινή’’. Πραγματικά εκπληκτικές εργασίες, με δεκάδες φωτογραφίες, διαγράμματα πόλεων, και απεικόνιση μνημείων με τομή για το εσωτερικό τους, που αφορούν όλα τα κράτη του κόσμου. Θα ικανοποιήσει όσους ‘’ψάχνονται’’ για οικονομικά εστιατόρια και Ξενώνες, ενώ θα ενθουσιάσει τους φίλους των μουσείων και των μνημείων. Αξίζουν τα - αρκετά - χρήματά τους & αποκτώνται με δύο τρόπους. Ο ένας ήταν η προσφορά της εφημερίδας ‘’Καθημερινή’’ και ο άλλος είναι η παραγγελία: Info Καθημερινή Τηλ 0104808000 www.kathimerini.gr , Βιβλιοσυνεργατική Τηλ 0103822948 Dorling Kindersley Ltd, 9 Henrietta Street, Coven Garden, London WC2E 8PS www.dk.com

Μια από τις νεώτερες εκδόσεις στα Ελληνικά, είναι οι Χρυσοί Ταξιδιωτικοί οδηγοί των εκδόσεων Δομή με πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες. Ενδείκνυται για αυτούς που αγαπούν τις κλασικές διαδρομές, χωρίς ιδιαίτερο ‘’ψάξιμο’’.

Όποια χώρα της Ευρώπης, σκοπεύετε να επισκεφθείτε, υπάρχουν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, οι: Thomas Cook, Du Mont, rukka, Rough guides, Nelles Guide (Μέγεθος 12,7 * 19,5 cm), Polyglott - APA guide (Μέγεθος 15,3 * 22,3 cm), Berlitz, Baedeker’s (Μέγεθος 12,6 * 19,2 cm) - οι οποίοι βγαίνουν σε μικρό βολικό σχήμα, με μικρότερο τον BERLITZ (Μέγεθος 10,7 * 14,7 cm),που χωράει στην τσέπη του μπουφάν και οι Marco Polo (Μέγεθος 10,6 * 18,9 cm). Guide du Routard (εξειδίκευση σε μέρη που έχουν σχέση με την Γαλλία), Michelin αξιοπρόσεκτη έκδοση είναι ο οδηγός Michelin Red Hotel Guide με πληροφορίες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, και τις τιμές τους σε ολόκληρη την Γαλλία. Time Out (Εξαιρετικά αναλυτικοί οδηγοί πόλεων), Let’s Go (Αμερικάνικη σειρά, χωρίς φωτογραφίες, αλλά με πολλούς χάρτες και σχεδιαγράμματα) και τέλος, οι αναλυτικοί Baedeke’s με πολλή καλή δουλειά στο κεφάλαιο ‘’πρακτικές πληροφορίες’’.

Για όλα τα κράτη ισχύει ή ίδια ποιότητα και θα τους βρείτε στον Ελευθερουδάκη, Πανεπιστημίου 17, Aθήνα, Τηλ 0103258440, 3258287, Νίκης 20, Aθήνα, Τηλ 0103229388, www.books.gr. Το κόστος των ταξιδιωτικών οδηγών αρχίζει από 3.5 - 4.500 δρχ, ( μπλε οδηγοί ) έως και 7.000 - 7.500 δρχ. οι LONELY PLANET και οι ROUGH GUIDES (κόκκινοι οδηγοί). Οι BAEDEKER’S κοστίζουν 5.500 - 6.500 δρχ, ενώ οι eyewitness 8000 – 8500.

LONELY PLANET: Οι εκδόσεις της, ειδικεύονται στους ‘’εξωτικούς’’ προορισμούς και είναι οι μοναδικές που σε μηνιαία βάση εμπλουτίζουν τις ιστοσελίδες τους με νέες πληροφορίες που θα εμφανιστούν στις επόμενες εκδόσεις www.lonelyplanet.com.au/pro-events Συνεπώς ‘’κατεβάζετε’’ σελίδες με καινούργιες σημειώσεις στο www.lonelyplanet.com  Επίσης είναι η μοναδική εταιρία που ενημερώνει για τις νέες εκδόσεις, χωρίς χρέωση στέλνοντας στο σπίτι του ταξιδιώτη - περιηγητή λίστα με κάθε νέο ταξίδι, έκδοση κτλ. Η διεύθυνση είναι : Lonely  Planet Publications, 10a Spring Place - London NW4 3BH, UK. E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Κυκλοφορούν και για την Ελλάδα 4 οδηγοί: Κέρκυρα και νησιά Ιονίου, Κρήτη, Ελλάδα και Ελληνικά νησιά. Ιδανικοί οδηγοί για περιηγητές που τους αρέσει το απρόοπτο (δίνουν λύσεις) και το σχεδόν ανοργάνωτο (απίστευτη πληθώρα πληροφοριών).

Για ταξίδι με μοτοσυκλέτα στην Αμερική απόλυτα ειδικευμένη και με πολλά βιβλία για διαφορετικούς προορισμούς, είναι η Whitehorse Press. Επικοινωνήστε μαζί τους για να σας στείλουν κατάλογο. Whitehorse Press, 3424 North Main St. PO Box 60, North Conway, NH 03860 – 0060, USA.Επίσης CD - ROM για Αμερική, Terra Film, Ernst - Reuter - Straβe 54, 95032, Hof

Ειδικότερα για την Ευρώπη ή για εξωτικά μέρη, υπάρχουν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά εκπληκτικές εκδόσεις για μοτοσυκλετιστές - ειδικά περιηγητικά έντυπα είναι ο όρος που ταιριάζει καλύτερα - τα οποία όμως πωλούνται στο εξωτερικό, και είναι δυνατόν να αποκτήσετε όσους τίτλους σας ενδιαφέρουν μέσω των διευθύνσεων που παρατίθενται, ή  εάν γίνετε συνδρομητής.

Info: Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το Γερμανικό περιοδικό μοτοσυκλέτας ‘’Touren Fahrer’’ το οποίο, σε μηνιαία βάση παρουσιάζει ταξίδια με μοτοσυκλέτα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, με δεκάδες πληροφορίες γι’ αυτές. Δείτε τα θέματα στο www.tourenfahrer.de και επικοινωνήστε για συνδρομή στο E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο MT – TF Der Markt, Burg Venau, D - 53881 Euskirchen. Fax+02256 – 9430-99

Τίτλοι, Διευθύνσεις συνδρομών, παλιά τεύχη, αφιερώματα:

GEO : GEO Service Abonnements - 60732 - Sainte -Genevieve Cedex, GeoCenter: Schockenriedstr. 44, 70565 Stuttgart.

GEO Special : GEO Special Versand -Service Postfach 600 - 74170 - Neckarsulm 10,22 ΕΥΡΩ - Τεύχος.

ADAC Special : ADAC VERLAG GmbH  LESER - Service Postfach 2100 - 7107 – Neckarsulm 10,22 ΕΥΡΩ τεύχος.

BERGE : Berge Leserservice Badstraβe 4-6 - 8500 - Nuremberg. 10,22 ΕΥΡΩ - τεύχος.

MERIAN : Όλα τα αφιερώματα υπάρχουν στο τμήμα βιβλίων του DARR 10,22 ΕΥΡΩ - τεύχος.

Πληροφορίες για όλα, στο DARR ή την ADAC στις διευθύνσεις που υπάρχουν στο τέλος του κεφαλαίου.

Τουριστικοί Οδηγοί για ταξίδια με μοτοσυκλέτα:

Motorcycle Adventure Tours (ISBN 3 – 9800099 – 55 – 5),

Africa Motorcycle Travelling (ISBN 3 – 9800099 – 2 – 0), Διεύθυνση παραγγελιών για τους δύο τίτλους: Globetrott – Zentrale, Karlsgraben 69, D – 5100 Aachen, Germany.

Desert Biking (Sahara),  Διεύθυνση παραγγελιών: The Travellers Press, 80 Holland Park Avenue, London W11 3RE, England Τηλ+44 – 171 – 4930876, Fax+44 – 171 – 229 – 7860.

Motorcycle Journeys Through the Alps, John Hermann,

Motorcycle Touring & Travel, Bill Stermer,

Motorcycle Touring: An International Directory,

How to Tour Europe By Motorcycle (1983), Beverley Boe & Phil Philcox,  

Motorcycle Journeys Through the Southwest of America, Marty Berke,

Full Circle: Around the World with a Motorcycle and Sidecar, Richard & Mopsa English,

Διεύθυνση παραγγελιών για τους έξι τίτλους: Whitehorse Press, 3424 North Main St. PO Box 60, North Conway, NH 03860 – 0060, USA.

Obsessions Die Hard (1991), Ed Culberson, Διεύθυνση παραγγελιών:Teak Wood Press Inc., 160 Fiesta Drive, Kissimmee, Florida.

Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Ι   Ο Δ Η Γ Ο Ι   Κ Α Τ Α Σ Κ Η Ν Ω Σ Η Σ 

( C A M P I N G )  Ε Υ Ρ Ω Π Η Σ

www.Interhike.com

Η ταξιδιωτική - περιηγητική φιλοσοφία που μας διέπει, επιτάσσει, την διαμονή στους χώρους κατασκήνωσης. Από ανάγκη, υπερβολικό ζήλο ή από υπερβολικό κέρδος, αυτοί οι χώροι έγιναν πολλοί, και πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας τις προδιαγραφές του κάμπινγκ, τι μπορούμε να βρούμε εκεί από παροχές και άλλες λεπτομέρειες που σε συγκεκριμένες στιγμές αποδεικνύονται σωτήριες. Οι αξιόπιστοι οδηγοί κατασκήνωσης αναφέρονται εδώ αναλυτικά. Εσείς διαλέξτε ανάλογα, τι σας καλύπτει από πλευράς προορισμού, χρήσης, και φυσικά κόστους. Όλους τους οδηγούς, θα τους βρείτε στα βιβλιοπωλεία, διευθύνσεις των οποίων υπάρχουν στο τέλος του αφιερώματος.

ADAC Camping Caravaning Fuhrer 2001: Διαστάσεις 11,6 * 22,5 σελίδες 800, ADAC Verlag - Am westpark 8, 813 73 Munchen 70. Τηλ Πληροφοριών - παραγγελιών / + 01805101112 , Fax + 01805302928. Αποτελείται από δύο βιβλία. Το πρώτο παρουσιάζει 3.000 Κάμπινγκ σε 16 Νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Το δεύτερο παρουσιάζει 2.500 Κάμπινγκ στην Γερμανία και σε 16 Βορειοευρωπαϊκές χώρες. Όχι άδικα, θεωρείτε από τους καλύτερους.

Michelin Camping Caravaning France 2001: Διαστάσεις 14,8 * 23,1 σελίδες 482, Pnau Michelin- Av de Breteuil 46, 753 41 Paris - Cedex 07. Τηλ+45392500, Η Michelin επέλεξε να παρουσιάσει τα 3.300 καλύτερα γαλλικά Κάμπινγκ.

Camping - Handbuch 1999 Sudwesteuropa: Διαστάσεις 12,3 * 18,5, σελίδες 376. Έγκυρος οδηγός αναφέρεται σε 350 Κάμπινγκ στην Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, και Νότια Γαλλία, DARR expeditions Service, Theresienstr 66, D - 803 33 Munchen, Τηλ- Πληροφοριών - παραγγελιών / 0049 89 282032 Fax +282525.

DCC Campingfuhrer Europe 2001: Διαστάσεις 16,8 * 24, σελίδες 1.003. Deutscher Camping - Club. Amalienburg Strasse 23, 812 47 Munchen 60. Παρουσιάζονται περίπου 7.300 Κάμπινγκ από 35 Ευρωπαϊκές χώρες (2.300 Γερμανικά).

ECC Europe Camping + Caravaning 2000: Διαστάσεις 15,9 * 26,9, σελίδες 976. Drew Brunei Verlag - Stuttgart. Βόρεια Αφρική και 43 Ευρωπαϊκά κράτη, συνολικά παρουσιάζονται 5.500 Κάμπινγκ.

GUIDE F.E.C.C. de Terrenos de CAMPING 2001: Διαστάσεις 12,5 * 22, σελίδες 500. Ediciones J.D. S.A. Josep Tarradellas, 19-21, etl,1a - 08029 Barcelona. Τηλ+ (93) 4394104. Παρουσιάζει αναλυτικά τα Κάμπινγκ, Ισπανίας και Πορτογαλίας με πολύ καλή χαρτογράφηση και των δύο χωρών. Έξτρα υπάρχουν ακόμη τα Κάμπινγκ 10 Ευρωπαϊκών κρατών.

Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Ε Ι Σ   Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ω Ν   Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω Ν  -  Ο Δ Η Γ Ω Ν  

Ένα εξαιρετικό Web site με δεκάδες αναλυτικές πληροφορίες για ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες ανά κράτος είναι το www.tyzo.com/planning/guides.html με links που οδηγούν κατ΄ ευθείαν στις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες του χώρου όπως: Fielding Travel Guides, Fodor’s, Frommer’s www.fromer’s.com, Karen Brown’s Guides to B & Bs & Inns, Let’s Go, Lonely Planet, National Geographic, Rick Steves, και τρεις μηχανές αναζήτησης Trip Advisor, Travel Insurance for All Nationalities, Discount Calling Cards.

Επίσης, στην διεύθυνση www.eurodata.com.tgw/tgw-main.htm θα βρείτε link’s με όλες τις εκδόσεις Ταξιδιωτικών οδηγών για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Κάνοντας κλικ στο κράτος που επιθυμείτε, παρουσιάζονται όλες οι εκδόσεις και ο τρόπος που θα αγοράσετε κάποιο βιβλίο που σας ενδιαφέρει. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ: Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα με εξειδικευμένο τμήμα ταξιδιωτικών οδηγών, Πανεπιστημίου 17, Aθήνα, Τηλ 0103258440, Νίκης 20, Aθήνα, Τηλ 0103229388 www.books.gr

ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Αντιπρόσωπος, Polyglot (οδηγοί)στα ελληνικά: Ακαδημίας 84, Αθήνα, Τηλ 0103837439, Fax 0103300440

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στοά του Βιβλίου ‘’Ερευνητές’’, Πεσματζόγλου & Σταδίου, Αθήνα, Τηλ 010321198

ADAC: ALLGEMEINER DEUTSCHER AYTOMOBIL CLUB E.V, Am westpark 8, 813 73  MUNCHEN 70,            Τηλ- Πληροφοριών - παραγγελιών + 0189 76760, Fax++ 0189 76762500. www.adac.de E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

REISE KNOW - HOW VERLAG: P. R. GmbH  Hauptstr 198, 33647 Bilefeld / Brackwede.

ADAC Verlag GmbH: 813 65 Munchen, Tηλ 0049 897676 - 0, Fax+0049 89 76762500.

MICHELIN, 46 Av de Breteuil, 753 41 Paris - Cedex 07, Box 9051 S -12609 Hagersten www.michelin-travel.com

DARR EXPEDITIONS SERVICE GmbH: Theresienstr 66,  D 803 33 MUNCHEN, Τηλ- Πληροφοριών - παραγγελιών / + 0049 89 282032, Fax+/ 282525. www.daerr.de e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

DORLING KINDERSLEY LTD: 9 Henrietta Street, Coven Garden, London WC2E 8PS www.dk.com

LONELY  PLANET: 10a Spring Place - London NW4 3BH, UK. Τηλ020 74284800, Fax+020 74284828, E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

POLYGLOT –Verlag: Publipress GmbH Alte Landstr 12-14, 855 21 Ottobrunn.

Franklin Publipress GmbH: HEXAGLOT  KG, PF 401120, 80711 Munchen.

KAREN BROWN’S Guides Inc: P.O Box 70, San Mateo, CA 94401 www.karenbrown.com E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Kauperts Deutshland Reisefurer: Fridrichstrasse 210, 10969 Berlin, Τηλ+030 2510917, Fax++030 2514452 www.kaupertsreisefuehrer.de E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

BERLITZ - Falk-Verlag: Gerhard -Falk -str 5, 210 35 Hamburg.

Good Vibrations Verlag: ‘’Tourershop’’ Postfach 1447, 63521 Erlensee. Jurgen Henne PSA, Griesstrasse str 32, 72827 Wannweil

MOTORBYCH VERLAG: Schrader Verlag, Olga -Str 86, Postfach 10 37 43, 70032 Stuttgard, Τηλ0711 21080, 0, Fax+0711 2360415.

MICHAEL MUELLER VERLAG: www.michael-mueller-verlag.de

SHELL ATLAS: Διατίθεται με cd ROM / Volkmar Mair, Verleger Mairs Geographiscer Verlag, 73760 Ostfildern

CD - ROM (Για Γερμανία) AND Software: Gutenbergplatz 3, 65187 Wiesbaden.

Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ε Σ   Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ  

Σ Τ Ο  Δ Ι Α Δ Ι Κ Τ Υ Ο

Εκτός την αναζήτηση κρατών που κάνουν οι μηχανές – yahoo, altavista κ.λ.π. – κατεβάζοντας και δεκάδες ‘’άχρηστες’’ διευθύνσεις,  υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο ‘’κόλπο’’ που φέρνει στον υπολογιστή σας, όποιο κράτος θέλετε χωρίς να γνωρίζετε εκ των προτέρων την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Πληκτρολογήστε το www. μετά με μικρά γράμματα το όνομα της χώρας π.χ. belgium. και στο τέλος προσθέστε το de που συμβολίζει την Γερμανία.

Έτσι έχουμε www.belgium.de (www.ονομαχωρας.de) Με αυτόν τον τρόπο ζητάτε μέσω Γερμανίας πληροφορίες για το Βέλγιο. Εστιάζοντας περισσότερο σε αυτό το θέμα ανακαλύπτετε ότι το ίδιο ισχύει εφ΄ όσον ζητήσετε πληροφορίες για πιο συγκεκριμένους προορισμούς π.χ. Βρυξέλες ή Όσλο. Φυσικά πρέπει να αλλάξετε το www.ονομαχωρας.de σε www.προορισμος.de Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τις καταλήξεις at, ch, com, και όσες προκύψουν μελλοντικά. 

 • Αγγλία - Σπήλαια: http://www.sat.dundee.ac.uk/~arb/speleo.html              
 • Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία: http:/box.nstn.ca/vtmonK./castle/castle.html 
 • Αίγυπτος: http://www.vt.edu:10021/forestry/wildlife/stein/egypt.html                      
 • Αμερικάνικοι σιδηρόδρομοι:  http://www.amtrak.com/                                                                       
 • Ανταρκτική:  http://www.terraquest.com                                                                  
 • Αρκτική ΝΟΑΑ: http://ns.noaa.gov/atlas
 • Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία: http:/box.nstn.ca/vtmonK./castle/castle.html                         
 • Γαλλία- AYTOROUTE PARIS PAGES: http://www.paris.org/Ric/dec/01dec95/ 
 • Γαλλικός τουρισμός: http://www.franceguide.com                                                                 
 • Γερμανικοί σιδηρόδρομοι: http://www.db-ag.de/Home_e/index_e.htm 
 • Γουαδελούπη:http://hotx.com/HOT/bigbend/                                                                                                           
 • Γρενάδα:http//www.caribweb.com/cariweb/                                                                                                                           EUROSTAR - σήραγγα της Μάγχης: http//www.eurostar.com/eurostar/
 • Ελβετία: http://www.swisstravel.com/swiss/chapbets.html                                   
 • Ευρώπη - Πρωτεύουσες / Βερολίνο, Βουδαπέστη, Εδιμβούργο, Γλασκόβη,
 • Latin American Network Info Centre: http://lanic.utexas.edu/
 • Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι, Πράγα, Ρώμη: http//www.timeat.co.uK/                                        
 • Ιρλανδία-Travelodge Ireland: http://www.fortetravelodqe.com/roomline/europe.html
 • Κάιρο (Νείλος): http://www.sptimes.com/Egypt/EgyptG.2 EgyptToday. html
 • Καρπάθια: http://ic.net/~ggressa/rusyn.html
 • Καμπότζη: http://none.coolware.com/entmt/
 • Cape Town Home Page: http://www.ctcc.gov.za
 • Κορσική: http://www.sitec.fr/corsica
 • Λονδίνο (αξιοθέατα): http://secure.londonmall.co.uk/_places.htm
 • Μάγια: Ταξίδια και ο Πολιτισμός τους: http://wwwhe.net/nmc-nelly.                           
 • Μάουι - (νησί της Χαβάης): http://maui.net/~tKern/beaces.html                                               
 • ΜΕΤΡΟΠαρισιού: http://www.research.digital.com/PRL/ people/patat/art/ paris.html 
 • Νησί του Πάσχα: http://www.mysteriusplaces.com/Easter_Isld_Pge.html       
 • Νορβηγία: http:// www.sn.no/ntin   
 • Paris Pages: http://www.paris.org
 • Route 66: http://route66.netvision.be/
 • Σιδηρόδρομοι & χάρτες & δρομολόγια Ευρώπης & κρατήσεις: http://www.eu­­-rail. com
 • Σκοτσέζικα Κάστρα - Πύργοι: http://www.scotbordeurs.co.uK/holidaynet
 • Τζαμάικα - Τρινιντάντ: http://www.caribweb.com/cariweb/
 • Τουρκία- Turkish Tourism - an Overview: http://www.mfa.gov.tr/GROUPE/E1a.htm
 • Χαβάη: http://hisurf.aloha.com/Main.html
 • Χονκ- Κονκ: http:// www.hKta.co  

Μ Ο Υ Σ Ε Ι Α   Σ Τ Ο  Δ Ι Α Δ Ι Κ Τ Υ Ο

Ευρετήριο μουσείων και Συλλογών που υπάρχουν καταχωρημένα στο Διαδίκτιο www.musee-online.org
Ευρετήριο Μουσείων στον Κόσμο www.MuseumNetwork.com      http://vlmp.museophile.sbu.ac.uk

Η περιήγηση σε ένα αρχαιολογικό χώρο, η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι σίγουρα μια ευχάριστη εμπειρία. Γνωρίζοντας την ιστορία ενός τόπου προσεγγίζεις ευκολότερα τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους. Τώρα είναι εύκολο να περιηγηθείτε στην χώρα που επιλέξατε χωρίς να μετακινηθείτε από το σπίτι σας και…χωρίς εισιτήριο.

 • Traveling Com’s International Museum Guide: www.traveling.com/museum/ προσθέτοντας το όνομα της χώρας που επιθυμείτε και βάζοντας στο τέλος την κατάληξη .htm ‘’βγαίνετε’’ στα δικτυακά της μουσεία. Π.χ. www.traveling.com/museum/Slovak-Republic.htm
 • Art Source: http://www.ilpi.com/artsource/welcome.html  Ευρετήριο για κόμβους τέχνης και αρχιτεκτονικής.
 • Amico – Art Museum Image Consortium: http://www.amico.org Σε αυτόν τον κόμβο συμμετέχουν 30 μουσεία και γκαλερί με τεράστιο πολιτιστικό υλικό. 

Αίγυπτος 1 (Σφίγγα - Πυραμίδες): http://www.sptimes.com/Egypt/EgyptG.1.1Sqhinx.html               

Αίγυπτος 2 (Μνημεία): http://www.sirius.com/~reeder/nIankh.html                                               

Αίγυπτος 3 (Ξενάγηση): http://www.vt.edu:10021/forestry/wildlife/stein/egypt.html                        

Αίγυπτος 4 (Σήμερα): http://www.sptimes.com/Egypt/EgyptG.2EgyptToday.html

Αίγυπτος 5 (Μυστήρια): http://portal.mbnet.mb.ca/eag                                                                   

Βατικανό: http://www.cristurex.org/   

Βατικανό: http://www.Vatican.va

Βατικανό: http://www1vaticano/0-Musei.html

British Museum: http://www.british-museum.ac.uk/

Επτά θαύματα του κόσμου: http://pharos.bu.edu/Egypt/Wonders  

Ερμιτάζ: http://www.hermitagemuseum.org/

Dali Web: http://www.highwayone.com/dali/daliweb.html                                         

Deutsches Museum: http://www.deutsches-museum.de/e_index.htm

Galleria Degli Uffizi: http://www.uffizi.firenze.it/

Goya: http://www.imageone.com/goya/goya.htm1

Ινστιτούτο Αιγυπτιακής Τέχνης και Αρχαιολογίας: http://www.memphis.edu/egypt/main.html

Ισραήλ 1: http://www.imj.org.il   

Ισραήλ 2: http://www.nhm.ac.uk/index2.html

Canada National Gallery: http://national.gallery.ca

Capella Sistina:http://www.christusrex.org/www1/sistina/0-Tour.htm1

Κέρινα ομοιώματα της Madame Tussaud στο Λονδίνο, Άμστερνταμ, Νέας Υόρκης: www.madame-tussauds.com   Leonardo da Vinci: http://cellini.leonardo.net/museum/gallery.html#start 

Louvre Museum: http://www.louvre.fr

Metropolitan Museum of Art: http://www.metmuseum.org

Metropolitan Museum of Modern Art New York: http://www.moma.org

Monet Claude:http://www.columbia.edu/~jns16/monet

Μουσείο Μοτοσικλέτας του Sammi Miller:http://motorcycle.com/mo/mcfrank/sammuseum.html

National Museum of Modern Art, Tokyo: http://www3.momat.go.jp/index_e.html

Paul gauguin:http://dotes2.tesre.do.cnr.it/~mauro/Show/index_gr.html  

Picasso: http://www.club-internet.fr:80/picasso/homepage.html 

Prado: http://www.museoprado.mcu.es/

Tate Gallery: http://www.tate.org.uk

Τοulouse Lautrec: http://watt.emf.net/wm/paind/auth/toulouse–lautrec                   

Uffizi: http://www.uffizi.firenze.ti/welcomeE.html

Washington d.c. National Gallery of Art: http://www.nga.gov/

World Wide art Resources: http://wwar.com

Web Museum: http://www.hol.gr/wm

Monday the 26th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.