ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ (2205 λέξεις)

Χ  Α  Ρ  Τ  Ε  Σ

Κείμενο – Info - Έρευνα:  Άγγελος Σινάνης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. © 1996 – 2002

Πληροφορίες για Ευρωπαικές Χώρες http://gowswitzerland.about.com  http://geography.about.com

Όπως οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, έτσι και οι χάρτες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τους Visitor Maps που ειδικεύονται στις χαρτογραφήσεις πόλεων. Είναι πιο μικροί σε μέγεθος και σε τιμές από την κατηγορία που ενδιαφέρει περισσότερο, τους Road Maps.

Στην πρώτη κατηγορία (Visitor) οι εταιρείες Let’s Go Map Guides, Trippbuilder Map Guides, City Streets, Street Wise, National geographic, Insight Maps,και Lonely Planet έχουν να προτείνουν εξαιρετικές εργασίες με πολλές πληροφορίες για τους επισκέπτες και πολυγλωσσικό υπόμνημα. Οι εταιρείες Freytag & Berndt, Michelin, Falk, Cartographia,και Kummerly & Frey προσφέρουν, εκτός του μεγαλύτερου μεγέθους τους, και χαρτογράφηση των αξιοθέατων στην περιφέρεια και στα προάστια της πόλης καλύπτοντας πάντοτε μεγαλύτερη περιοχή, με το σκεπτικό ότι δεν είναι πάντοτε απαραίτητο όλα τα αξιοθέατα να βρίσκονται στο κέντρο. Στις καινούργιες εκδόσεις περιλαμβάνεται γνωριμία με την πόλη με τα πόδια ή με τα κρατικά Μ.Μ.Μ. 

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή που ενδιαφέρει τους περισσότερους ταξιδιώτες που μετακινούνται με το δικό τους μέσον, είναι οι Road Maps. Οι περισσότεροι οδικοί χάρτες διαθέτουν εκτεταμένες πληροφορίες για το οδικό δίκτυο, τα ξενοδοχεία, κάμπινγκ, συνεργεία (στις μικρότερες κλίμακες) πολυγλωσσικό υπόμνημα και τελευταία προσφέρονται με ειδική πλαστική θήκη, ώστε να αποφεύγεται η φθορά.

Πιο τυχεροί οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες - περιηγητές, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα από τους καλύτερους του κόσμου, χωρίς υπέρογκα έξοδα, και κυρίως σε ότι κλίμακα θέλουν. Οι Ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο παράγουν με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, αξιόπιστους και με καλή απεικόνιση χάρτες, χωρίς περιορισμό κλίμακας, απλά γιατί διαθέτουν την τεχνογνωσία και γνωρίζουν πως γίνεται ο χάρτης, τι πληροφορίες χρειάζεται ο ταξιδιώτης. Οι μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες σήμερα είναι η Michelin, Freytag & Berndt, Kummerly & Frey, Marco Polo, Cartographia,και International Travel Maps, ακολουθούμενες από τις EuroMap, EuroCart και Shell. Στην ίδια λογική αλλά σε μικρότερο μέγεθος ειδικεύονται οι εταιρείες Berndtson & Berndtson, και MapEasy με πολλές ταξιδιωτικές πληροφορίες για τον καιρό, το ύψος της βροχόπτωσης ανά περιοχή κ.λ.π.  

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές χαίρονται τον ανταγωνισμό αφού έτσι και αλλιώς τους ωφελεί. Αυτό το γνωρίζουν καλά όλες οι εταιρείες και συνεχώς βρίσκουν τρόπους να προσελκύσουν νέους αγοραστές. Διαφορές στην ποιότητα δεν υπάρχουν. Μικροδιαφορές στην απεικόνιση των δρόμων ναι. Οι Michelin είναι πιο προσιτοί στην τιμή και διαθέτουν πολύ καλή απεικόνιση των δρόμων(ειδικά η κίτρινη σειρά). Επίσης οι RV Verlag & F & B έχουν καλή απεικόνιση και περισσότερες πληροφορίες για τα αξιοθέατα στις μικρές κλίμακες.

Σε γενικές γραμμές εμπιστευθείτε οποιαδήποτε από τις επώνυμες εταιρίες στην μικρή κλίμακα, π.χ. 1:500:000 ή 1:1.000:000, και ψάξτε τις λεπτομέρειες στις μεγάλες κλίμακες (έως 1:100.00) και στις τοπικές εκδόσεις. Π. χ. υπάρχουν χάρτες που έχουν τα πάντα για αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, μνημεία, ενώ άλλοι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην απεικόνιση κάμπινγκ &συνεργείων αυτοκινήτων. 

Η άλλη όψη του ανταγωνισμού, οδηγεί τους αγοραστές χαρτών να μην ασχολούνται καθόλου (ειδικά στην χώρα μας) με τις εκπληκτικές τοπικές εκδόσεις, ακριβώς λόγω αυτού του ανταγωνισμού, και της διαφήμισης των ‘’μεγάλων’’.  Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τις τοπικές εκδόσεις χαρτών, από μικρές Δημοτικές επιχειρήσεις ή Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, συμβαίνει αντίστοιχα και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες εταιρίες, αλλά μικρά χωριά, κοινότητες ή κωμοπόλεις, που αναζητούν τρόπους να αυξήσουν το εισόδημά τους, μέσω της ανάδειξης του τόπου τους, σε τουριστικό προορισμό. Ένας τρόπος να προσελκύσουν ταξιδιώτες είναι η έκδοση ενός αξιόπιστου χάρτη, που να παρουσιάζει την περιοχή, όχι σαν μια κουκίδα, αλλά όπως πράγματι είναι. Με ότι αξιοθέατο, μνημείο, μουσείο, ορειβατικό μονοπάτι, έχει η περιοχή τους.

Λογικό είναι, για να πετύχουν καλό αποτέλεσμα να ‘’δουλεύουν’’ μεγάλες κλίμακες φτάνοντας πολλές φορές το 1:10. 000. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Άνθρωποι που ψάχνουν και καταφέρνουν να εκδώσουν πολύ καλύτερους χάρτες απ΄ ότιοι μεγάλες εταιρίες. Δυστυχώς περιορίζονται – δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς λόγω κόστους - στον δικό τους γεωγραφικό χώρο και μόνον. Τέτοιους χάρτες θα βρείτε στην Βόρεια Ιταλία, σε όλη την Σκανδιναβία (Δανία – Φινλανδία – Νορβηγία – Σουηδία), Γερμανία, Αγγλία, Σκοτία, Ισπανία. Οι περισσότερες από αυτές τις εκδόσεις καλύπτουν ολόκληρη την χώρα που εκδίδονται. Π.χ οι Marco Polo καλύπτουν όλη την Γερμανία σε κλίμακα 1 : 200.000 σε 12 ‘’κομμάτια’’, και απεικονίζουν τα πάντα με εξαιρετική λεπτομέρεια. Επίσης οι χάρτες της Aral σε 14 ‘’κομμάτια’’, στα ομώνυμα βενζινάδικα της εταιρείας πάλι για την Γερμανία, με πολλές πληροφορίες για μοτοσυκλετιστές. 

Αποφύγετε να έχετε μαζί σας τις εκδόσεις σε στυλ Άτλαντα γιατί είναι δύσχρηστοι στο ταξίδι ανεξάρτητα την εταιρεία που τους εκδίδει. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την χρησιμότητά τους αφού διαθέτουν τεράστιο όγκο πληροφοριών, πρακτικές πληροφορίες, αν και κοστίζουν παραπάνω απ’ ότι πρέπει (βιβλιοδεσία), γι’ αυτό όταν τους αγοράζετε να προσέξετε αν έχουν όλα αυτά που πιθανώς σας χρησιμεύουν. Μην τους αγοράσετε μόνο για τους χάρτες που περιλαμβάνουν γιατί με τα ίδια χρήματα αγοράζετε...την μισή σειρά Michelin. Οι πληροφορίες που υπάρχει πιθανότητα να σας χρησιμέψουν, και οι άτλαντες ‘’υποχρεωμένοι’’ να τις αναφέρουν είναι πάντοτε συνυφασμένοι με το κόστος, λογικό πάντως είναι να περιέχουν:

 • Χάρτες από όλα τα κράτη που αναφέρει, σε κλίμακα 1: 300.000 ή 1: 400.000.
 • Οδικές Πρακτικές πληροφορίες, σήματα που διαφέρουν από κράτος σε κράτος, οδική βοήθεια, Μοτέλ, κάμπινγκ, όρια ταχύτητας κλπ οδικές πληροφορίες.
 • Βενζινάδικα, τηλέφωνά τους, και τι προσφέρουν.
 • Χιλιομετρικές αποστάσεις των κυριοτέρων πόλεων για όλα τα κράτη που αναφέρει.
 • Υπόμνημα στο τέλος με τα ‘’χωριά’’ και τις ‘’κοινότητες’’ από όλα τα κράτη.
 • Οι χάρτες να είναι χωρισμένοι με τετραγωνάκια, για να εντοπίζονται εύκολα τα χωριά που αναφέρει.

Αν έχουν και κάτι παραπάνω, είναι ιδανικοί για να ‘’χαράξετε’’ διαδρομή.

Κ   Λ   Ι   Μ   Α   Κ   Α

Στοιχεία κειμένου: ΑΝΑΒΑΣΗ από την παρουσίαση Χάρτες Ακριβείας & GPS 2001

Η κλίμακα είναι το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σε όλους τους χάρτες διότι καθορίζει πόσα χιλιόμετρα επί του εδάφους αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό στον χάρτη. Αναλυτικά η κλίμακα ενός χάρτη είναι το κλάσμα που έχει σαν αριθμητή τη μοναδιαία απόσταση στο χαρτί και παρονομαστή την πραγματική απόσταση που αυτή αντιπροσωπεύει στο πεδίο. Όσο μικρότερος είναι ο παρονομαστής τόσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα του χάρτη και αντιστρόφως. Χάρτης μεγάλης κλίμακας είναι ο χάρτης που απεικονίζει μια μικρή περιοχή με μεγάλη λεπτομέρεια.

Οι χάρτες μεγάλης κλίμακας (1:20.000 έως 1:50.000) ενδείκνυνται για πεζοπορική χρήση και για οδήγηση enduro στα βουνά, γιατί αναπαριστούν με ικανοποιητική λεπτομέρεια το ανάγλυφο. 

Πώς διαλέγουμε τον χάρτη, και κυρίως την κλίμακα που μας χρειάζεται:
Γενικός κανόνας είναι:

Κλίμακα με δείγμα το 1 : 100.000   είναι ένα κλάσμα όπου το, 1 (πρώτο ψηφίο) αντιπροσωπεύει 1 εκατοστό στον χάρτη. Το 100.000 (δεύτερο ψηφίο) αντιπροσωπεύει τα πραγματικά εκατοστά στο έδαφος. Δηλαδή 1 εκατοστό στο χάρτη = 100.000 εκατοστά στο έδαφος, άρα 1 χλμ. Αντίστοιχα 10 εκ. = 10 χλμ.

Το πως διαλέγουμε χάρτη έχει άμεση σχέση με την διαδρομή που θέλουμε να κάνουμε. Αν το ταξίδι ή βόλτα ή  η εκδρομή που σχεδιάζουμε περνάει μόνο από μεγάλες οδικές αρτηρίες, σε κεντρικούς εθνικούς δρόμους, ή απλά παρακάμπτει την εθνική, με κατεύθυνση πάλι κεντρικές αρτηρίες ή μεγάλα χωριά, τότε κάνει καλή δουλειά ένας χάρτης μικρής κλίμακας από 1:500.000 – 1:700.000 έως 1:1.000.000, δηλαδή 1 εκατοστό στον χάρτη 5 – 7 ή 10 χλμ αντίστοιχα στον δρόμο. Οδηγείστε με τις ενδεικτικές πινακίδες των μεγάλων εθνικών δρόμων (autostrata – autobahn – autoroute) και παρακολουθείστε τις πινακίδες εξόδου προς τις πόλεις. 

Αν πάλι ταξιδέψετε από δευτερεύοντες οδικές αρτηρίες τότε θα χρειαστείτε χάρτη μεγάλης κλίμακας από 1:500.000 – 1:250.000 έως 1:200.000, δηλαδή 1 εκατοστό στον χάρτη 5 – 2,5 ή 2 χλμ αντίστοιχα στον δρόμο. Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι όσο περισσότερες λεπτομέρειες χρειαζόμαστε για μια διαδρομή, τόσο μεγαλύτερης κλίμακας – μεγαλύτερης λεπτομέρειας χάρτη ενδείκνυται να χρησιμοποιήσουμε.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι δυνατόν ο χάρτης με κλίμακα π.χ. 1:700.000 να περιλαμβάνει αναλυτικά τις μικρές επαρχιακές αρτηρίες, μια που καλύπτει μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή, ενώ ο χάρτης με κλίμακα 1:200.000 καλύπτει σαφώς μικρότερη, και λογικό είναι το οδικό δίκτυο να εμφανίζεται με μεγαλύτερη ανάλυση. 

 • 1 : 25.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 250 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 2,5 χλμ
 • 1 : 50.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 500 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 5 χλμ
 • 1 : 100.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 1.000 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 10 χλμ
 • 1 : 250.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 2.500 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 25 χλμ
 • 1 : 350.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 3,500 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 35 χλμ
 • 1 : 400.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 4.000 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 40 χλμ
 • 1 : 500.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 5.000 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 50 χλμ.
 • 1 : 1.000.000 = 1 εκ. στον χάρτη αντιστοιχεί με 10.000 μέτρα στο έδαφος 1 πόντος = 100 χλμ

Η καλή Γαλλική Michelin έχει στην διάθεσή σας δεκάδες χάρτες για όλη την Ευρώπη, Σκανδιναβία, Αφρική, σε πολλές διαφορετικές κλίμακες, που ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά, από τα χρώματα. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Κόκκινοι: Σε κλίμακα 1:1.000.000, (όλη η σειρά κυκλοφορεί στο κάθε κράτος σε μικρότερες κλίμακες), με πορτοκαλί χρώμα.

Πορτοκαλί: Σε κλίμακα 1:400.000, (όλη η σειρά κυκλοφορεί στο κάθε κράτος σε μικρότερες κλίμακες), με κίτρινο χρώμα.

Κίτρινοι: Σε κλίμακα 1:150.000 και 1:200.000, (όλη η σειρά κυκλοφορεί στο κάθε κράτος σε εξαιρετικές τοπικές εκδόσεις με ακόμη μικρότερες κλίμακες), από άλλες εταιρίες. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα εμπορικά ‘’κομμάτια’’. Κατ’ εξαίρεση σε κίτρινη σειρά κυκλοφορούν οι Νο 409 και Νο 426 σε κλίμακα 1:350.000 για το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, και σε κλίμακα 1:400.000 για την Αυστρία. Ο ανταγωνισμός φτάνει μόνο στην κλίμακα, και όχι στην ποιότητα, με την RV Verlag να ‘’παίζει’’ στα ίδια κράτη με κλίμακα 1:300.000.

Info: Στο DARR και προσφάτως, στον κατάλογο δώρων του National Geographic υπάρχει ένα πολύ μικρό ‘’εργαλείο’’ αρκετά χρήσιμο για μέτρηση χιλιομετρικών αποστάσεων. Το ‘’εργαλείο’’ είναι μια μικρή ‘’ρόδα’’ με αριθμήσεις, που την ‘’τσουλάτε’’ ανάμεσα από δύο σημεία του χάρτη, και σας δείχνει την απόσταση, ανάλογα την κλίμακα που το έχετε ρυθμίσει. Τόσο απλά.

Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Ε Ι Σ   Γ Ι Α   Α Ξ Ι Ο Π Ι Σ Τ Ο Υ Σ

Ο Δ Ι Κ Ο Υ Σ   Χ Α Ρ Τ Ε Σ   Σ Τ Η Ν   Ε Υ Ρ Ω Π Η

Στην διεύθυνση www.eurodata.com.tgw/tgw-main.htm θα βρείτε link’s με όλες τις χαρτογραφικές εκδόσεις και τους άτλαντες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Κάνοντας κλικ στο κράτος που επιθυμείτε, παρουσιάζονται όλοι οι χάρτες και ο τρόπος που θα αγοράσετε αυτόν που σας ενδιαφέρει. 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ: Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα με εξειδικευμένο τμήμα χαρτών, Πανεπιστημίου 17, Aθήνα, Τηλ 0103258440, Νίκης 20, Aθήνα, Τηλ 0103229388 www.books.gr
 • ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Αντιπρόσωπος Freytag & Berndt, Ravenstain,Ακαδημίας 84, Αθήνα, Τηλ 0103837439, Fax 0103300440,
 • ADAC: Allgemeiner Deutscher Automobil Club E.V, Am westpark 8, 81373 Munchen 70, ( 01805101112, Fax++01805302928 www.adac.de
 • DARR: EXPEDITIONS SERVICE GmbH.  Theresienstr 66, D 80333 Munchen, ( 0049 89 282032, 33 Fax+0049 89  282525. www.daerr.de e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • MICHELIN: 46 Av de Breteuil, 753 41 - Paris - Cedex 07, Box 9051 S-12609 Hagersten www.michelin-travel.com
 • BERLITZ - Falk-Verlag: Gerhard -Falk -str 5, 210 35 Hamburg.
 • HALLWAG: www.hallwag.ch www.globecorner,com/s/135.html
 • TRAVEL TOURISM COUNCIL: Skindergade 38 ,D.K. 1159 KOBENNHAVN Τηλ+ 45 33939049, Fax++ 45 33939047.
 • KARTTAKESKUS FINLAND: Haiiituskatu 1 - 3 C, PL 8015 - 96101 ROVANIEMI Τηλ+ 960 294517.
 • KARTTAKESKUS ALEKSI: Unionikatu 32,  00170 HELSINKI Τηλ+ 90 1545655 Fax++ 90 1545781.
 • ORDNANCE SURVEY: Romsey Road - SO9 4DH - Maybush - Southampton Τηλ+ 0703 792764 / 765.
 • OLOFMAPS: www.olofmaps.com/publishe.htm
 • STATENS VEGNESEN: Vegmeldingssendrallen - Postboks 8142 DEP - 0033 - OSLO Τηλ+22654040
 • REISE KNOW - HOW VERLAG: P. R. GmbH  Hauptstr 198, 33647 Bilefeld / Brackwede.
 • SHELL ATLAS: Διατίθεται με cd ROM / Volkmar Mair, Verleger Mairs Geographiscer Verlag, 73760 Ostfildern
 • Geo Center: Schockenriedstr. 44, 70565 Stuttgart.
 • CD - ROM (Για Γερμανία) AND Software: Gutenbergplatz 3, 65187 Wiesbaden.
 • CD - ROM ( Για Αμερική ) Terra Film: Ernst - Reuter - Straβe 54 / 95032 / Hof

Χ Α Ρ Τ Ε Σ  - Ε Υ Ρ Ω Π Η Σ  -  Κ Ο Σ Μ Ο Υ   Σ Τ Ο  Δ Ι Α Δ Ι Κ Τ Υ Ο

Online Διαδρομές – Οδηγοί Πόλεων – Info για Διαμονή – Κάμπινγκ - Υπηρεσίες και πληροφορίες

 • Microsoft AutoRoute Express Europe Atlas 2001                            www.microsoft.com
 • Easy Tour Online Routeplaner von Dr. Staedtler               www.easytour.dr-staedtler.de  
 • Falk Routeplaner                                        www.5.falk-online.de/routing/cgi/reqform.cgi?0  
 • Map 24                                                                                           www.map24.de
 • Map & Guide Routenservice                                                           www.reiplanung.de
 • Via Michelin                                                                                   www.michelin-travel.com
 • Tele Map & Route                                                               www.telemap.de/router.htm
 • Lonely Planet                                                                                 www.lonelyplanet.com
 • Shell GeoStar Europe                                            www.shellgeostar.com/route/routePlan.asp
 • Rough Guides                                                                                www.roughguides.com
 • Web.de                                                                   www.route.web.de/?id=V00-001010-06598-00
 • Maporama SA                                                                                www.maporama.com
 • MapQuest (AOL)                                                                             www.mapquest.com
 • 4.324 Ταξιδιωτικοί Οδηγοί 149 Πόλεων του Κόσμου                      www.cities.com
 • Οδηγός Internet Cafes (βοηθάει να παίρνουμε τα mail μας σε όποια χώρα βρισκόμαστε) www.netcafeguide.com
 • Events – Φεστιβάλ – Εθνικές Εορτές                                        www.holidayfestival.com

Όλοι οι χάρτες της Ευρώπης και του κόσμου από την Ντελόρμ, με νέα για τον καιρό, και ταυτόχρονα, ταξιδιωτικός, ξενοδοχειακός οδηγός: http://www.delorme.com/

Εκπληκτικό ευρετήριο για χάρτες: http://www.lazarus.elte.hu/gb/linkek.htm

Καρπάθια :http://ic.net/~ggressa/rusyn.html

GeoSystems Global Co: http://www.mapquest.som/cgi-bin/ia_find?

Χάρτες -  τουριστικοί οδηγοί -  προσανατολισμός: http://www.williams.edu: 803/Biology/orienteering/o~index.html

CITY NET: http: city.net (Περισσότεροι από 5000 εξειδικευμένοι προορισμοί)

CNN TRAVEL GUIDE: http ://www.cnn.com/travel/index.html προτάσεις ταξιδιών, καθημερινή ανανέωση πληροφοριών και χαρτών.

CD ROM που κυκλοφορούν με ολοκληρωμένα προγράμματα για μοτοσυκλετιστές

Microsoft AutoRoute Express Europe Atlas 2001, Europe Routenplaner, Power Route 3 Special, Map & Guide Version 5, Marco Polo’s Grober Reiseplaner, StreetPilot Mega 2000, MOTORRAD Tourenplaner 2000, On The Road, Shell’s Routenplaner, Route 66: Europe 99.

Monday the 26th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.