ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ (8630 λέξεις)

Τ Α Ξ Ι Δ Ε Υ Ο Ν Τ Α Σ   Μ Ε   Μ Ο Τ Ο Σ Υ Κ Λ Ε Τ Α   Σ Τ Η Ν   Ε Υ Ρ Ω Π Η

Α) Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ Ο Σ   Α Ν Α Β Α Τ Η   -   Σ Υ Ν Ε Π Ι Β Α Τ Η

Κείμενα – Info - Έρευνα: Άγγελος Σινάνης © 1996 – 2002

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΔΥΣΗ -  ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΚΡΑΝΗ

Πρώτο αυτονόητο μέλημα του μοτοσυκλετιστή είναι το κράνος. Τα τελευταία χρόνια πλήθος κράνη για όλες τις τσέπες, έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την αγορά, με αποτέλεσμα ο μέσος αγοραστής, να έχει μπερδευτεί, κυρίως από τις τιμές και τα ...χρώματα.

Υπάρχουν  τεσσάρων ειδών κράνη. Τα – ανοικτά, open face ή Jet - αυτά που λέμε μισά (και είναι) - κλειστά ή full face - αυτά που καλύπτουν όλο το κεφάλι, τα - enduro - αυτά που έχουν το μακρύ γείσο που εμποδίζει τις λάσπες, και τα χώματα, του προπορευόμενου αναβάτη να φτάσουν στο πρόσωπο και συνήθως οι αναβάτες τους, τα συνδυάζουν με ανάλογα γυαλιά, και τέλος αυτά με αναδιπλούμενο τμήμα σιαγόνας. Τα πιο διαδεδομένα (πολύ σωστά) είναι τα κλειστά (full face), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις αυτών με το αναδιπλούμενο τμήμα σιαγόνας που βολεύουν, ειδικά σε συνθήκες ταξιδιού.

Όλες οι εταιρίες εφοδιάζουν τα κράνη τους, τουλάχιστον με αυτόματο κούμπωμα,  ρυθμιζόμενο ιμάντα, αντιχαρακτική, αντιθαμβωτική ζελατίνα, και πληθώρα συστημάτων αερισμού, τουλάχιστον 2 σημείων. Το υλικό κατασκευής ποικίλει, από polycarbonate, σχετικά φθηνό (35.000 - 70.000) έως carbon - kevlar , fiber - kevlar, ακριβό (100.000, 200.000). Βέβαια οι έννοιες ακριβό - φθηνό χάνουν το νόημά τους, αν σκεφτούμε ποιο μέρος του σώματός μας ,προστατεύει.

Με την ποικιλία από κράνη, κερδισμένος είναι ο καταναλωτής, που έχει να διαλέξει πολλά, καλά κράνη και σε τιμές, και σε ποιότητες. Βασικές αρχές για την επιλογή κράνους, είναι: 1. Η καλή ποιότητα κατασκευής, 2. η σωστή εφαρμογή σε όλο το κεφάλι, 3. οι ευκολίες που προσφέρει, π.χ. το αναδιπλούμενο εμπρός τμήμα, βολεύει ιδιαίτερα όσους φορούν γυαλιά ή όσους φωτογραφίζουν συχνά, 4. το σύστημα εξαερισμού να είναι λειτουργικό. Δευτερεύοντα αλλά για πολλούς σημαντικά, είναι η ευκολία με την οποία ‘’κουμπώνει’’ όταν φοράτε γάντια, ή πόσο εύκολο είναι να ‘’ανοίξετε’’ τη ζελατίνα αντίστοιχα, αν υπάρχει το ειδικό κάλυμμα για την μύτη (δεν θολώνει η ζελατίνα).

Ιδιαίτερο βάρος δώστε στην ύπαρξη ανταλλακτικών, καιαντιθαμβωτικής ζελατίνας σε καλή τιμή. Είναι παράπτωμα να αγοράσετε οποιοδήποτε κράνος, χωρίς να ρωτήσετε αν υπάρχουν ανταλλακτικά. Μετά την αγορά φροντίστε το, και ποτέ μην το καθαρίσετε με αλκαλικές ουσίες, παρά μόνο με ζεστό νερό εξωτερικά, και ειδικό σπρέι καθαρισμού εσωτερικά.

AGV: www.agv.com ARAI: www.arai.de  BELL: www.bell-helmets.it  BIEFFE: www.biaffeamerica.com

DAVIDA: www.davida.de KIVI: www.kivi-helme.de LASER: www.laser.de NOLAN: www.nolan-helme.de

PREMIER: www.premier.it SCHUBERTH: www.schuberth.de SUOMI: www.greenfrog.de UVEX: www.uvex.de

ΕΝΔΥΣΗ - ΓΑΝΤΙΑ

Πολλές απόψεις υπάρχουν για την ένδυση αλλά... οι δύο βασικές κατηγορίες είναι τα προσωπικά είδη (μπλούζες, τζιν, κοντά παντελονάκια, μαγιό, κ.λ.π),  και τα απαραίτητα για την οδήγηση, δερμάτινα μπουφάν, παντελόνι, κράνος, γάντια, μπότες, κάλτσες.

Σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που ο καθένας έχει, προσαρμόζει και το τι προσωπικά ρούχα ή  προσωπικά είδη θα πάρει μαζί του στο ταξίδι. Για τα προσωπικά ρούχα: του οδηγού και του συνεπιβάτη αντίστοιχα, καθοριστικός παράγοντας είναι, τα κύρια χαρακτηριστικά του τόπου περιήγησης, και η εποχή. Τα προσωπικά είδη του οδηγού και του συνεπιβάτη αντίστοιχα χωράνε σε ένα μικρό τσαντάκι με φερμουάρ. Ξυριστικά, οδοντόπαστα, nivea για τα χέρια, liposan για τα χείλη, σαπούνι σε ειδική ‘’Greek Army’’ θήκη , σφουγγάρι, χτένα, ψαλιδάκι για τα νύχια.  

Απαραίτητα ρούχα ασφαλούς οδήγησης Αναβάτη – Συνεπιβάτη: Όλες οι επώνυμες εταιρίες έχουν να δείξουν κάτι, από καλό έως άριστο στα δερμάτινα, και τα τελευταία 10 χρόνια, στα συνθετικά μπουφάν και τα παντελόνια από ‘’εξωτικά’’ υλικά που εξασφαλίζουν τρομερή αντοχή σε άσχημες καιρικές συνθήκες, και τυχόν πτώσεις. Επίσης, στα τελευταίας γενιάς συνθετικά μπουφάν προέκυψε η δυνατότητα ‘’ρυθμίσεων’’ σε μανίκια, μέση, λαιμό, που βοηθούν στη σωστότερη εφαρμογή. 

Ταυτόχρονα έχουν προσιτές τιμές, (80.000 - 150.000 – με εσωτερική επένδυση - fleece) πάντα συγκριτικά με τα δερμάτινα (120.000 - 180.000). Από τα υλικά αυτά τα πιο γνωστά είναι  Gordura, Tactel, Polyamid, Ceramic, και οι προδιαγραφές της Ε.Ε. prEN 1621 – I. Οι ολοκληρωμένες προτάσεις των εταιριών, όταν συνδυάζονται με μια από τις μεμβράνες Memotex, Goretex, Powertex, Dermizax, Ceplex, Sympatex, Triplepoint, εξασφαλίζουν ζέστη, και πλήρη αδιαβροχοποίηση, σε καταρρακτώδη βροχή. Υπάρχουν προδιαγραφές που φτάνουν τις έξι ώρες με ταχύτητες από 110 - 160 χλμ την ώρα!! Τα δερμάτινα μπουφάν και παντελόνια με Goretex, Powertex, είναι επίσης αδιάβροχα, ενώ χωρίς τις συγκεκριμένες μεμβράνες αντέχουν στην βροχή περίπου μία ώρα.

Το παλιό γνωστό σε όλους πλαστικό αδιάβροχο με ή χωρίς επένδυση (8.000 - 25.000) ή τα νέα με εξωτικά υλικά (17.000 - 35.000) αποτελούν πιο οικονομικές λύσεις ώστε να εξασφαλιστεί αδιαβροχοποίηση.

Τα fleece ή τα ισοθερμικά εσώρουχα είναι μια άλλη ειδική κατηγορία ρούχων που είναι απαραίτητη στον μοτοσικλετιστή (20.000 - 60.000) πλήρες σύνολο. Συνήθως χωρίζονται σε κατηγορίες - διαβαθμίσεις - ανάλογα την χρήση που τα θέλετε, από φθινόπωρο μέχρι βαρύ χειμώνα. Polartec 200 – 300 – 1000, Aleutian 255, Gore windstopper, Polartec, Polarlite κ.λ.π. Χαρακτηριστικό τους είναι η μαλακή, χνουδάτη και ζεστή αίσθηση που δίνουν, καθιστώντας τα ιδανικά για χειμωνιάτικη χρήση.

Κάτι που απαραιτήτως, συνοδεύει τον εξοπλισμό ασφαλούς οδήγησης, χειμώνα, καλοκαίρι, είναι τα γάντια. Και εδώ η σύγχρονη τεχνολογία των επώνυμων εταιριών έχει βάλει το χέρι της, καλύπτοντας και τους πιο απαιτητικούς αναβάτες. Προτιμήστε κατά την αγορά τους να καλύπτεται τουλάχιστον, η απαίτηση της αδιαβροχοποίησης, η καλή εσωτερική επένδυση, και οι ενισχύσεις Kevlar. Καλό είναι στα μακρινά ταξίδια να έχετε ένα ζεύγος, κοντά δερμάτινα γάντια (10.000- 18.000), και ένα δεύτερο ζεύγος (μακριά) πλήρως αδιάβροχα με κόστος 25.000 - 30.000. Το υλικό κατασκευής παίζει σημαντικό ρόλο στο κόστος αλλά και στην μακροβιότητα. Προτιμείστε αυτά που έχουν συνδυασμό υλικών και εσωτερικά μεμβράνη, που τα αδιαβροχοποιεί πλήρως.

ΜΠΟΤΕΣ

Aπαραίτητες τόσο για την ασφάλειά σας όσο και για το κρύο. Στα μικρά η μεγάλα ταξίδια το πρώτο ευαίσθητο σημείο του σώματος που συνήθως κρυώνει ή τραυματίζεται είναι τα άκρα. Λανθασμένα επικρατεί η αντίληψη ότι τις μπότες τις φορούν οι αγωνιζόμενοι ή μόνο αυτοί που αγαπούν την σπορ οδήγηση. Αν θέλετε να κάνετε ξεκούραστο, ασφαλές και ζεστό ταξίδι, πρέπει να τις κατατάξετε στον βασικό σας εξοπλισμό.

Πως τις διαλέγετε: Κανένα εργοστάσιο, ειδικά τα επώνυμα, δεν θα διακινδύνευε να διαθέσει στην αγορά άχρηστες ή κακοσχεδιασμένες μπότες. Ο ανταγωνισμός και σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε υπέρ του καταναλωτή.

Όλες οι εταιρίες ερευνούν για νέες καινοτομίες, που επιδρούν ευεργετικά στην άνεση, την ασφάλεια, ενίοτε και στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό που διαφέρει, και γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι η χρήση της μπότας. Για πιο λόγο την κατασκευάσανε. Για τουριστική χρήση; ή για αγωνιστική;

Το 80% της παραγωγής όλων των εργοστασίων είναι δερμάτινες που αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Υπάρχει και η λύση της Gordura, υλικό σίγουρα πιο ελαφρύ και εύκαμπτο από το δέρμα, που δεν κουράζει αν  περπατήσετε με αυτές. Εδώ προστίθεται και ο παράγοντας επένδυση αφού άλλες έχουν δέρμα και άλλες συνθετικό υλικό που είναι μεν πιο ζεστό, αλλά φθείρεται πιο γρήγορα. Εσείς πρέπει σαν καταναλωτές να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτετε, και κυρίως πώς σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε.

Οπωσδήποτε όμως πρέπει να διαθέτουν ειδικές αντιολισθητικές σόλες και ενισχύσεις σε ευαίσθητα σημεία, όπως είναι οι αστράγαλοι, η κνήμη, τα δάκτυλα. Αν είναι δε, και κολλημένες και ραμμένες τόσο το καλύτερο. Μαζί με τις μπότες πρέπει απαραίτητα να προμηθευτείτε και καλές ορειβατικές ή ισοθερμικές κάλτσες έτσι ώστε να είναι δύσκολο (όχι αδύνατο όμως) να κρυώσουν τα δάκτυλα.

Οι ίδιες εταιρίες που κατασκευάζουν μπότες, παράλληλα φτιάχνουν και μποτάκια με τα ίδια χαρακτηριστικά (αδιάβροχα, αντιολισθητικές σόλες κ.λ.π.) εξ’ ίσου χρήσιμα για κίνηση στην πόλη ή κοντινές εκδρομές, λειτουργικά,  πιο άνετα, βολικά και εμφανίσιμα φοριούνται και στην εργασία, πιάνουν λιγότερο χώρο στις βαλίτσες, και φυσικά έχουν χαμηλότερη τιμή. Μοναδικό ευαίσθητο σημείο τους, το μικρό ύψος που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Πολύ άνετα και ζεστά είναι επίσης και τα ορειβατικά μποτάκια (διευθύνσεις καταστημάτων υπάρχουν στον κατασκηνωτικό εξοπλισμό), που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά.

Πλεονέκτημά τους ότι κατασκευάζονται από υλικά αδιάβροχα και η εσωτερική τους επένδυση κρατά τα πόδια σταθερά ζεστά. Οι σόλες τους έχουν βαθιά αυλάκια, κάτι που επιτρέπει την πολύωρη πεζοπορία, ακόμη και σε λασπώδη ή χιονισμένα εδάφη. Μειονέκτημα τους το πολύ υψηλό κόστος, η μη ύπαρξη ενίσχυσης στον αστράγαλο ή στο σημείο τριβής με τον λεβιέ ταχυτήτων με αποτέλεσμα να φθείρονται ευκολότερα από τα αντίστοιχα δερμάτινα. Louis: www.louis.deDIFI: www.difi.de KRAWEHL: www.krawehl.de RUKKA: www.rukka.de SPIDI: www.spidi.it ΑΧΟ: www.axo.com

Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων, δεκάδες καταστήματα, και πολλοί εισαγωγείς εξοπλισμού & ένδυσης για την ασφαλή οδήγηση. Στην Ευρώπη δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. Τρεις – τέσσερις εταιρείες άλλα τόσα καταστήματα που βρίσκεις τα πάντα και αυτό είναι. Είμαστε τυχεροί κατά μια άποψη. Η άλλη άποψη αναφέρει ότι κατά την αγορά, δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση του καταναλωτή – μοτοσυκλετιστή, και δεύτερο, λίγοι εισαγωγείς γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες των ειδών που εισάγουν και εμπορεύονται. Αυτός ο συνδυασμός έχει κάνει τον Έλληνα καταναλωτή να είναι δύσπιστος ακόμη και για κορυφαία ονόματα του χώρου. 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 

ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΜΠΟΥΦΑΝ – ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ 

Για να καθαρίσετε και να συντηρήσετε τα δερμάτινά σας σε καλή – άριστη κατάσταση πρέπει μετά από κάθε χρήση να το περνάτε στα γρήγορα με μαλακό καθαρό πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό με ξύδι!! Αφήστε το λίγο να στεγνώσει και όποια μέρα έχετε χρόνο περάστε το με την κατάλληλη αλοιφή συντήρησης – αδιαβροχοποίησης. Για τον καθαρισμό του μην χρησιμοποιείτε ποτέ χημικά. Για τα μπουφάν Gordura και άλλων υλικών οι οδηγίες με μικρές διαφορές είναι ίδιες σχεδόν για όλα. Δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο παρά μόνο στο χέρι, με νερό έως 30ο C.

Δεν σιδερώνονται και δεν ‘’σηκώνουν’’ στεγνό καθάρισμα. Απόδειξη γι΄ αυτό, είναι το γεγονός ότι στην Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα πρόσφατα, άνοιξαν τα πρώτα OKO Express καθαριστήρια ειδικά για μπουφάν με ‘’εξωτικά’’ υλικά κατασκευής. Κάθε φορά που πλένονται, καλό είναι να τα περνάτε με το ειδικό σπρέι αδιαβροχοποίησης. 

ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΜΠΟΤΕΣ – ΜΠΟΤΑΚΙΑ

Συντηρούνται όταν σχεδόν μετά από κάθε χρήση καθαρίζονται από λάσπες και σκόνες. Μια αλοιφή λίπους τα συντηρεί και φαίνονται πάντοτε καινούργια. Μετά από βροχερό ταξίδι ανεξάρτητα αν είναι ή όχι αδιάβροχα, τοποθετήστε μέσα λίγο μπαμπάκι ή εφημερίδες, για να ‘’τραβήξει’’ την υγρασία. Αυτά που είναι κατασκευασμένα με Goretex ή Sympatex πρέπει να τα καθαρίζετε με σκέτο νερό και απλά να τα αφήνετε να στεγνώνουν όχι κοντά σε πηγή θερμότητας γιατί στραβώνουν. Δεν ισχύει το ίδιο για αυτά που είναι κατασκευασμένα από Gordura που χρειάζονται μετά το καθάρισμα σπρέι αδιαβροχοποίησης.

Info: Αν το κράνος που αγοράσατε δεν διαθέτει αντιθαμβωτική ζελατίνα βάλτε στην υπάρχουσα αντιθαμβωτικό αυτοκόλλητο.

Info: Καθάρισμα ρούχων & όχι μόνο: Clip Τσιάβου, Λ. Ηλιουπόλεως 80 Υμηττός 0109760659, Ειδικοί Καθαρισμού, Κουκάκι 01 9216042, DIRTY wash, Βούρβαχη 5 Ν. Κόσμος 0109244007

Info: Μην φυλάτε τα αδιάβροχα βρεγμένα, γιατί χαλάνε, μουχλιάζουν, βγάζουν ρίζες… κ.λ.π.

Info: Κάλτσες με θερμική επένδυση Thermastat με ενισχύσεις. Skourtas Shops Καλλιρρόης 30, 0109249350.

Info: Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης VICAN FARM Ν. Αναγνωστάκης Ε.Ε. 01 2848001-5, 0310861156.

Info: Κάλτσες Dispan με ενισχύσειςγια αντοχή στην καταπόνηση.Πειραιώς 118 & Μεγάλου Βασιλείου 0103477847, 3463554 www.actionsport.net/dispan

Info: Κάλτσες υψηλής τεχνολογίας, θερμομονωτικές Fox River.Touris Α.Ε. Αμαλιάδος 7 Νέα Κηφισιά 0108076415

Info: Εγγυημένη επιδιόρθωση δερμάτινων ρούχων: Posto Pelle: Εμμανουήλ Μπενάκη 28 & Ακαδημίας 0103640 488 Αθήνα, Ηλιόπουλος Αναστάσιος Σύρου 13 Κυψέλη,

Info: Εγγυημένη επιδιόρθωση για μπότες & μποτάκια: ‘’Βορονόφ’’ Μενάνδρου & Αναξαγόρα Ομόνοια.

Info: Για ότι φερμουάρ σας χαλάσει ανεξαρτήτως σχεδίου, πλάτους, μήκους, χρώματος περάστε από τον κ. Βασιλόπουλο στην ‘’φωλιά των φερμουάρ’’ Ευριπίδου 9, Πλατεία Κλαυθμώνος. 

ΛΙΣΤΑ Νο 1: Εξοπλισμός Ασφαλούς Οδήγησης - Αναβάτη – Συνεπιβάτη

 • Κράνη και σπρέι antifog / για την ζελατίνα
 • Μπουφάν & παντελόνι Gordura ή Δέρμα / Αν προβλέπετε πολύ βροχή, προτιμήστε τα 100% αδιάβροχα Gordura) σε άλλη περίπτωση η αδιάβροχη φόρμα είναι απαραίτητη.
 • Ζώνη & τσαντάκι μέσης
 • Γάντια αδιάβροχα, με αδιάβροχο κάλυμμα έξτρα & ένα 2ο ζευγάρι  οπωσδήποτε
 • Μπότες αδιάβροχες & γκέτες
 • Ισοθερμικά εσώρουχα (φανέλα - σκελέα) & κάλτσες  / προτιμήστε ορειβατικά
 • Πουλόβερ ή πουκάμισο / αν ταξιδέψετε βόρεια προτιμήστε 2 πουλόβερ – κανένα πουκάμισο
 • Προσωπικά είδη καθαριότητας (πετσέτα πάρτε την μικρότερη) Σαμπουάν στα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια με πώμα ασφαλείας
 • Γενικά είδη 1 / 1 Παντελόνι για την βραδινή έξοδο, 1 φόρμα, εσώρουχα, μποτάκια (για Ευρώπη) 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑΒΑΤΗ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗ

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Alpinestars, Dane: Difi, Oldenburger Str 65, + 26316 Varel. www.difi.de

Baehr: MarKt Str 2, + 66957 Vinningen.

BMW: Hufeland Str 8a, + 80937 Munchen. www.wuedo.de  www.boxerparts.com

Dainese: Rallye Sport, Drossel Str 3, + 82467 Garmisch - PartenKirchen.www.dainese.it

Daytona: SchuhfabriK B. Frey, Bahn - hof Str 5, + 84307 Eggenfelden.

Detlev Louis: Rungedamm 35, + 21027 Hamburg. www.louis.de

FranK Thomas Ltd: Atlanda House, Midland Road Higham Ferrers Northants, NN10 8 DN Great Britain Τηλ0044 1933 419272, Fax+0044 1933 319157,  Kaiserswerther Str 10a, + 40878 Ratingen – Germany

IXS: Hosstetler Neuenburger Str 33, + 79379 Mullheim/ Baden. www.ixs.de

Krawehl: 20515 Hamburg Τηλ040 78919450 www.krawehl.de

Reusch: SCHUH GmbH Essenerstr 5 – 7, + 66606 St. Wendel 06851 8901 0 Fax+06851 8901 70, www.schuh-gmbh.com

Triumph: Otto - Hahn Str 20, + 61381 Friedrichsdorf - Koppern.

YoKo: Matthies GmbH, Hammerbrook Str 97, + 20097 Hamburg.

Ρέκκας / COLORI : Λ. Βουλιαγμένης 333, 163 46 Αθήνα  

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

AIR TIME: ANSWER 0106560565

ARGUS TEAM: 0104222372

BIKE ACCESSORIES: RSR 8254080

FINITEX: UVEX 7710149

GENI WEAR  GENI WEAR 0634 26624

HELLINMOTO: KTM – M ROBERT – RICHA 3412925

KRD: FOX – SMP – PRO CIRCUIT – NOFEAR - 9249300

MC MOTOR IMPORT: ALPINSTARS – DAINESE – SCOTT – ACERBIS - 7211727

MOTO ACTION: MSR - 9248092

MOTO CLUB 63 : LOOKWELL 8822536

MOTO EMDA : ASHI 031 333668

MOTOMARKET : ORINA – GAERNE – PREXPORT – STILMOTOR – KINGS – MAT BLACK - 031 238884

MOTOPARK : AKITO – DIFI – HARRO – KRAWHEL – JT – MOTOLINE – SHOTT 6233230

YAMAHA ΕΛΛΑΣ : YAMAHA 6202401

PIAGGIO HELLAS : VESPA WEAR 6496803

SMASH : HARLEY DAVIDSON 9648337

SPEEDY : BELSTAFF – DIADORA 7779252

STAR MOTO : FIRST RACING 031 934542

ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ : FMF – FRANK THOMAS – IXS – SHOEI – RICHA – SINISALO – FALKO – SIDI - 9226593

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ : HEBO 2920011

ΒΑΣΣΑΛΟΥ ¨: BERING – SIBA 9318067

ΓΙΑΣΣΑΡΗΣ : MPA – UFO – RINO – BALEND – 4314042

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : SPIDI – 7755870

ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ : NOVO GAR 0467 41643

ΚΑΜΠΡΑΝΗΣ : HANSA 031 517815

ΚΑΡΥΔΑΣ : SILVER LEGEND 4220364

ΚΑΡΡΕΡ : UFO 9228242

ΛΑΖΑΡΑΤΟΣ : CHROME SPECIALTIES 3637821

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΣΗ : UTILITY 031 640060

ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ : CLOVER – MTM – PHEDRA –              

 STYLMARTIN  8218708

ON – OFF ΚΑΤΣΑΦΑΡΟΣ : SIDI – SINISALO - 6252533-4

ΠΕΡΚΟ : JOLLISPORT – STILMOTOR - 7772001

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ :  FIRST - 2759136

ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ: AXO - 031 826531

ΤΑΜΠΑΚΟΣ: STILMOTOR 8235107

ΧΑΤΖΗΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: ABADERADO – SPORTEX – THOR - 031 514 316

ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ: PRINCE 9571238

Β)   Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ - Κ Α Τ Α Σ Κ Η Ν Ω Τ Ι Κ Ο Σ - Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ Ο Σ

Κείμενα – Info :  Άγγελος Σινάνης © 1996 – 2002 Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Ελλάδα έχει προσόν της ηλιοφάνειας, γύρω στις 3.000 ώρες ετησίως, τις υπολογίζουν οι ειδικοί. Οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο εκτιμούν δεόντως κάθε καλοκαίρι αυτόν το προσόν. Ειδικά οι μοτοσυκλετιστές που τους συναντάμε παντού. Οι έλληνες ομότιτλοι, κάθε καλοκαίρι, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ξεχύνονται στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους ανακαλύπτοντας συνεχώς την χαρά των καινούργιων τόπων, των διαφορετικών συνηθειών, βιώνοντας αλλιώτικες παραδόσεις και συμπεριφορές.

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, υπάρχει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα που διαφοροποιείται ανάλογα τα περιστατικά, τους ανθρώπους ή τον τόπο που θα συναντήσετε. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει (ή θα έπρεπε) και με τον εξοπλισμό που φορτώνεστε – για την ακρίβεια - που φορτώνεται η μοτοσυκλέτα σας. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που διαφοροποιούνται και ακολουθούνται, άλλες φορές ευλαβικά, άλλες χαλαρά. Αποτελεί κοινό μυστικό πλέον, ότι χρειάζεστε έναν βασικό κατασκηνωτικό και ταξιδιωτικό, εξοπλισμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας και του κλίματος που έχει. Ο εξοπλισμός του μοτοσυκλετιστή κρίνεται αποκλειστικά από το πόσο λειτουργικός είναι.

Αρχίζοντας από την σκηνή η οποίαθα πρέπει να είναι ελαφριά - 2.5 - 4 - κιλά με μικρό μέγεθος και δύο εισόδους, για περισσότερη δροσιά. Φροντίστε να έχει ‘’διχτάκι’’ για να μένουν απ’ έξω τα ανεπιθύμητα μυγάκια, κουνούπια κ.λ.π. Προτιμήστε σκηνές που οι ‘’μπανέλες’’ τους κουμπώνουν με κλιπ π.χ. Vaude ή Salewa για να στήνονται - ξεστήνονται εύκολα. Τα πασσαλάκια τις περισσότερες φορές είναι για γέλια, στραβώνουν, σπάνε με την παραμικρή πίεση. Κρατήστε  τα λοιπόν στο σπίτι, και προμηθευτείτε πασσαλάκια σε σχήμα σταυρού που καρφώνονται παντού και παρά το ελάχιστα περισσότερο βάρος κάνουν σωστή δουλειά.

Αν επιλέξετε σκηνή με λεπτό ‘’πάτωμα’’ αγοράστε κατ’ ευθείαν ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό, για να το στρώνετε στο έδαφος, κάτω απ’ την σκηνή. Και το ‘’πάτωμα’’ δεν κινδυνεύει να σκιστεί από πέτρες ή κοφτερά αγκάθια, και η υγρασία μένει έξω. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία, (και τιμές) αρχίζοντας από φθηνές καλοκαιρινές (25.000 - 40.000) και φτάνοντας στις ειδικές ορειβατικές (100.000 - 180.000). Οι καλές κοστίζουν αρκετά χρήματα, γι’ αυτό να εξετάσετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες, και μετά να διαλέξετε.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπνόσακο. Ανάλογα τις θερμοκρασίες του τόπου που θα ταξιδέψετε. Για όλους όμως υπάρχουν ειδικά καλύμματα (bivisack)  που τους αδιαβροχοποιούν και βελτιώνουν τις προδιαγραφές τουλάχιστον κατά 5ο C. Σε περίπτωση που κοιμηθείτε έξω χωρίς σκηνή, φροντίστε να εφοδιαστείτε. Επίσης υπάρχουν θήκες με ιμάντες που συμπιέζουν τον όγκο του εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο. Εσείς πρέπει να διαλέξετε κάποιον ελαφρύ με ένα ποσοστό πούπουλου από 70 / 30 έως 90 / 10 (όπου 70 πούπουλο & 30 μικρά φτερά) σε όσο μικρότερη συσκευασία γίνεται. Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν οι καλοί Salewa, Karrimor, Vaude 30.000 - 70.000.

Επιλέξτε αυτόν που καλύπτει θερμοκρασίες από - 5ο C  έως + 24ο C , για να έχετε ένα πολύ ζεστό, και άνετο βράδυ όπου και να ‘’στήσετε’’. Αρκετοί μοτοσυκλετιστές παρά το μεγάλο βάρος έχουν μαζί τους φουσκωτό στρώμα. Καλή λύση, ειδικά αν υπάρχει πρόβλημα μέσης και ταξιδεύετε στην Ελλάδα, όμως ακριβώς λόγω βάρους, αποφύγετε το εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Προτιμήστε να έχετε μαζί σας ’’κάριματ’’ www.cascadedesigns.com (12.000 - 25.000) που είναι ασύγκριτα πιο ελαφρύ, και πιάνει μικρότερο χώρο. 

Στον ταξιδιωτικό – κατασκηνωτικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται και τα μαγειρικά σκεύη. Στα καταστήματα με ορειβατικά υπάρχουν πολλά είδη που πραγματικά σας λύνουν τα χέρια μαγειρεύοντας με όλες τις καιρικές συνθήκες. Για να μην ‘’ψηθείτε’’ εσείς αντί να μαγειρευτεί το φαγητό θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα καμινέτο με φιάλη βουτανίου ή καλύτερα την ‘’πολυσυσκευή’’ Epigaz με φιάλη Βουτανίου – προπανίου που γίνεται και λάμπα για το βράδυ!

Ο μαγειρικός εξοπλισμός περιλαμβάνει οπωσδήποτε το διάσημο ‘’σετ φαγητού δύο ατόμων’’ με ποικιλία σκευών για πολλές χρήσεις, μαχαίρι ή σουγιά, κουτάλι, πιρούνι. Προτιμήστε όμως, ή πολύ καλό αλουμινίου ή το κατά πολύ ακριβότερο ανοξείδωτο που το πληρώνετε όμως μια φορά. Και τα δύο έχουν αντικολητικό τηγάνι που φτιάχνει τα πιο νόστιμα πρωινά του κόσμου. Για τον καφέ το πρωί φροντίστε να έχετε μαζί σας μπρίκι ή αρκεστείτε στην τσαγιέρα που όλα τα καλά σετ φαγητού διαθέτουν. Στο κάμπινγκ γενικά θα σας χρειαστεί μια μικρή ανοξείδωτη σχάρα και δυο – τρεις ανοξείδωτες μικρές σούβλες για να ψήνετε κομμάτια κρέας ή λουκάνικα.

Info: Στα περισσότερα σούπερ Μάρκετ υπάρχουν πολλά μπαχαρικά μαζί (ρίγανη, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι κ.τ.λ.), σε βολική στρογγυλή συσκευασία με πώματα ασφαλείας.

Info: Για το καθάρισμα όλων των προαναφερομένων, να έχετε ένα σφουγγαράκι, και ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι, γεμάτο με υγρό σαπούνι. Αυτά τα μπουκαλάκια είναι κατάλληλα για δεκάδες χρήσεις π.χ. λάδι φαγητού, ξύδι, σαμπουάν (γράψτε εξωτερικά τι περιέχουν). Θα τα βρείτε στην οδό Γερανίου 4, κέντρο Αθήνας 01 5232681.

Info: Στο ελεύθερο κάμπινγκ προσέχετε πάντα την φωτιά. Καθαρίστε καλά το μέρος που θα την ανάψετε, βάλτε πέτρες γύρω – γύρω, και καλού κακού ας έχετε την υδρία ή το παγούρι γεμάτο νερό. Μια πολύ καλή υδρία που πιάνει λίγο χώρο θα βρείτε στον Δημητριάδη Δεκελείας 23 – 25 Ν. Χαλκηδόνα 01 2525064, 2533950. Ο συγκεκριμένος τύπος, έχει την ιδιότητα όταν μένει στον ήλιο και έχετε προσθέσει λίγη σόδα φαγητού να ζεσταίνει το νερό. 

Στα διάφορα απαραίτητα περιλαμβάνονται: Φωτογραφική μηχανή, έστω και instamatic, ένας φακός κατά προτίμηση maglite (έχει ανταλλακτικό λαμπάκι) με ένα ζευγάρι μπαταρίες και ένα λαμπάκι παραπάνω. Ποτέ μην πάρετε μαζί σας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για τέσσερις σημαντικούς λόγους. Η τάση τους είναι 1,2 V αντί των 1,5 V των αλκαλικών και οι περισσότεροι φακοί θα έχουν χαμηλή απόδοση. Είναι περιττό βάρος μαζί με τον φορτιστή. Αν τις χρειαστείτε είναι βέβαιο ότι θα έχουν παραδώσει το πνεύμα και θα πρέπει να τις φορτίσετε ξανά. Τότε, θα διαπιστώσετε ότι ξεχάσετε τον φορτιστή στο προηγούμενο κάμπινγκ 3.800 χλμ μακρύτερα.

Το καλοκαίρι, απαραίτητο συμπλήρωμα για ‘’αρχοντικές’’ διακοπές είναι το καπέλο, η αντηλιακή κρέμα, και το autan ή έστω το παλιό καλό φιδάκι. Για να δένουμε την μοτοσυκλέτα στο καράβι πιο παλιά χρησιμοποιούσαμε σχοινί. Τώρα προτιμήστε τους ιμάντες σε ότι μήκος θέλετε αρκεί να έχουν χαλκά στο τελείωμά τους που βοηθά να πιάνονται από προεξοχές. Να έχετε μαζί σας ένα γυάλινο μπουκαλάκι με λίγη ποσότητα απορρυπαντικού & λίγα μέτρα πλαστικό λευκό ‘’σχοινί’’ μήπως χρειαστεί να απλώσετε πλυμένα ρούχα. Σε ένα μικρό κουτάκι από κάρτες επισκεπτηρίου τοποθετήστε προσεκτικά όλα τα δεύτερα κλειδιά που χρειάζεται η μοτοσυκλέτα, οι βαλίτσες, οι κλειδαριές, και δύο – τρία κουμπιά, κλωστή, βελόνα & παραμάνες γιατί κατά την διάρκεια του ταξιδιού όλο και κάποιο κουμπί θα αυτονομηθεί, ή κάτι θα ξηλωθεί. 

Το Walkman ή το minidisk είναι χρήσιμο για τις διήμερες – τριήμερες εκδρομές, όμως ένα βιβλίο είναι αναντικατάστατο στα ταξίδια εβδομάδων. Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε την μουσική σας τότε προτιμείστε να τη παραγγείλετε ακριβώς με τα ‘’ταξιδιωτικά κομμάτια’’ που σας ενδιαφέρουν, όσο σπάνια και αν είναι.

Στην διεύθυνση www.muzicmaker.com του Internet μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας CD με επιλογές από όλους τους καλλιτέχνες όλων των εταιριών. Πώς ; Απλά ‘’μπαίνετε’’ , φτιάχνετε την λίστα με τα ‘’κομμάτια’’ που θέλετε να περιλαμβάνει το CD σας, και χρεώνετε την πιστωτική σας κάρτα. Η Musicmaker ετοιμάζει την παραγγελία σας και σας το στέλνει με το ταχυδρομείο ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται τα δικαιώματα των εταιριών και των καλλιτεχνών.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Για να διατηρήσετε τον εξοπλισμό της κατασκήνωσης σε καλή και λειτουργική κατάσταση θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Δώστε την δέουσα προσοχή ώστε να μην ξοδεύετε κάθε τόσο χρήματα.

ΣΚΗΝΗ

Για να αποφευχθεί η διάβρωση (μούχλιασμα) της σκηνής φροντίστε να την μαζέψετε στεγνή και καθαρή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό την μαζεύετε βρεγμένη, αλλά με την πρώτη ευκαιρία και το αργότερο σε 24 ώρες απλώστε την να στεγνώσει. Τα πασσαλάκια να μην τα βάζετε ποτέ μαζί  με το ύφασμα ή το εξωτερικό κάλυμμα της σκηνής αλλά πάντα στο δικό τους σακουλάκι. Η σκηνή καθαρίζεται με σκέτο νερό. Ακόμη και να είναι υφασμάτινη μην τη βάζετε στο πλυντήριο γιατί χαλάνε τα φερμουάρ και φεύγει η αδιαβροχοποίηση. Για να αδιαβροχοποιήσετε την σκηνή χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέι σιλικόνης. Για τα φερμουάρ χρησιμοποιείτε παραφίνη. Μην αποθηκεύετε τη σκηνή σε μέρος με υγρασία ή σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος.

ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ

Μην μαζεύετε, και αποθηκεύετε τον υπνόσακο βρεγμένο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τον μαζεύετε, αλλά με την πρώτη ευκαιρία και το αργότερο σε 24 ώρες απλώστε τον να στεγνώσει. Μετά από κάθε χρήση απλώστε τον να αεριστεί. Οι περισσότεροι πλένονται στο πλυντήριο. Ρωτήστε όμως κατά την αγορά του αφού οι ακριβοί υπνόσακοι έχουν στο εσωτερικό τους μεμβράνες αδιαβροχοποίησης, που στο πλυντήριο καταστρέφονται. Όταν δεν τον χρησιμοποιείτε καιρό, απλώστε τον να αεριστεί αλλιώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μουχλιάσει.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΕΤ

Όταν τα χρησιμοποιείτε να τα σκουπίζετε καλά. Το τηγάνι tefal πάντοτε να το καλύπτεται με μαλακό πανίγιατί γδέρνεται. Αν δεν τα χρησιμοποιείτε για καιρό μην τα έχετε στην συσκευασία ταξιδιού γιατί ‘’ψωριάζει’’ το μέταλλο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ενεργειακές ανάγκες κατά την διάρκεια του ταξιδιού αυξάνονται όσο αυξάνεται και η καταπόνηση του οργανισμού. Οδηγώντας απορροφημένοι από την ομορφιά των τοπίων περνούν γρήγορα οι ώρες και ο οργανισμός αρχίζει δικαιολογημένα να διαμαρτύρεται. Το να σταματήσετε σε εστιατόρια – ταβέρνες και να επιδοθείτε στο ‘’σπορ’’ είναι σε άλλες περιπτώσεις αυτονόητο αλλά σε μεγάλο ταξίδι όχι ‘’επιβεβλημένο’’. Σε κανονικές συνθήκες ταξιδιού πρέπει να τρωτε ελαφρά το πρωί, και όσο συνεχίζετε την οδήγηση έστω και ως αργά το απόγευμα, πρέπει να αναπληρώνετε συχνά - έστω με ένα σάντουιτς -  την απώλεια θερμίδων.

Αποφεύγετε επιμελώς το μεσημεριανό φαγητό (ψητά – σαλάτες – μπύρες ή άλλο) γιατί μετά από κραιπάλη είναι βέβαιο ότι θα χαθεί ολόκληρη η υπόλοιπη μέρα, και φυσικά θα επιβαρυνθεί η επόμενη με επιπλέον χλμ. Είναι σχεδόν ‘’φυσιολογικό’’ κάτω από συνθήκες καταπόνησης του οργανισμού να δημιουργούνται διαφορετικές ανάγκες διατροφής. Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών πρέπει να είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό υδατάνθρακες (ζυμαρικά κανονικά ή αφυδατωμένα, κέικ, γλυκά ) και λιγότερο πρωτείνες και λιπαρά. Απαραίτητες και σε μεγαλύτερες ποσότητες είναι οι βιταμίνες της σειράς Β και η βιταμίνη C που αυξάνουν την αντοχή του οργανισμού. Στην θήκη του  Tank Bag να υπάρχουν πάντα μπισκότα ή σοκολάτα, ξερά φρούτα ή κέικ. 

ΛΙΣΤΑ Νο 2: Ταξιδιωτικός – Κατασκηνωτικός Εξοπλισμός

 • Ελαφριά Σκηνή : τουλάχιστον δύο ατόμων ανεξάρτητα αν ταξιδεύετε με παρέα ή μόνος
 • Πασσαλάκια : φροντίστε να έχετε μαζί σας έξι περισσότερα
 • Υπνόσακο : υπολογίστε για Ευρώπη – 8ο C - + 24ο C
 • Κάριματ ή στρώμα : προτιμήστε το ελαφρύ κάριματ ειδικά για το εξωτερικό
 • Πλαστικό : για προστασία του ‘’πατώματος’’ της σκηνής, και απομόνωση της υγρασίας
 • Μαγειρικά σκεύη : προτιμείστε τα ανοξείδωτα
 • Καμινέτο ή γκαζάκι : με ανταλλακτικές βιδωτές φιάλες 125 γρμ. Προτιμήστε τα ορειβατικά γιατί είναι πιο ελαφρά και υπάρχει δυνατότητα αλλαγής χρήσης
 • Μπρίκι, 2 ποτήρια, 2 κουτάλια, 2 πιρούνια, 2 μαχαίρια, 1 πολυεργαλείο, 1 ανοιχτήρι
 • Μπαχαρικά στην ειδική στρογγυλή συσκευασία, Λάδι σε πλαστικό μπουκαλάκι με πώμα ασφαλείας, και μέλι στα ειδικά πλαστικά σακουλάκια
 • Σχάρα και σούβλες μικρές: Σούβλες μπορείτε να φτιάξετε αφού ‘’ξύσετε’’ στην άκρη ένα κομμάτι  ξύλο
 • Υδρία : 10 λίτρων που διπλώνει ή ισοθερμικό θερμός αλουμινίου
 • Σφουγγάρι, πλαστικό πτυσσόμενο λεκανάκι, και πλαστικό μπουκάλι με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα, απορρυπαντικό σκόνη για τα ρούχα, χαρτί υγείας
 • Φωτογραφική μηχανή συσκευάζοντάς έτσι ώστε να υφίστανται τους λιγότερους κραδασμούς & μπαταρίες έξτρα
 • Φακός με ανταλλακτικό λαμπάκι και μπαταρίες έξτρα
 • Καπέλο, τζόκεϊ, Autan,
 • Ιμάντες : διαλέξτε αυτούς που η κατάληξη τους έχει μεταλλικό χαλκά, για να στηρίξετε με ασφάλεια την μοτοσικλέτα στο πλοίο, ή αλλού
 • Δεύτερα κλειδιά για την μοτοσικλέτα, τις βαλίτσες, τις κλειδαριές
 • Κουμπιά, κλωστή, βελόνες, παραμάνες
 • Δημοσιογραφικό κασετόφωνο: εκτός ότι παίζει και ακούγεται κανονικά, γράφετε και περίεργους σπάνιους ήχους, της φύσης, κασέτες με μουσική, μπαταρίες,
 • Φαρμακείο : Αν υποψιάζεστε, ότι το μέρος που θα ‘’στήσετε‘’ έχει ανεπιθύμητα, ζωύφια ή ερπετά ρίξτε σε κύκλο γύρω απο την σκηνή, αλάτι, και δεν ‘’περνάει’’ τίποτα
 • Κιάλια : Για παρατήρηση οτιδήποτε δυσδιάκριτου. Χρησιμοποιήστε τα ακόμη και για να βρείτε ‘’εξόδους’’ από τις συνηθισμένες βουνίσιες διαδρομές
 • Διεθνές πολύπριζο : Οι πρίζες δεν είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο. Η λύση βρίσκεται σε ένα απλό σετ απόαντάπτορες για κάθε είδος πρίζας.
 • Εάν ταξιδέψετε σε χώρες με αυξημένη εγκληματικότητα, φροντίστε τα χαρτιά, και τα χρήματά σας να τα έχετε σε ‘’πορτοφόλι μέσης’’ που φοριέται εσωτερικά και δεν δίνει καθόλου στόχο

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

DARR: EXPEDITIONS SERVICE GmbH.  Theresienstr 66, D - 80333 Munchen, Τηλ0049 89 282032, 33 Fax+0049 89  282525. www.daerr.de e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΚΗΝΕΣ

Fritz Berger GmbH : Postfach 1160, + 92301 Neumarkt / Oberpf. www.fritz-berger.de (Camping Gaz / Coleman, Camping - und Outdoor - Fachhandel)

Motoport: Oldenburger StraBe 65, + 26316 Varel ( 04451 915 - 0.

Louis: Rungedamm 35, + 21035 Hamburg ( 040 73419360,www.louis.de

Salewa: Sportgerate GmbH, Postfach 1262 + 85606 Aschheim. Τηλ089 9099301 www.saleva.de

Sud West: Postfach 1164 + 89122 Langenau. Τηλ0180 5235236.

VeuDe Sport: A.v. Dewitz, + 88069 Tettnang. www.vaude.de

ΥΠΝΟΣΑΚΟΙ 

Big PacK : FabriKstr 35, + 73266 Bissingen / TecK www.bigpack.de 

Gotz : Hinter Stock, + 72406 Bissingen ( 07476 933150. www.gotz-motorsport.de 

Lafuma GmbH : Siemens - str 8, + 77694 Kehl.  

Louis : Rungedamm 35, + 21035 Hamburg ( 040 73419360. www.louis.de 

Polo : Reisholzer WerftsraBe 78, + 40589 Dusseldorf ( 0211 979796. www.polo-motorrad.de 

Salewa : Sportgerate GmbH, Postfach 1262 + 85606 Aschheim. Τηλ089 9099301 www.saleva.de 

veuDe Sport : A.v. Dewitz, + 88069 Tettnang Τηλ074 42 53060. www.vaude.de 

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ 

Camping Gaz – Coleman : Deutschland GmbH, Am Eisernen Steg 20, + 65795 Hattersheim 

Fritz Berger GmbH : Regerstr 2, + 92318 Neumarkt. www.fritz-berger.de 

Louis ThermaRest Motorradvertriebs GmbH : Rungedamm 35, 21035 Hamburg ( 040 73419360. www.louis.de 

Ortlieb : Sportartikel GmbH,Rainstr 6, + 91560 Heilsbronn. www.ortlieb.de 

Polo ExpreBversand : Am Trippelsberg92, + 40589 Dusseldorf ( 0211 979796. www.polo-motorrad.de 

Relags – Safarica Outdoor Equipmend: Im Grund 6 – 10, + 83104 Tuntenhausen. www.relags.de 

Salewa Sportgerate GmbH : Postfach 1262 + 85606 Aschheim. www.saleva.de 

Tatonka GmbH : Robert – Bosch – Str 3, + 86453 Dasing Τηλ082 05 96020. www.tatonka.com 

The North Face : P.O Box 16, Industrial Estate, Port Glasgow, Scotland, + PA145XL. www.thenorthface.com 

VeuDe – Markill : A.v. Dewitz, + 88069 Tettnang. Τηλ074 42 53060. www.vaude.de 

Zolzer GmbH : Kupferdreher Str 196, + 45257 Essen. Τηλ020 1 487815. www.zoelzer.de 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Γ)   Π Ρ Ο Ε Τ Ο Ι Μ Α Σ Ι Α   Μ Ο Τ Ο Σ Ι Κ Λ Ε Τ Α Σ 

(ΣΧΑΡΕΣ- ΒΑΛΙΤΣΕΣ - ΣΑΚΟΙ - TANK BAG - ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ) 

Κείμενα – Info: Άγγελος Σινάνης © 1996 – 2002 Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Η προετοιμασία της μοτοσικλέτας είναι ένα κεφάλαιο με πολλές και αταίριαστες σελίδες. Υπάρχουν αναβάτες που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στον μηχανικό τους, και αν τύχει κάτι....παίρνουν τηλέφωνο, και οι αναβάτες που πριν το ταξίδι κάνουν την μοτοσικλέτα φύλο - φτερό. Για όλους όμως ισχύουν ίδιες λέξεις, αρκετά πριν την πολυπόθητη αναχώρηση. Έλεγχο, και  Πρόληψη, θα κάνει και ο γνώστης, και ο μη γνώστης.  

Ο Έλεγχος αρχίζει από την εξωτερική εμφάνιση και σιγά - σιγά προχωράει από τις τυχόν διαρροές λαδιού του κινητήρα, στην κατάσταση που είναι οι φλάντζες, κινητήρα και πιρουνιών, κατάσταση μπαταρίας, και υγρών γενικά. Γρανάζια φαγωμένα, αλυσίδα προ πολλού ξεχαρβαλωμένη, ματιές στα τακάκια,μας κάνουν να ανατριχιάσουμε πρέπει να αλλαχτούν όλα. Λάστιχα πρέπει ούτως ή άλλως να αλλαχθούν μια που τα χιλιόμετρα του ταξιδιού υπερκαλύπτουν την αντοχή ακόμα και καινούριων.

AVON: www.avontyres.com BARUM: www.Barum-Mitas.de BRIDGESTONE: www.bridgestone.de CONTINENTAL: www.conti.de DUNLOP: www.dunlop.de METZELER: www.metzeler.de MICHELIN: www.mishelin.de PIRELLI: www.pirelli-moto.de Αν φτάνοντας στις ντίζες σκεφθείτε - σκυλί βρε παιδί μου, μανίσιες ντίζες φοράει ακόμα - προληπτικά πρέπει να αλλάξετε ντίζες, ή να στερεώσετε δίπλα στις υπάρχουσες τις νέες. Ο συνεχής έλεγχος μας αποκαλύπτει φίλτρο λαδιού γεμάτο γρέζια από την μανίσια και αυτή καμπάνα που στα καλά καθούμενα βρε παιδί μου διαλύθηκε, φίλτρο αέρα με την μισή Σαχάρα πάνω του. 

Ελέγξτε για τυχόν τζόγους τα ρουλεμάν των τροχών, του ψαλιδιού, και του λαιμού, και ίσως καταλάβετε γιατί τόσο καιρό κοσκινίζει. Τελευταίο έλεγχο κάντε με ευλάβεια στα ηλεκτρικά, φισάκια φαγωμένα αλλάζονται με καινούρια, ασφάλειες αγοράζουμε και κάμποσες παραπάνω, όπως και ένα σετ γνήσιες λάμπες, και με ταινία τις στηρίζουμε πάνω στην ασφαλειοθήκη. Αν καταφέρετε εσείς να κάνετε αυτούς τους ελέγχους, τότε σίγουρα θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα, αν όχι, μάθετε να κάνετε σιγά - σιγά πρόληψη στο συνεργείο, για να μην σας φαίνονται όλα ξαφνικά πολυέξοδα ενώ δεν είναι. 

ΣΧΑΡΕΣ 

Toβασικότερο ίσως αξεσουάρ για την βόλτα ή τον τουρισμό μεγάλων αποστάσεων είναι η σχάρα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει  να δώσετε ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή της, και φυσικά στο κόστος της. Δεν είναι πάντοτε κανόνας ότι το ακριβό θα κάνει καλύτερα την δουλειά από κάποιο φθηνότερο. Υπάρχουν δύο τύποι: Universal & αποκλειστικά για κάθε μοντέλο. Αν για την μοτοσυκλέτα σας υπάρχουν και οι δύο τύποι προτιμείστε τον δεύτερο και ας έχει μεγαλύτερο κόστος. Είναι ασύγκριτα πιο σταθερή. Ποτέ μην αγοράσετε σχάρα και την τοποθετήσετε πρόχειρα, φορτώνοντας μετά την μοτοσυκλέτα για να πάτε το ταξίδι που ονειρευόσαστε. Είναι βέβαιο ότι από τα πρώτα κιόλας χλμ θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Ίσως φαίνεται χρονοβόρο αλλά είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί με θρησκευτική ευλάβεια. Το βασικό που πετυχαίνετε με την σωστή τοποθέτηση – στήριξη, είναι η ασφάλεια και η ευστάθεια στην οδήγηση. 

 Ίσως είναι αναχρονισμός, αλλά υπάρχουν τρία καθοριστικά πρέπει, που επηρεάζουν ακόμη και το μέγεθος των βαλιτσών που θα αγοράσετε. Πρέπει να στηρίζετε σε τρία σημεία από την κάθε πλευρά. Πρέπει να προσπαθήσετε ώστε τα πλαϊνά στηρίγματα (προεκτάσεις) να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον σκελετό. Πρέπει το κέντρο των βαλιτσών (που συνήθως είναι οι κλειδαριές) να μην είναι ποτέ πιο πίσω από τον άξονα του πίσω τροχού. Το ίδιο ισχύει και για το topcase το οποίο πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στο ύψος της σέλλας.  

Αν κάτι από αυτά δεν γίνει σωστά μεταφέρεται το βάρος πίσω, βοηθάει και λίγο ο αέρας με την ακανόνιστη ροή του, και το αποτέλεσμα είναι να ‘’ελαφρώνει’’ το τιμόνι και να ψάχνετε εσείς γιατί ‘’κουνάει’’ (tremplink). Επίσης αν δεν έχει από το εργοστάσιο βίδες ανοξείδωτες, βάλτε εσείς (με λίγο loctite, για να μην ξεβιδώνονται από τους κραδασμούς) και μην χρησιμοποιήσετε καθόλου τις δικές της. Η αντικατάσταση γίνεται γιατί όταν έρθει η ώρα να βγάλετε την σχάρα, και οι βίδες είναι σιδερένιες είναι σίγουρο ότι δεν θα βγαίνουν αφού θα έχουν σκουριάσει. 

ΒΑΛΙΤΣΕΣ

Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές σχαρών κατασκευάζουν και βαλίτσες που εύκολα μπαίνουν – προσαρμόζονται στην αντίστοιχη σχάρα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή, είναι το πόσο ωφέλιμο βάρος ‘’σηκώνει’’ η μοτοσυκλέτα σας, και το μέγεθος. Δεν είναι ασφαλές αλλά ούτε και όμορφο να βλέπεις μια μοτοσυκλέτα 250 κ.ε. να έχει δεξιά – αριστερά βαλίτσες 40 & 45 λίτρων. Αφού καταλήξετε στο ανάλογο της μοτοσυκλέτας μέγεθος προσέξτε όταν τις φορτώνετε. Το ότι οι βαλίτσες γράφουν 35 – 40 – 45 λίτρα δεν σημαίνει ότι βάζουμε μέσα ανάλογα κιλά.  

Τα λίτρα είναι όγκος όχι βάρος. Ανοίξτε πρώτα το βιβλιαράκι του κατασκευαστή της μοτοσυκλέτας σας για να μάθετε το ωφέλιμο φερόμενο βάρος. Δηλαδή Επιβάτης + Συνεπιβάτης + Βάρος αποσκευών. Συνήθως στα μοντέλα από 500 κ.ε. έως 750 κ.ε. το ωφέλιμο βάρος είναι 200 – 250 κιλά. Από τα 750 κ.ε. έως τα 1100 κ.ε. φτάνει τα 350 – 400 κιλά. Τι σημαίνει αυτό; Απλά αν οι δύο επιβάτες ζυγίζουν 150 – 180 κιλά και έχουν μια μοτοσυκλέτα 500 κ.ε. ή 750 κ.ε. το βάρος των αποσκευών δεν πρέπει να περνάει τα 50 κιλά στην πρώτη περίπτωση και τα 70 στην δεύτερη.  

Info: Η πιο ενδιαφέρουσα, ανθεκτική και οικονομική λύση είναι οι βαλίτσες αλουμινίου εξαιρετικά ανθεκτικές, αγοράζονται μία φορά για πάντα, και το πιο ενδιαφέρον είναι η τιμή τους.  

ΣΑΚΟΙ  

Υπάρχουν στην αγορά σάκοι 100% αδιάβροχοι, μεταβαλλόμενης χωρητικότητας, με ή χωρίς εξωτερικές ‘’θήκες’’ που σας δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε ολόκληρο τον εξοπλισμό π.χ. κατασκήνωσης σε ένα μέρος. Η χωρητικότητά των σάκων – σακιδίων τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερη από αυτή των topcase και σας ‘’λύνουν τα χέρια’’ στην περίπτωση που η μοτοσυκλέτα σας δεν ‘’σηκώνει’’ το βάρος του. Αν ταξιδεύετε μόνος, είστε πιο άνετος αφού τοποθετείται όπου υπάρχει κενός χώρος π.χ. στην θέση του συνεπιβάτη, χωρίς πρόσθετες πατέντες ή στηρίγματα αλλά μόνο με έναν ιμάντα ή δύο χταπόδια. 

TANKBAG 

Το πρώτο και ίσως το πιο απαραίτητο συμπλήρωμα εξοπλισμού για το ταξίδι είναι το tankbag. Πολύ χρήσιμο, αφού έχετε άμεση πρόσβαση, και χωράει σχεδόν ‘’τα πάντα’’. Με αφρολέξ π.χ. στρώνετε μια από τις συνήθως δύο θήκες, και τοποθετείτε με ασφάλεια, και επιπλέον μακριά από ‘’τραυματικούς’’ κραδασμούς την φωτογραφική μηχανή, τους φακούς, τα φιλμ σε ένα σημείο που με ευκολία φτάνετε. Υπάρχουν δεκάδες τύποι. Με ιμάντες, Velcro ή μαγνήτες. Αδιάβροχοι 100% ή με πρόσθετη κουκούλα που τους αδιαβροχοποιεί. Σταθερής ή μεταβαλλόμενης χωρητικότητας διαιρούμενοι και ενιαίοι, με ιμάντα η χωρίς.  

Η μεγάλη τους ποικιλία αναδεικνύει την χρησιμότητα τους. Αν δεν έχει η μοτοσυκλέτα σας fairing προστατεύει και από τον αέρα. Κριτήρια αγοράς πολλά. Ευκολία πρόσβασης στην τάπα βενζίνης, πόσο εύκολα τοποθετείται ή αφαιρείτε, χωρητικότητα μεγάλη ή όσο χρειάζεται, διάφανη αδιάβροχη θήκη για τον χάρτη ή τις σημειώσεις, αδιαβροχοποίηση. Για την προστασία του χρώματος της μοτοσυκλέτας θα βρείτε στην αγορά βάση με αφρώδες υλικό ή δερμάτινο κάλυμμα ντεπόζιτου και tankbag ίδιο χρώμα με της μοτοσυκλέτας σας.  

EΡΓΑΛΕΙΑ 

Πολλές φορές από κάτι απρόσμενο ματαιώνεται ένα ταξίδι. Άλλες φορές πάλι ξεκινάτε προγραμματισμένα και στο δρόμο τυχαίνει να κοπεί το συρματόσχοινο του αμπραγιάζ. Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα, από το να περιμένεις ανήμπορος στον δρόμο να σε βοηθήσει κάποιος που έχει εργαλεία, και να περνά η ώρα χωρίς κανείς να συγκινείται. Όχι ότι η μοτοσυκλέτα δεν έχει εργαλεία, αλλά τυχαία αυτό που χρειάζεστε δεν είναι εκεί. 

Γιαυτό μια είναι η λύση. Βγάλτε όλα τα εργαλεία που δίνει το εργοστάσιο και εξετάστε προσεκτικά ποια σας απαραίτητα αλλά λείπουν. π.χ. κάποιο μικρό νούμερο Άλεν για το καπάκι ή για τη ζελατίνα του fairing, προέκταση καστάνιας για τον πίσω τροχό, αφού ειδικά στην μοτοσυκλέτα σας, το παξιμάδι είναι δίπλα στις εξατμίσεις! Μόλις είστε σίγουροι ότι τα έχετε όλα προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε όλα μαζί εκεί που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής. Δεν θα είναι παράδοξο αν δεν χωράνε. Σε αυτή την περίπτωση, βρείτε μια εργαλειοθήκη από εντουράκι, π.χ. αυτές από τα παλιά DR με το ελαστικό καπάκι που σφραγίζει, είναι αδιάβροχη, χωράει τα πάντα, και κοστίζει 5000 καινούργια, και τοποθετήστε τα εκεί.  

Διαβάστε προσεκτικά την λίστα με τα εργαλεία, και μην αφήσετε τίποτα που ‘’δεν χωράει’’, αφού από αυτά θα εξαρτηθεί η συνέχεια του ταξιδιού όσο απλή και αν είναι η βλάβη. Προτιμήστε τα επώνυμα εργαλεία (Facom, Usag κ.τ.λ.). και τα γνήσια Ιαπωνικά σε πολύ συμφέρουσες τιμές. 

Χρήσιμο ‘’κόλπο’’: αν κοπεί ο λεβιές των ταχυτήτων εφαρμόστε σφιχτά δίπλα του και στερεώστε γερά με σύρμα ή ταινία κάποιο Άλεν Νο 7 – 8 – 9 ή 10.  

AΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ 

Όσο προσεκτικά και να ετοιμαστεί μια μοτοσυκλέτα για ταξίδι πάντοτε υπάρχουν πιθανότητες να χαλάσει ή να βραχυκυκλώσει κάτι ξαφνικά. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά η κούραση κάθε μέρα μεγαλώνει και τίποτα δεν αποκλείεται. Μια απλή πτώση από το stand θα στραβώσει ή θα σπάσει την μανέτα τουλάχιστον. Γιαυτό θα πρέπει να προβλέψετε να έχετε μαζί σας αναλώσιμα. Για μικρές βλάβες ή σπασίματα προβλέψτε να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα κρύσταλλο φλας και λίγη μονωτική ταινία. Ντίζες αμπραγιάζ και γκαζιού απαραίτητες όπως και οι λάμπες. Μπορεί να μην έχει καεί έως τώρα καμιά, αλλά ένας άσχημος χωματόδρομος να τις κάψει όλες.

Ανταλλακτικές ασφάλειες, λάμπες και μικρά σε μέγεθος ανταλλακτικά στηρίξτε τα μόνιμα με αλουμινοταινία, ή με ισχυρό ειδικό αυτοκόλλητο, στο κενό του fairing, στο πίσω μέρος του προβολέα ή μέσα στον προβολέα. Ένας κανόνας που ισχύει ειδικά στα μεγάλα ταξίδια, είναι η μεγάλη βόλτα πριν την αναχώρηση, με πλήρες φορτίο, και μία τουλάχιστον διανυκτέρευση για να ελέγξετε αν υπάρχουν ελλείψεις, και σε τι κατάσταση είναι ο εξοπλισμός κατασκήνωσης. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία για ορισμένες ρυθμίσεις, και ίσως διορθώσεις, τώρα που είναι νωρίς για φτιάξιμο, και όχι για ακύρωση του ταξιδιού. 

ΦΟΡΤΩΜΑ - το δέσιμο των αποσκευών 

Όπως σε όλα υπάρχουν κανόνες, έτσι και η ασφαλής στήριξη των αποσκευών έχει τους δικούς του. Εκτός από τα χταπόδια, υπάρχουν και οι ιμάντες, που ασφαλίζουν πολύ πιο σίγουρα οτιδήποτε ανεξαρτήτως μεγέθους. Πάντοτε όμως να δένετε κάθε βαλίτσα ή σάκο ξεχωριστά, και χιαστί.  

Μόλις τοποθετήσετε, δέσετε, τις αποσκευές βάλτε και ένα ελαστικό διχτάκι, για να έχετε ‘’κάτι’’ να ασφαλίσετε, συνήθως πράγματα ελαφρά της τελευταίας στιγμής. Όλα τα αντικείμενα που έχετε μαζί σας πρέπει να φορτώνονται ανάλογα το βάρος τους. Τα βαριά στο κάτω μέρος των σάκων, βαλιτσών, tankbag και τα ελαφριά στο πάνω μέρος. 

ΦΟΡΤΩΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 

Το σίγουρο είναι ότι οι Ελληνικές Ναυτιλιακές εταιρείες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, δεν ενδιαφέρονται εάν  η μοτοσικλέτα σας πέσει από το stand, γδαρθεί ή βουλιάξει το ρεζερβουάρ από υπαιτιότητα του πληρώματος. Επίσης οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν αναγνωρίζουν και δεν αποζημιώνουν πέσιμο, τρακάρισμα ή ατύχημα, σωματικές βλάβες κατά την διάρκεια παρκαρίσματος μέσα σε γκαράζ πλοίου, διότι θεωρείται ‘’φυλασσόμενο πάρκινγκ’’. 

Προτείνουν απλά & προκλητικά....βρείτε τα με αυτούς!! Μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαϊκές Ναυτιλιακές εταιρείες που σέβονται τον μοτοσυκλετιστή, είσαστε αναγκασμένοι να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες για να είστε - σχετικά - σίγουροι. Αν υπάρχει χώρος βάλτε την μοτοσικλέτα κοντά στα πλαϊνά τοιχώματα του πλοίου, στο πλαϊνό stand, και δέστε την με ιμάντα που είναι φαρδύς, και όχι με το γελοίο σχοινί που θα σας δώσουν.  

Το σχοινί έχει την τάση - ειδικά αν περνάει πάνω από την σέλλα....να την κόβει. Αν έχει και ‘’θάλασσα’’ και κουνάει τόσο το χειρότερο...για την σέλλα ή όπου αλλού τρίβεται. Αν δεν βρείτε θέση, οπουδήποτε και να σας βάλουν, πρέπει να έχετε μαζί σας απαραίτητα έναν ιμάντα με καστάνια και μεταλλικό χαλκά, στην άκρη, για να τον τοποθετήσετε στις τρύπες που βάζουν - συνήθως - τις αλυσίδες των φορτηγών. Αφού την ασφαλίσετε Α: περιμένετε να έρθει κάποια άλλη μοτοσυκλέτα κοντά στην δική σας, να ασφαλιστεί και αυτή, Β: ρωτήστε τον οδηγό, σε ποιο νησί κατεβαίνει και  μετά, Γ: τολμήστε - πάρτε το απόφαση και αποχωριστείτε. Κατά την διάρκεια της αναμονής βγάλτε τα απαραίτητα για την επιβίωση στο πλοίο!! Κάριματ, μακρυμάνικη μπλούζα, Σάντουιτς, θερμός με καφέ, κ.λ.π. Τα υπόλοιπα ασφαλίστε τα συνήθως - μέσα στον σάκο ή την βαλίτσα - και καλό σας ταξίδι.  

ΛΙΣΤΑ Νο 3: Εργαλεία – Ανταλλακτικά Μοτοσυκλέτας για ταξίδι 

 • Το δικό της μπουζόκλειδο και αναλώσιμα μπουζί
 • Ένα σετ της Facom ή της Usag που περιέχει μικρή καστάνια, καρυδάκια, μύτες Άλεν, μύτες κατσαβιδιού ίσιες, & σταυρωτές (Philips) προέκταση, λαβή τύπου κατσαβιδιού και σταυρό ‘’καρντάν’’ για περιστροφή υπό γωνία (θα σας ‘’λύσει’’ τα χέρια)
 • Γερμανοπολύγωνα 10, 12, 14, 17, σε συνδυασμό με τα εργαλεία της μοτοσυκλέτας για ‘’κόντρα’’ όπου χρειάζεται.
 • Στις Ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες τα γερμανοπολύγωνα 11, 15, 18. Το 12 γίνεται 13
 • Πάρτε κατάλληλα εργαλεία για τους τροχούς της. Από 17 – 19 εξάγωνο και 14 – 17 – 19 Άλεν για εμπρός, μέχρι τα εξωφρενικά εξάγωνα Νο 36 για πίσω
 • Στην Hein Gericke υπάρχει φορτιστής μπαταρίας, και καλώδια για να πάρετε ή να δώσετε ρεύμα, κατασκευασμένος ειδικά για μοτοσικλέτα (μικρό μέγεθος)
 • Καλή πένσα & αυτασφαλιζόμενη ‘’Σκύλλα’’
 • Έξτρα ντίζες, μανέτες φρένου, αμπραγιάζ, κρύσταλλα φλας, μονωτική ταινία
 • Λάμπες αντιπροσωπείας, ασφάλειες το ίδιο
 • Σετ βουλκανισμού, με αμπούλες αέρα έξτρα, οι στρητάδες, λεβιέδες και σαμπρέλες (εξαιρούνται οι tubeless) με αμπούλες αέρα οι χωματεροί. Εκτός αν βρίσκεται πιο βολική την τρόμπα αέρος
 • Πιεσόμετρο χειρός για μετράτε ακριβώς την πίεση των ελαστικών
 • Ανταλλακτικές βίδες, (αυτές που παρατηρήσατε να ξεβιδώνουν), παξιμάδια ασφαλείας, ροδέλες, για την μοτοσυκλέτα, και για τη σχάρα. Όσες μοτοσυκλέτες δεν φοράνε κλειστή αλυσίδα πάρτε ασφάλεια έξτρα. 
 • Σωληνάρια εποξικής κόλλας ταχείας πήξεως, και σιδηρόστοκο με τον καταλύτη. 1 σωληνάριο σιλικόνης. Αυτά σε περίπτωση διαρροής θα σας σώσουνε
 • Μεταλλικοί & πλαστικοί σφιγκτήρες, σύρμα, 1 ιμάντα και 1 καλό χταπόδι έξτρα
 • Ένα μπουκάλι STROH INLANTER RUM 80% VOL, για αυτοσυγκέντρωση, κατά την διάρκεια της τυχόν επισκευής 

Εργαλειοθήκες: Φωστιέρης & Σία Μελανθίου 8 / Αθήνα 01 3214602, Εργαλεία Facom Μπαρμπέρης Ε.Π.Ε. Αργοναυτών 7 – 9 / Μαρούσι 01 8062811, Εργαλεία Hazet : Γκιόκας – Μπεθάνης Ο.Ε. Αθηνάς 24 / Αθήνα 01 3251447  

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 

Σ Χ Α Ρ Ε Σ -   Β Α Λ Ι Τ Σ Ε Σ 

Darr: TheresienstraBe 66, + 80333 Munchen www.daerr.de 

Globetrotter: Bargkoppelstieg 12, + 22145 Hamburg. www.globetrotter.de 

Gotz: Hinter Stock, + 72406 Bissingen ( 07476 933150. www.gotz-motorsport.de 

Hein Gericke: Reisholzer WerftstraBe 19, + 40589 Dusseldorf ( 0221 9898 - 9. www.hein-gericke.de 

Hepco & Becker: BirkenstraBe, + 66989 Hohfroschen ( 0633492160 www.Becker-technik.dewww.hepco-becker.de 

KRAUSER: www.krauser.de 

NONFANGO: www.nonfago.com 

RMS: SiedlungsstraBe 3, + 97270 Kist (09306 8599) 

Lauche und Maas: Alte Allee 28, + 81245 Munchen.Τηλ089 880705. www.lause-maas.de 

Polo: Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf ( 0211 979796. www.polo-motorrad.de 

Globetrott - Zendrale Tesch: Zur Fernsicht 18, + 52224 Stolberg – Zweifall ( 02402 75375. www.globetrotter.de 

Turatech: Auf dem Zimmermann 7 – 9, + 78078 Niedereschbach ( 07728 9279 0. www.touratech.de 

Travel Center Woick: Plieninger Strabe 21, + 70794 Filderstadt. Τηλ0711 7096700. www.woick.de 

D – bags: www.b-bags.de 

Σ Α Κ Ο Ι 

Frank Thomas : Kaiserswerther StraBe 10a, + 40878 Ratingen ( 02102 25831) 

Gotz : Hinter Stock, + 72406 Bissingen ( 07476 933150. www.gotz-motorsport.de 

Hein Gericke : Reisholzer WerftstraBe 19, + 40589 Dusseldorf( 0221 9898 - 9. www.hein-gericke.de 

Held : Rettenberger StraBe 7, + 87545 Burgberg ( 08321 664460. www.held-biker-fasion.de 

Louis : Rungedamm 35, + 21035 Hamburg ( 040 73419360. www.louis.de 

Motoport : Oldenburger StraBe 65, + 26316 Varel ( 04451 915 - 0. 

Oxford : Station Field Industrial Estate, Kindlington, +  GB - Oxford OX5 1JD ( 0044 1865 841400) 

Polo : Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf ( 0211 979796. www.polo-motorrad.de 

T A N K B A G 

BMW: www.dk-motode www.boxerdesign.de www.wuedo.de 

Bagster: www.bagster.com www.bagster.de 

Gotz: Hinter Stock, + 72406 Bissingen ( 07476 933150) 

Hein Gericke: Reisholzer WerftstraBe 19, + 40589 Dusseldorf( 0221 9898 - 9. www.hein-gericke.de 

Held: Rettenberger StraBe 7, + 87545 Burgberg ( 08321 664460. www.held-biker-fasion.de 

Levior: Burg Dauchsteinstr 5, + 74862 Binau ( 06263 42020) 

Oxford: Station Field Industrial Estate, Kindlington, +  GB - Oxford OX5 1JD ( 0044 1865 841400. 

Polo: Reisholzer WerftsraBe 76, + 40589 Dusseldorf ( 0211 979796. www.polo-motorrad.de 

Schlier: Waldstr 27, +  86399 Bodingen / Wehringen ( 08234 902363 

Schuh: Essener Str 7, + 66606 St. Wendel ( 06851 89010. 

Vanessa: Vertriebsagendur EM Direkt, Prof.-Carl-Reiser Str 43, + 82467 Garmisch - PartenKirchen ( 08821 56388. www.vanessa-roadline.it 

Wudo: Gottlieb Daimler str 3, +  59439 Holzwickede ( 02301 99880. www.wuedo.de 

Wunderlich: Walporzheimer Str 26, + 53474 Bad Neuenahr - Ahrweiler. www.wunderlich.de 

ΣΧΑΡΕΣ- ΒΑΛΙΤΣΕΣ - ΣΑΚΟΙ - TANK BAG 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

TRIUMPH: TRIUMPH HELLAS Α.Ε. Εθνάρχου Μακαρίου 18 / 173 43 Άγιος Δημήτριος 010 9265917 Fax+010 9265918 

YAMAHA: YAMAHA MOTOR HELLAS 14ο χλμ Αθηνών - Λαμίας / 145 64 Νέα Κηφισιά 01 6293400 Fax+010 8077309. 

Oxford: BIKE ACCESSORIES 010 8254080 

Nadsa – Sponsor: HELLINMOTO Ε.Π.Ε. / Πλαταιών 4 – 6 / 104 35 Αθήνα 010 3412925, Fax+010 3451457 

Adly: IMPORT MOTO HELLAS 010 5759712 

Bieffe – Nonfago: MOTOR IMPORT / Μιχαλακοπούλου 4 / 117 27  Αθήνα 010 7212986, 010 7211727 Fax+01 07213028 

Kappa – Monti: MOTOMARKET Ε.Ε. / Διαλέττη 5 – 7/ 546 21 Θεσσαλονίκη 0310 238884 Fax+ 0310 555622 

Hepco & Becker: MOTOPARK Α.Ε. / Κηφισίας 268 / 145 63 Κηφισιά 010 6233230, 6233700, Fax+010 6233203 

Piaggio: PIAGGIO HELLAS Ε.Π.Ε. Λ. Υμηττού 259 / 116 31 Αθήνα 010 7572200, Fax+010 7572185 

Fabbri – Moto Plastic – Bagster: ΓΙΑΣΣΑΡΗΣΑ.Ε. / Πολυλά 23 / 187 58 Κερατσίνι 010 4314042 

Givi – Vanessa: ΑΦΟΙΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΙΑ.Ε. / Μιχαλακοπούλου 200 / 15 27 Αθήνα 010 7755870 Fax+010 7755876 

Shad: ΚΑΜΠΡΑΝΗΣ0310 517815 

Krauser: Δ. ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ & ΣΙΑ / Καλλιρρόης 12 / 117 43 Αθήνα 010 9241083, 9241138 Fax+010 9241973, 8218708 

Colori: ΡΕΚΚΑΣ Λεωφόρος Βουλιαγμένης 333 / 163 46 Ηλιούπολη 010 9716371, 9702135 Fax+010 9752484 

Frank Thomas : ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ / Καλλιρρόης & Φραντζή  Ν. Κόσμος 010 9226593 

Site’s για πληροφορίες – after market – service - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ 

Στην διεύθυνση www.moto-directory.com/services.htm υπάρχουν ότι σκέφτεστε…… αλλά υλοποιημένα από ανθρώπους που είναι η κύρια εργασία τους. Θα βρείτε επαγγελματικές υπηρεσίες για αναπαλαιώσεις μοτοσυκλετών, χίλια δύο sites για ανταλλακτικά και αξεσουάρ, σπέσιαλ κατασκευές, αγορές – πωλήσεις μεταχειρισμένων μέχρι αυτοκόλλητα, και βάψιμο μοτοσυκλέτας ή κράνους.  

Hein Gericke GmbH: www.hein-gericke.de E- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΓΕΝΙΚΑ: http://motorcycle.com/motorcycle.html www.BIKE-CITY.de 

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΑΓΟΡΑ - ΠΩΛΗΣΗ: http://www.mshopper.eurografix.com/ 

APRILIA: http://www.aprilia.com 

BIMOTA 1:http://www.omega.it/bimota BIMOTA 2: www.bimota.de 

BMW http://www.techling.gr/bmw.http://www.motorrad.bmw.http://www.bmv.comwww.motorrad.bmw.de/dakar 

Λέσχες μοτοσυκλέτας BMW: www.moto-directory.com/clubs/bmw.htm 

After Market BMW: www.fallert.com www.verholen.de www.scherb-s.de www.BMW-BOXER.com 

BUELL: http://www.buell.com 

DUCATI: http://www.ducati.com 

Λέσχες μοτοσυκλέτας DUCATI: www.moto-directory.com/brand-sp/ducati.htm   www.DUKE2.de 

After Market DNEPR (+ Ural & Enfield): www.haubrich.com 

INDIAN: http://www.staz.com/ 

HARLEY 1: http://www.harley-davidson.comHARLEY 2: http://www.hd-stamford.com/ 

HONDA1: http://www.honda.co.jp/eng/ HONDA2: http://www.honda.co.jp/motor 

HONDA3: http://www.hondamotorcycle.com/ After Market HONDA: www.desertstorm-bike.de 

Λέσχες μοτοσυκλέτας HONDA: www.moto-directory.com/clubs/honda.htm        www.XR650.de 

KAWASAKI: http://www.kawasaki.com After Market KAWASAKI: www.Scheuerlein.de 

Λέσχες μοτοσυκλέτας KAWASAKI: www.moto-directory.com/clubs/kawasaki.htm 

KYMKO: http://greece-info.net/Kymco. 

KTM: http://www.ktm.co.at  www.KTM-LC4.de   www.520EXC.de 

LAVERDA:http://www.Keycom.it/~laverda/index.html 

MOTO GUZZI: http://www.guzzi.com After Market www.HTMOTO.DE 

SUZUKI1: www.suzuki.com SUZUKI2: www.khi.co.jp/mcycle/index 

SUZUKI 3 (CROSS): http://www.motorcycle.com/mo/mcdirt/trailrider/96rmx.html SUZUKI 4: www.suzukicycles.com/ 

After Market SUZUKI: www.motorrad-boegel.de www.KETTENMAX.com www.kedo.de 

TRIUMPH :www.triumph.co.uk/ 

After Market URAL (+ Dnepr): www.ural.de 

YAMAHA: www.yamaha-motor.co.jp www.YZ426.de  www.WR400.de 

Λέσχες μοτοσυκλέτας YAMAHA: www.moto-directory.com/clubs/yamaha.htm 

MOTONET: www.motonetmag.com/ 

BIKENET: www.bikenet.uk/html/tbikenet.html 

0 - 300: www.webpro-automoto.gr 2 ΤΡΟΧΟΙ: www.techling.gr/2whells MOTO: www.mototech.gr  

After Market ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ: www.desertstorm-bike.dewww.Scheuerlein.de 

ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: www.jfmotorsport.dewww.greenfrog.de 

ΤΕΧΝΙΚΟ Check  

Έλεγχος της μοτοσυκλέτας από τον μηχανικό σας πριν τις διακοπές 

Info – Έρευνα: Άγγελος Σινάνης – Λάζαρος Αμπατζίδης  

Η μοτοσυκλέτα σας πρέπει να έχει ένα καλό service πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι που με επιμέλεια σχεδιάσατε. Αυτό γίνεται για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάει κάτι στραβά ώστε να σας χαλάσει - στο ξεκίνημα ή στο τέλος - τις διακοπές σας. Το service θα πρέπει να γίνεται μια – δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσετε και αυτό, για να προλάβετε να επισκευάσετε τυχόν δυσλειτουργίες ή ακόμα και να προσθέσετε κάτι που επισημάνατε εσείς ως απαραίτητο. 

ΛΑΣΤΙΧΑ & ΤΡΟΧΟΙ 

Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών και προσαρμόστε την στο επιπλέον βάρος των αποσκευών. Ελέγξτε το βάθος του πέλματος (κατ’ ελάχιστον 1,6 mm). Ελέγξτε τους πύρους των τροχών και προσθέστε (αν δεν υπάρχουν) ασφάλειες, τα ρουλεμάν για τυχόν ‘’τζόγους’’. Σιγουρευτείτε ότι δεν λείπουν καπάκια από τις βαλβίδες. 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

Ελέγξτε τα ρουλεμάν του λαιμού. Να μην ‘’κολλάνε’’,  δεξιά – αριστερά, να μην ‘’κουμπώνει’’ το τιμόνι. Γενικά να γυρνούν ελεύθερα σε κάθε περίπτωση. Ελέγξτε επίσης να μην υπάρχει ‘’τζόγος’’. 

ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ 

Ελέγξτε την απόλυτα (λόγω βάρους) καλή συμπεριφορά του (των) πίσω αμορτισέρ και επιβεβαιώστε ότι δεν υπάρχουν διαρροές. Το ίδιο ισχύει για τις ‘’μπουκάλες’’ του μπροστινού συστήματος. Ελέγξτε για τυχόν λασκαρισμένες βίδες των αμορτισέρ και του μοχλικού. 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ – ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ  

Ελέγξτε για τυχόν διαρροές (επισκευάστε τις ασφαλώς), την στάθμη του λαδιού κινητήρα και αν υπάρχει ξεχωριστό κιβώτιο (π.χ. ΒMW) ελέγξτε την βαλβολίνη.  

TIP: Αύξηση στην στάθμη των λαδιών του κινητήρα είναι ένδειξη υπερχείλισης των καρμπυρατέρ. Φροντίστε άμεσα την επισκευή ή την ρύθμιση τους.   

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ  

Ελέγξτε την ρύθμιση της αλυσίδας με την μοτοσυκλέτα φορτωμένη και στο πλάγιο στάντ. Φροντίστε την σωστή λίπανση της αλυσίδας καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Τα ίδια ισχύουν και για τους άξονες μετάδοσης (π.χ. ΒMW). 

ΦΡΕΝΑ 

Ελέγξτε τα σωληνάκια των φρένων για τυχόν ρωγμές, διαρροές, τσακίσματα και γενικά καταπονήσεις που μπορεί να επιφέρουν ‘’σπάσιμο’’ και διαρροή. Ελέγξτε την στάθμη των υγρών στα δοχεία. Χαμηλή στάθμη σημαίνει φαγωμένα τακάκια (μην βιασθείτε να συμπληρώσετε υγρά). Ελέγξτε το πάχος από τα τακάκια.  

TIP: Η στάθμη των υγρών πρέπει πάντα να ρυθμίζεται με τα εμβολάκια από τις δαγκάνες εντελώς ανοικτά, είτε έχουμε καινούργια τακάκια είτε μεταχειρισμένα. Να είστε προσεκτικοί όταν συμπληρώνετε τα υγρά φρένων. Η ελαστική μεμβράνη στα καπάκια των δοχείων πρέπει να είναι σε θέση ‘’ηρεμίας’’ (μαζεμένη). Αντικαταστήστε τα υγρά φρένων κάθε δύο χρόνια Γερασμένα υγρά υπάρχει πιθανότητα να επιφέρουν μπλοκάρισμα των φρένων από την δημιουργία υδρατμών (Vapour Lock).  

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ  

Ελέγξτε σωληνάκια, διακόπτη, τρόμπα, για τυχόν διαρροές και αν διαπιστώσετε ότι τα σωληνάκια έχουν ‘’ξεραθεί’’ αντικαταστήστε τα.  

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 

Σιγουρευτείτε ότι όλο το ηλεκτρικό κύκλωμα λειτουργεί σωστά. Ελέγξτε τους πόλους της μπαταρίας για διάβρωση.  

TIP: Μπαταρία με χρόνο υπηρεσίας τριών ετών ή άνω μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.   

ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 

Φροντίστε να είναι σωστά βιδωμένη, χωρίς ρωγμές και ευανάγνωστη. Μην ξεκινήσετε το ταξίδι με πινακίδα άλλη – εκτός από αυτή που  εκδίδει το αρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών.  

ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ 

Σπρέι Αλυσίδας, Σωληνάκι Βενζίνης, Εφεδρικές Ηλεκτρικές Ασφάλειες, Εφεδρικά Μπουζί, Εφεδρικές Ντίζες, 

Εφεδρικές Λάμπες,  

ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ  

Καστάνια (προτιμότερη η 3/8’’), Καρυδάκια 8, 10,12, 13, 14, 17, 19, και καρυδάκι για τα μπουζί, Κοφτάκι και πένσα, Αλοιφή καθαρισμού Χεριών (χωρίς νερό), Φακό, Tie wraps. 

ΜΗΝ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 

Άδεια κυκλοφορίας, Δίπλωμα, Πράσινη κάρτα Ασφαλιστικής εταιρείας, Ταυτότητα.

Το 0 – 300 και ο συγγραφέας, σας εύχονται να έχετε ασφαλείς και όμορφες διακοπές με την μοτοσυκλέτας σας. Οδηγήστε προσεκτικά για τα πρώτα χιλιόμετρα, μετρώντας τις αντιδράσεις της μοτοσυκλέτας σας. Ακόμη καλύτερα είναι πριν ξεκινήσετε το ταξίδι να κάνετε μια μικρή διαδρομή ώστε να ελέγξετε απόλυτα τις αντιδράσεις της όταν είναι φορτωμένη. 

Monday the 26th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.