EDITORIAL Τόμου Ζ’ 2005 (462 λέξεις)

Ορεινές Περιοχές και Τουριστική Ανάπτυξη Β’

Η αποδυνάμωση και απονεύρωση της επαρχίας τόσα χρόνια και τόσο συνειδητά, είναι δυνατόν να μην εκπορεύεται από κάποιο στόχο; Ακόμα και να δεχτούμε ότι δεν  υπάρχει, ώστε να μην κατηγορηθούμε ότι βλέπουμε παντού πλεκτάνες και λοιπές ανθελληνικές πράξεις, τότε ξεφυτρώνει μια άλλη αμείλικτη πραγματικότητα, μια διαφορετική και εξίσου ενδιαφέρουσα εκδοχή. 

Αν πραγματικά ο στόχος είναι απροσδιόριστος, τότε η διοίκηση είναι στα αλήθεια αδύναμη να προσεγγίσει τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της επαρχίας και γιαυτό δεν υλοποιεί έργο χρήσιμο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν καταλήγουμε ότι αυτή η ανεπάρκεια θα έχει κάποιο επακόλουθο; Εννοώ στην παραπέρα ερήμωση. 

Όπως και να εξετάσουμε το θέμα της ερήμωσης στην επαρχία, καταλήγουμε, και πρέπει να το παραδεχθούμε, ότι δεν ενεργοποιήθηκε καμία διαδικασία προετοιμασίας σε επίπεδο περιφέρειας τουλάχιστον, ούτε υπήρξαν ποτέ οι κατάλληλες δομές και προτεραιότητες για την υγιή ανάπτυξή της και για τον αδόκιμο και πολυφορεμένο πλέον όρο ‘’αειφόρος ανάπτυξη’’, που όλοι οι διοικούντες τον αναμασούν ανούσια.

Σε ένα περιβάλλον που ευνόησε και εξακολουθεί να ευνοεί τη μετανάστευση, που διεύρυνε με ανόητα και επικίνδυνα προσχήματα τις κοινωνικές, περιφερειακές ανισότητες και που διαμορφώθηκε από τις υψηλές μονομερείς επιδοτήσεις της εντατικής πεδινής γεωργίας, η φυσιολογική αξιοποίηση δεν πρέπει να περιμένει τίποτα. 

Καμία κυβέρνηση, και κανένα διοικητικό σχήμα, δεν αντιμετώπισε σε βάθος χρόνου με ήπιο και εύλογο τρόπο, τα πλεονεκτήματα των ‘’ορεινών και μειονεκτικών περιοχών’’. Πάντοτε το πολιτικό κόστος και η άγνοια, στεκόταν αξεπέραστο εμπόδιο ακόμα και για μοναδικές ευκαιρίες, (βλ. διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της πρόσφατης αναθεώρησης της ΚΑΠ).  Στο μεταξύ, αν δεν έγινε αυτά τα χρόνια κάτι, αν δεν δημιουργήθηκαν υποδομές τώρα, που πέρασαν πακτωλοί κοινοτικών επιδοτήσεων, ακριβώς, και συγκεκριμένα για αυτές, τώρα που τελείωσαν ‘’προγράμματα’’ που ‘’έτρεχαν’’, πότε θα γίνουν; 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι, δεν πρέπει να νομίζετε ότι τα προβλήματα μπορεί να λυθούν μόνο μέσω της Διοίκησης. Αυτό δημιουργεί ψευδαισθήσεις για το πώς, και από ποιους διοικούμεθα. Γνωρίζουμε χρόνια τώρα, ότι χρειάζεται σοβαρότερη πολιτική και πολιτικοί για να έχουμε όλοι, αξιοσέβαστη χώρα. Οι μη άξιοι σεβασμού πολιτικοί που ξεφύτρωσαν ανάμεσά μας, στα χρόνια τα δικά μας, κρατούν στα χέρια τους τις τύχες μας. 

Ας απαιτήσουμε λοιπόν να μειωθούν, αφού αποδεδειγμένα βλάπτουν, ακόμα και την δύσκολα διακρινόμενη αξιοπρέπεια.  

Ταξιδεύοντας και αναβοσβήνοντας τα φώτα.

Άγγελος Σινάνης  

Υ/Γ: Λυσσαλέα και σε πλήρη άνθηση η διακίνηση ''ιδεών'', και ''ταξιδιών'' σε πολιτισμούς και αγαθά που ονομάζονται κατά κόρον, ‘’ταξίδια’’. Ας είναι οπουδήποτε … από τη Γη του Πυρός μέχρι την ‘’Άγνωστη Γενεύη’’ και από το Kirkenes μέχρι την, εξ’ ίσου, ‘’Άγνωστη Βιέννη’’. Κύριος λόγος και εδώ η μόδα αλλά κυρίως η κερδοσκοπία. Αποφύγετε τις ‘’μούσες’’ και εμπιστευτείτε τους χάρτες σας και το μεράκι του ταξιδιού, που είτε φωλιάζει στην ψυχή σας, είτε όχι. Να γνωρίζετε και τούτο, στην παραμικρή οικονομική αντιξοότητα, όλοι αυτοί οι ‘’ταξιδιώτες’’ θα εξαφανιστούν.

Saturday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.