ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΤΡΙΚΑΛA

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΕΛΑΤΗ – ΠΕΡΤΟΥΛΙ – ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ – ΠΥΡΡΑ – ΔΕΣΗ – ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ – ΚΛΕΙΝΟΒΟΣ    

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Νοέμβριος 2006 

Δραστηριότητες 

«Magicsport»

Οι δραστηριότητες που γίνονται στις πολύμορφες περιοχές Κόζιακα - Λιβάδια Περτουλίου μπορούν εύκολα να περιληφθούν στην κατηγορία του οικοτουρισμού, αφού η περιοχή συνολικά δέχεται πολύ μικρές επιβαρύνσεις από τον άνθρωπο. Μεγάλο ατού θεωρείται η χιονόπτωση, τότε, που κάποιες διαφορετικές δράσεις παρουσιάζονται, (σκι, χιονορακέτες, βόλτες με snowmobile), και κάποιες άλλες αναστέλλονται, (βόλτες με άλογα ή ποδήλατα βουνού) Χωρίς δισταγμό, πρόκειται για έναν απέραντο τόπο που χειμώνα ή καλοκαίρι προσφέρει πολλές εναλλαγές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Το πιο παλιό και έμπειρο γραφείο ορεινών δραστηριοτήτων είναι το Magicsport με υπεύθυνους τον Θοδωρή και τον Νίκο.  

Έχει έδρα στην Ελάτη Τρικάλων και δραστηριοποιείται στα Λιβάδια Περτουλίου, απέναντι από τον κεντρικό αναβατήρα του χιονοδρομικού κέντρου. Οργανώνει βόλτες με άλογα με δύο βασικές επιλογές και πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας. Μεγάλη διαδρομή 45’ στο ελατόδασος Περτουλίου για ενηλίκους, αλλά και μικρότερες χρονικά για παιδιά. Προτείνει διαδρομές και νοικιάζει ποδήλατα βουνού. Σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους, ενημερώνει και οδηγεί στις θαυμάσιες πεζοπορικές διαδρομές – περιβαλλοντικές περιηγήσεις στα δάση της περιοχής. Αυτά, μαζί με την τοξοβολία, γίνονται σχεδόν όλο το χρόνο. Τον χειμώνα, προσφέρει επιπλέον εκμάθηση Ορειβατικού σκι, σκι δρόμων αντοχής και χιονορακέτες. «Magic sport», Ελάτη Τρικάλων – Λιβάδια Περτουλίου, Νίκος Οικονόμου – Θεόδωρος Μπρίζης 2434071193, 6977533580.  

«Κερκέτιον»

Αμέσως μετά το χιονοδρομικό και το καινούργιο σαλέ, αριστερά σας, καταμεσής ενός πανέμορφου λιβαδιού βρίσκεται το «Κερκέτιον». Ένα αξιόλογο κέντρο τουριστικής ιππασίας της περιοχής, που προσφέρει, εκτός τις βόλτες με άλογα,  διαδρομές στο χιονισμένο δάσος με snowmobile, ενώ για τους τολμηρούς υπάρχουν, χειμώνα – καλοκαίρι ATV (τετράτροχα οχήματα παντός δρόμου). Οι λάτρεις της χιονισμένης φύσης και της περιπέτειας μπορούν από φέτος, να χαρούν ασφαλείς εκδρομές στα δάση της περιοχής, αλλά και στο βουνό, με τον ολοκαίνουργιο χιονοστρωτήρα που διαθέτει καμπίνα 10 ατόμων. Εφέτος θα ξεκινήσει για πρώτη φορά, εκδρομικές δραστηριότητες. «Κερκέτιον», Λιβάδια Περτουλίου, Κώστας Λιάκος 6974464915. 

Οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός είναι μια πολύπλευρη δραστηριότητα, φιλική προς το περιβάλλον, που έρχεται να επανατροφοδοτήσει και να ανανεώσει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Παράλληλα, ταξιδεύοντας σ’ αυτήν την άγνωστη «άλλη Ελλάδα» και φέρνοντας σε επαφή τους κατοίκους της πόλης με τους κατοίκους της υπαίθρου, συμβάλλει στη διατήρηση των οικισμών, των τοπικών πολιτισμικών παραδόσεων και δραστηριοτήτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στηρίζει την παραμονή των γηγενών πληθυσμών στον τόπο τους, εξασφαλίζοντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Αυτοί οι λόγοι ώθησαν τον Παναγιώτη (Δασοπόνο) και τον Φάνη (εκπαιδευτικό) να ιδρύσουν ένα γραφείο εναλλακτικού τουρισμού στην Πύλη. Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων μεγάλο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζουν οι θεματικές οικοτουριστικές μονοήμερες εκδρομές με τα πολυθέσια 4Χ4 τους, «στα γεφύρια του Κόζιακα» και οι οικοξεναγήσεις στα δάση της περιοχής για μια γνωριμία με το δασικό οικοσύστημα. «Γραφείο Οικοτουρισμού Κεντρικής Πίνδου», Πύλη Τρικάλων, Γκανάς Φάνης - Παναγιώτης Ζέρβας 2434071333 www.pindos-explorer.gr 

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Η αρχική πρόταση και κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου ολοκληρώθηκε το 1983, μετά από συντονισμένες και κοπιώδεις προσπάθειες του Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας Τρικάλων (Σ.Ο.Χ.Τ.). Κατόπιν παραχωρήθηκε για λίγα χρόνια στην κοινότητα Περτουλίου. Στις μέρες μας πλέον, λειτουργεί σαν κοινοπραξία του Δήμου Αιθήκων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του νομού (ΑΝΕΝΤ). Αυτή η σύμπραξη είχε σαν αποτέλεσμα, σήμερα το Χ. Κ. Περτουλίου να διανύει τις καλύτερες μέρες του.  

Πλήρως αναβαθμισμένο, με νέο σαλέ 1000ων τ.μ., ευρύχωρο πάρκινγκ, πίστα αρχαρίων, αλλά και δύο μεγαλύτερες (400ων και 1350 μ.) , τρεις αναβατήρες (ένας διθέσιος εναέριος, ένας συρόμενος και ένα baby lift), ηλεκτροφωτισμό κεντρικής πίστας (συχνά γίνονται νυχτερινά πάρτι) και μικρό σαλέ στην κορυφή του διθέσιου αναβατήρα. Πολύ σημαντική για τα δρώμενα στο Χ. Κ. Περτουλίου θεωρείται η παρουσία της σχολής σκι του Σ.Ο.Χ.Τ. η οποία εγκαθίσταται στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου, την χειμωνιάτικη σεζόν (Δεκέμβριος – Μάρτιος) και παραδίδει μαθήματα σε ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή. Σ.Ο.Χ. Τρικάλων 2431028943, χιονοδρομικό 2434091385, 91558, internet: www.3kala.gr και  www.snowreport.gr

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.