ΘΕΣΣΑΛΙΑ (9181 λέξεις)

ΤΡΙΚΑΛA

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Νοέμβριος 2006 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα για καλοκαιρινές ή για χειμωνιάτικες διακοπές, δίπλα στη φύση είναι ο ορεινός Χώρος της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου, απ’ όπου πηγάζει ο Αχελώος· ένας από τους μεγαλύτερους κι’ ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδας. Μεγάλο τμήμα της ανήκει στο δίκτυο οικοτόπων «Φύση 2000», και περιλαμβάνεται στο υπό δημιουργία Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Περιστερίου – Χαράδρας Αράχθου. 

Διαθέτει ποιοτικά οικοσυστήματα ενώ σ’ ένα ευρύτερο περίγραμμα ανήκουν οι περιοχές των βουνών Περιστέρι (2295 μ . υψ.), Τζουμέρκα (2393 μ. υψ.), Κακαρδίτσα (2429 μ. υψ.), Τριγγία (2204 μ. υψ.), και άλλες χαμηλότερες που ανήκουν στην οροσειρά της Κεντρικής Πίνδου. Σε αυτά τα βουνά, στην ισοϋψή των 900 έως 1350 μ. έχουν χτιστεί δεκάδες χωριά γνωστότερα σαν βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου. Πραγματικά, αυτή είναι η νοτιότερη εξάπλωση των Βλάχων στα Βαλκάνια η οποία περιλαμβάνει οικισμούς οι οποίοι διακρίθηκαν, πλουτίζοντας τον τόπο με δεκάδες ανθρώπινα και φυσικά μνημεία, αληθινά έργα τέχνης. 

Αυτός ο υπέροχος κόσμος των νερών και του φυσικού μεγαλείου ανήκει στο φημισμένο Δασικό Σύμπλεγμα Ασπροποτάμου, μια συγκροτημένη μεγάλη δασική έκταση 280.000στρεμμάτων με φυσιογραφική μοναδικότητα. Λέγεται «Σύμπλεγμα» γιατί είναι οκτώ δάση μαζί, το ένα κοντά στο άλλο, απαρτίζοντας ένα μοναδικό σε έκταση και ομορφιά δάσος για την χώρα μας. Δασολόγοι, Δασοκόμοι, Δασοφύλακες και Δασεργάτες δώσανε τον καλύτερο εαυτό τους με αναδασώσεις και υλοτομίες εξυγίανσης ανοίγοντας ταυτόχρονα τους πρώτους δασόδρομους, που εκτός απ’ την εκμετάλλευση των δασικών προϊόντων συνδέσανε για πρώτη φορά με αυτοκίνητο, όλα τα χωριά της περιοχής. 

Έγινε τόσο καλή επιστημονική εκμετάλλευση, που αργότερα, αυτό το πρότυπο επεκτάθηκε με επιτυχία σε όλα τα δημόσια δάση της χώρας. Στη διαδρομή, όσο προσεγγίζετε το ‘’κέντρο’’ της τόσο γίνεται αισθητή η παρουσία του νερού και των παραποτάμιων πλαταναιώνων, σαν ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του περιβάλλοντος. Σε αυτά τα ποτάμια υπάρχει παρουσία της ξακουστής για τη νοστιμιά της πέστροφας Ασπροποτάμου, (Truta Fario) ενώ μέσα στα δάση υπάρχουν πιθανότητες να συναντήσετε άγρια ζώα, και σπανιότερα κάποιο Ζαρκάδι. Ανάλογα την εποχή θα αντικρίσετε δεκάδες είδη φαρμακευτικών φυτών, μανιτάρια, αγριολούλουδα, ορεινές πέρδικες, τσίχλες, αγριοπερίστερα, δρυοκολάπτες, φάσες, και όλα σχεδόν τα είδη των ενδημικών μικροπουλιών.  

Αφεθείτε για ώρες ή μέρες στην μαγεία του Ασπροποταμίτικου τοπίου, των σπάνιων, αυθεντικών περιηγήσεων στους βλάχικους παραδοσιακούς οικισμούς, και του γνήσιου ανθρώπινου παράγοντα, που ειδικά σ’ αυτά τα μέρη αναπτύσσεται μόνος και αυτάρκης, απλός και αγνός, μακριά από συμφέροντα ή συμφωνίες. Στα βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου θα φτάσετε οδηγώντας από τις δύο κύριες εισόδους τους, την Καλαμπάκα ή το Χάνι Μουργκάνι (Βόρεια) και την Πύλη – Ελάτη (Νότια).  

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.