ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΤΡΙΚΑΛA

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Νοέμβριος 2006 

Σημεία θέας

Γαρδίκι

Το κεφαλοχώρι Γαρδίκι, καμάρι του ορεινού χώρου Ασπροποτάμου, (διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αιθήκων) το επισκέπτονται πολύ συχνά οι επισκέπτες της περιοχής ειδικά το καλοκαίρι που τα πάντα είναι ανοιχτά.  Περίπου 1 χλμ. πριν φτάσετε στο χωριό υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα με κρήνη. Βρίσκεστε στη θέση «Κόμανος» στα 1250 μ. περίπου. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται όλο το Γαρδίκι, στο βάθος η Αθαμανία και το ποτάμι της, ενώ ψηλότερα οι κορφές «Σουφλί», «Καταφύλλι», «Παχτουρνάτσα». Αριστερά σας, το ανυπέρβλητο «Πλούν» 1450 μ. και δίπλα του το «Σκώβ» 1450 μ. Και στα δύο υπάρχει πρόσβαση από καλογραμμένο μονοπάτι, που ξεκινά κάτω, στο ποτάμι, 50 μ. από τον παλιό νερόμυλο. 

Άγιος Αθανάσιος Πολυθέας

Λίγο πριν εισέλθετε στον οικισμό της Πολυθέας, δεξιά, φεύγει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, (υπάρχει πινακίδα), προς τον Κάτω μαχαλά. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στον πετρόχτιστο τρίκλιτο Ναό του Αγίου Δημητρίου (1830), ένα από τα εξαιρετικά μνημεία του Ασπροποτάμου, με περίτεχνο - πιθανά από Πραμαντιώτες μαστόρους - καμπαναριό. Συνεχίστε σε βατό χωματόδρομο μέχρι τον χώρο αναψυχής στον Αγ. Αθανάσιο (1,5 χλμ), με το μεγάλο κιόσκι. Ωραίος χώρος για σκηνές, με ανυπέρβλητη θέα στις απέναντι βουνοκορφές και το χωριό Μηλιά. Σημείωση: Από εδώ ο κακοτράχαλος χωματόδρομος κατηφορίζει, διασχίζει όλο το δάσος με τα έλατα, συναντώντας σε +/- 8 χλμ.τον κεντρικό δρόμο.  

Κορυφή «Ψήλωμα» Πολυθέας

Φεύγοντας απ’ την Πολυθέα, να κατευθυνθείτε προς Κρανιά, από τον μεγάλο, φαρδύ δασικό που ενώνει τους δύο οικισμούς. Ακριβώς στην έξοδο της Κρανιάς, στην παιδική χαρά, να πάτε δεξιά στον ανηφορικό χωματόδρομο. Η διαδρομή μετά από +/- 2,5 χλμ. χαρίζει σπάνια θέα της περιοχής σαν να τη βλέπετε απο αεροπλάνο. Χαμηλά αντικρίζετε τα ‘’Μαντάνια’’ ενώ ψηλότερα την Καλλιρρόη με την κορφή «Τρία σύνορα». Πιο κάτω (+/- 3,5 χλμ), υπάρχει δστ., που οδηγεί αριστερά, στον κεντρικό δρόμο. Αγνοήστε τη, και δεξιά χωθείτε ακόμα βαθύτερα στο δάσος, ώσπου θα βγείτε σε πλάτωμα (4,9 χλμ.) και δστ. δεξιά σας, (στην αρχή τσιμεντόδρομος), που καταλήγει στις κεραίες. Στο 5,4 δστ. Να πάτε δεξιά προς τις κεραίες (αριστερά δρόμος ξύλευσης). Στο 7,9 χλμ. είστε στις κεραίες, στην κορφή «Ψήλωμα» (1637 μ. υψ.). Εδώ είναι η καλύτερη θέα του ανυπέρβλητου Ασπροποταμίτικου τοπίου.

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.