ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΤΡΙΚΑΛA

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Νοέμβριος 2006 

Διαδρομές 

Τρία ποτάμια – Αμάραντος – Καστανιά – Καλαμπάκα

Είναι η μεγαλύτερη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή. Ο κεντρικός δρόμος που συνεχίζει από το Δ.Δ. Δέσης του Δήμου Αιθήκων με κατεύθυνση την Καλαμπάκα, σας φέρνει στην δστ. της περιοχής «Γέφυρα Αλεξίου» (42 χλμ. από Ελάτη), όπου αριστερά η γέφυρα και ο δρόμος προς Γαρδίκι – Αθαμανία, και δεξιά ο δρόμος με κατεύθυνση τα «Τρία Ποτάμια» (10 χλμ.) και την Καλαμπάκα (68 χλμ.).  

Στην τοποθεσία «Τρία Ποτάμια» δεσπόζει το καλοκαιρινό Διοικητήριο της διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου, που περιλαμβάνει, εκτός τις διοικητικές υπηρεσίες, ιατρείο, ξενώνα, κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης – εκπαίδευσης (δημιουργία του ‘’Αρκτούρου’’), συνεδριακό κέντρο ενώ σε ξεχωριστό κτήριο βρίσκεται η σχολή κανό – καγιάκ με δικό της ιατρείο, κ.α. Από εδώ ξεκινά η γνωριμία με τα τοπία και τα χωριά του Ασπροποτάμου.  

Η διαδρομή μέχρι την Καλαμπάκα δεν παρουσιάζει καμία κυκλοφοριακή επιβάρυνση ανεξάρτητα αν είναι μέρες εορτών ή όχι. Διασχίζει όλο το σύμπλεγμα των δασών Ελάτης – Οξιάς και ανάλογα την εποχή, κυρίως όμως το φθινόπωρο, παρουσιάζει μιαν ανεξάντλητη χρωματική παλέτα, που ενθουσιάζει τους επισκέπτες. Στο 1,7 χλμ. είναι το ξενοδοχείο «Μαντάνια» και αμέσως μετά (2,3 χλμ.) η δστ. για Καλλιρρόη (+ 2,5 χλμ.) ένα όμορφο, απλωμένο χωριό όπου έχει τις εγκαταστάσεις του το υπερπολυτελές συγκρότημα «Αχελωϊδες» (δείτε στην ενότητα «Διαμονή».). Στο 6,3 χλμ. είναι η δστ. προς την Κρανιά (+ 2 χλμ) το δεύτερο σε μέγεθος χωριό του Ασπροποτάμου με πληθώρα διαδρομών για 4Χ4 και μοτοσυκλέτα. Αμέσως μετά, η δστ. για την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού (βλ. ενότητα «Αξίζει να δείτε».). 

Ολόκληρη η περιοχή και η φύση της έχει παραμείνει αναλλοίωτη, αμόλυντη με πολύ μικρή περίοδο κατοίκησης, κυρίως το καλοκαίρι. Λόγω αυτού του γεγονότος, είναι από τους ελάχιστους στη χώρα με πλουσιότατη πανίδα-χλωρίδα και ένας από τους σημαντικούς βιότοπους της αρκούδας, συχνότατα δε οι επισκέπτες, οι ντόπιοι αλλά και οι ειδήμονες αναφέρουν την εμφάνισή της. Στο 8,6 χλμ. είναι η δστ. για τα λιλιπούτεια Δολιανά ένα μικρό οικισμό με καφενείο (Νταμάτης Απόστολος 2432087233, 6995668560), ενώ αμέσως μετά (8,8 χλμ.) εμφανίζεται η τοποθεσία «Κουκουφλί» με πεστροφογεννητικό σταθμό και τις εγκαταστάσεις - καταλύματα για τους δασεργάτες, του δασαρχείου Καλαμπάκας. Δεξιά, υπάρχει το μικρό καφενεδάκι – ψησταριά του Γιώργου Νταμάτη 6974754792, ανοιχτό χειμώνα – καλοκαίρι. Μετά την δστ. για το απόμερο Στεφάνι στο 9,7 χλμ. υπάρχει μια θαυμάσια περιπετειώδης διαδρομή προς τη θέση «Παγόδα» (δεξιά στο 12,7 χλμ.).  

Και σε αυτό το κομμάτι του Ασπροποτάμου η φύση ενθουσιάζει τους επισκέπτες. Από εδώ και για αρκετό διάστημα ο τόπος βρίθει συστάδων οξιάς και το φθινόπωρο παρουσιάζει μιαν εικόνα ανυπέρβλητης χρωματικής γοητείας. Στο 15,4 χλμ. είναι ο αυχένας «Κιάτρα Μπράστα» των βλάχων, που σημαίνει «Ορθή Πέτρα», απ’ όπου δεξιά, ανεβαίνει στρωτός χωματόδρομος για το καταφύγιο του Κλεινού και τα χωριά Παλαιοχώρι και Κλεινό. Η τελευταία δστ. της ενδιαφέρουσας διαδρομής είναι στο 24,2 δεξιά προς Αμάραντο που διαθέτει τις γνωστές κατασκηνώσεις και ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ελλάδα, με τούγιες Έλατα, Οξιές, Καρυδιές, μέχρι Δεντρολίβανο. Από μακριά ξεχωρίζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη θέση παλιότερης, του 1798, που κάψανε οι Γερμανοί το 1943.  

Το πάλαι κεφαλοχώρι Καστανιά (24,4 χλμ. – 76,0 από Ελάτη) εμφανίζεται ξαφνιάζοντας με το μέγεθός του. Είναι γενέτειρα του Διονυσίου Πύρρου του Θετταλούπου υπήρξε όχι μόνο επιστήμονας των μαθηματικών και φυσικών επιστημών, αλλά και της Γεωγραφίας, Αστρονομίας, Ιατρικής, Ελληνικών. Στο χωριό να δείτε τον ναό του Αγίου Αθανασίου (1758) ο αρχαιότερος της Καστανιάς ενώ στην πλατεία υπάρχουν ανοιχτά καφενεία για στάση και ανασυγκρότηση της παρέας. Μέχρι την Καλαμπάκα, (από Χάνι Μουργκάνι) η διαδρομή είναι 33,7 χλμ. όμως αξίζει με το παραπάνω, ειδικά αν υπάρχουν μαζί παιδιά. Το εξαιρετικά σπάνιο τοπίο των Μετεώρων είναι κάτι που κανείς επισκέπτης της περιοχής δεν ξεπέρασε αδιάφορος. Υπολογίστε όμως το χρόνο που θα σας πάρει η διαδρομή γιατί τα μοναστήρια κλείνουν το μεσημέρι και ξανανοίγουν το απόγευμα.  

Info 1 - Στεφάνι: Θεωρείται το τρίτο σε ύψος στην επικράτεια χτισμένο στα 1350 μ. Σίγουρα, αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό του Ασπροποτάμου πραγματικό ησυχαστήριο, στεφανωμένο από απέραντα δάση Ελάτης – Οξιάς με αρκετές δασικές, οδικές και πεζοπορικές διαδρομές. Εννιακόσια μέτρα από το Κουκουφλί (δείτε στην ενότητα «Διαδρομές».), είναι η δστ. για το αθέατο Στεφάνι, (παλιά Σκληνιάσα) που προσεγγίζετε σε επτά χλμ. μέσα από μια πλούσια σε εικόνες, κατάφυτη διαδρομή.

Αξιοθέατο μνημείο του οικισμού είναι η Αγία Παρασκευή (1862) ένας λιθόχτιστος τρίκλιτος ναός, με θαυμάσιο τετράπλευρο τριώροφο καμπαναριό του 1870. Οι κάτοικοι το χειμώνα φεύγουν και τη θέση τους καταλαμβάνουν οι κυνηγοί, που το προτιμούν επειδή είναι απόμερο. Το καφενείο είναι ανοιχτό αρκετούς μήνες το χρόνο ενώ το χειμώνα κάθε Σαββατοκύριακο εξυπηρετώντας για φαγητό, πίττες και τσιπουρομεζέδες. Ρόμπος Θανάσης 2432087210.  

Ανθούσα – Χαλίκι – Ανήλιο                                                                                                                             

Πάλι από τα «Τρία Ποτάμια», στην περιοχή Ασπροποτάμου ξεκινά η γνωριμία με τα πιο ‘’άγνωστα’’ χωριά του ορεινού χώρου (υπάρχουν πινακίδες) και τα πιο απομακρυσμένα από τα Τρίκαλα (101 χλμ το Χαλίκι). Η διαδρομή από το καλό οδικό δίκτυο έχει κάποια στενά κομμάτια, αλλά παρουσιάζει θαυμάσιες εναλλαγές τοπίων ανάμεσα στις υδάτινες στροφές που έχει δημιουργήσει στο πέρασμά του ο ποταμός Αχελώος. Πολλές φορές δίνει την αίσθηση ότι πορεύεστε σε στενό φαράγγι.  

Μετά την πρώτη δστ. προς Κατάφυτο σε λίγα χιλιόμετρα φτάνετε στην διασταύρωση προς «Ανθούσα» (παλιά Λίπιντζα), και μόλις 1 χλμ φτάνει για να ξεπροβάλει το γραφικότερο ίσως χωριό στα 1150 μ. υψ, με το μεγαλύτερο και πλουσιότερο δάσος οξιάς στην Ελλάδα. Στην είσοδό του υπάρχει το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι ‘’της Ανθούσας’’. Ο Παραδοσιακός οικισμός της, έχει κηρυχθεί διατηρητέοςκαι διασώζει δύο σπουδαία αρχοντικά με ισόγειο και δύο ορόφους σκεπασμένα με πλάκα. Το αρχοντικό Παπαστεργίου απέναντι από την πλατεία, και το αρχοντικό Σίμου, στον δρόμο πάνω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων (1786). Επίσης αξιόλογη η Αγ. Παρασκευή στην βόρεια άκρη του χωριού με ωραιότατες τοιχογραφίες του 1736. Στην μεγάλη πλατεία βρίσκεται η ονομαστή μαρμάρινη ‘’βρύση του παππού’’, όμοια με αυτήν που βρίσκεται στα Πράμαντα Ιωαννίνων. Λέγεται ότι Πραμαντιώτης λαϊκός τεχνίτης που την φιλοτέχνησε θέλησε να δώσει τη μορφή του Ρήγα Φεραίου. Καφενείο στην πλατεία, Τράντος Κώστας 2432087248.  

Συνολικά από την κεντρική δστ. έχετε κάνει 16 χλμ. (5 χλμ από την Ανθούσα) καταλήγοντας στο τελευταίο χωριό του Ασπροπόταμου το παραδοσιακό και διατηρητέο Χαλίκι. Οι γυμνές πλαγιές που είναι χτισμένο, στην αρχή ξενίζουν τον επισκέπτη, όμως η φύση εκπληκτική καθώς είναι, παρασύρει τον περιηγητή για γνωριμία με τα δάση ελάτης, και οξιάς, περπάτημα στα απέραντα βοσκοτόπια, σε μια αφάνταστη ποικιλία από δραστηριότητες. Το χωριό διαθέτει μια σειρά σπουδαίων θρησκευτικών μνημείων και δύο πανέμορφα πέτρινα γεφύρια της«Καπραρίας» και του «Άσπρου» που πρώτα από όλα δέχονται τα νερά του Αχελώου. Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό είναι η πρόσφατα ανακαινισμένη Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1783) με τον τρούλο και στο μικρότερο κτίσμα το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (1835).  

Όλο το συγκρότημα, που επικράτησε να λέγετε, Ι. Μ. Προφήτη Ηλία, στα παλιά χρόνια εξαρτιόταν από το Χαλίκι και φαίνεται ότι είχε σημαντικό ρόλο και μεγάλη κτηματική περιουσία. Είχε σχολείο που ιδρύθηκε στην διάρκεια της τουρκοκρατίας από τον Χαλικιώτη ιερομόναχο Ιλαρίωνα Μαυρογιώργο που στην συνέχεια έκτισε το μοναστήρι με τους αδελφούς του Δαμιανό, Αυξέντιο και Κυπριανό. (περισσότερα στην ενότητα «Δείτε οπωσδήποτε».). Από τον Απρίλιο και μετά το χωριό ζωντανεύει ενώ όλο το χρόνο θα βρείτε εδώ τον Σωτήρη Λεβέντη στο ομώνυμο ξενοδοχείο 2432087239.  

Στα καφενεδάκια – ψησταριές του Γρηγόρη Γκέβρου (2432087183) και του Λεβέντη (2432087247) θα βρείτε ντόπιους μεζέδες και κρεατικά. Η διαδρομή μέχρι το Ανήλιο (22 χλμ.) έχει γίνει πλέον παιχνιδάκι ακόμα και για οικογενειακά αυτοκίνητα. Ο καινούργιος δρόμος (15 μ. πλάτος) που φτιάχνεται αυτή την περίοδο, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2007, διευκολύνει την μετακίνηση προς Μέτσοβο. Είναι πια μια εύκολη διαδρομή +/- 8 χλμ. μέχρι τον αυχένα, (δεξιά 4Χ4 ή μοτοσυκλέτα πάει Στεφάνι και Ανθούσα) και άλλα 12 χλμ. μέχρι το Ανήλιο.  

Info 2 – Κατάφυτο – (Κόττορι): Όνομα και πράγμα – χτισμένο στις δασωμένες πλαγιές της Οξιάς (1545 μ. υψ.) ότι καλύτερο για αξέχαστες, πεζοπορικές διαδρομές, με αρκετά πετρόχτιστα σπίτια των αρχών του περασμένου αιώνα. Παλιότερα, ήταν από τα λίγα κατοικημένα του ορεινού χώρου και τον χειμώνα, με τους κατοίκους να ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Στο Κατάφυτο βρίσκεται η αξιόλογη διώροφη πετρόχτιστη ‘’Νίκειος Σχολή’’, (το σχολείο), η αξιοζήλευτη βασιλική του Αγίου Νικολάου (1786) με ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και πλούσια διακοσμητικά στοιχεία με έντονα χρώματα. Στην άκρη του χωριού, αναστηλωμένος πλέον, στέκει ο παλιός νερόμυλος. Την φιλοξενία και τους μεζέδες των επισκεπτών έχει αναλάβει ο Κώστας Βούκιας στο μοναδικό καφενεδάκι της πλατείας 2432087252, 87387. 

Τρία ποτάμια - Κρανιά                                                                                                                                                

Συνολικά 48 χλμ. από Καλαμπάκα (μέσω Καστανιάς) ή 60 χλμ. από Ελάτη, (μέσω της δστ. «Τρία Ποτάμια») και βρίσκεστε στην Κρανιά (παλιά Κόρνου ή λα Κόρνου στα 1140 μ. υψ.), το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της περιοχής Ασπροποτάμου. Στην είσοδό του, σας υποδέχεται το πέτρινο γεφύρι ‘’Κατούνα’’, (1860 – ’70), που διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ των δύο μεγάλων συνοικισμών, του Αγίου Δημητρίου, στις υπώρειες του βουνού ‘’Τσονάρικο’’ (1767 μ. υψ.) και της αγίας Παρασκευής, στην πλαγιά της ράχης ‘’Γκιώναλη’’ (1913 μ. υψ.). Δίπλα του, αναστηλώθηκε πρόσφατα ο παλιός νερόμυλος ενώ στον ίδιο χώρο, λειτουργούσαν και μαντάνια. Η μεγάλη γιορτή της φύσης, γίνεται σε ολόκληρη την περιφέρεια του χωριού, που περιστοιχίζεται από θαυμάσια δάση Ελάτης, παρθένα τοπία και αξιόλογες τοποθεσίες, που δίνουν τη δυνατότητα να χαραχθούν πολλές διαδρομές, μία εκ’ των οποίων οδηγεί από την πλατεία προς το ακραίο σημείο του χωριού, στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (1880).  

Δείτε από κοντά, στον ομώνυμο μαχαλά, τον μεγαλοπρεπή ναό της Αγ. Παρασκευής (1869), με το επιβλητικό πετρόχτιστο καμπαναριό, και το καινούργιο μαρμάρινο τέμπλο. Δίπλα από την εκκλησία, υπάρχει η ορειχάλκινη προτομή του Πατροκοσμά του Αιτωλού ο οποίος, περιόδευσε και δίδαξε στον Ασπροπόταμο, (1777-1778). Λίγο πιο πάνω, στη θέση ‘’Σταυρός’’, ‘’Λα Κρούτσια’’ για τους βλαχόφωνους βρίσκεται ο μεγάλος λευκός σταυρός σε ανάμνηση του ξύλινου που είχε τοποθετήσει ο ίδιος ο Πατροκοσμάς, στο σημείο που πιστεύεται ότι έγινε το κήρυγμα. 

Info 3 – Καλλιρρόη (Βελίτσαινα): Είναι μόλις 2,5 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο του Ασπροποτάμου, σοφά χτισμένη στο αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία είναι το καφενείο-ψησταριά, ενώ πιο πάνω ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη θέση παλιότερου (1759) που καταστράφηκε το 1943. Σώζεται το επιβλητικό παλιό λιθόχτιστο τριώροφο καμπαναριό, ένα από τα παλιότερα της περιοχής. Η Καλλιρρόη είναι ιδανικός τόπος ξεκούρασης με αρκετές κοντινές πεζοπορικές διαδρομές στα δάση ελάτης και βελανιδιάς. Στην άκρη του χωριού, σε έκταση δώδεκα στρεμμάτων χτίστηκε πρόσφατα ένα πέτρινο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα οι «Αχελωίδες», που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του χωριού, να δοκιμάσουν την παραδοσιακή κουζίνα με τοπικά προϊόντα ή να χαλαρώσουν στο καφέ-μπαρ. 

Αγία Παρασκευή – Μηλιά – Πολυθέα – Τρία Ποτάμια

Οδηγώντας από την περιοχή του Δήμου Αιθήκων, (48,1 χλμ. από Ελάτη) προς την περιοχή της διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου, το πρώτο χωριό που συναντάτε είναι η Αγία Παρασκευή, (παλιά Τζούρτζια). Να δείτε το παλιό καφενείο του Σωκράτη Γιαννίτση 2434096180 και να εξερευνήσετε τη διαδρομή που ξεκινά από το χωριό, διασχίζει πυκνό δάσος και βγάζει στην Αγία Μαρίνα,ένα όμορφο ξωκλήσι σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με πανοραμική θέα. Το πανηγύρι που γίνεται εδώ στις 17 Ιουλίου είναι πασίγνωστο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ενώ το τοπίο προδιαθέτει για κατασκήνωση και ψητά στην σχάρα με τσιπουράκι.  

Στον κεντρικό δρόμο, μετά τη δστ. προς Αγ. Παρασκευή σε όλη τη διαδρομή, αρχίζει να σας συνοδεύει ο μικρός ακόμα, Αχελώος. Σχεδόν αμέσως θα δείτε την πινακίδα «προς Μηλιά», (μικρός οικισμός με καφενείο – ψησταριά και ξενώνα). Απ’ αυτό το σημείο μέχρι και τα «Τρία Ποτάμια», (3,6 χλμ.) είναι τα μέρη που δίνουν το ραντεβού τους οι απανταχού φίλοι του κανόε - καγιάκ, ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες. Συνεχίζοντας την περιήγηση λίγο πριν φτάσετε στα «Τρία Ποτάμια» ανεβείτε τον ανηφορικό δρόμο προς την αρχοντική Πολυθέα (παλιό Δραγοβίστι ή Ντράουζα στα βλάχικα) στα 1100 μ. υψ.). Όπως παραπέμπει το όνομά της, έχει πολύ ωραία θέα προς την μεγάλη κοιλάδα του Ασπροποτάμου και τις γύρω κορφές, ενώ βαθιά μέσα στο δάσος διακρίνεται η γειτονική Μηλιά. Πανέμορφα πέτρινα αρχοντικά, λιθανάγλυφα υπέρθυρα εκκλησιών, αποπνέουν ένα απαράμιλλο τόνο αρχοντιάς, που συνυπάρχει με το ιστορικό παρελθόν και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο κεντρικός δρόμος στρώθηκε με πέτρα, σε ανάμνηση των παλιών καλντεριμιών, και φτάνει μέχρι την πλατανοσκέπαστη σκιερή πλατεία. Εκεί, τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί καφενείο, με σπέσιαλ τοπικούς μεζέδες για τσιπουράκι. Πιο πάνω είναι η ταβέρνα - ξενώνας ‘’Κάζα Κάλντα’’, (Αλέκος και Όλγα Ντόκου 2432087288).  

Να έχετε χρόνο για να περπατήστε στα δρομάκια της, βλέποντας ορισμένες από τις παλιές κατοικίες της, όπως το μεγάλο αρχοντικό (18ου αι.) των Τεγόπουλων στην άκρη της πλατείας. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την άφιξή σας στα «Τρία Ποτάμια» όπου το διοικητήριο και το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Αν έχετε ενημερώσει νωρίτερα στο ξενοδοχείο «Μαντάνια» 2432087351 θα έρθει ο υπεύθυνος να σας ξεναγήσει. 

Γαρδίκι – Αθαμανία (Μουτσιάρα)

Το μεγαλύτερο χωριό του Ασπροποτάμου είναι το αμφιθεατρικά χτισμένο Γαρδίκι (50 χλμ. από Ελάτη – 17 χλμ. από «Τρία Ποτάμια») που περιτριγυρίζεται από θεόρατες κορφές και πυκνά δάση ελάτης. Από καλό αλλά στενό δρόμο, σε απόσταση 2 χλμ. αντικρίζετε την Αθαμανία, (παλιά Μουτσιάρα) που και αυτή ζει στο ίδιο πανέμορφο περιβάλλον.  

Πάνω από τα δύο χωριά δεσπόζει η πανύψηλη Κακαρδίτσα (2429 μ. υψ.) που καθορίζει τα φυσικά σύνορα Θεσσαλίας – Ηπείρου. Ιστορικά επισκέψιμα μνημεία του χώρου είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Γαρδίκι, η Αγ. Παρασκευή με το τριώροφο Τζουμερκιώτικο καμπαναριό κι’ ο παλιός νερόμυλος στην Αθαμανία. Ένα κρυφό θρησκευτικό μνημείο είναι κάτω, στο ποτάμι, αμέσως μόλις περάσετε την ελλειπτική γέφυρα Αλεξίου. Ακολουθείστε τον βατό χωματόδρομο και στον πρώτο δρόμο στρίψτε δεξιά, για να βρεθείτε στην έρημη σήμερα - αλλά πάντα αξιοπρόσεκτη -  Ι. Μ. Ανταποδόσεως Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.