ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΤΡΙΚΑΛA

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Νοέμβριος 2006 

Πεζοπορία & Μονοπάτια

Μουτσάρα – Προφήτης Ηλίας

Μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή που έχει και ξεχωριστή οδική πρόσβαση. Σε κάθε περίπτωση ξεκινάτε από την πλατεία της Αθαμανίας. Στα τελευταία σπίτια του χωριού (700 μ . 10’) θα κατευθυνθείτε αριστερά. Περνάτε την πεζογέφυρα του Μουτσιαρίτικου ρέματος και βρίσκεστε στο μονοπάτι που χωρίς δστ. τερματίζει στον Πρφ. Ηλία σε 1000 μ. (35’). Η οδική πρόσβαση είναι 200 μ. πιο κάτω και αριστερά της πεζογέφυρας. Κατηφορίζετε, περνάτε το ποτάμι και με πολλά καγκέλια ανεβαίνετε στην πλαγιά. Ο δρόμος σταματάει στον Πρφ. Ηλία σε 2000 μ.

Μεγαλύτερη πεζοπορία με προορισμό το «Αγκαθάκι» γίνεται αν ξεκινήσετε πάλι από την πλατεία του χωριού. Ο κεντρικός δρόμος σε 1300 μ. σας φέρνει σε δστ. με πινακίδα προς «Αγκάθι» και δεξιά προς Αγ. Αποστόλους και Πρόδρομο. Εσείς συνεχίστε ευθεία μέχρι το πλατύ ρέμα (1500 μ.), που το διασχίζετε συνεχίζοντας τον καλό χωματόδρομο. Αγνοήστε την δστ. δεξιά σας που κατεβαίνει πάλι στο ποτάμι και συνεχίστε αριστερά. Σε 4000 μ. (5500 συνολικά από την πλατεία) είστε ψηλά στο βουνό στην πολύ ωραία τοποθεσία «Αγκαθάκι». Ο δρόμος συνεχίζει για 1000 μ. μέχρι το μαντρί στη θέση «Κράλη» όπου τερματίζει.  

Μουτσάρα – Κακαρδίτσα

Πολύ δύσκολη η ανάβαση στην Κακαρδίτσα. Χρειάζεται χρόνος εμπειρία, και να βοηθάει ο καιρός. Η ανάβαση γίνεται επίσης απ’ το Γαρδίκι,  την Αγ. Παρασκευή, και από τον δρόμο που από το διάσελο «Μπάρος» (αριστερά από την Ανθούσα), κατεβαίνει στο Ματσούκι. Η πιο γρήγορη ανάβαση γίνεται πριν το Ματσούκι από τον βατό δρόμο προς τον «Σταυρό» των Μελισσουργών. Η δεύτερη σε ευκολία είναι από την Αγ. Παρασκευή (Τζούρτζια). Από το Γαρδίκι είναι η πιο χρονοβόρα, ενώ από την Αθαμανία σχετικά απότομη. 

Στην πρότασή μας η εκκίνηση γίνεται από την πλατεία της Αθαμανίας (παλιά Μουτσιάρα). Περνάτε τα τελευταία σπίτια του χωριού (700 μ.) και στη δστ. (1300 μ.) φεύγετε δεξιά προς τους Αγ. Αποστόλους. Φτάνετε στην εκκλησία (2500 μ.) και χωρίς άλλη δστ. ανεβαίνετε στα Λιβάδια (κορφή Πρόδρομος 1460 μ υψ.). Στα 7500 μ. υπάρχει στάνη δίπλα από τον λόφο και στα 8000 μ. διασταύρωση που αριστερά βγάζει σε ποτίστρα στη θέση «Κοτρώνι» όπου σταματάει ο δρόμος και συνεχίζει μονοπάτι (πορεία 4ω για Μελισσουργούς). 

Δεξιά συνεχίζει ο δρόμος μέχρι που φτάνει σε ποτίστρα και αδιέξοδο. Μέχρι εδώ είναι 8200 μ. (2ω 30’) και έρχεται 4Χ4 ή μοτοσυκλέτα. Το μονοπάτι 01 (Αθαμανία–Κακαρδίτσα–Ματσούκι–Καλαρρύτες–Συράκο–Ζωοδόχος Πηγή Ανθοχωρίου–Μικρό Περιστέρι), φαίνεται μόνο στην αρχή του, η ανάβαση όμως είναι ξεκάθαρη και δεν είναι άλλη από την απότομη κόψη εμπρός και αριστερά σας που περνά από το «Στρογγυλό» και ανεβαίνει σχεδόν κάθετα την ορθοπλαγιά. Στην Κακαρδίτσα φτάνετε μετά από 3ω 30’ σκληρής ανάβασης.   

Πολυθέα – Κρανιά

Από την Πολυθέα, υπάρχει δυνατότητα να μη γυρίσετε στο κεντρικό δρόμο, (προς Διοικητήριο), αλλά απ’ το βουνό να κάνετε μια αξέχαστη πεζοπορική διαδρομή προς το κεφαλοχώρι Κρανιά, από τον δασικό. Στην έξοδο του χωριού, (στην παιδική χαρά) ανηφορίστε στο χωματόδρομο, δεξιά σας. Η διαδρομή κινείται στην ισοϋψή των 1250 μ. ‘’γλείφοντας’’, τον αχανή γκρεμό αριστερά σας. Μετά από +/- 2500 μ. (35’) η ανυπέρβλητη θέα κερδίζει τη ματιά σας καθώς χαμηλά φαίνεται το Κρανιώτικο και Σκληνιασώτικο ρέμα, το ξενοδοχείο ‘’Μαντάνια’’, ενώ ψηλότερα η Καλλιρρόη με την κορφή «Τρία σύνορα» (1796 μ). 

Πιο κάτω (+/- 3500 μ. 45’) υπάρχει η μοναδική δστ., που οδηγεί αριστερά, στον κεντρικό δρόμο (+2700 μ.). Αγνοήστε τη και χωθείτε ακόμα βαθύτερα στο δάσος, ώσπου θα βγείτε σε πλάτωμα (4900 μ. 1ω) με πέτρινη κρήνη «ΠΑΙΑΝΑ» και δστ. δεξιά σας, που καταλήγει στη κορυφή «Ψήλωμα» (δείτε στην ενότητα «σημεία θέας».). Συνεχίστε ευθεία μέχρι τα 10400 μ. (2ω 10’) όπου αριστερά κατεβαίνετε στην Κρανιά, και δεξιά πάτε προς «Διαλονή» Κρανιάς (κέντρο). Η διαδρομή τελείωσε, αν όμως συνεχίσετε για 2800 μ. θα βρείτε εμπρός σας το Γεφύρι του Γκίκα. Για τους λάτρεις της κατασκήνωσης το καλύτερο σημείο είναι στο πλάτωμα με την παλιά πετρόχτιστη κρήνη «ΠΑΙΑΝΑ». 

Μηλιά – Κατάφυτο

Όμορφη διαδρομή, διασχίζει πυκνό δάσος Ελάτης χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές (σχεδόν ευθεία) και βγαίνει στον δρόμο που από «Τρία Ποτάμια» οδηγεί στο Κατάφυτο ή την Ανθούσα. Στο σύνολό της δεν ξεπερνά τα 12000 μ., χρειάζεται όμως προσοχή στον Αχελώο, αν έχει νερό δεν περνάει απέναντι στον κεντρικό. Η πορεία ξεκινά στην δστ. προς Μηλιά (υπάρχει πινακίδα) πάνω στην κεντρική οδό προς «Τρία Ποτάμια». 

Περνάτε πάνω από την σιδερένια γέφυρα με κατεύθυνση την Μηλιά και στον πρώτο δρόμο πάτε δεξιά. Κατ’ ευθείαν μπαίνετε στο δάσος, περνάτε το ρέμα «Φυσέκη» και βρίσκετε δστ. δεξιά (+/- 3000 μ. 45’) που κατεβαίνει στο ποτάμι κοντά στα «Τρία Ποτάμια». Την αγνοείτε και συνεχίζετε μέχρι να περάσετε και το δεύτερο ρέμα «Κεφάλα» (+/- 5000 μ. 1ω 10’). Μετά το τρίτο ρέμα «Ασπρόρεμα» υπάρχει δεύτερη δεξιά δστ. που κατεβαίνει στον κεντρικό πριν το Κατάφυτο (+/- 9000 μ. 2ω). Συνεχίστε ευθεία και ο δρόμος θα σας βγάλει χωρίς άλλη δστ. στο ποτάμι +/- 12000 μ. 2ω 30’). Αυτό είναι το πιο ήπιο πέρασμα του ποταμού στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου.

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.