ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΤΡΙΚΑΛA

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Νοέμβριος 2006 

Πολιτισμός

Λαογραφικό Μουσείο Κρανιάς Ασπροποτάμου

Δίπλα απ’ την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής Κρανιάς είναι το παλιό λιθόκτιστο σχολείο. Από το καλοκαίρι του 2001 στεγάζει το πολύ ενδιαφέρον, μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή, Λαογραφικό Μουσείο. Δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τον δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο Κρανιάς, που αφουγκράστηκε την επιθυμία, επισκεπτών και των κατοίκων κατορθώνοντας, μετά από πολλά χρόνια, να το κάνει πραγματικότητα. Τα εκθέματα του, αναπτύσσονται σε τρεις αίθουσες εκ’ των οποίων οι δύο είναι οι παλιές τεράστιες ψηλοτάβανες τάξεις, ενώ η τρίτη, ο προθάλαμος του σχολείου.  

Τα πάσης φύσεως διακοσμητικά- χρηστικά αντικείμενα, ταξιδεύουν τον επισκέπτη αφηγούμενα τη ζωή στις ορεινές κοινότητες της Κεντρικής Πίνδου, ιδιαίτερα, στα Ασπροποταμίτικα χωριά. Καλύπτουν μια περίοδο από τις αρχές του 19ου αι. ως τις μέρες μας. Στις συλλογές του υπάρχουν πολύτιμα υφαντά, με τοπικά σχέδια, ενδυμασίες, κεντήματα, υφαντές κουρτίνες, σκεύη αγροτικής-οικιακής χρήσης, τα μέσα που επεξεργάζονταν το μαλλί, αργαλειός, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Πραγματικά ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από τον πλούτο και τον πολιτισμό των ορεινών κοινοτήτων. Λαογραφικό Μουσείο Κρανιάς Ασπροποτάμου: 2432087235, Κωνσταντίνος Ψαρρής 2432087285.  

Κωδωνοστάσια

Τανζιμάτ (Tanzimat 1839 - 1876), είναι η ονομασία που αναφέρεται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και κανόνων που επεβλήθη στην οθωμανική αυτοκρατορία από τις δυτικές δυνάμεις. Το πρώτο διάταγμα εκδόθηκε το 1839. Το δεύτερο (1856), έφερε αλλαγές με αναφορά στα πολιτικά δικαιώματα ανεξάρτητα θρησκείας, ενώ ο νόμος περί εθνικότητας (1869), έφερε βελτιώσεις υποσχόμενο ίδιες συνθήκες έναντι όλων των υπηκόων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανεξάρτητα καταγωγής.  

Εκείνη την εποχή, άρχισαν στην κατακτημένη χώρα μας να χτίζονται τα πρώτα κωδωνοστάσια εκκλησιών, (προηγήθηκαν ορισμένα κεφαλοχώρια που είχαν προνόμια, κυρίως, από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων), από μαστόρους Πραμαντιώτες (Ηπειρώτες). Αυτοί, είχαν δουλέψει στα Επτάνησα και έφεραν μαζί τους ένα τύπο καμπαναριού με επίδραση από το επτανησιακό μπαρόκ. Έφτασαν και στην περιοχή Αιθήκων – Ασπροποτάμου το 1895, στο Δροσοχώρι (Τυφλοσέλι) και το 1896 – 7 στην Αθαμανία (Μουτσιάρα), όπου έχτισαν δύο πανέμορφα κωδωνοστάσια.  

Λα Κόρνου

Παρά τα όσα έχουν να σκέπτονται οι επισκέπτες του Ασπροποτάμου, υπάρχουν κάποια που ούτε αμυδρά περνούν στις συζητήσεις. Πώς μπορεί να συλλογισθούν ότι η εργασία εδώ πάνω είναι πρώτα απ’ όλα ευχαρίστηση, και προσφορά πραγματική. Υπάρχουν αρκετοί στην περιοχή που ξεκίνησαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Δεν άντεξαν· όχι τον ανταγωνισμό, αφού όσοι φτάνουν εδώ είναι αποφασισμένοι να διαφοροποιηθούν. Δεν μπόρεσαν τη μοναξιά, αυτό είναι που τους ‘’έδιωξε’’. Υπάρχουν κι’ άλλοι, που ακόμα και στην πιο πολύβουη πόλη νοιώθουν μόνοι. Δεν είναι όμως το ίδιο. Υπάρχει και μια τρίτη ‘’ράτσα’’, αυτοί που συνδυάζουν κάτι ανάμεσα, από τα δύο προηγούμενα.  

Ο Στέφανος ο Ζαραμπούκας γεννήθηκε καταμεσής του εμφυλίου στην Κρανιά Ασπροποτάμου. Εργάστηκε χρόνια στα πιο δυσπρόσιτα μέρη της Χώρας σαν χειριστής βαρέων οχημάτων. Μεγάλωσε τρία παιδιά και τα έστειλε στο πανεπιστήμιο μ’ αυτή τη δουλειά. Μετά άνοιξε ουζερί στα Τρίκαλα για κάμποσα χρόνια, κι’ έλεγε από τότε στην Λένα τη γυναίκα του: ‘’εμείς δεν είμαστε καλά για δω…’’.  Και έφυγε, αφού ζήταγε να φτιάξει κάτι άλλο.  

Στις μέρες μας, ξεκίνησε την παλιά στράτα για την γενέτειρα του, την Κρανιά, Λα Κόρνου όπως του αρέσει να τη λέει στα βλάχικα, και έκατσε δύο χρόνια φύλακας της, το χειμώνα, που φεύγουν οι ντόπιοι. Το 2002 το αποφάσισε, είχε και τη γυναίκα του τη Λένα κοντά του, και τον Βενιαμίν της οικογενείας, τον Κωστή, δίπλα του. Έφτιαξε αυτό το εστιατόριο όμορφο, με τζάκι και καλή, σπιτική κουζίνα, ενώ έξω για το καλοκαίρι έφτιαξε μεγάλο κήπο με λουλούδια:  ‘’βρήκα την ησυχία μου εδώ πάνω, έχω να κάνω με άλλο κόσμο, δεν είναι ζωή να κοροϊδεύεις για να κονομήσεις’’.  

Κρανιώτης γέννημα θρέμμα δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Εδώ λοιπόν, θα βρείτε ότι έχει να κάνει με κρέας ντόπιο (από τη γειτονική Μηλιά, τα Δολιανά, και Ηπειρώτικο, από Καλαρρύτες), τυριά απ’ το Χαλίκι, χόρτα απ’ τα λιβάδια της Κρανιάς και τόσα άλλα αφού: ‘’ότι κάνουμε το κάνουμε με μεράκι οι ίδιοι, δεν υπάρχει πια κόσμος στα χωριά για να σε βοηθήσει, να μπορεί κι’ ο κόσμος κάτι να βρίσκει της προκοπής, απ’ το χωριό αληθινά’’.

«Λα Κόρνου», Στέφος & Κώστας Ζαραμπούκας 2432087688 διασταύρωση Κρανιάς Ασπροποτάμου.

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.