ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ τα χωριά της λήθης

 ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ τα χωριά της λήθης Δεκέμβριος 2015Το βιβλίο αυτό συνθέτει και καθιστά άμεσα προσιτή τη διάσπαρτη και ποικίλη ιστορική «ύλη» που έχει αποκαλυφθεί για τις κοινότητες των Κορεστείων νομού Καστοριάς και Φλώρινας. Οι σελίδες του προσφέρουν μια συνεκτική παρουσίαση της κοινωνικής και της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, πολύ πριν αλλά και μετά την ενσωμάτωση του 1912 – 1913 στον Ελληνικό κορμό, φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Στόχος του βιβλίου είναι η οικιστική, γεωπολιτική και ιστορική ανασύνθεση της περιοχής, η ανάπλαση τόσο του πολιτισμού, όσο και των τραγικών στιγμών των προηγούμενων γενεών μέσα από τα κατάλοιπα της ζωής και των έργων που μας κληροδότησαν. Βασίζεται στις ιστορικές πηγές και επιπρόσθετα στην επιτόπια έρευνα στους οικισμούς και στις μαρτυρίες των ανθρώπων τους.

Παραθέτει στον άξονα του χρόνου πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα θρησκευτικά και άλλα μνημεία, τους πρώτους αλλά και τους νυν οικιστές, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις εργασίες τους με αναφορές στην ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ωμής - ηλιοψημένης πλίνθου έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στο βιβλίο αυτό σκιαγραφούνται ιστορικά και άλλα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στις κοινότητες των Κορεστείων νομών Καστοριάς και Φλώρινας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: Οθωμανική περίοδος, Μακεδονικός Αγώνας, Μεσοπόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος και μέσα από αυτόν τον αιματηρό κυκεώνα των αγώνων και των αγωνιών, πως έχει διαμορφωθεί η ζωή τους σήμερα. Επιπλέον, το βιβλίο προσφέρει τη δυνατότητα του ταξιδιού και της περιήγησης μέσα από το υπάρχον οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς χωματόδρομους και τα μονοπάτια.

Οι αναλυτικοί χάρτες της ΑΝΑΒΑΣΗΣ που συνοδεύουν την έκδοση, δίνουν τη δυνατότητα στον σημερινό επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά αυτούς τους θαυμάσιους και μοναδικούς στην Ελλάδα πλινθόχτιστους οικισμούς οι οποίοι αποτελούν κληρονομιά όλων των Ελλήνων.

 

Οι διαδρομές που προτείνονται καλύπτουν πολλά τμήματα των παραμεθόριων ορεινών όγκων των συνόρων ιχνηλατώντας την ανθρωπογεωγραφία του τόπου μέσα από τα άλλοτε μονοπάτια του πόνου και της απώλειας. Θα δείτε πολλά, αλλά υπάρχουν πάντα περισσότερα όταν βρεθείτε κι εσείς στις σκιές του Βέρνου (Βίτσι) και του Βαρνούντα (Περιστέρι) όπου τα Κορέστεια, τα Χωριά της Λήθης.

Πληροφορίες για τα περιεχόμενα ή λεπτομέρειες αυτών, δίδονται τηλεφωνικά από τον συγγραφέα καθημερινά (εκτός ωρών 15:00 – 17:00) από το 2434071826.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΣΗ, τηλ./ fax: 2103218104, 2103210152,
www.anavasi.gr / e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία – Αντικαταβολές: Σμαραγδή Κούλιου / Άγγελος Σινάνης τηλ./ fax: 2434071826, e-mail: infο@likno.gr

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Tuesday the 21st. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.