Αθήνα Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, ιδρύθηκε το 1914. Διαθέτει περισσότερα από 15.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως και τον 19ο αιώνα.

Οι συλλογές αυτές περιλαμβάνουν γλυπτά, εικόνες, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, κεραμική και υφάσματα, χειρόγραφα, σχέδια, ανθίβολα, χαλκογραφίες, παλαίτυπα, καθώς και αντίγραφα έργων βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών και ψηφιδωτών. Προέρχονται από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο αλλά και από περιοχές του μείζονος ελληνισμού. Ο πλούτος των συλλογών και η αξία των εκθεμάτων το καθιστούν μια πραγματική κιβωτό της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Το Μουσείο διανύει μια μεταβατική περίοδο, μια περίοδο έντονων αλλαγών σε πολλά επίπεδα. Ο απώτερος σκοπός και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι φυσικά η επανέκθεση των μόνιμων συλλογών του, με τρόπο που αφενός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές και αφετέρου να επιτρέπει στους επισκέπτες να διαπλέουν περισσότερους από δεκαπέντε αιώνες τέχνης και πολιτισμού, κατανοώντας ταυτόχρονα τις πολύπλοκες συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα μουσειολογικών πρακτικών όπου συνδυάζεται η φιλοσοφία της ερμηνευτικής προσέγγισης με μια σύνθεση «μικρών ιστοριών», που επικεντρώνουν σε όψεις του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, αποφεύγοντας έτσι τη γραμμική προσέγγιση του παρελθόντος και αντιμετωπίζοντας την τέχνη και τον υλικό πολιτισμό όχι μόνο ως αισθητικό φαινόμενο αλλά και ως μαρτυρία πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, τα αντικείμενα δεν οργανώνονται τυπολογικά ανά συλλογές, αλλά παρουσιάζονται σε ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος έχοντας ήδη θέσει τους στόχους του.

Για να αποδώσει καρπούς αυτή η δύσκολη προσπάθεια απαιτείται υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμός, φιλεργία και γνώση. Το τελικό αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό του Μουσείο ως κιβωτού της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης αλλά και θα τον καταστήσει άξιο διαχειριστή της, που θα την παραδώσει και στις μέλλουσες γενεές.

Συντάκτης Νικόλαος Κωνστάντιος, αρχαιολόγος - μουσειολόγος Πληροφορίες – Υπηρεσιακή Μονάδα: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22, Τ.Κ. 10675, Αθήνα (Νομός Αττικής)

Επικοινωνία: 2132139501, 2107211027, Fax: 2107231883, e-mail: '); document.write(addy47225); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. " target="_blank" title="Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο"> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.byzantinemuseum.gr

Πηγή: http://odysseus.culture.gr ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας

Saturday the 31st. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.