Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα

Τα “Ψυγεία Κλιάφα" στη συμβολή των οδών Ομήρου & Θεμιστοκλέους υπήρξαν από το 1926 σημείο αναφοράς της πόλης των Τρικάλων. Χτισμένα σε μια έκταση 1740 τ.μ. με κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ. στέγασαν επί δεκαετίες το εργοστάσιο αεριούχων ποτών, το παγοποιείο και τους ψυκτικούς θαλάμους.

Μετά το 1970, η τεχνολογική εξέλιξη επέβαλε τη σταδιακή μεταφορά των παραγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας “Ψυγεία Θεοδ. Κλιάφα Α.Ε.” στο 3o χλμ. της οδού Τρικάλων – Λαρίσης.

Το 1996 η διοίκηση της εταιρείας έλαβε την απόφαση να μετατρέψει το σύνολο των παλαιών της εγκαταστάσεων σε “Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού”. Στη μελέτη που εκπονήθηκε ελήφθη πρόνοια ώστε να διατηρηθούν, κατά το δυνατόν, τα αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά στοιχεία της παλαιάς βιομηχανικής μονάδας με προσθήκες και τροποποιήσεις που της επιτρέπουν να ανταποκριθεί πλήρως στο νέο ρόλο.

Το “Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού”, που ανήκει και διευθύνεται από της εταιρεία Κλιάφα, άρχισε να λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2003 και περιλαμβάνει:

Αίθουσα τοπικής ιστορίας
Μέσα από σύντομα κείμενα, φωτογραφίες, χειρόγραφα και μικροαντικείμενα της καθημερινής ζωής ιστορείται η πρόσφατη ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Αίθουσα εταιρείας Κλιάφα
Μέσα από φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, επιστολές, διαφημίσεις αλλά και μικροσυσκευές ο επισκέπτης γνωρίζει την ιστορία της εταιρείας και τις συνθήκες εργασίας από το 1926 ως το 2003.

Παραδοσιακό Τυπογραφείο
Στο χώρο δεσπόζει ένα μεγάλο πιεστήριο και οι κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία. Στους τοίχους αναρτημένα πρωτοσέλιδα τρικαλινών εφημερίδων, φωτογραφίες δημοσιογράφων και τυπογράφων και μια συλλογή από παρτιτούρες.

Αίθουσα εκθέσεως συσκευασίας αεριούχων ποτών
Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή από πώματα και ετικέτες μπουκαλιών από όλο τον κόσμο.

Το παλαιό μηχανοστάσιο
Διατηρήθηκε όπως ακριβώς ήταν στη δεκαετία του 50 και λειτουργεί ως βιομηχανικό μουσείο.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Πρόκειται για ένα όμορφο αισθητικά χώρο 120 θέσεων που διαθέτει όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παιδική & Εφηβική Βιβλιοθήκη
Σε ένα εντυπωσιακό χώρο, λόγω της πρωτότυπης διακόσμησης, λειτουργεί η βιβλιοθήκη του οργανισμού Παιδικών & Εφηβικών Βιβλιοθηκών όπου, κάθε απόγευμα, φιλοξενεί δεκάδες παιδιά και νέους.
Διαθέτει έξι χιλιάδες επιλεγμένα βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα μικρό αμφιθέατρο για προβολή διαφανειών και βίντεο.

Αρχείο εφημερίδων
Το Κέντρο διαθέτει σε μικροφίλμ αρχείο θεσσαλικών εφημερίδων από το 1883 ως το 1970 προσιτό στους μελετητές.

Πληροφορίες: Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρίας Κλιάφα Ομήρου και Θεμιστοκλέους 12, Τ.Κ. 42100, Τρίκαλα (Νομός Τρικάλων) Επικοινωνία: 2431027313, Fax: 2431079101, www.kliafa.gr

Ώρες Λειτουργίας Κέντρο Τρίτη έως και Σάββατο 10-1 το πρωί & 5-8 το απόγευμα Βιβλιοθήκη Τρίτη έως και Σάββατο 3-8 το απόγευμα

Πηγή: www.kliafa.gr/p_center/

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.