ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (2363 λέξεις)

Λίμνη ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ – ΑΓΡΑΦΑ

(Άγραφα 1η εργασία από 6)

Κείμενο - διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης © Φεβρουάριος 1999 

Ονομασία: Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών.

Νομός: Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας.

Τύπος: Τεχνητή Λίμνη

Επιφάνεια: 87.000 στρ. Η μεγαλύτερη Τεχνητή Λίμνη στην Ελλάδα, με λεκάνη απορροής 3. 570 τετρ. χλμ.

Υψόμετρο: 227 μ.,  κατώτατη, 282 μ., στάθμη λειτουργίας, 284 μ., ανώτατη.

Βάθος: 150 μ. με τον ταμιευτήρια στην ανώτατη στάθμη.  

Ύψος Φράγματος: 163 μ. 

Χωρητικότητα: 4.750.000 κυβικά.

Καθεστώς Προστασίας: Κανένα.

Θετικές ενέργειες: Οικολογικές μελέτες & Έρευνες, απο το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με χρηματοδότηση απο προγράμματα περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Ποταμοί που εκβάλουν: Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός.

Σκοπός - Χρήσεις: Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενάργειας, Άρδευση, Αλιεία, Αναψυχή.

Κατασκευαστής: αμερικανική εταιρία PERINI KAISER CO. Το 1961 άρχισαν οι εργασίες και ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 1965.

Κατακλυσμένα μνημεία: Γεφύρι της Τατάρνας, Γεφύρι του Μανώλη, χωριό Επισκοπή (κάτω απο την γέφυρα), χωριό Άγιος Βασίλειος (στην προβλήτα), Ιερά Μονή Παναγίας Επισκοπής, Ιερά μονή Τατάρνας. 

Μια πρόκληση, στην καρδιά της Ορεινής Ελλάδος αποτελεί το ταξίδι στην Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών, αυτή την μεγάλη άγνωστη των Ελληνικών Υγροτόπων. Γεωγραφικά, η Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών ανήκει στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και την επαρχία Τριχωνίδας.

Βρίσκεται  στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Απέχει απο το Αγρίνιο (πλησιέστερο αστικό κέντρο) 55 χλμ. και το φράγμα είναι 8 χλμ απο την Ε. Ο. Αγρινίου - Καρπενησίου. Λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών δυνατοτήτων του ποταμού Αχελώου στην Δυτική Στερεά, πολλοί μελετητές ασχολήθηκαν με την εκμετάλλευση του. Το φράγμα που είναι ένα απο τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης κατασκευάστηκε λίγο μετά το σημείο, που οι τρεις ποταμοί Μέγδοβας ή Ταυρωπός, Αγραφιώτης, και Αχελώος, Άσπρος ή Ασπροπόταμος, ενώνονται, και στο στενότερο σημείο της κοίτης του Αχελώου, που στην Ιστορία και στους ντόπιους, έχει περάσει σαν ‘’πήδημα του Κατσαντώνη’’.

Η είσοδος στον ορεινό χώρο (κανονικά) γίνεται ή από Αγρίνιο - Καρπενήσι ή από Λαμία - Καρπενήσι - Φραγκίστα - Αγρίνιο. Κατεβαίνοντας τον δρόμο απο Αγρίνιο (τον χειμώνα προσέξτε τον πάγο στα ανήλιαγα ‘’κομμάτια’’) η πρώτη εντυπωσιακή άποψη έρχεται στο ύψος του χωριού Χούνη απ΄ όπου σταθερά προχωράτε προς την μεγάλη γέφυρα της Επισκοπής. Ακριβώς στην γέφυρα πριν την δημιουργία της λίμνης ήταν τα χωριά Επισκοπή, Άγιος Βασίλειος, και το μοναστήρι της Παναγίας Επισκοπής. Επίσης από την λίμνη κατακλύστηκε το μετόχι του Αγίου Γεωργίου που ανήκε στη μονή Τατάρνας και απείχε 1 ώρα από αυτήν. Εκεί ήταν οι μύλοι, οι νεροτριβές και τα μαντάνια, της Μονής. Και τα τέσσερα σύντομα κατακλύσθηκαν με την δημιουργία του φράγματος το 1961.

Μία σύντομη, αλλά απο τις ωραιότερες διαδρομές αρχίζει από την Δυτ. Φραγκίστα όπου και το τελευταίο βενζινάδικο, με κατεύθυνση τον οικισμό Τσούκα. Σε μια μικρή παράκαμψη του δρόμου κάτω στο ποτάμι, δίπλα σχεδόν στην ταβέρνα οδηγήστε έως εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος και δείτε το πέτρινο γεφύρι του Μανώλη, το οποίο αποτελεί άλλο ένα κατακλυσμένο μνημείο του χώρου. Τις περισσότερες φορές η στάθμη της λίμνης το κρύβει άλλες πάλι το αποκαλύπτει δίνοντας την ευκαιρία στους περιηγητές να το φωτογραφίσουν. Σε αυτό το σημείο το καλοκαίρι οργανώνουν απο την Δ. Φραγγίστα μαθήματα, κανό - καγιάκ για αρχαρίους.

Φτάνοντας στην Τσούκα ανεβείτε από την δεύτερη είσοδο του χωριού και οδηγήστε έως την Άνω Τσούκα. Ακριβώς στην κορυφή υπάρχει το αρχαϊκό φρούριο και εκπληκτική θέα 360ο όλης της περιοχής, έως την γέφυρα της Τατάρνας και τα Ευρυτανικά Άγραφα.

Συναρπαστική είναι η διαδρομή και η θέα στην συνέχεια προς την Ι. Μ. Τατάρνας και την ωραία κοινότητα Τριπόταμου για να καταλήξετε τελικά στην ψηλή γέφυρα της Τατάρνας, οδηγώντας προς Λογγίτσι & Χρύσοβα.

Το παλιό μοναστήρι κατά την παράδοση ιδρύθηκε το 1111 Μ. Χ. και ‘’βούλιαξε’’ με τους σεισμούς το 1963. Απέναντι απο το νέο Μοναστήρι βρίσκετε βυθισμένο στα νερά της λίμνης το παλιό μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Τατάρνας πολύ κοντά την πηγή Μαδράχα που κάποτε ενίσχυε τον Αχελώο. Στο γεφύρι της Τατάρνας ο Οδυσσέας Ανδρούτσος διέλυσε ένα τούρκικο απόσπασμα τον Απρίλιο του 1821. Απο Χρύσοβα ο χωματόδρομος βγάζει ή στα Βρουβιανά Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας μέσω Βελαόρας και γέφυρας Τέμπλας ή στην Γρανίτσα και το Ραπτόπουλο μέσω Βούλπης. Στα χωριά γύρω απο την λίμνη, υπάρχουν ταβερνάκια με νόστιμη πέστροφα, χέλι, κυπρίνους απο τα ιχθυοτροφεία ενισχύοντας το μικρό εισόδημα των κατοίκων. 

Στον χάρτη της Ελλάδας η Λίμνη Κρεμαστών, και τα χωριά των Αγράφων φαίνονται σαν μια μικρή κουκίδα που περιβάλετε από βουνά - θεόρατες κορφές, ρυάκια, χείμαρρους και ποτάμια. Θαρρείς είναι αδιάβατα αυτά τα μέρη και πολλές φορές έχεις δίκιο. Μια διείσδυση στους ορεινούς όγκους, μια γνωριμία με την αναλλοίωτη φύση και την τεράστια ιστορία του τόπου, πάντοτε φορτίζει συναισθηματικά, σαν άθελά της να θέλει να καταδείξει στον αμύητο ταξιδευτή την παράδοση, τις κοινές μνήμες που διέπουν αυτά τα ορεινά συγκροτήματα της μεγάλης οροσειράς της Πίνδου.

Σε αυτόν τον ενιαίο γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά χώρο αναφερόμαστε όταν ονομάζουμε τα Άγραφα.

Δυστυχώς αυτοί οι ασφαλισμένοι από τα βράχια τόποι, ενώ η φυσικοί νόμοι τους θέλουν μαζί, οι ανθρώπινοι τους χωρίζουν σε τέσσερις νομούς ( Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας ) με ότι αυτή η διοικητική διαίρεση επιφέρει στους οικισμούς και στην ανάπτυξη τους.

Η γνωριμία με τον χώρο αρχίζει πάλι στην γέφυρα της Επισκοπής στην μεγάλη Λίμνη Κρεμαστών, απ’ όπου ανοίγονται όμορφες χωμάτινες διαδρομές, Προυσσός - Μεγάλο - Μικρό Χωριό, Κρέντης - Άγραφα - Μεγάλα Βραγγιανά. Μεταξύ των χωριών διέρχεστε, ξεχασμένους οικισμούς, απότομες ανηφοριές, ορεινά περάσματα, δάση με πλατάνια, ποτάμια, παλιά ξύλινα και πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια. Εδώ λίγοι νέοι περισσότεροι γέροντες & γερόντισσες ξεχασμένοι από Θεό και ανθρώπους ζουν ή καλύτερα, επιβιώνουν, πολλές φορές χωρίς ρεύμα, χωρίς οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους οικισμούς, χωρίς εφημερίδες ή περιοδικά. Μοναδική ασχολία τους η κτηνοτροφία, και λίγες έως ελάχιστες καλλιέργειες. Επακόλουθο της ανύπαρκτης κρατικής μέριμνας η ερήμωση, και ο μαρασμός μιας ιστορικής περιοχής που τόσα έδωσε σε δύσκολους για την Ελλάδα καιρούς.

Ταξιδεύοντας βέβαια, όλο και περισσότερο θαυμάζεις, τα συνεχώς μεταβαλλόμενα μεγαλειώδη τοπία, γεμάτα έλατο, πλατάνια, και πεύκα χαμηλότερα, τον φιδίσιο Αγραφιώτη, που τις περισσότερες ώρες περπατάτε ή οδηγείτε αντίθετα από την κατεύθυνσή του. Τα Άγραφα θεωρούνται από τις 2-3 περιοχές της Ευρώπης με το καθαρότερο περιβάλλον, και της Ελλάδος με το μεγαλύτερο μέσο όρο ετήσιας βροχόπτωσης. Ο μεγάλος ποταμός Αγραφιώτης έχει τις πηγές του στις παρυφές της νότιας Πίνδου και τροφοδοτείτε ειδικά τον χειμώνα, από δεκάδες ρυάκια και παραπόταμους. Διασχίζοντας τα Άγραφα, χωρίζοντάς τα σε Ανατολικά και Δυτικά, μετά από μια διαδρομή 34 χλμ εκβάλει τελικά μαζί με τον Αχελώο και τον Μέγδοβα σχηματίζοντας την τεράστια λίμνη Κρεμαστών.

Ο πρόσφατα ασφαλτοστρωμένος δρόμος μετά την Δυτική Φραγκίστα γρήγορα οδηγεί στον Κρέντη ένα όμορφο χωριό με ξενώνα, ιδανικό ορμητήριο για τα χωριά των Αγράφων. Από τον Κρέντη περνά το διεθνές μονοπάτι Ε-4 που όπως και σε άλλα μέρη, σε αυτό το σημείο (έως Κερασοχώρι ) τώρα πια είναι ασφάλτινο. Εσείς αγνοήστε έξω απο το χωριό την διασταύρωση, και την άσφαλτο, συνεχίζοντας ευθεία στον κακοτράχαλο χωματόδρομο. Από εδώ φαίνεται αρχίζουν τα δύσκολα. Μια στροφή αποκαλύπτει ξαφνικά την εκπληκτική θέα του Αγραφιώτη και την μικρή πετρώδη κοιλάδα του. Εύκολα βρίσκεστε στην Βαρβαριάδα έναν μικρό οικισμό, περνώντας το ‘’ κλεφτολήμερο ’’.

Η αίσθηση πρωτόγνωρη όχι μόνο για την κατάσταση του δρόμου, με λακκούβες, νεροφαγώματα, αλλά κυρίως για τον περιβάλλοντα χώρο, με τα τεράστια πλατάνια, και τον κρυστάλλινο Αγραφιώτη. Το χωριό Μοναστηράκι (αριστερά) δίνει με την πρώτη ματιά την αίσθηση της εγκατάλειψης. Τον χειμώνα εν αντιθέσει με το καλοκαίρι μένουν ελάχιστα άτομα. Μοναδικά σημάδια για να καταλάβει κάποιος αν είναι μόνος του ή όχι είναι, ειδικά τον χειμώνα, οι .... καμινάδες από τα τζάκια ή τα μπουριά από τις σόμπες, που καπνίζουν, και κάποια απλωμένη για να στεγνώσει κουρελού ή βελέντζα. Απο το ίδιο μονοπάτι - δρόμο γυρίστε πίσω στην διασταύρωση προς τον εγκατελειμένο πια Καρβασαρά, παλιό κόμβο των καραβανιών που διέσχιζαν την περιοχή.

Από εδώ υπάρχουν τρεις διαδρομές. Η πρώτη πεζοπορική, οδηγεί αριστερά στην κοίτη του Αγραφιώτη και το ρέμα της Φτέρης όπου υπάρχει εγκατελειμένο - ασυντήρητο, το πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι της Ανηφόρας, το θαυμάσιο φαράγγι της Τρύπας με τους καταρράκτες του, ιδανικό για καλοκαιρινή διάσχιση. Αυτή η ‘’στράτα’’ όπως την λένε οι ντόπιοι, ήταν ο μόνος παμπάλαιος, εγκατελειμένος τώρα, δρόμος επικοινωνίας των Αγραφιώτικων χωριών με το Καρπενήσι. Η δεύτερη οδηγεί στον Μάραθο ( Μύρεσι ), σε υψόμετρο 890 μ γενέτειρα του αγωνιστή Κατσαντώνη. Το άγαλμα του αγωνιστή είναι στην πλατεία του χωριού. Σπάνιες αγιογραφίες βρίσκονται στους Αγ Ταξιάρχες περιμένοντας στωικά να αναδειχθούν.

Στο καφενεδάκι του χωριού το τσιπουράκι δεν λείπει και οι γέροντες θα χαρούν με την επίσκεψη. Οι άνθρωποι που έμεναν ή ερχόντουσαν το καλοκαίρι στην περιοχή του τέως και νυν Δήμου Αγράφων παλιότερα (έως το 1970-73’) ήταν σε μεγάλο ποσοστό Σαρακατσάνοι χωρίς σταθερή κατοικία ακολουθώντας τον νομαδικό τρόπο ζωής.

Η τρίτη διαδρομή οδηγεί στο χωριό Άγραφα, αφού περάσουμε την διασταύρωση που φεύγει προς Επινιανά (Επαινιανά), Μεγάλα Βραγγιανά και Τροβάτο. Η πινακίδα στην άκρη του δρόμου γράφει Άγραφα 3 χλμ, ίσως τα πιο όμορφα ολόκληρης της διαδρομής και ας φαίνονται 33.

Πιο πάνω ο παλιός νερόμυλος έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να αλέθει στάρι ή καλαμπόκι. Μάρτυράς του το μονότοξο Πετρογέφυρο κλειστό με μια πρόχειρη ξύλινη πόρτα για να μην φεύγουν τα πρόβατα. Αν την ανοίξετε και περπατήσετε πάνω στο τόξο του, θα προχωρήσετε συνάμα βαθιά μέσα στον αδυσώπητο χρόνο. Δεν υπάρχει κτητορική επιγραφή ούτε είναι καταχωρημένο στην ανάλογη βιβλιογραφία, δεν το βρίσκετε ούτε στα μνημεία των Αγράφων, έτσι ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε κτίσθηκε.

Χωριό Άγραφα, παλιό κεφαλοχώρι στα 850 μ ύψος, με 1.000 κατοίκους στην απογραφή του 1940 και με 184 εναπομείναντες το 1991, από τους οποίους οι 35 είναι νεαροί, με πολλούς διάσπαρτους ιστορικούς οικισμούς και ισάριθμους βοσκότοπους : Μπλό, Καμάρια, Νιάλα, Σάικα, Παραμερίτα, Γιαννισέικα, Σκαρφιάδες. Πίσω από το χωριό ή κορφή Κουκουρούντζος στα 1.723 μ. Έδρα του νεότευκτου Δήμου Αγράφων περιλαμβάνει διοικητικά τα χωριά, Βραγγιανά, Επινιανά, Μάραθος, Μοναστηράκι, Τρίδεντρο, Τροβάτο. Το χωριό κάηκε ολόκληρο από τους Ιταλούς το 1941, καταστρέφοντας τα περισσότερα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, εκτός το κοινοτικό γραφείο. Από το παλιό ανηφορικό μονοπάτι στην βόρεια μεριά του χωριού ανεβείτε στην πλαγιά που θα κτισθεί ο Αγ. Νικόλαος.

Εδώ μετά τις καθιζήσεις του 1897, οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και με αυλάκια έφεραν ένα από τα πολλά ρυάκια που σχηματίζουν τον Αγραφιώτη και έφτιαξαν το λεγόμενο υδρονομείο ή κόφτρες. Μια πέτρινη κατασκευή σαν σπιτάκι, που στην βάση του υπάρχουν παράλληλα με την ροή του ρυακιού, τρεις μεγάλες πέτρες. Πέφτοντας με δύναμη το νερό πάνω τους χωρίζετε και ταυτόχρονα κατευθύνετε - διανέμεται - σε τρία ξεχωριστά αυλάκια, και σε τρία ίσα μέρη, στον πάνω, μέσο, και κάτω μαχαλά του χωριού έτσι ώστε όλοι να έχουν την ίδια ποσότητα νερού για τα χωράφια τους. Εκπληκτική πέτρινη κατασκευή τόσο στην σύλληψη της ιδέας όσο και στην απλότητα της.

Στην πλατεία του χωριού ο πρωινός καφές και η προετοιμασία της αναχώρησης, για πολλοστή φορά από έναν αγαπητό τόπο. Από το χωριό ξεκινούν αρκετές διαδρομές (Μάιος - Νοέμβριος) με μοτοσικλέτα enduro και αποκλειστικά με 4x4, ή με τα πόδια. Ρωτήστε και εάν έχετε χάρτη καλό, προχωρήστε για το οροπέδιο της Νιάλας μέσω ενός παλιού λιθόστρωτου μονοπατιού 6 ώρες περίπου. Με σήμανση Ε-4 : Άγραφα, Αγ. Αθανάσιος, Μπλό, Τρίδεντρο, Γούβες, Βραγγιανά, τεσσερισήμισι ώρες περίπου.  Enduro ή 4x4 : Άγραφα, διασταύρωση προς Καμάρια αριστερά, Νεράιδα, Παλιόλακκα, Πετράλωνα, Ανθηρό Καρδίτσας, Λίμνη Ταυρωπού. Η ίδια ισχύει και για πεζοπορία.

 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  

Ιδέα & υλοποίηση μορφής: Άγγελος Σινάνης 

ΔΙΑΜΟΝΗ: Η εταιρία ‘’Ευρυτανία Α.Ε.’’ 2ο χλμ Ε.Ο. Καρπενησίου - Λαμίας, τ.κ. 361 00 Καρπενήσι, Τηλ 0237 23200 - 2, Fax  0234 25403, δίνει πληροφορίες για αγροτουριστικά καταλύματα. Άγραφα Κίτσιος Δημήτρης Τ.Κ  360 73 τηλ 0237 93249, Κώστας Κομπογιάννης Τ.Κ. 360 73, Τηλ 0237 93209 -23239. Ξενώνας ‘’Τα Άγραφα ‘’ Κώστας Γατής Τ.Κ . 360 73 Τηλ  0237 93220, Κοινότητα Τριπόταμου Τ.Κ. 360 72, 0237 95405, Δυτ. Φραγκίστα : ‘’ Ο Πλάτανος’’, Κώστας Στασινός Τ.Κ. 360 71 Τηλ 0237 95316 Fax 0237 95018, ‘’ Η Δυτική Φραγκίστα’’ Τ.Κ 360 71 Τηλ 0237 95321. Κερασοχώρι: Μήτσου Πηνελόπη Τ.Κ. 360 71, Τηλ 0237 31214. Κρέντης : Μάκκας Αργύρης Τ.Κ. 360 71 Τηλ 0237 31350, Μάκκα Θεοδώρα Τ.Κ. 360 71 Τηλ 0237 31313. Επινιανά : Γαντζούδης Κώστας Τ.Κ. 360 73 Τηλ 0237 93212, Προυσσός : Ι.Μ. Παναγίας Προυσιώτισσας : φιλοξενία μιας βραδιάς,0237 91205, 91226, επίσης στον ξενώνα της μονής Τατάρνας, Χάνι Νασιώκα 38ο χλμ Μουζακίου - Παναγίας Σπηλιάς 0445 31716, 31877, Καταφύγιο: 10 χλμ χωματόδρομος από το Μεγάλο χωριό, στην θέση ‘’Λακκώματα’’ στα 1.400 μ. ύψος, Πληροφορίες : Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου 0237 23051,

Κάμπινγκ: Στήστε τη σκηνή σας όπου σας εμπνέει, όμως φεύγοντας μην αφήσετε σκουπίδια. Στο χωριό Άγραφα στην διασταύρωση με τον παλιό δρόμο προς Παραμερίτα.  Αποφύγετε να στήσετε κοντά στο ποτάμι, ειδικά τους Φθινοπωρινούς μήνες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Γεώργιος & Θεοδώρα Σερπάνουστην Δυτ Φραγγίστα τ.κ. 360 70 / 0237 95496 : Περιήγηση, καγιάκ, Rafting στην Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών.

ΦΑΓΗΤΟ: Εξαιρετικής ποιότητας τοπικοί μεζέδες, πέστροφες, χέλια, στην λίμνη, παραδοσιακές χορτόπιτες, σούβλες και ψητά ( κοκορέτσι, αρνί, κατσίκι ) για την πατροπαράδοτη κραιπάλη, στα χωριά των Αγράφων. Βούτυρο, τυρί, μέλι, καρύδια, & τσιπουράκι αγοράστε οπωσδήποτε. Στα Άγραφα μπορείτε να παραγγείλετε σούβλα ή πίτα πριν φτάσετε, στην ταβέρνα του Κίτσιου Δημήτρη τηλ 0237-93249.

ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ: Δήμος Φραγκίστας ( Δυτ ), 0237 95345, Δήμος Αγράφων 0237 93276. Αστυνομία : Άγραφα 0231 93234, Κερασοχώρι 0237 31216, Α’ Βοήθειες : Άγραφα 0237 93233, Κερασοχώρι 0237 31219, Δ. Φραγκίστα 95381 - 2 – 3.

ΧΡΗΣΙΜΑ: Κώστας Στασινός ΕΚΟ & Βουλκανιζατέρ - συνεργείο για μικροβλάβες Δυτική Φραγκίστα : 0237 95316. Θεοφάνης Γκιόλας, ΕΚΟ & Βουλκανιζατέρ Γρανίτσα 0237 61284.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Από Αθήνα Ε-75 έως Λαμία, και μετά Ε-952 έως Καρπενήσι, Λίμνη Κρεμαστών, Δ. Φραγκίστα, Άγραφα, σύνολο 374 χλμ. Από Αθήνα ( πιο όμορφη διαδρομή ) Ε-94 και Ε- 65 έως Ρίο που ο Ε-951 έως Αγρίνιο και ο επαρχιακός Νο 38 βγάζει στην Λίμνη Κρεμαστών, Δ. Φραγκίστα μέσω Γέφυρας Επισκοπής, Κρέντης, Άγραφα σύνολον 312 χλμ. Από Θεσσαλονίκη Ε-75 Λαμία και Ε- 952 Καρπενήσι όπου ο Επαρχιακός Νο 38 προς Λίμνη Κρεμαστών, Δ. Φραγκίστα, και Κρέντης, Άγραφα σύνολον 467 χλμ. Από Θεσσαλονίκη ( πιο όμορφη διαδρομή ) Ε- 75 έως Λάρισα που ο Ε- 92 βγάζει στα Τρίκαλα. Από εκεί Μουζάκι, Βλάσιο, Πετρίλο, Τροβάτο, Άγραφα, λίμνη Κρεμαστών σύνολον 330 χλμ.

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ: Δ. Φραγκίστα ΕΚΟ, Κρέντης ΕΚΟ, Γρανίτσα ΕΚΟ, Βρουβιανά Βάλτου, δίπλα στην Εκκλησία.

ΧΑΡΤΕΣ : Μοναδική ασφαλής επιλογή, είναι ο πρότυπος οδικός - ορειβατικός - χάρτης Ευρυτανίας σε κλίμακα 1:80.000 από τις εκδόσεις Ανάβαση, Δραγούμη 34, 115 28 Αθήνα, τηλ 01 6399577, 7293541.

ΛΕΣΧΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ: Από τον σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ μπορείτε να ζητήσετε ότι πληροφορία σας χρειάζεται για το ταξίδι στην Λίμνη Κρεμαστών & τα Άγραφα. Ελάτη Τρικάλων - 42032 - Πύλη. Τηλ - Fax : 0434 71826.

Extra Products - Χρήστος Τασούλης

 

Tuesday the 21st. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.