EDITORIAL Τόμου Γ’ 2001 (426 λέξεις)

Αναζητώντας μια εγγύηση

Τα τελευταία χρόνια στα ράφια μας όλο και πληθαίνουν τα βιβλία και τα cd που δεν προφταίνουμε να διαβάσουμε ή να ακούσουμε – όπως διαρκώς μεγαλώνει η λίστα των παλιών φίλων με τους οποίους συνήθως από το τηλέφωνο ανταλλάσσουμε υποσχέσεις ‘’να βρεθούμε’’ ή ‘’τα λέμε’’. 

Κατεβάζοντας το ακουστικό, έχουμε ήδη μπει στην διαδικασία διεκπεραίωσης της επόμενης υποχρέωσης ξεχνώντας βέβαια την ‘’υπόσχεση’’ που μόλις εκφωνήσαμε. Σίγουρα ζούμε καλύτερα από τους γονείς μας όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα παιδιά μας θα ζουν καλύτερα από εμάς. Το μέτρο έχει απολεσθεί προ πολλού, έχοντας περισσότερα θέματα να λύσουμε για λογαριασμό άλλων, πιο πολλούς φόβους να δαμάσουμε και λιγότερο χρόνο να αγαπήσουμε τους διπλανούς μας. 

Αυτός είναι ένας λόγος που το ταξίδι σαν έννοια έχει αποκτήσει μαγικές διαστάσεις. Το ταξίδι που ξεκινά για να γνωρίσεις ανθρώπους, κουλτούρα, μνημεία και πολιτισμό άλλων τόπων χωρίς να γνωρίζεις αν ποτέ σταματήσει. Ένα πάθος που οδηγεί σε μερικά από τα πιο δύσκολα και άβολα μέρη της χώρας μας. 

Πολλοί άνθρωποι σπρωγμένοι από αυτήν την ακατανίκητη δύναμη, εγκαταλείπουν ακόμα και την πατρίδα τους, αναζητώντας συγκλονιστικές εμπειρίες και εντελώς άγνωστο χώρο για τα μεγάλα γεγονότα της ζωής τους, σε τόπους μακρινούς και εξωτικούς. Για κάποιους άλλους, ολόκληρη η διαδικασία του ταξιδιού και η ιστορία του, αρχίζει και τελειώνει μέσα στο σπίτι ή την εταιρεία ‘’τους’’. Δεν θα μάθουμε ποτέ ποια από τις δύο επιλογές χαράσσει ανεξίτηλα στις μνήμες την τέλεια διαδρομή. 

Όμως για όλους αυτούς που λάτρεψαν και γεύθηκαν την μαγεία και την ατέρμονη αίσθηση ελευθερίας των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αλλά και για τους άλλους που γυρίζουν στα κακοτράχαλα βουνά και τα στενά μονοπάτια της ψυχής και της παράδοσης στο αέναο ταξίδι της ανθρώπινης μηδαμινότητας, μπροστά στα τόσα χρώματα, ανάμεσα στα απέραντα τοπία και τη γνώση που αυτά απλόχερα προσφέρουν – για όλους αυτούς, λοιπόν, δεν θα πάψει ποτέ να είναι μια αξία ανεκτίμητη. 

Μια αξία που ποτέ δεν μετακινήθηκε από εκεί που ανέκαθεν βρισκόταν. Αντίθετα, εμείς μετακινηθήκαμε και απομακρυνθήκαμε από την φυσιολογική ασφάλεια που προσφέρει η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, προσβλέποντας στη δήθεν ‘’εξασφάλιση’’ και ‘’κατοχύρωση’’ της μόνιμης απασχόλησης στις μεγαλουπόλεις. Μιας απασχόλησης που θα έπρεπε να θεωρείται επιτυχημένη όταν το άτομο έχει εκ των προτέρων αποφασίσει τον χρόνο εξόδου του απο αυτή.

Για όλους αυτούς λοιπόν, φτιάχτηκε ο τρίτος τόμος που κρατάτε στα χέρια σας, προσδοκώντας να ανοίξει διαφορετικούς δρόμους διευκολύνοντας και αποτελώντας με τον τρόπο του μια εγγύηση για την δύσκολη προσέγγιση της πραγματικότητας.

Γιατί …. κακά τα ψέματα, η ζωή και η αλήθεια είναι αλλού. 

Ταξιδεύοντας … και αναβοσβήνοντας τα φώτα.

Άγγελος Σινάνης

Saturday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.