ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (1654 λέξεις)

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ  ΠΙΝΔΟΥ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Μάρτιος 2008

Διαδρομή ENDURO ή 4 Χ 4

Στεφάνι – Χαλίκι – Βερλίγκα

Κεντρική Πίνδος, στο κέντρο της νοτιότερης εξάπλωσης των Βλάχων και των ιστορικών κοινοτήτων τους. Διευρυμένη κοινότητα Ασπροποτάμου, μια συναρπαστική από κάθε άποψη περιοχή, αποψιλωμένη από την ανθρώπινη παρουσία οχτώ μήνες το χρόνο. Υψηλής οικολογικής – αισθητικής αξίας δάση, παρθένες από δραστηριότητες εκτάσεις, περιτριγυρίζουν τους γεμάτους μνημεία πετρόχτιστους οικισμούς. Ολόκληρος ο τόπος είναι ενταγμένος στο δίκτυο Φύση 2000 αποπνέοντας μια διαφορετική αύρα υψηλών πολιτισμικών στοιχείων που φαίνονται ικανά να επαναφέρουν πολλές φορές, στον ίδιο χώρο, τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Μικτή κυρίως Χωμάτινη με πέρασμα στα 1798 μ.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 44,7 χλμ.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Δστ. προς το χωριό Στεφάνι.

(1153 μ. υψ.  Γ. Μήκος 21ο  20΄ 24.357΄΄ Γ. Πλάτος 39ο 39΄ 07020΄΄)

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Δευτερεύουσες πηγές Αχελώου « Βερλίγκα»

(1943 μ. υψ.  Γ. Μήκος 21ο  7΄ 50.404΄΄ Γ. Πλάτος 39ο 40΄ 40.213΄΄)

Η διαδρομή που προτείνουμε έχει δύο σκέλη με ενδιάμεση στάση στο παραδοσιακό και διατηρητέο Χαλίκι Ασπροποτάμου ένα σπουδαίο, ιστορικό χωριό το πιο απομακρυσμένο απ την πρωτεύουσα Τρίκαλα (101 χλμ.).

Το πρώτο σκέλος, (Στεφάνι – Διάσελο Χαλικίου) είναι ένας ορεινός, δύσκολο δασόδρομος  ανοίχτηκε μετά το 1950 από τη δασική υπηρεσία Καλαμπάκας, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Δασολόγων, Δασοφυλάκων και Δασεργατών ώστε για πρώτη φορά στη χώρα να πραγματοποιηθεί πρότυπη εκμετάλλευση δασών. Αυτή, έδινε την πρώτη ύλη στην μοναδική τότε, κρατική βιομηχανία ξύλου στη χώρα με έδρα την Καλαμπάκα. Όλοι συμβάλανε στις αναδασώσεις και τις εξυγιαντικές υλοτομίες στο Δασικό Σύμπλεγμα Ασπροποτάμου

Το δεύτερο σκέλος (Χαλίκι – Βερλίγκα) ανοίχτηκε για να διευκολυνθεί η μεταφορά των προβάτων στο όρος Περιστέρι (2294 μ. υψ.). Οι περιοχές που θα διασχίσετε και στα δύο σκέλη είναι στο σύνολό τους μεγάλες, συγκροτημένες δασικές εκτάσεις με φυσιογραφική μοναδικότητα που καταλαμβάνουν τις απαρχές της λεκάνης απορροής του ποταμού Αχελώου (Ασπροποτάμου). Λέγεται Σύμπλεγμα γιατί είναι οκτώ δάση μαζί, το ένα κοντά στο άλλο, ώστε όλα μαζί να απαρτίζουν ένα μοναδικό για την χώρα μας σε έκταση και ομορφιά, δάσος Ελάτης κυρίως, με μίξη σε ορισμένες περιπτώσεις και μερικών άλλων δασοπονικών ειδών, όπως Οξυάς, Μαύρης Πεύκης και Δρυός. 

Στα χρόνια μας οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ελαττωθεί, μόνο κάποιους δασεργάτες με μουλάρια αντικρίζουν πλέον οι σπάνιοι επισκέπτες. Ωφελημένη βγήκε η περιοχή και η φύση που παρέμεινε αναλλοίωτη και αμόλυντη. Λόγω των συνθηκών απομόνωσης που επικρατούν, είναι από τους ελάχιστους στη χώρα με πλουσιότατη πανίδα και χλωρίδα. Δεκάδες ανεκτίμητα είδη φαρμακευτικών φυτών, αγριολούλουδα, άγρια ζώα και πουλιά έχουν καταγραφεί από επιστήμονες και φυσιολάτρες, ορεινές πέρδικες, τσίχλες, αγριοπερίστερα, δρυοκολάπτες, φάσες, και όλα σχεδόν τα είδη των ενδημικών μικροπουλιών, αλλά και ελάφια, λύκοι, αγριογούρουνα ζουν κι αναπαράγονται σε αυτά απέραντα δασικά συμπλέγματα. Είναι ένας από τους σημαντικούς βιότοπους της αρκούδας, συχνότατα δε οι επισκέπτες, οι ντόπιοι αλλά και οι ειδήμονες αναφέρουν την εμφάνισή της. 

Στεφάνι – Χαλίκι: Θα ξεκινήσετε από την δστ. προς το χωριό Στεφάνι (10 χλμ. από τα «τρία ποτάμια») όπου υπάρχουν πινακίδες «Στεφάνι 7». Ακολουθείστε την ασφαλτοστρωμένη διαδρομή δίπλα από οργιώδη βλάστηση με παρουσία θορυβώδους ρέματος, και σε 6 χλμ. θα αφήσετε αριστερά σας την άσφαλτο, που σε 1 χλμ. καταλήγει στο Στεφάνι (Παλιά ονομασία Σκληνιάσα), συνεχίζοντας δεξιά στο δάσος. Αγνοείτε σε +/- 1 χλμ. την δεξιά δστ. με μπάρα που είναι αδιέξοδο και συνεχίστε την ανηφορική διαδρομή στην ισοϋψή των 1350 μ. για άλλα 9, 2 χλμ., όπου βγαίνετε σε πλάτωμα και δστ. στα 1700 μ. υψ. Να στρίψετε δεξιά (ευθεία βγαίνει στο χωριό Ανθούσα 11,8 χλμ.) ακολουθώντας τον κακό χωματόδρομο. Σε 1,5 χλμ. και ενώ βρίσκεστε σε πυκνό δάσος οξιάς (ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα) θα δείτε αριστερά σας ένα μικρό λιβαδάκι με ξύλινο σπιτάκι – στάνη, Ανηλιωτών. Η διαδρομή μέχρι εδώ και λίγο πιο πάνω από τη στάνη, κρατάει υγρασία και παχιά λάσπη λόγω οξιάς. Αν έχει βρέξει ή είναι χειμώνας είναι ακόμα πιο υγρά με μεγάλους νερόλακους. Ίσως είναι φρόνιμο να έχετε ανάλογα ελαστικά. Τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η διαδρομή συνεχίζει πλέον στην ισοϋψή από 1730 έως και 1790 μ. υψ. Διασχίζει το δάσος φέρνοντάς στα σπανά της ανατολικής πλευρά του Περιστερίου στο όρος Δοκίμι, όπου βρίσκονται οι μεγάλες πηγές του Αχελώου. Μάλιστα μόλις περάσετε ένα μικρό σπιτάκι – καλοκαιρινό κατάλυμα αγελαδοτρόφου, στα δεξιά σας,  βρίσκεστε στην τοποθεσία «Μία» και αριστερά, κάτω στο γκρεμό φαίνεται το περίφημο δάσος της «Ρόνας» και οι τεράστιες ποτίστρες για τα ζώα. Σε αυτό το σημείο είναι και οι πηγές. Ο δρόμος συνεχίζει πετρώδης περνά το πανέμορφο οροπέδιο «Δοκίμι» με πολλές μικρές εποχιακές λιμνούλες, τσίγκινα ποιμνιοστάσια, και συναντιέται με το δρόμο που από Χαλίκι βγαίνει Ανήλιο και Μέτσοβο δίπλα από το πυροφυλάκιο.  Από την προηγούμενη  δστ. μέχρι τον αυχένα Χαλικίου είναι 7χλμ. Εδώ θα πάτε αριστερά πιθανά σε ασφαλτόδρομο μέχρι το Χαλίκι (8 χλμ.), (είδατε τι κάνει το πρόγραμμα Πίνδος του Φώλια; άσφαλτος παντού), και σύντομα θα φτάσετε στην πλατεία. 

Χαλίκι – Βερλίγκα: Το δεύτερο σκέλος της διαδρομής ξεκινά 150 μ. δεξιά καθώς φεύγετε από το Χαλίκι προς Ανθούσα. Ακολουθείστε τον δρόμο που περνάει από τον Άγιο Γεώργιο και οδηγήστε στον καλοδιατηρημένο χωματόδρομο στρίβοντας δεξιά στα 3 χλμ. Η διαδρομή μπαίνει σε δάσος ελάτης-οξιάς ενώ δίπλα κυλάει το ρέμα που οι ντόπιοι ονομάζουν Γκουβατουμάνι (Καπραρίας ρέμα στους χάρτες). Στα 5,5 χλμ. προσπεράστε το κατηφορικό μονοπάτι αριστερά, βγαίνοντας ψηλότερα (1272 μ. υψ.) στη βασική διασταύρωση (6,8 χλμ.), όπου θα στρίψετε δεξιά. 

Έχετε βγει από το δάσος και τα μοναδικά τοπία έχουν αρχίσει να φαίνονται ολοένα πιο καθαρά. Όσο ανεβαίνετε ψηλά στο βουνό Περιστέρι τόσο ξεδιπλώνεται η θέα σε όλο το ορεινό συγκρότημα και το απέραντο ανάγλυφο των βουνών με την θάλασσα των κορυφών που απλώνεται όσο φτάνει ο ορίζοντας. Στα 7,8 χλμ. θα δείτε την πρώτη στάνη στην τοποθεσία Κριθάρια. Προσπεράστε τη δεξιά διασταύρωση στο 8,2 χλμ. και στο 10,6 χλμ. θα δείτε τη δεύτερη στάνη. Η τελευταία στάνη και το παραδοσιακό τυροκομείο είναι στο τέλος του δρόμου, στα 12,6 χλμ. Εδώ, στα 1943 μ. υψόμετρο, σταματάει ο δρόμος, και ξεκινά η πεζοπορία. 

Από τη στάνη περπατήστε έως τα λοφάκια (αριστερά σας) για 300 μ. (15’ πεζοπορία). Εκεί, δεξιά υπάρχει η στενή γιδόστρατα που βγάζει με πεζοπορία άλλων 15’ στις πηγές Βερλίγκα στα +/-2054 μ. υψόμετρο.

Info:  Ρωτήστε στα καφενεία του χωριού Χαλίκι για το κινητό των βοσκών που έχουν στάνες στη διαδρομή σας, ώστε να ξέρουν ότι θα ανέβετε και να μαζέψουν τα σκυλιά. 

ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

Αγία Παρασκευή

Ένα από τα αξιομνημόνευτα θρησκευτικά μνημεία στην περιοχή Ασπροποτάμου είναι η μεγαλόπρεπη τρισυπόστατη τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Παρασκευής (1725) ίσως η σημαντικότερη, και πάντως η πιο αρχοντική, από τις οκτώ του χωριού αλλά και ολόκληρων των ορεινών Τρικάλων, δείγμα οικονομικής ευμάρειας του πάλαι βλαχόφωνου χωριού. Ο Ναός έχει τρίκλιτο νάρθηκα, με γυναικωνίτη. Στο νότιο τμήμα του υπάρχει σκάλα που οδηγεί στο πάνω μέρος στο ανακαινισμένο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Στον εξωτερικό τοίχο του ιερού υπάρχουν αποτρεπτικά του κακού λιθανάγλυφα σταυρών διαφορετικών θρησκειών και πεντάλφα (αστέρι του Δαυίδ). 

Πέτρινα γεφύρια

Σχεδόν μέσο στο χωριό υπάρχουν δύο πανέμορφα πέτρινα γεφύρια της «Καπραρίας» και του «Άσπρου», ενώ βγαίνοντας απ το Χαλίκι με κατεύθυνση το Μέτσοβο σε 200 μ. δεξιά υπάρχει η διασταύρωση, και ο δρόμος που οδηγεί στο παράμερο πέτρινο γεφύρι και την ‘’σκάλα’’ του Μιχαλάκη Φίλου μιας σημαντικής μορφής του Χαλικίου με ομώνυμη πέτρινη κρήνη λίγο πριν. 

«La Verliga»

Πενήντα μέτρα ψηλότερα από την πλατεία στο Χαλίκι (1240 μ υψόμετρο) είναι το μπαράκι – εστιατόριο «La Verliga» και ο ιδιοκτήτης Χρήστος Ζαχαρής. Παρά τους βαρείς χειμώνες ο Χρήστος είναι εδώ σε καθημερινή βάση, χειμώνα – καλοκαίρι. Γνωρίζει πολλά για τον τόπο του και μαγειρεύει ή ψήνει ντόπια κρεατικά για όσους ανακαλύπτουν αυτόν τον απρόσμενο ζεστό και φιλόξενο χώρο με την μεγάλη αυλή.  Σίγουρα θα χαρείτε τη συντροφιά του και φυσικά το ντόπιο τσιπουράκι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Χαλίκι: ο «Λεβέντης» (24320 87239, 6976724171, 6976561798). Οχτώ περιποιημένα δωμάτια. Ανοιχτός όλο τον χρόνο διαθέτει ταβέρνα. 

Ανθούσα: ο κοινοτικός Ξενώνας «Ανθούσα» ( 24320 87248) στην πλατεία του χωριού. Ανοιχτός από Μάιο – Οκτώβριο.

Πολυθέα: ο κοινοτικός ξενώνας «Κάζα Κάλντα» (24320 87288). Ανοιχτός όλο τον χρόνο. Ο Αλέκος και η Όλγα Ντόκου έχουν φτιάξει και ταβέρνα όπου σερβίρουν μαγειρευτά, σούπες, πίττες, κυνήγι.

Κατάφυτο: ο κοινοτικός ξενώνας «Κατάφυτο» (24320 87252, 87387), στην πλατεία του χωριού. Ανοιχτός από Μάιο – Οκτώβριο.

Κρανιά: ο κοινοτικός ξενώνας «Ασπροπόταμος» (24320 87235, 87277). Ανοιχτός από Μάιο – Οκτώβριο.

«Πύργος Μαντάνια», στα Τρία Ποτάμια Ασπροπόταμου (24320 87600, 87351, www.mantania-ae.gr). Επιβλητικό πέτρινο κτήριο με κήπο. 32 ευρύχωρα δωμάτια, όλα με τζάκι. Ξύλινες οροφές, χειροποίητα φωτιστικά. Διαθέτει δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες. Άνετοι κοινόχρηστοι χώροι, καφέ-μπαρ, εστιατόριο σε διαφορετικές αίθουσες.

«Αχελωίδες», στην Καλλιρρόη (24320 87763, 87297, www.acheloideshotel.gr). Ολοκαίνουργιο, πέτρινο πολυτελές συγκρότημα με 24 δωμάτια και εξωτερική πισίνα. Στο φωτεινό, ευρύχωρο ισόγειο, spa και χαμάμ με πέτρινη επένδυση. Εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ. Διαθέτει δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΦΑΓΗΤΟ

Στεφάνι: ο άνθρωπός σας λέγεται Θανάσης Ρόμπος (24320 87210, 24310 31716). Σερβίρει κυνήγι, ψητά, σούπες και πίτες.

Χαλίκι: «LaVerliga», (24320 87274). Το τσιπουράδικο – μεζεδοπωλείο που έχει ανοίξει ο Χρήστος Ζαχαρής, μένει ανοιχτό όλο το χρόνο και έχει  βλάχικη κουζίνα με ντόπια κρέατα και γαλακτοκομικά. Επίσης ο «ο Λεβέντης» (24320 87239, 6976724171, 6976561798) στον ομώνυμο ξενώνα. Το καλοκαίρι ανοίγουν η «Η χρυσή καρδιά» της Άννας Λεβέντη (24320 87247), το καφέ – κρεοπωλείο – ταβέρνα του Γρηγόρη Γκέβρου (24320 87183) και η ταβέρνα – ψησταριά της Κατερίνας Λεβέντη (24320 87256).

Στη διασταύρωση Κρανιάς Ασπροποτάμου «Λα Κόρνου», (24320 87688). Ο  Στέφανος Ζαραμπούκας έφτιαξε ένα ωραίο εστιατόριο με τζάκι και καλή σπιτική κουζίνα με νοστιμότατο ντόπιο κρέας. Ανοιχτό όλο το χρόνο.

Ανθούσα: στο καφενείο – ψησταριά του Κώστα Τράντου (24320 87248). Ανοιχτό καθημερινά από Μάιο - Σεπτέμβριο.

Δολιανά: «Ο Μπόμπας» (24320 87233, 6995 668560). Ο Απόστολος Νταμάτης ανοίγει στις γιορτές, τις αργίες και τα τριήμερα και θα σας σερβίρει λουκάνικα στο τζάκι, ψητά και μαγειρευτά.

Κατάφυτο: για κυνήγι στο παραδοσιακό καφενείο – ψησταριά του Κώστα Βούκια (24320 87252, 87387) που είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

Μηλιά: η ταβέρνα του Δημήτρη και της Βασιλικής Χελιδόνη (24320 87377) με ντόπια κουζίνα και νόστιμες πίτες, μένει ανοιχτή όλο το χρόνο. Επίσης «Το πέτρινο» (24320 87598) με τον μερακλή Ηλία που σερβίρει ντόπια μαγειρευτά ψητά πίτες και ολόφρεσκη πέστροφά Ασπροποτάμου.

Saturday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.