ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Σεπτέμβριος 2008

Διαδρομές

Από τον Κρέντη (Ευρυτανία) στα «Τρία Σύνορα» (Καρδίτσα) από τον κεντρικό δρόμο

Η είσοδος στον ορεινό χώρο των Αγράφων γίνεται μόλις 1,5 χλμ. από τον Κρέντη όπου στη συνέχεια, ο εικοσάχρονος χωματόδρομος καθορίζει την πορεία του επισκέπτη για τα επόμενα 43,00 χλμ., μέχρι την έξοδο, στα «Τρία Σύνορα», λίγο μετά το Τροβάτο, το τελευταίο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αγράφων. Όλη η διαδρομή που περιγράφουμε κινείται κατά μήκος του Αγραφιώτη που κατηφορίζει με βοή, για να χυθεί στη λίμνη των Κρεμαστών.

Στην πορεία σας, διασχίζετε μόνο μικρούς συνοικισμούς, λιλιπούτιοι σήμερα, με μεγάλη όμως θέση στην ιστορία του αγραφιώτικου παρελθόντος. Τα κεντρικά χωριά βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου. Η ασφαλτόστρωση, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, ξεκίνησε το 2006 με τον δρόμο που οδηγεί στο Μοναστηράκι και τον αντίστοιχο για τα Επινιανά. Όλοι οι άλλοι είναι ακόμα χωματόδρομοι. 

Λίγα ασφάλτινα χλμ. από τον Κρέντη (1,7) επί της Ε.Ο. Άρτας Καρπενησίου, θα σας φέρουν, μετά από μια μεγαλόπρεπη στροφή, στην εκπληκτική θέα του Αγραφιώτη και την μικρή πετρώδη κοιλάδα του. Η αίσθηση που αποκομίζετε είναι πρωτόγνωρη, κυρίως για τον περιβάλλοντα χώρο, με τα τεράστια πλατάνια και τον κρυστάλλινο ποταμό να κυριαρχεί στο τοπίο. Χωρίς να το καταλάβετε, φτάνετε στον πρώτο συνοικισμό, το Κλεφτολήμερο, εκεί που καταλήγει ο παράδρομος από τη γέφυρα Κρυονερίου.

Σε λιγότερο από 5 χλμ. φτάνετε στην Βαρβαριάδα, περνώντας από τη θέση ‘’κλεφτολήμερο’’. Μια στάση, στο παλιό καφενεδάκι και την κρήνη με το δροσερό νερό, επιβάλλεται. Εδώ, ήταν επί εβδομήντα (1937) και παραπάνω χρόνια, το παλιό χάνι Βαρβαριάδας, του αείμνηστου Γεωργίου Κ. Κοντογούνη, που εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί ακόμα με τον κυρ Λάμπρο Κοντογούνη, όλους τους κατοίκους του Δήμου Αγράφων. Με την ίδια κατεύθυνση εισέρχεστε για τα καλά στο Αγραφιώτικο τοπίο, περνάτε μια νέα τσιμεντογέφυρα, τον συνοικισμό (3 σπίτια) της Κωνσταντίνας, και φτάνετε στην δστ για Μοναστηράκι (11 χλμ). Εκεί, στο συνοικισμό Κοτσίστα ή Κωστίτσα, είναι το δεύτερο καφενεδάκι – ταβέρνα – σπίτι, του κυρ Σπύρου Γαντζούδη, που ανάλογα την ώρα, θα σας φτιάξει κάτι νόστιμο, για να πορευθείτε μέχρι το Μοναστηράκι + 2,1 χλμ. (βλ. ενότητα Οικισμοί).

Στη διαδρομή προς τα ενδότερα θα συναντήσετε ένα εικονοστάσι, ενώ ο προσεκτικός ταξιδιώτης θα δει δεξιά του την τσιμεντένια γέφυρα του 1968. Από το πλάτος της (χωράει μόνον ζώα) θα καταλάβετε ότι σχεδόν τίποτα δεν έφτανε εδώ πάνω με τέσσερις, και καμιά φορά δύο ρόδες. Αριστερά λίγο πιο πάνω πριν λίγα χρόνια (2000), υπήρχαν τα σύρματα από μια εναέρια αυτοσχέδια πεζογέφυρα, όπου, με τρόμο, οι κάτοικοι περνούσαν απέναντι.

Περίπου στο 20ο χλμ. συναντάτε την δστ. που, δεξιά, οδηγεί σε τρία χλμ, στα Άγραφα (βλ. ενότητα Οικισμοί). Λίγο πιο κάτω, υπάρχει η ξύλινη πινακίδα που δείχνει την είσοδο του μονοπατιού για την ‘’Τρύπα του Αγραφιώτη’’, ένα από τα ομορφότερα φαράγγια των Αγράφων, που βγάζει στα Επινιανά (1ω 40’). Συνεχίζοντας ευθεία θα φτάσετε στην τσιμεντένια καινούργια, φαρδιά, γέφυρα (3, 3 χλμ από τη προηγούμενη δστ.), όπου οι πινακίδες σας κατευθύνουν στην Ι. Μ. Στάνας και τα Επινιανά (βλ. ενότητα Οικισμοί).

Τα νερά του Αγραφιώτη κυλούν με ανείπωτη δύναμη αντηχώντας με τη βοή τους στις πλαγιές των βουνών, και σ’ όλη τη μικρή κοιλάδα, που από την περιοχή του Τρίδεντρου, στενεύει ακόμα περισσότερο. Τον βλέπετε χαμηλότερα να κυλά αφρισμένος καλύπτοντας, τους χειμωνιάτικους μήνες, το παλιό μονοπάτι επικοινωνίας των χωριών, που συνεχίζει κάτω από το ξυλογέφυρο Μπλό, έρχεται δίπλα στην κοίτη του ποταμού, περνάει τα καλύβια Παπαποστόλη, το μικρό, θεμελιωμένο σε βράχο πέτρινο γεφύρι στη θέση «Ασφάκα» και βγαίνει πάνω στον σημερινό κεντρικό δρόμο.

Παρακάμπτοντας όλα αυτά που βρίσκονται στο ποτάμι, και τα χαίρονται οι πεζοπόροι, φτάνετε σε 4,5 χλμ. από την προηγούμενη δστ. στα λίγα λιθόχτιστα σπίτια του συνοικισμού Χάνι Άγγελου Παπαδόπουλου. Φορτωμένα με μνήμες πια, παλεύουν με την βλάστηση σε έναν αγώνα που μοιραία θα κυριαρχήσει η φύση, προκαλώντας για μικρή στάση και ανασύνταξη της παρέας στο πλάτωμα του δρόμου.

Πεντακόσια μέτρα παρακάτω είναι η πρώτη δστ., για Τρίδεντρο (βλ. ενότητα Οικισμοί), ενώ η αμέσως επόμενη, δεξιά αυτή τη φορά, βγαίνει στα «Ξύλα Κόκκαλη» μια θαυμάσια τοποθεσία με μικρό σπιτάκι, κιόσκι και ξύλινα παγκάκια, δίπλα ακριβώς από το ποτάμι. Ο χώρος αναψυχής παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Καρπενησίου στο Δήμο Αγράφων το 2002 και διαμορφωμένο πια, περιμένει τους φυσιολάτρες. Με μικρή πεζοπορία θα συναντήσετε το ένα από τα δύο βάθρα ενός πάλαι ποτέ πέτρινου γεφυριού που παρασύρθηκε από τον φουσκωμένο Αγραφιώτη πριν πολλά χρόνια. Ο χωματόδρομος συνεχίζει χαραγμένος πάνω στο παλιό μονοπάτι που σήμερα φτάνει μέχρι τις καλύβες στην Γλαβάνα. Πριν κλείσει από τη βλάστηση, συνέχιζε μέχρι τον πρώτο νερόμυλο του ρέματος «Λατόμικα», πέρναγε απέναντι φτάνοντας μέχρι τον δεύτερο νερόμυλο, σχεδόν δίπλα από τα σπίτια στο «Μεσονύχι» Βαλαρίου, που κάποτε άλεθαν εδώ τα γεννήματα της περιοχής.

Η τρίτη δστ. (ευθεία βγαίνει στο Τροβάτο), οδηγεί στα Βραγγιανά (βλ. ενότητα Οικισμοί), μέσα από ένα θαυμάσιο φυσικό τοπίο, όπου ξεχωρίζει και επιβάλλει την παρουσία του, το πέτρινο γεφύρι«στο Δέντρο», η περίφημη Καμάρα. Λίγο μετά, ένα δεύτερο πέτρινο γεφύρι, «το Κακό», εντελώς ασυντήρητο αφημένο στην φθορά του χρόνου, επιβεβαιώνει με την παρουσία του πόσο σημαντικός οικισμός υπήρξαν τα Βραγγιανά (Βρανιανά ή Μεγάλα Βραγγιανά σε 1080 μ. υψ.), όπως, από την πλούσια ιστορία τους θα διαπιστώσετε. Ο οικισμός και οι συνοικίες του έχουν την τύχη να διασώζουν αρκετές από τις παλιές εκκλησίες, ενώ, μόνο το γεγονός ότι τρεις ναοί είναι του 17ου αι. αποτελεί σημαντική ένδειξη για την παρουσία και τον πλούτο του.

Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει προς το ιστορικό Τροβάτο (βλ. ενότητα Οικισμοί), το βορειότερο, ακραίο όριο του νομού Ευρυτανίας, το πιο απομακρυσμένο από την πρωτεύουσα Καρπενήσι κατοικημένο χωριό (115 χλμ.), που βρίσκεται πιο κοντά στην Καρδίτσα (70 χλμ.). Συνολικά από τον Κρέντη έως τα «Τρία Σύνορα» θα κάνετε 43 μοναδικά χλμ. ενώ η περιήγηση δεν σταματά. Αν είναι να επιστρέψετε προς τα χωριά των Αγράφων ή προς Κρέντη και Καρπενήσι προτιμήστε την χωμάτινη διαδρομή που διακρίνεται για την σπανιότητά της και ξεκινά από Τροβάτο προς Κουστέσα (4,4 χλμ.). Μέσω Βραγγιανών (9,0 χλμ.) θα γυρίσετε στο διάσελο του Αγίου Νικολάου (14,0 χλμ.), απ’ όπου διαλέγετε έξοδο προς Λίμνη Πλαστήρα για Καρδίτσα ή Τρίκαλα (+10,9 χλμ.) ή προς Νιάλα – Άγραφα – Κρέντη σε μια θαυμάσια κυκλική, ολοκληρωμένη διαδρομή.

Όσον αφορά τον φαρδύ δρόμο από τα «Τρία Σύνορα» (σύνορα νομών Ευρυτανίας – Καρδίτσας), αυτός συνεχίζει κατηφορικός προς τα Πετρίλια (8,3 χλμ.) και τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας ή ευκολότερα στο Βλάσι και το Μουζάκι. Ανάμεσα στα τελευταία, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (19,6 χλμ.) στο ομώνυμο διάσελο και ο χωματόδρομος που σας φέρνει σε 6,7 χλμ. (26,3 συνολικά από Τρία Σύνορα) στο πυροφυλάκιο της κορφής Καζάρμα (1977 μ. υψ.) με θεαματική άποψη της λίμνης Πλαστήρα.

Saturday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.