ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© Οκτώβριος 2008
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ
Μεσοβούνι
Παλιό χωριό με ελληνικό τοπωνύμιο, από τους πολλούς θεσσαλικούς οικισμούς που προϋπήρχε της εισβολής των Οθωμανών, τουλάχιστον από την ύστερη βυζαντινή εποχή. Αναφέρεται στην απογραφή του 1454/55 των Οθωμανών κατακτητών. Τότε, υπολογίζεται ότι είχε 212 κατοίκους που καλλιεργούσαν δημητριακά και λινάρι, διατηρούσαν αμπέλια, καρυδιές και έτρεφαν πρόβατα. Να ανεβείτε στο χωριό για να αντικρύσετε την ενοριακή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, το πανέμορφο πετρόχτιστο σχολείο που λειτουργεί ακόμα με τρείς μαθητές, όλα παιδιά του παπά Αντώνη Ζουμπουρλή, με άξια δασκάλα την κυρία Αρετή Χασιώτη, και έλλειψη του τόσο χρήσιμου υπολογιστή. Είναι το δεύτερο εν λειτουργία στην περιοχή του Δήμου Αργιθέας μαζί με εκείνο του Πετρωτού.
Info: Δύο χλμ. από το κέντρο του Μεσοβουνίου σε ένα μπαλκόνι 1060μ. υψ της κορφής Πύργος (1458 μ. υψ.) βρίσκεται η Ι. Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου (17ος αι.) Από το αρχικό καθολικό σώζεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ το μνημείο, όπως μας πληροφορεί σκαλιστή επιγραφή στο υπέρθυρο της δυτικής εισόδου ανοικοδομήθηκε το 1904. Στη θέση των παλιών πετρόχτιστων κελλιών ολοκληρώθηκε στις μέρες μας το αρχονταρίκι και η πέτρινη κρήνη, δίπλα από την μονή. Για την ώρα φιλοξενεί τους προσκυνητές στο μεγάλο πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.
Αγορασιά
Δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον και οι διαδρομές που ανοίγονται από εδώ, ούτε τα καφενεία που σερβίρουν ντόπιο τσίπουρο και γνήσιους μεζέδες. Είναι η ιστορία του συνοικισμού που οδηγεί βαθιά στο παρελθόν, τότε, που ήταν κομβικό σημείο, εμπορικός και συγκοινωνιακός σταθμός. Φανταστείτε ότι πριν ακόμα ανοίξει ο δρόμος, ερχόντουσαν έφιπποι στα μουλάρια τους από παντού, από όλα τα χωριά της δυτικής Αργιθέας ακόμη και τα μακρινά (Καταφύλλι, Μικρά Βραγγιανά, Μάραθος, Αργύρι κ.ά.) για ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, παπούτσια, υφάσματα και τα χρειαζούμενα τρόφιμα για το σπίτι αλλά και ζωοτροφές.
Τα καφενεία που βλέπετε σήμερα με τους λίγους θαμώνες τότε ήταν γεμάτα κόσμο εμπορεύματα εμπόρους και πραματευτάδες σε καθημερινή βάση. Μάρτυρες της πολυάνθρωπης κοινωνίας που ζούσε και ευημερούσε εδώ στέκει η ανακαινισμένη από τα Leader, παλιά πετρόχτιστη αποθήκη του συνεταιρισμού και το κλειστό σήμερα σχολείο. Το τελευταίο βρίσκεται 500μ. πιο κάτω από τα καφενεία. Η λειτουργία του άρχισε το 1966 με 35 παιδιά. Στο πέρασμα του χρόνου οι μαθητές - τριες κυμαινόντουσαν από 38 μέχρι 9 (1987). Έκλεισε το 1992 με τρείς.
Πετρωτό
Ζωντανό χωριό με περισσότερους από 250 καλοκαιρινούς κατοίκους και 45 χειμωνιάτες. Χτισμένο σε κατάφυτη τοποθεσία γειτονεύει με το ωραίο δάσος Συκιάς – Πετρωτού (βακούφι) με πολλές πηγές και μονοπάτια για πεζοπορία. Εδώ βρίσκεται το δεύτερο ανοιχτό σχολείο της Αργιθέας που ήταν κλειστό από το 1985. Επαναλειτούργησε το 2005 και σε αντίθεση με του Μεσοβουνίου, εξοπλίστηκε πλήρως μέσω του Ο.Σ.Κ. (διαθέτει υπολογιστή) και σήμερα έχει τρείς μαθητές με άξιο δάσκαλο τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Από αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρείται μια συνεχής κατοίκηση της θέσης από την ελληνιστική εποχή ενώ λίγο έξω από το χωριό θα περπατήσετε στον αρχαιολογικό χώρο «Παλαιοκάστρο – Πουρναράκια» (βλ. ενότητα Πολιτισμός). Η ίδρυση του Λιάσκοβου έγινε μετά το 1395/1396 και πριν το 1454/1455 χρονολογία που αναφέρεται για πρώτη φορά στην οθωμανική απογραφή με νέα εγγραφή.
Να δείτε την πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1881) με γυναικωνίτη δείγμα της πολυπληθούς κοινότητας. Ξεκίνησε να χτίζετε το 1861 και ολοκληρώθηκε μετά από είκοσι χρόνια. Στις μέρες μας, μια παράξενη λεπτομέρεια ήρθε στο φως με αφορμή μια επισκευή. Τότε, με έκπληξη οι τεχνίτες διαπίστωσαν ότι το γυαλιστερό δάπεδο δεν ήταν πλάκες στρωμένες αλλά ολόκληρα αγκωνάρια λαξεμένα διαγώνια, σαν ρόμβοι που οι παλιοί μαστόροι τα έμπηξαν στο έδαφος. Γυάλισαν με τα χρόνια περπατώντας οι πιστοί πάνω τους.
Ιερά μονή Σπηλιάς
Είναι χτισμένη στα 780μ. υψ. σε θεαματικό φυσικό πλάτωμα της απότομης βραχώδους πλαγιάς κάτω από την κορφή Ζερβό (1763μ. υψ.). Σχετικά κοντά βρίσκονται τα χωριά Λεοντίτο, Στεφανιάδα και Κουμπουριανά με πανοραμική θέα του τελευταίου ενώ χαμηλότερα, μέσα στην απαράμιλλου φυσικού κάλλους χαράδρα αργοκυλά το Πετριλίωτικο ρέμα. Η αρκετά απόκρημνη άλλοτε δύσβατη τοποθεσία, εξακολουθεί να σκορπά ρίγη στον προσκυνητή καθώς πλησιάζει από την μοναδική είσοδο, στη νότια πλευρά της βουνοπλαγιάς.
Εντός του συγκροτήματος της μονής εντυπωσιάζει η απλότητα της πλακόστρωτης αυλής με τις γλάστρες στη σειρά γεμάτες λουλούδια, εμπρός από τα κελλιά τα άλλα βοηθητικά κτήρια και το ηγουμενείο. Εμπρός σας ο μικρός ναός, το παλιό καθολικό, το πρώτο που αντικρίζετε αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου (17ου αι.) με τοιχογραφίες της ίδιας περιόδου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι αντιγραφή του παλιού και επιχρυσωμένο.
Δίπλα στο παλιό καθολικό το νέο (1736) μεγαλύτερο, αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, προέκυψε από τη μεγάλη φήμη που είχε τον 18ο αι. Με τη μονή συνδέονται πολλά γεγονότα ήδη από την προεπαναστατική περίοδο με πολλές συσκέψεις και συμβούλια για την προετοιμασία των αγώνων. Ένα μέρος της φήμης της οφείλεται σε αυτό και στην θαυματουργή επαργυρωμένη εικόνα της Παναγίας. Η στρατηγική της θέση είχε ιδιαίτερη σημασία ενώ το πλαίσιο που λειτουργούσε το αρματολίκι των Αγράφων, την έφερνε συχνά στο επίκεντρο των συγκρούσεων.
Το 1866/7 αν και έγινε στόχος των τουρκικών δυνάμεων έδωσε σωτήριο καταφύγιο στους Θεσσαλούς ενώ το 1878 ήταν το στρατηγείο της Θεσσαλικής επανάστασης, προοίμιο, για την οριστική απελευθέρωση του 1881. Μέσα στο ναό η πλουσιότερη διακόσμηση σε σύγκριση με τον παλιό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1779) με τις δουλεμένες λεπτομέρειες υποβάλουν τον προσκυνητή. Στη μονή φυλάσσονται και άλλα κειμήλια πολλά εκ των οποίων φέρουν επιγραφές του 18ου αι. εποχής της μεγάλης ακμής της.
Η μονή Σπηλιάς πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής και τον δεκαπενταύγουστο, προσελκύοντας εκατοντάδες προσκυνητές από τη Θεσσαλία, τη γειτονική Άρτα και από όλη την Ελλάδα. Είναι ανοιχτή συνεχώς ενώ υπάρχει και δυνατότητα φιλοξενίας προσφέροντας έτσι μοναδικό προνόμιο στον επισκέπτη για την παραπέρα γνωριμία με την περιοχή. (2445031739).