ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Οκτώβριος 2008

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Οι δύο πιο γνωστές διαδρομές για την είσοδο στην Αργιθέα ξεκινούν 2,7 χλμ. από το Μουζάκι στην δστ. (με πινακίδες) που δεξιά, κατευθύνεται μέσω Δρακότρυπας – Οξυάς δήμου Μουζακίου στα χωριά του Δήμου Δυτικής Αργιθέας: Αργιθέα – Μεσοβούνι – Θερινό – Καρυά – Ανθηρό – Πετρωτό – Καλή Κώμη – Ελληνικά, ενώ αριστερά, οδηγεί στην κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας μέσω Πευκόφυτου Μουζακίου στη διαδρομή: Βλάσι – Πετρίλο – Δροσάτο – Πετροχώρι – Κουμπουριανά – Λεοντίτο – Φουντωτό – Ι. Μ. Σπηλιάς – Στεφανιάδα φεύγοντας για τη γέφυρα Αυλακίου και το Δήμο Αχελώου. Λίγοι γνωρίζουν και ελάχιστοι έχουν απολαύσει τις άλλες τρείς προσεγγίσεις ή αναχωρήσεις αντίστοιχα από τα Στουρναρέικα Τρικάλων και την Καρυά που όχι μόνο είναι συντομότερες, αλλά διασχίζουν μοναδικής ωραιότητας τοπία. Εμείς, τις αναδεικνύουμε και τις προτείνουμε (βλ. ενότητα Off Road). 

Η γνωριμία με τον ορεινό χώρο αρχίζει από τη Δρακότρυπα (τέως Σκλάταινα), ένα από τα πρώτα χωριά προς Αργιθέα. Κατά την τουρκοκρατία λειτουργούσε βιοτεχνία κατασκευής σπαθιών, από την οποία σώζονται οι στρογγυλές πέτρες κατεργασίας. Σήμερα υπάρχει η δεύτερη σημαντική Λαογραφική Συλλογή του δήμου Μουζακίου με σπάνια εκθέματα του 18ου – 19ου αι. Λειτουργεί όλο το χρόνο (2445061039 Κα Στεφανή). Από εδώ έλκει την καταγωγή του ο μεγάλος Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος. Στα επόμενα 7,5 χλμ. συναντάτε τη δστ. για Οξυά (τέως Σιάμου). Σε άλλα 2,5 χλμ. είστε στο κέντρο του ωραίου χωριού με τους πολλούς συνοικισμούς σε κατάφυτη τοποθεσία με μια ανεξερεύνητη χαράδρα. Το πέρασμα από την τσιμεντένια γέφυρα, κάτω στο ποτάμι, σας οδηγεί στην Ι. Μ. Σιάμου, ένα από τα σημαντικά μνημεία της περιοχής Μουζακίου ή πίσω στο Μουζάκι.

Ο φιδίσιος κεντρικός δρόμος συνεχίζει την ανηφορική του πορεία ανεβαίνοντας τόσο ψηλά ώστε ο ποταμός Πάμισος να αχνοφαίνεται στο βάθος της μικρής κοιλάδας. Το τοπίο σιγά – σιγά γυμνώνεται από βλάστηση ενώ τα βράχια ξεπροβάλουν ολοένα περισσότερο άλλοτε λευκά άλλοτε κόκκινα, ανάγλυφα σε κάθε στροφή. Φτάνοντας στο επίφοβο, ξακουστό για τον πάγο και το χιόνι που παρεμποδίζει τη διέλευση, διάσελο Αέρας (+1500μ. υψ.), ανάμεσα Τύμπανο και Καράβα (25 χλμ. από Μουζάκι) δύο δρόμοι ξεχωρίζουν. Δεξιά ο άσφαλτος σε 3 χλμ οδηγεί στην κορφή Προφήτης Ηλίας (1761 μ ) με το ομώνυμο ξωκλήσι και την εκπληκτική θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο, τις πόλεις Καρδίτσα – Τρίκαλα ενώ ακόμα μακρύτερα αχνοφαίνεται η λίμνη Πλαστήρα.

Από το πανόραμα των κορυφών ξεχωρίζουν στα βόρεια τα βουνά  Ίταμος και Κερκέτιο (Κόζιακας)  με τα χωριά Κοτρώνι, Ελάτη, Καλόγεροι, ενώ στο βάθος ξεπροβάλουν δειλά οι κορυφές της νότιας Πίνδου Λάπατα (Λουπάτα 2066 μ) & Αυγό (2146 μ). Αριστερά, ο χωματόδρομος οδηγεί σε 7,9 χλμ. σε άσφαλτο στο ύψος του Αγίου Νικολάου Βλασίου και στα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας (βλ. ενότητα Off Road).

Info 1: Στη Δρακότρυπα γεννήθηκε ο όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, μεγάλη προσωπικότητα του μοναχισμού του 16ου αι. Στα Μετέωρα ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα ενώ αργότερα έγινε ηγούμενος της Μ. Φιλοθέου Αγίου Όρους και ιδρυτής δύο μονών, την ομώνυμη στον Όλυμπο και τη Μονή Σουρβιάς στο Πήλιο. Πολύ ενδιαφέρουσα και επισκέψιμη η Ι. Μ. Αγ. Τριάδος, 4 χλμ. από τον οικισμό με δύο μοναχές. Πατριαρχικό σταυροπήγιο από το 1743 με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες (1758) και θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο (1744). (2445061570, ανοιχτά 08:00 – 13:00 & 15:00 – 18:00).

Info 1α: Στο συνοικισμό Σούλα της Οξυάς λειτουργεί, σαν ενοριακός ναός πλέον, η Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Σιάμου (1662) που παρά το μέτριο μέγεθός της είναι από τα σημαντικά μνημεία της περιοχής Μουζακίου με τοιχογραφίες του1682 και τέμπλο 17ου – 18ου αιώνα. Όπως πολλά μνημεία της ορεινής πατρίδας έπεσε θύμα κλοπής το Νοέμβριο του 2006. Τότε αφαιρέθηκαν τα 2 βημόθηρα, τα δύο αναλόγια, οι 4 δεσποτικές εικόνες με τον σταυρό και τα λυπηρά του τέμπλου, μια αργυρή λειψανοθήκη.κ.ά.

Ευθεία, ο κεντρικός ασφαλτόδρομος κατηφορίζει πλέον, από τη δυτική πύλη της Αργιθέας βρίσκοντας ξανά τις ελατοσκέπαστες πλαγιές ανάμεσα στις κορφές Καράβα, Τύμπανο, Φούρκα (1882 μ. υψ.) και τη γειτονική Καραβούλα (1862 μ. υψ.) Περνάτε κάποιες αδιάφορες δστ. προς στάνες και προς τους συνοικισμούς Μπρελέϊκα, Ρόγγια, Μπινέϊκα , τη δστ. προς το ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής και σε 6,950μ. έχετε μπει στην ομώνυμη του Δήμου, δροσερή Αργιθέα (τέως Κνίσοβο βλ. ενότητα Οικισμοί). Από το κέντρο της, βρίσκεστε πολύ σύντομα στο ταφικό μνημείο (1,5 χλμ.) και τον αρχ. χώρο στη θέση «Ελληνικά» (1,9 χλμ. βλ. ενότητα πολιτισμός). Αμέσως μετά (2,5 χλμ.) πάνω στο δρόμο, σας υποδέχεται το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά και η δστ. για Μεσοβούνι.(βλ. ενότητα Μη χάσετε).

Τετρακόσια μέτρα πιο κάτω από την δστ. για Μεσοβούνι είναι ο δρόμος που σε 2,9 χλμ. σας φέρνει στο αθέατο Θερινό (τέως Γλογοβίτσα) με την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1952) σε θέση παλιότερης (1906), τον Άγιο Νικόλαο (1850), το αρχοντικό Θωμά Σκούμη και τα δύο φιλόξενα καφενεία του Βασίλη στην είσοδο του χωριού και του Κώστα στην πλατεία. Ο χειμώνας είναι καθοριστικός και σε αυτή την κοινότητα, που τα πάντα ερημώνουν μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη για να ξαναρχίσει ο καινούργιος κύκλος εκεί κατά το Πάσχα.

Επιστρέφοντας στην κεντρική οδό προσεγγίζετε την Αγορασιά (βλ. ενότητα Μη χάσετε) έναν σημαντικό συνοικισμό του Ανθηρού, εμπορικό κόμβο για όλα τα χωριά της Δυτικής Αργιθέας. Εδώ, έχετε πολλές δυνατότητες προς όλα τα σημεία του ορίζοντα ανάλογα το χρόνο και το όχημα. Πρώτη επιλογή η διαδρομή προς το πέτρινο γεφύρι του Τριζώλου (βλ. ενότητα Με τα πόδια), η οδική προσέγγιση της Καρυάς (τέως Τριζώλο) και των Κουμπουριανών (βλ. ενότητα Off Road) ή συνεχίστε τη διαδρομή προς τα χωριά Ανθηρό – Μεταμόρφωση ή Πετρωτό – Καλή Κώμη – Ελληνικά.

Φεύγοντας από Αγορασιά σε 2,6 χλμ. είστε στην κεντρική δστ. που αριστερά πάει στα ξεχασμένα χωριά Πετρωτό - Καλή Κώμη - Ελληνικά και δεξιά στην έδρα του Δήμου Αργιθέας, το Ανθηρό (τέως Μπουκοβίτσα βλ. ενότητα Οικισμοί). Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Ανθηρό (4 χλμ.) συνεχίστε την οδήγηση προς το Λαγκάδι (6 χλμ. – 2 από Ανθηρό), την επιβλητική Ι. Μ. Παναγίας Κατουσιώτισσας μοναδικό μνημείο της περιοχής (1,4 χλμ. από Λαγκάδι – 3,4 από Ανθηρό) και τέλος τη Μεταμόρφωση (τέως Κατούσι) 2,8 χλμ. από Λαγκάδι – 4,8 από Ανθηρό.

Info 1β: Από τη Μεταμόρφωση Ανθηρού μπορεί να γίνει η αναχώρηση ή αντίστοιχα η προσέγγιση στον ορεινό χώρο Αργιθέας (βλ. ενότητα Off Road). Είναι η πρώτη από τις τρείς άγνωστες διαδρομές που αναφέραμε στην αρχή αυτής της ενότητας.

Η συνέχεια της γνωριμίας με τη Δυτική Αργιθέα (Δήμο Αργιθέας) έρχεται αβίαστα στα επόμενα 7,3 χλμ. της απόστασης από δστ. Ανθηρού – Αγορασιάς έως την δστ. Πετρωτού - Συκιάς (Δήμος Αχελώου Αργιθέας - Άρτα). Προτείνουμε να συνεχίσετε 600μ. μέχρι την σιδερένια γέφυρα στο Λιασκοβίτικο ποτάμι για να θαυμάσετε το πέτρινο γεφύρι του Πετρωτού (Βλ. ενότητα Πέτρινα Γεφύρια) που πρόσφατα έπεσε θύμα χρυσοθήρων. Έσκαψαν και μετακίνησαν δεκάδες πέτρες από το κατάστρωμα με κίνδυνο τα νερά της βροχής να επιφέρουν καίριο πλήγμα στη στατικότητά του. Μακάρι, όσο είναι καιρός, να επέμβει ο δραστήριος Δήμαρχος Αργιθέας, αν και το μνημείο είναι προς κατάκλιση από τη λίμνη.

Επιστρέψτε στη δστ, προς Πετρωτό (τέως Λιάσκοβο) ξεκινώντας μια ολότελα άγνωστη στην πλειοψηφία διαδρομή σε ένα παρθένο και συναρπαστικό οικοσύστημα. Στο πρώτο 1,5 χλμ. αριστερά σας είναι ο αρχαιολογικός χώρος «Παλαιόκαστρο» (βλ. ενότητα Πολιτισμός) και στα 900μ. είστε στο κέντρο του σχεδόν άγνωστου Πετρωτού (βλ. ενότητα Μη χάσετε). Στα επόμενα 12,4 χλμ μέχρι την Καλή Κώμηεισέρχεστε σε ένα σύνθετο φυσικό βιότοπο, πραγματικό παράδεισο που προσελκύει περιηγητές με ανήσυχο, διερευνητικό βλέμμα προς τη φύση, το ιστορικό περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Το πρώτο μνημείο της το συναντάτε (υπάρχει πινακίδα) στο +/- 6,6 χλμ. ανάμεσα από τους συνοικισμούς Τρίλοφο και Φτέρη, το Φαράγγι Κόστιανο (βλ. ενότητα Ανακαλύψεις). Διανύοντας άλλα 5,8 χλμ. φτάνετε στην πλατεία της Καλής Κώμης (τέως Μολεντζικό βλ. ενότητα οικισμοί) με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (βλ. ενότητα Ανακαλύψεις), το καφενείο του Δημήτρη και της Θάλειας Τασιά για ξεκούραση και ανασύνταξη της παρέας. Τα Ελληνικά, το πιο απομακρυσμένο Δ. Διαμέρισμα του Δήμου Αργιθέας είναι μόλις 6 χλμ. καλού χωματόδρομου. Όλη η διαδρομή προς Καλή Κώμη – Ελληνικά είναι έτοιμη για ασφαλτόστρωση, ίσως, εντός του 2009. Στην πορεία σας προς το τελευταίο όριο, εντός της Καλής Κώμης, θα περάσετε από τον «ξενώνα του Αλκιβιάδη» μια ολοκαίνουργια μονάδα σε εκπληκτική τοποθεσία, απέναντι από το χωριό. Ο ανηφορικός φαρδύς δρόμος σύντομα σας φέρνει στην πλατεία των Ελληνικών (τέως Μαρτινισκό βλ. ενότητα οικισμοί) στη μεγάλη εκκλησία της Κοίμησης Θεοτόκου και το παραδοσιακό καφενείο «το πέτρινο» του κυρ-Νίκου Καραχάλιου.

Info 1γ: Από τα Ελληνικά του Δήμου Αργιθέας μπορεί να γίνει η αναχώρηση ή αντίστοιχα η προσέγγιση στον ορεινό χώρο Αργιθέας (βλ. ενότητα Off Road).  Είναι η δεύτερη από τις τρείς άγνωστες διαδρομές που αναφέραμε στην αρχή αυτής της ενότητας.

 Info 1δ: Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) Λαμία 27/8/1905 – Χαράδρα Φάγγου Μεσούντας 15/6/1945).

Η άγνωστη διαδρομή και τα χωριά Πετρωτό – Καλή Κώμη – Ελληνικά έχουν μια σπουδαία ιστορική ιδιαιτερότητα. Είναι ο δρόμος, μονοπάτι τότε, που περπάτησε ο  πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ. Η αρχή είχε γίνει στο Λιάσκοβο (=Πετρωτό) το 1942 όταν διαμόρφωσε το παλιό σχολείο, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, σε νοσοκομείο.

Εκείνη την εποχή πολλά σπίτια στο χωριό έγιναν άλλο φούρνος, άλλο αποθήκη πυρομαχικών, τηλεφωνικό κέντρο κ.ά. Τρία χρόνια αργότερα, μετά τις γνωστές αντιθέσεις του με το Κόμμα, σε μια πορεία από το Μαρτινισκό (=Ελληνικά) όπου την προηγούμενη (11 Ιουνίου) μέσα στην παλιότερη και μικρότερη εκκλησία της Κοιμήσης έγινε η τελευταία συνέλευση των παλιών ανταρτών του ΕΛΑΣ, εμφανίστηκε πάλι στο Λιάσκοβο (12/6/1945), για να πάρει εθελοντές. Συνάντησε όμως τους διώκτες του.

Πετυχαίνει απαγκίστρωση και διαφεύγει προς Μολεντζικό (=Καλή Κώμη) και Μαρτινισκό, ίσως, χωρίς να γνωρίζει ότι βρισκόταν τρείς μέρες πριν το τέλος και αυτή η πορεία ήταν μια από τις τελευταίες. Το πρωί (13/6/45) φεύγει με τμήμα των ανταρτών από το Μαυροβούνι Μαρτινισκού προς Κοθώνι (=Πολυνέρι). Δεν πάνε από το γνωστό μονοπάτι που κατεβάζει στο πέτρινο γεφύρι, ανεβαίνουν ψηλότερα στο ξυλογέφυρο και βγαίνουν στο χωριό, όπου αποφασίζουν να κινηθούν προς Γέφυρα Κοράκου. Όμως πέφτουν σε ενέδρα στο Χοιρόλακο, περνούν το ποτάμι και φτάνουν στη χαράδρα του Φάγγου όπου προσπαθούν να φτάσουν στη Μεσούντα (14/6/1945). Δεν τα καταφέρνουν. Με διαταγή του οι συναγωνιστές του φεύγουν και ο ίδιος μαζί με τον Τζαβέλα αυτοκτονούν (15/6/08). 

Saturday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.