ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Κείμενο - Διαφάνειες: Άγγελος Σινάνης e – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© Οκτώβριος 2008

Με τα πόδια
(πεζοπορικές διαδρομές στην Αργιθέα) 

Στο γεφύρι του Τριζώλου

Από τον συνοικισμό της Αγορασιάς κατηφορίστε για 700μ. όπου δστ. αριστερά προς Καρυά. Στα 1000μ. υπάρχει δεξιά δστ για το ποτάμι, εσείς συνεχίστε ευθεία, περάστε τη Τσιμεντένια γέφυρα και θα δείτε το πλάτωμα δεξιά σας (1300 μέτρα συνολικά από το καφενείο) για να παρκάρετε. Εμπρός σας είναι ένας αδιάβατος χωματόδρομος, όλο γκρεμοί και πέτρα, που σε 100μ. σταματάει. Λίγο πριν κατηφορίστε στην πολύ απότομη πλαγιά με κατεύθυνση το ποτάμι, που φαίνεται από κάτω.

Δεύτερη πρόσβαση στο ποτάμι έχετε 50μ. πριν το πλάτωμα που φεύγει γιδόστρατα και κατεβαίνει απότομα (2,5μ. ύψος) στο ποτάμι. Από τη στιγμή που θα πατήσετε στις κροκάλες του ποταμού όλο το τοπίο αλλάζει, ειδικά τη στιγμή που μπαίνετε στον σπάνιο παραποτάμιο πλαταναιώνα. Θα περάσετε τον ερειπωμένο νερόμυλο με τις κοπάνες «ιδιοκτησία Αγ. Νικολάου Καρυάς» και σύντομα θα φτάσετε στο γεφύρι. Καλό είναι να έχετε μαζί σας αδιάβροχα μποτάκια ή γαλότσες. Σύνολο 1ω15’. Να γνωρίζετε ότι στο ποτάμι ακόμα ψαρεύουν πέστροφες, ασπρίτσες και μπριάνες.

Καλή Κώμη – Λαγκάδι

Ένας αθέατος συνοικισμός είναι το Περιβόλι (Κρανιές για τους ντόπιους) +/- 3χλμ. από την Καλή Κώμη. Πριν φτάσετε στον οικισμό στα 1500μ. υπάρχει δστ. Εσείς να πάτε δεξιά εκεί που ξεκινά ή καταλήγει μια καταπληκτική διαδρομή προς την Ι. Μ. Κατουσίου και το Λαγκάδι!!, στην άλλη πλευρά του βουνού. Απίστευτο!. Ο δρόμος είναι καλοφτιαγμένος, περνάει 4Χ4 ενώ σε λίγο καιρό θα γίνουν τα τεχνικά για να μην επηρεάζεται από τις βροχές.

Η διαδρομή σκαρφαλώνει προς τον «Μέγα Κάμπο» (700 – 900μ.υψ.) όπου λιβάδια, βοσκοτόπια για τις καλοκαιρινές βοσκές με εκατοντάδες πρόβατα και γίδια, φτάνει και περνά τις στάνες, ενώ ψηλότερα βλέπετε το «Καλατόρι». Το υψομετρικό φτάνει και περνά τα 1200 – 1300μ. ενώ κατηφορίζετε προς το τέλος της διαδρομής στην «Κυδωνιά». Βγαίνετε σε λιβαδάκι με κλασική πετρόχτιστη ποτίστρα ενώ απέναντί σας η Ι. Μ. Κατουσίου. Σύνολο 12,5 χλμ. (4ω30’). Αν η διαδρομή γίνει καλοκαίρι με αυτοκίνητο πάνω στο δρόμο ενδέχεται να βρείτε εκατοντάδες γίδια. Θα σας καθυστερήσουν λίγο αλλά θα περάσετε.

Η πηγή «Σπίτια»

Μια πολύ δροσερή καμαροσκέπαστη πηγή, κρυφή σε κοιλότητα αρκετά παράξενη, χτισμένη με κάποιου είδους θολίτες και αρκετό μεράκι. Βρίσκεται στον αθέατο από τα Ελληνικά συνοικισμό Σπίτια που αποτελείται από 2 – 3 πετρόχτιστες κατοικίες στην καρδιά του δάσους. Ξεκινώντας από την πλατεία των Ελληνικών κατευθυνθείτε προς Γαλατέικα, περνάτε το λευκό ξωκλήσι του Αι Γιάννη, το κοιμητήριο, κατηφορίζοντας δεξιά (400μ.) προς Σπίτια, όχι προς Φτέρη που είναι αριστερά. Στο συνοικισμό φτάνετε σε 2,3 χλμ. 25’. Η κρήνη είναι στο μονοπάτι δίπλα από την πρώτη κατοικία χτισμένη κάτω από τον τεράστιο πετρόχτιστο τοίχο – αναβαθμό. 

Saturday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.